Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Które auta C/D 2007 i młodsze da sie samemu diagnozowac?

Featured Replies

Napisano

Powoli przymierzam sie do zmiany Astry na coś wiekszego i w miarę młodego. Jednym z warunków jest możliwość samodzielnej diagnozy auta. Rocznik 2007 to minimum wiec chyba tylko auta z CAN wchodza w grę.

Wiem że we własnym zakresie nie inwestując wiecej niż 5-6 stówek w sprzęt da sie to zrobić w Oplach, VAG, i BMW.

Ma ktoś pojęcie jak wygląda temat w autach innych marek?

Napisano

> Powoli przymierzam sie do zmiany Astry na coś wiekszego i w miarę młodego. Jednym z warunków jest

> możliwość samodzielnej diagnozy auta. Rocznik 2007 to minimum wiec chyba tylko auta z CAN

> wchodza w grę.

> Wiem że we własnym zakresie nie inwestując wiecej niż 5-6 stówek w sprzęt da sie to zrobić w

> Oplach, VAG, i BMW.

> Ma ktoś pojęcie jak wygląda temat w autach innych marek?

diagnoza - czy tylko i wyłącznie odczyt błędów (ewentualne ich kasowanie) wchodzi w grę ?

Napisano

Cytryny i Pyzioty - Lexią

Napisano

> Powoli przymierzam sie do zmiany Astry na coś wiekszego i w miarę młodego. Jednym z warunków jest

> możliwość samodzielnej diagnozy auta. Rocznik 2007 to minimum wiec chyba tylko auta z CAN

> wchodza w grę.

> Wiem że we własnym zakresie nie inwestując wiecej niż 5-6 stówek w sprzęt da sie to zrobić w

> Oplach, VAG, i BMW.

Subaru nawet najnowsze zdiagnozujesz starym kablem kkl z vag

Napisano

> Jednym z warunków jest

> wchodza w grę.

Fiat/Alfa/Lancia.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> diagnoza - czy tylko i wyłącznie odczyt błędów (ewentualne ich kasowanie) wchodzi w grę ?

Tylko z możliwością diagnozy. Podgląd pracy i testowanie modułów, programowanie kluczy itp. Coś jak Opcom dla Opla.

Napisano

największe mozliwości programowania, zmieniania, diagnozowania i sprawdzania masz w VAGach dzięki programowi VCDS.

Napisano
  • Autor

> Subaru nawet najnowsze zdiagnozujesz starym kablem kkl z vag

icon_eek.gifyikes.gif Czyli mogę sobie zapodać Forka i sam go ogarnę? No to super... extra itd bo do tej pory nawet tego nie brałem pod uwagę. IThankYou.gif

Napisano
  • Autor

> Fiat/Alfa/Lancia.

> Pozdrawiam BAS

THX ok.gif Alfa 159 wchodzi do gry bo na Giuliette jeszcze za krótko z kasą

Napisano

> Czyli mogę sobie zapodać Forka i sam go ogarnę? No to super... extra itd bo do tej pory nawet

> tego nie brałem pod uwagę.

kupujesz obdII kkl sciagasz darmowy program freessm i mozesz czytac, kasowa bledy oraz podgladac parametry silnika, skrzyni abs itp

tylko po co jak ja na 4 letnia przygode z 3 subaru potrzebowalem tylko raz kabla do odczytu bledu po wymianie swiec zaplonowych - okazalo sie ze kabel wn jest tez do wymiany.

Napisano

> Oplach, VAG, i BMW.

najbardziej przyjazne pod tym względem marki to grupa VAG i Fiat ,

do fiatów \alf\lancii kupujesz kabel vag kkl (do starszych) , lub do aut z CANem interfejs ELM , kupujesz program FiatECUscan za chyba 200pln i masz możliwości jak serwisowy komputer,

jest także konkurencyjny program - AlfaOBD za podobne pieniądze

Napisano

> wchodza w grę.

> Oplach, VAG, i BMW.

w Subaru (OBK na pewno do MY09) interfejsem mozna zczytywac i kasowac bledy, robic prosta diagnostyke. Ja mam dedykowany, zaplacilem cos kolo 80zl, ale mozna tez tymi od VAGow, nie wiem tylko czy wszytskimi. Soft - np darmowy Ecu Explorer. Zeby programowac ECU i modyfikowac mapy trzeba miec bardziej zaawansowany(AFAIR Tactrix)

Napisano

> najbardziej przyjazne pod tym względem marki to grupa VAG i Fiat ,

> do fiatów \alf\lancii kupujesz kabel vag kkl (do starszych) , lub do aut z CANem interfejs ELM ,

> kupujesz program FiatECUscan za chyba 200pln i masz możliwości jak serwisowy komputer,

Punto2 tez to lyka ?

Pamietam, ze kiedys trzeba bylo kombinowac i kupowac interfejsy z 2xRS i uzywac praktycznie tylko z PC biglaugh.gif

Napisano

> Punto2 tez to lyka ?

> Pamietam, ze kiedys trzeba bylo kombinowac i kupowac interfejsy z 2xRS i uzywac praktycznie tylko z

> PC

FiatEcuscan bez problemu , kupujesz kabel vag kkl na USB lub elm 327 na USB (jak masz can) + laptop nie za wolny

, najlepiej na winXP ,

w programie masz wybór aut grupy fiata i ich silników , benzynowe i diesle , można robić testy urządzeń pokładowych , sprawdzać parametry pracy , oczwiście odczyt -kasowanie błedów ; na zmodyfikowanym kablu diagnozujesz poduchy , abs ;

nie musisz kupować pełnej wersji , możesz pobrać z neta wersję niezarejestrowaną , ale ograniczoną

Napisano

> FiatEcuscan bez problemu , kupujesz kabel vag kkl na USB lub elm 327 na USB (jak masz can) +

> laptop nie za wolny

> , najlepiej na winXP ,

> w programie masz wybór aut grupy fiata i ich silników , benzynowe i diesle , można robić testy

> urządzeń pokładowych , sprawdzać parametry pracy , oczwiście odczyt -kasowanie błedów ; na

> zmodyfikowanym kablu diagnozujesz poduchy , abs ;

> nie musisz kupować pełnej wersji , możesz pobrać z neta wersję niezarejestrowaną , ale

> ograniczoną

ok, czyli widze, ze sie to zmienilo ok.gif kiedys byl tylko Euroscan, a od VAGa nie dzialal tongue.gif

Napisano

> Cytryny i Pyzioty - Lexią

Dokładnie. Jednak pewnych rzeczy się nie zrobi chińskim klonem interfejsu.

Np. wgranie nowego softu do ECU czy BSI (zwane Teletransmisją) wymaga połączenia z serwerem PSA we Francji. Dlatego chcąc mieć w pełni legalną wersję trzeba zakupić oryginalny fejs+soft (kiedyś to było coś koło 20kpln) i opłacać miesięczny abo (też niemały).

Za to wszelkie grzebanie w kalkulatorach, kodowanie kluczy czy akcesoriów, wypalanie FAP, itp. można zrealizować.

Napisano

> największe mozliwości programowania, zmieniania, diagnozowania i sprawdzania masz w VAGach dzięki

> programowi VCDS.

Hamulce również skalibrujesz po wymianie klocków?

Napisano

> Punto2 tez to lyka ?

Bez problemu.

> Pamietam, ze kiedys trzeba bylo kombinowac i kupowac interfejsy z 2xRS i uzywac praktycznie tylko z

> PC

Pomyliło Ci się z P1.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Bez problemu.

> Pomyliło Ci się z P1.

Nie, nie pomylilo. Mialem to auto zbyt dlugo .. spr sobie w archiwum watek o Euroscanie, byla to (wtedy) jedyna metoda na zczytanie bledow, zreszta dosc droga i upierdliwa.

Napisano

> Nie, nie pomylilo. Mialem to auto zbyt dlugo .. spr sobie w archiwum watek o Euroscanie, byla to

> (wtedy) jedyna metoda na zczytanie bledow, zreszta dosc droga i upierdliwa.

W P2 było złącze 3-pin?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> W P2 było złącze 3-pin?

> Pozdrawiam BAS

łee , ono miało chyba'' venice'' czyli can i złącze eobd , popraw mnie jeśli się mylę ?

anyway , FES robi także auta z fiat3pin , np tak diagnozuję moją starszą AR146

Napisano

> łee , ono miało chyba'' venice'' czyli can i złącze eobd , popraw mnie jeśli się mylę ?

Robiłem ostatnio P2, miało obd-2 i jest w pełni wspierane przez FES, stąd moje zdziwienie.

> anyway , FES robi także auta z fiat3pin , np tak diagnozuję moją starszą AR146

Wiem, że obsługuje 3pin, robiłem tak choćby moją MareęW i wiele innych.

Chodziło mi o to, że Visa(bo pewnie o tym mówimy) była przeznaczona raczej do autek 3pin.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> największe mozliwości programowania, zmieniania, diagnozowania i sprawdzania masz w VAGach dzięki

> programowi VCDS.

O jakich pieniądzach piszesz, bo mi wyskakuje zestaw za półtora klocka?

Napisano
  • Autor

> to może najpierw zadzwoń i zapytaj z jakimi sterownikami się połączysz... Ja po rozmowie

> telefonicznej z przyjemnością dopłaciłem do VCDS'a

Nie wiem. Nie znam sie na VAGach. A mógłbyś ciut rozjaśnić temat albo dać jakiegoś linka w celu pogłębienia wiedzy?

Napisano

> W P2 było złącze 3-pin?

> Pozdrawiam BAS

EOBD

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.