Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanko o LEDy

Featured Replies

Napisano

polowa pewnie to powtykala do auta wiec powinno byc duzo doswiadczenia w forumowiczach zlosnik.gif

gasnaca i zapalajaca sie ponownie w losowych odstepach czasu zarowka LEDowa P21W to bedzie problem zarowki jako takiej czy raczej niestyku oprawki/instalacji?

Mieliscie kiedys mrugajaca zarowke LEDowa?

Napisano

> polowa pewnie to powtykala do auta wiec powinno byc duzo doswiadczenia w forumowiczach

> gasnaca i zapalajaca sie ponownie w losowych odstepach czasu zarowka LEDowa P21W to bedzie problem

> zarowki jako takiej czy raczej niestyku oprawki/instalacji?

> Mieliscie kiedys mrugajaca zarowke LEDowa?

Zarówki - początek końca

Napisano

Był tu kiedyś wątek o legalności stosowania tego typu żarówek w lampach. Polecam poszukać i poczytać. A potem założyć takie żarówki jakie powinny być.

No chyba, że lampa ma jako źródło światła przewidzianą taką żarówkę.

Napisano

> Był tu kiedyś wątek o legalności stosowania tego typu żarówek w lampach. Polecam poszukać i

> poczytać. A potem założyć takie żarówki jakie powinny być.

> No chyba, że lampa ma jako źródło światła przewidzianą taką żarówkę.

umiesz odpowiedziec na pytanie?

Napisano

> umiesz odpowiedziec na pytanie?

Umiem, dlatego odpowiadam. Jeżeli lampa jest przystosowana do normalnej żarówki 21W to taką zamontuj, a żarówkę LED wyrzuć.

Napisano

> Umiem, dlatego odpowiadam. Jeżeli lampa jest przystosowana do normalnej żarówki 21W to taką

> zamontuj, a żarówkę LED wyrzuć.

fabryczne swiatla dzienne przystosowane do zwyklej zarowki, ktora od wydzielanego ciepla topi oprawke - wada fabryczna poprawiona po lifcie. Na tyle skutecznie oprawka sie topi, ze wymiana zarowki oznacza wymiane oprawek. Koszt to 300 pln w ASO bo do wymiany nalezy rozebrac polowe przodu auta. Dojscie do zarowek do wymiany tez nie jest dobre chyba, ze masz rece 5 latka (na grubosc bo zeby siegnac musza byc sporo dluzsze)

ASO zaklada klientom zarowki LEDowe bo nikt o zdrowych zmyslach nie bedzie raz na rok (gora 2 lata) placil 300 pln za zarowki. Dla jasnosci fabryczne swiatla dzienne o takiej mocy nie maja szansy nikogo oslepic albo narobic innego klopotu (poza topieniem oprawek).

Teraz jesli juz znasz zarys sytuacyjny to albo sie zamknij albo sprobuj rozwiazac problem mrugajacej zarowki.

Jak chcesz napsac donos to moge Ci wyslac dane na priva.

Napisano

U mnie tak migały pozycyjne ledy a poświeciły sobie miesiąc czasu może, wywaliłem dziady i wstawiłem zwykłe żarówki. To oznaka początka końca żarówki, może też być wahanie ładowania akumulatora.

Napisano

> żarówki, może też być wahanie ładowania

> akumulatora.

a wtedy nie mrugalyby obie?

zarowka jest w miare nowa, nie ma kwartalu nawet. Moze jakas wada produkcyjna, zimny lut ale rownie dobrze moze byc niedobrze zamontowana oprawka.

Zanim pojade do ASO na poprawke chcialbym sie dowiedziec czy ktos mial podobne objawy z ledami. Jesli tak, to je podmienie i zobacze czy sie poprawi.

Zamienilbym miejscami ale dojscie jest takie, ze jak za 1 razem probowalem sie za to zabrac samemu to pocialem sobie niezle rece... a probowalem z tej teoretycznie lepszej strony :/

Napisano

Hej.

O ile głębiej chcesz podrążyć temat, to polecam tę stronę:

Uszkodzenia LED i efekty.

Ten konkretny link jest do działu o uszkodzeniach ale inne też są warte uwagi. O ile nie wszystkie informacje będą "strawne" zapytaj na priv. Chętnie udzielę wyczerpujących informacji.

W skrócie odpowiadając na Twoje pytanie. Najprawdopodobniej żarówki (żarówka) którą użyłeś uległa przegrzaniu i kończy się jej żywot. Być może to jakaś trefna sztuka lub pochodzi z kiepskiej partii produkcyjnej.

Napisano

Na 100% wina żarówki. Ja miałem zamontowane ledy wewnatrz auta. Po pewnym czasie jedna żarówka mrugała, aż po pewnym czasie zgasła. Początkowo objawy pojawiały się po 10-15 minutach pracy. Poprawienie lutów nie pomogło. Wymieniłem na nową.

Napisano

Nie byłoby w ogóle dyskusji gdybyś napisać do jakiego oświetlenia ta żarówka i do jakiego samochodu.

Piszesz, że masz bardzo brzydki samochód, więc równie dobrze może to być Nysa. Piszesz też, że żarówka 21W tak więc może to być światło hamowania, wsteczne, kierunkowskaz, dzienne.

W myśl zasad montowanie żarówki innej niż przewidział producent jest zabronione i tyle. To, że sobie zamontujesz taką, a nie inną żarówkę to jest tylko i wyłącznie Twój problem.

Napisano

> Na 100% wina żarówki. Ja miałem zamontowane ledy wewnatrz auta. Po pewnym czasie jedna żarówka

> mrugała, aż po pewnym czasie zgasła. Początkowo objawy pojawiały się po 10-15 minutach pracy.

> Poprawienie lutów nie pomogło. Wymieniłem na nową.

ok, dzieki. W takim razie nie kombinuje z ASO tylko wymieniam na inne ok.gif

Napisano

> W skrócie odpowiadając na Twoje pytanie. Najprawdopodobniej żarówki (żarówka) którą użyłeś uległa

> przegrzaniu i kończy się jej żywot. Być może to jakaś trefna sztuka lub pochodzi z kiepskiej

> partii produkcyjnej.

ok.gif dziekuje

Napisano

> Nie byłoby w ogóle dyskusji gdybyś napisać do jakiego oświetlenia ta żarówka i do jakiego

> samochodu.

nie byloby dyskusji jakbys odpowiedzial na pytanie i podzielil sie wiedza z eksploatacji takich zarowek ok.gif

fakt zamontowania w jakims konkretnym aucie, czy miejscu nie ma znaczenia przy ustaleniu czy objaw jest czesto spotykany czy nie.

Napisano

> dziekuje

Ogólnie rzecz ujmując, to stosowanie LED w oświetleniu samochodów jest dużym problemem. Reflektory przystosowane fabrycznie do stosowania żarówek klasycznych nie pozwalają uzyskać optymalnej temperatury pracy w wypadku użycia zamienników LED.

Jeśli byś użył postojowych LED to będą one w czasie jazdy skutecznie dogrzewane lampami mijania. Po prostu się ugotują w bardzo krótkim czasie.

Generalnie LED dobrze pracuje gdy ma temperaturę otoczenia do 40oC. Potem drastycznie obniża się jego trwałość. Te magiczne 50 - 100 tys. godzin pracy uzyskuje się dopiero wręcz w warunkach laboratoryjnych gdy temp otoczenia nie będzie przekraczać 25oC.

A przecież wystarczy zostawić samochód w pełnym słońcu latem i karoseria będzie się samoistnie rozgrzewać do temperatury powyżej 50oC. Wsiądź wtedy do auta, odpal oświetlenie i biedny LED się spoci.

Stąd też zjawisko pojawia się lub się nasila po kilku/kilkunastu minutach pracy. Przecież LED się samoistnie nagrzewa podczas pracy i zanim ma optymalne warunki - pracuje poprawnie, gdy ma za ciepło zaczyna mrugać. Wprawdzie nie znam dokładnie fizyki tego zjawiska (czemu mruga jak jest przegrzany) ale objawy są jak najbardziej typowe.

Napisano

no dobra. Jesli to przez temperature to powinny oba sie wylaczac. A mruga tylko prawy niewiem.gif

Wydaje mi sie, ze jednak albo trefna sztuka albo faktycznie cos nie styka w oprawce/podlaczeniu oprawki. O tyle dziwne, ze zjawisko wlaczania / wylaczania obesrwuje na postoju wiec jakby niezaleznie od wpadania w dziury etc.

Tak czy inaczej wychodzi, ze nie dowiem sie bez zamiany/wymiany zarowek. Poczekam na koniec upalow, walne ze 2 piwa na znieczulenie i dzialam zlosnik.gif

Napisano

> O tyle dziwne, ze zjawisko wlaczania / wylaczania obesrwuje na postoju wiec jakby niezaleznie od wpadania w dziury etc.

Na postoju, ale silnik pracuje? Jeśli tak, to może drgania od wolnych obrotów ujawniają luz w oprawce ? hmm.gif

A co do legalności LED-ów jako zamienniki w tym konkretnym przypadku: ciekawi mnie i to bardzo, jak by to wyglądało przy jakimś upierdliwym i dociekliwym gliniarzu - wszak to serwis je zakłada, zaś użytkownik ma prawo zakładać, że serwis wypuści jego auto sprawne i legalne na drogę i nie musi się znać na technicznych zagadnieniach... niewiem.gif

Napisano

> O tyle dziwne, ze zjawisko wlaczania / wylaczania obesrwuje na postoju wiec jakby niezaleznie od wpadania w dziury etc.

Na postoju, ale silnik pracuje? Jeśli tak, to może drgania od wolnych obrotów ujawniają luz w oprawce ?

A co do legalności LED-ów jako zamienniki w tym konkretnym przypadku: czytamy:

Quote:

ASO zaklada klientom zarowki LEDowe

Ciekawi mnie i to bardzo, jak by to wyglądało przy jakimś upierdliwym i dociekliwym gliniarzu - wszak to serwis je zakłada,

zaś użytkownik ma prawo zakładać, że serwis wypuści jego auto sprawne i legalne na drogę i nie musi się znać na technicznych zagadnieniach... niewiem.gif

Napisano

> Jak chcesz napsac donos to moge Ci wyslac dane na priva.

miszczu ciętej riposty spy.gif

żeby nie było ze nie na temat - u mnie taki objaw dawała padnięta żarówka LED. Za kilka dni padła zupełnie

Napisano

> Na postoju, ale silnik pracuje? Jeśli tak, to może drgania od wolnych obrotów ujawniają luz w

> oprawce ?

> A co do legalności LED-ów jako zamienniki w tym konkretnym przypadku: ciekawi mnie i to bardzo, jak

> by to wyglądało przy jakimś upierdliwym i dociekliwym gliniarzu - wszak to serwis je zakłada,

> zaś użytkownik ma prawo zakładać, że serwis wypuści jego auto sprawne i legalne na drogę i nie

> musi się znać na technicznych zagadnieniach...

nie ma znaczenia. Jak bedzie upierdliwy to skonczy sie na zabraniu dowodu bo na miejscu w zyciu tego nie wymienie.

Tak czy inaczej przeglad raz na ruski rok i tak bedzie tanszy niz komplet oprawek co 1,5 roku

Napisano

> miszczu ciętej riposty

> żeby nie było ze nie na temat - u mnie taki objaw dawała padnięta żarówka LED. Za kilka dni padła

> zupełnie

ok.gif

wychodzi ze walniety led jest na czele peletonu zlosnik.gif

Napisano

> polowa pewnie to powtykala do auta wiec powinno byc duzo doswiadczenia w forumowiczach

> gasnaca i zapalajaca sie ponownie w losowych odstepach czasu zarowka LEDowa P21W to bedzie problem

> zarowki jako takiej czy raczej niestyku oprawki/instalacji?

> Mieliscie kiedys mrugajaca zarowke LEDowa?

Kiepska zarowka. Ja zastowalem dwa razy do postojowek, w sumie 4 zarowki, srednio wyrzymywakly ok 2miesiace, potem migaly albo wcale nei dzialaly sick.gif. Podobnie z zarowka oswietlenia wnetrza, zaplacilem za nia kolo 30zl, miala bys super - hiper i poswiecila 3miesiace, potem zaczela sie dyskoteka tongue.gif

Napisano

> nie byloby dyskusji jakbys odpowiedzial na pytanie i podzielil sie wiedza z eksploatacji takich

> zarowek

Tak więc jeszcze raz odpowiem Ci na pytanie.

Nie używam takich żarówek gdyż producent przewidział w moich lampach zwykłe żarówki. Nie udziwniam przez to samochodu i nie montuję innego źródła światła gdyż jest to po prostu zabronione.

Czytając inne wpisy dochodzę do wniosku, że tego typu żarówki częściej ulegają awarii niż zwykłe.

> fakt zamontowania w jakims konkretnym aucie, czy miejscu nie ma znaczenia przy ustaleniu czy objaw

> jest czesto spotykany czy nie.

Wygląda na to, że jednak ma znaczenie, bo oświetlenie do jazdy w dzień jest intensywniej użytkowane od np.: oświetlenia używanego podczas cofania. Dodatkowo informacja o tym jaki to pojazd może pomóc w ustaleniu czy producent samochodu przewidział żarówki diodowe w takich lampach czy nie.

Napisano

> Wygląda na to, że jednak ma znaczenie, bo oświetlenie do jazdy w dzień jest intensywniej użytkowane

> od np.: oświetlenia używanego podczas cofania.

cofalem 10 km i mialem oczy z tylu glowy zeby stwierdzic, ze:

Quote:

gasnaca i zapalajaca sie ponownie w losowych odstepach czasu zarowka

z mojej strony EOT. Pisz wiecej na temat to bedziesz mial krotsze przerwy w dostepie do forum ok.gif

Napisano

> Umiem, dlatego odpowiadam. Jeżeli lampa jest przystosowana do normalnej żarówki 21W to taką

> zamontuj, a żarówkę LED wyrzuć.

Nie odpowiadasz. Pytanko bylo o migajacego leda a nie o legalnosc stosowania takich zarowek w samochodach.

Piszesz aby pisac.

Napisano

> fabryczne swiatla dzienne przystosowane do zwyklej zarowki, ktora od wydzielanego ciepla topi

> oprawke - wada fabryczna poprawiona po lifcie. Na tyle skutecznie oprawka sie topi, ze wymiana

> zarowki oznacza wymiane oprawek.

o ja Cię ...To już normalnie skandal - pewnie jak zwykle jakiś matoł kazał ciąć koszty

Koszt to 300 pln w ASO bo do wymiany nalezy rozebrac polowe

> przodu auta. Dojscie do zarowek do wymiany tez nie jest dobre chyba, ze masz rece 5 latka (na

> grubosc bo zeby siegnac musza byc sporo dluzsze)

to rzeczywiście jakiś mundry wymyślił

U mnie w Kia teoretycznie aby wymienić żarówki w halogenach przeciwmgłowych trzeba jechać do ASO. A praktycznie wystarczy kanał, lub nawet położenie się pod autem. Ewentualnie odchylenie zderzaka. Może u Ciebie też tak można?

> ASO zaklada klientom zarowki LEDowe bo nikt o zdrowych zmyslach nie bedzie raz na rok (gora 2 lata)

> placil 300 pln za zarowki. Dla jasnosci fabryczne swiatla dzienne o takiej mocy nie maja

> szansy nikogo oslepic albo narobic innego klopotu (poza topieniem oprawek).

a nie możesz wymienić tego shitu na lampy diodowe DRL z homologacją ? Przecież jest tego do koloru do wyboru i prostokątne i okrągłe i w kształcie bumerangu.

Co to w ogóle jest za samochód?

> Teraz jesli juz znasz zarys sytuacyjny to albo sie zamknij albo sprobuj rozwiazac problem

> mrugajacej zarowki.

> Jak chcesz napsac donos to moge Ci wyslac dane na priva.

Spoko, wyluzuj. Na pewno da się jakoś rozwiązać Twój problem smile.gif

Napisano

> a nie możesz wymienić tego shitu na lampy diodowe DRL z homologacją ?

nie bede sobie z auta robic choinki. Druga sprawa dokladanie takich wynalazkow do auta z CANem to glupota. Po to sa dzienne w lampach zespolonych zeby dzialaly. Rozwiazanie juz jest wypracowane i sie sprawdza. Widocznie trafilem walnieta zarowke.

Ostatecznie zawsze sobie moge wylaczyc w kompie dzienne i jezdzic na mijania ale szkoda mi lamp.

Napisano

> nie bede sobie z auta robic choinki.Druga sprawa dokladanie takich wynalazkow do auta z CANem to

> glupota. Po to sa dzienne w lampach zespolonych zeby dzialaly.

IMO za próbę "przyoszczędzenia" producent powinien zapłacić bardzo wysoką karę. Może by mu się na drugi raz odechciało

Rozwiazanie juz jest

> wypracowane i sie sprawdza. Widocznie trafilem walnieta zarowke.

Sądząc po ilości bubli w PL masz duże szanse trafić następny raz zlosnik.gif

> Ostatecznie zawsze sobie moge wylaczyc w kompie dzienne i jezdzic na mijania ale szkoda mi lamp.

tylko których? zlosnik.gif

Napisano

> IMO za próbę "przyoszczędzenia" producent powinien zapłacić bardzo wysoką karę. Może by mu się na

> drugi raz odechciało

po lifcie poprawili. Sa juz zupelnie inaczej rozwiazane dzienne. Wlasnie z tego powodu jaki podalem.

> Sądząc po ilości bubli w PL masz duże szanse trafić następny raz

jest ryzyko jest zabawa.

> tylko których?

mam jedne z przodu. Jak sie jezdzi caly czas na mijania to z czasem jakosc swiecenia jednak spada. Mialem mozliwosc porowniania swojego auta z innym z tego rocznika, ktory jest z rynku PL (fabrycznie zablokowana mozliwosc wlaczenia dziennych) i mijania duzo gorzej swieca w nocy...

Napisano

> Mialem mozliwosc porowniania swojego auta z innym z tego rocznika, ktory jest z rynku PL

> (fabrycznie zablokowana mozliwosc wlaczenia dziennych) i mijania duzo gorzej swieca w nocy...

ale nie rozumiem - to ta wersja ma DRL i nie mozna ich włączyć? czy w ogłe nie można (teoretycznie) dołożyć i włączać DRL?

Napisano

> ale nie rozumiem - to ta wersja ma DRL i nie mozna ich włączyć? czy w ogłe nie można (teoretycznie)

> dołożyć i włączać DRL?

dzienne wlacza sie opcja komputerka w zegarach. Wersje na PL z powodow prawa obowiazujacego w czasie premiery auta mialy ta mozliwosc wycieta z ustawien - po prostu dzienne swiecily tylko z przodu co bylo wtedy u nas zabronione. Po jakims czasie dopuszczono taka mozliwosc ale zeby dalo sie je wlaczyc nalezalo jechac na wymiane oprogramowania. Ja mam auto z rynku DE gdzie taka mozliwosc byla od razu wiec opcje mam dostepna i byla uzywana.

Porownywalem auto kolegi ze swoim i moje auto zauwazalnie lepiej swieci w nocy. Przypuszczam, ze po prostu lampa sie mniej zuzyla. Zrodlo swiatla to ksenon (a w zasadze biksenon) wiec wielkiej roznicy na palnikach nie bylo (ksenony przez 90% swojego zycia swieca tak samo)

Napisano

> fabryczne swiatla dzienne przystosowane do zwyklej zarowki, ktora od wydzielanego ciepla topi

> oprawke - wada fabryczna poprawiona po lifcie. Na tyle skutecznie oprawka sie topi, ze wymiana

> zarowki oznacza wymiane oprawek. Koszt to 300 pln w ASO bo do wymiany nalezy rozebrac polowe

> przodu auta. Dojscie do zarowek do wymiany tez nie jest dobre chyba, ze masz rece 5 latka (na

> grubosc bo zeby siegnac musza byc sporo dluzsze)

> ASO zaklada klientom zarowki LEDowe bo nikt o zdrowych zmyslach nie bedzie raz na rok (gora 2 lata)

> placil 300 pln za zarowki. Dla jasnosci fabryczne swiatla dzienne o takiej mocy nie maja

> szansy nikogo oslepic albo narobic innego klopotu (poza topieniem oprawek).

Kolego spokojnie...

Kolega powyżej chciał Cię tylko uśwaidomić, że jeżeli ktoś wyprodukuje lampę do jazdy dziennej, fabrycznie przystosowaną do żarówki P21W to wówczas na ten jakby zestaw wystawiana jest homologacja, natomiast po zmanie tej żarówki na LEDową to homologacji jako takiej już nie ma bo fabrycznie nie była do tego przystosowana.

Co prawda podczas kontroli drogowej Pały Ci niewiele zrobią (z braku wiedzy) to już w przypadku kolizji/wypadku ten poszkodowany powie, że nie wiadział że masz włączone światła to biegły firmy ubezpieczeniowe wyda opinię że można uznać że właściwie jechałeś bez świateł więc będziesz musiał pokryć koszty naparawy z własnej kasy bo ubezpieczyciel nie wypłaci ci ani z OC ani z AC

Napisano

> Co prawda podczas kontroli drogowej Pały Ci niewiele zrobią (z braku wiedzy) to już w przypadku

Pałe to mozesz miec w spodniach. Policjant tez czlowiek ok.gif Na mijania reaguja, na postojowki i dzienne juz nie bardzo szczegolnie jak gada sie z nimi jak z ludzmi.

> kolizji/wypadku ten poszkodowany powie, że nie wiadział że masz włączone światła to biegły

> firmy ubezpieczeniowe wyda opinię że można uznać że właściwie jechałeś bez świateł więc

> będziesz musiał pokryć koszty naparawy z własnej kasy bo ubezpieczyciel nie wypłaci ci ani z

> OC ani z AC

wiekszej bzdury nie slyszalem ok.gif

Napisano

>w przypadku

> kolizji/wypadku ten poszkodowany powie, że nie wiadział że masz włączone światła to biegły

> firmy ubezpieczeniowe wyda opinię że można uznać że właściwie jechałeś bez świateł

Ty pewnie boisz się z domu wychodzić, ponieważ nie jesteś pewny czy założyłeś dobre buty?

Napisano

> wiekszej bzdury nie slyszalem

To jeszcze mało słyszałeś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.