Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Land Rover Freelander opinie

Featured Replies

Napisano

Nie mamy kącika Właścicieli Roverów, a na rowerowym się nie będę pytał zlosnik.gif

Teściu zastanawia się nad kupnem LR Freelandera, rocznik tak ok. 2000, silnik benzyna 1.8.

Macie jakieś opinie o tych autach? Ktoś jeździ takowym?

Jak te silniki znoszą LPG? Jakieś bolączki tego modelu?

Na co zwracać uwagę przy kupnie?

Wszelkie uwagi i opinie mile widziane smile.gif

Napisano

- Czy został przerobiony z angielskiej wersji. Na rynku stanowią zdecydowaną większość a z racji tego że konieczne jest cięcie i spawanie, oraz wkładana jest maglownica z Opla (oryginalna jest droga) należy sobie je odpuścić.

- Czy ma jeszcze napęd na 4, czy już tylko na przód.

Ponieważ mi się ten samochód strasznie podoba to badałem dosyć dokładnie temat. I mogę Ci tylko jedno doradzić - odpuść. Chyba że masz pewny egzemplarz z kontynentu.

Napisano
  • Autor

> - Czy został przerobiony z angielskiej wersji. Na rynku stanowią zdecydowaną większość a z racji

> tego że konieczne jest cięcie i spawanie, oraz wkładana jest maglownica z Opla (oryginalna

> jest droga) należy sobie je odpuścić.

> - Czy ma jeszcze napęd na 4, czy już tylko na przód.

> Ponieważ mi się ten samochód strasznie podoba to badałem dosyć dokładnie temat. I mogę Ci tylko

> jedno doradzić - odpuść. Chyba że masz pewny egzemplarz z kontynentu.

Kupno auta spada na mnie - jestem w Irlandii, więc odchodzi problem auta po przekładce. Teść woli pewniejsze auto z wysp i woli sam zadbać o przekładkę.

Czemu radzisz odpuścić?

Będę starał się znaleźć w miarę dobry egzemplarz tu w IE.

Nie wiem, czy dla teścia ma znaczenie czy napęd na 4 czy na 2 (pewnie napęd na przód mniej paliwa spali).

A jak z zagazowaniem benzyny we Freelanderze?

Napisano

> Nie mamy kącika Właścicieli Roverów, a na rowerowym się nie będę pytał

> Teściu zastanawia się nad kupnem LR Freelandera, rocznik tak ok. 2000, silnik benzyna 1.8.

> Macie jakieś opinie o tych autach? Ktoś jeździ takowym?

> Jak te silniki znoszą LPG? Jakieś bolączki tego modelu?

> Na co zwracać uwagę przy kupnie?

> Wszelkie uwagi i opinie mile widziane

Bierz, kupuj bez sprawdzania smile.gif

A tak serio to padaka jakich malo.

Jak juz komus sie to auto podoba to przynjmniej poszukajcie td4 z pozniejszych rocznikow.

Napisano

> Teściu zastanawia się nad kupnem LR Freelandera, rocznik tak ok. 2000, silnik benzyna 1.8.

jest taki kącik i tutaj mają coś do powiedzenia

ze swojej strony odradzam

większość fredków to przekładki i to nieudolne

swego czasu miałem zamiar zakupić takowe auto ale na 10 sprowadzonych 8 było "europejską" przekładką a 2 były z dziurą w UPG

co mnie wyleczyło to:

- cena części zamiennych

- kłopoty z elektryką

- zawodność silników

- zmniejszenie spalanie przez demontaż wału screwy.gif

Napisano

nawet na forum milosnikow tej marki odradzaja wiec....

Napisano
  • Autor

> jest taki kącik i tutaj mają coś do powiedzenia

> ze swojej strony odradzam

> większość fredków to przekładki i to nieudolne

> swego czasu miałem zamiar zakupić takowe auto ale na 10 sprowadzonych 8 było "europejską"

> przekładką a 2 były z dziurą w UPG

Hmm, no to nieciekawie. Oglądałem wczoraj otomoto i rzeczywiście większość to przekładki (najszybciej widać po zamku w drzwiach od pasażera zlosnik.gif )

> co mnie wyleczyło to:

> - cena części zamiennych

nie znam. Aż tak źle?

> - kłopoty z elektryką

Po przekładkach czy nawet w autach z korzeniami europejskimi?

> - zawodność silników

Co się dzieje w benzyniakach?

> - zmniejszenie spalanie przez demontaż wału

???

Napisano
  • Autor

> nawet na forum milosnikow tej marki odradzaja wiec....

Poszukam i poczytam, dzięki! waytogo.gif

Napisano

Jezdze takim od ponad 3 miesiecy, 1.8 benzyna plus dolozony przeze mnie gaz (sekwencja), lacznie zrobilem nim ponad 5 000km, w tym 3 000km na lpg.

Auto jest po przekladce, jedyne co musze poprawic po "serwisie" to wymiana ramienia wycieraczki po stronie kierowcy.

Jezeli mialbym go calkowicie dostosowywac do europejskiej wersji to pozostaje mi jeszcze dolozenie wkladki w drzwiach kierowcy i wymiana fotela kierowcy (obie te rzeczy jak narazie mi nie przeszkadzaja i ich nie ruszam)

Jezdzi mi sie nim bardzo dobrze, zapomnialem co to koleiny, krawezniki itp jest najwolniejszy z tych wszystkich aut ktorymi jezdzilem, przyspieszenie jakies tam jest, przelozenia sa krotkie wiec mozna zaskoczyc nie jedno auto jak sie wystartuje ze skrzyzowania ale i tak zaraz zostaniemy wyprzedzeni

Naped

Duuuzo aut ma wyjety wal, wiec nie ma opcji sprawdzenia napedu, ogladasz takie auto a sprzedajacy mowi Ci ze wyjety bo mniej pali (rzeczywiscie pali mniej ale sa to raczej roznice sladowe plus gorzej sie prowadzi w zakretach)

na pytanie czy sprzedajacy ma wal, slyszysz ze nie.

Pozostaje Ci dokupienie walu, zamontowanie go a potem dowiadujesz sie ze np tylny most jest popsuty i znow wydatek no.gif

Opcje sa dwie, zakup auta ze sprawnymi napedami albo zakup bez tylnego napedu ale za rozsadna cene a nie jak za auto pelni sprawne

Ceny czesci?

Zalezy jaki ma sie portfel, wg mnie smiesznie niskie, auto ma palec rozdzielacza, kopulke (nie wiem czy userzy AK pamietaja takie wynalazki) ktore sa smiesznie niskie, sa zestawy (kopulka, palec, swiece) za okolo 300zl

Auto nie posiada (1.8) dwumasy (odpada nam ~2000zl) auto nie ma turbosprezarki (odpada nam ~1500zl)

Slynna UPG

Ja jak narazie nie wymienialem, nawet jezeli padnie to wg mnie nie sa to jakies kosmiczne kwoty (~300zl) wiec da sie przezyc

Spalanie

Na 42 litrach za okolo 110zl robie 420km zlosnik.gif

200km trasa Bilgoraj-Lublin-Bilgoraj plus 220km po Lublinie (dane z przebiegu 3 000km)

Sprawdz stan blacharki, krawedzie drzwi, klapy, tutaj widzialem auta z rocznika 2001 w tragicznym stanie a np auto z 1998 nie posiadalo zadnej korozji

Podsumuwujac

Ceny czesci wg mnie tanie

Jezdzi sie ok, demonem predkosci nie jest ale nie takie bylo moje zalozenie jak kupowalem auto

To pisalem ja, uzytkownik auta a nie user ktory cos tam slyszal cos tam wyczytal i powtarza dalej

Jezeli masz pytanie to wal na pw, niechce mi sie tutaj pisac kolejnego wypracowania zlosnik.gif

Napisano

Wiesz ,ze poziom bezpieczenstwa tego auta jest na poziomie seicento ?

Napisano

> Slynna UPG

> Ja jak narazie nie wymienialem, nawet jezeli padnie to wg mnie nie sa to jakies kosmiczne kwoty

> (~300zl) wiec da sie przezyc

Wymiana UPG za 300 zł? Skąd wy bierzecie takei ceny usług? Albo wymyślacie żeby było taniej dla userów na AK, albo Wrocław to stolica najwyższych cen u mechaników.

Napisano

> Wymiana UPG za 300 zł? Skąd wy bierzecie takei ceny usług? Albo wymyślacie żeby było taniej dla

> userów na AK, albo Wrocław to stolica najwyższych cen u mechaników.

Wszystkie moje podane ceny byly za czesci ok.gif

Napisano

> Kupno auta spada na mnie - jestem w Irlandii, więc odchodzi problem auta po przekładce. Teść woli

> pewniejsze auto z wysp i woli sam zadbać o przekładkę.

> Czemu radzisz odpuścić?

Tam trzeba ciąć i spawać. Dla mnie to dyskwalifikuje auto. Do tego ta nieszczęsna maglownica. Ta z Opla jest mimo wszystko trochę inna. A jak chcesz kupić oryginalną to taniej wychodzi znalezienie egzemplarza niewymagającego przekładki.

> Będę starał się znaleźć w miarę dobry egzemplarz tu w IE.

> Nie wiem, czy dla teścia ma znaczenie czy napęd na 4 czy na 2 (pewnie napęd na przód mniej paliwa

> spali).

Tam się coś chrzani w tylnym moście. Naprawa jest nieopłacalna więc wyciągają wał. I piszą że to w celu oszczędzania paliwa zlosnik.gif

Co do UPG - tu masz opisane.

Oglądałem jakieś 30 sztuk. I kupiłem Forka.

Napisano

> Wszystkie moje podane ceny byly za czesci

Czyli do tysiaka dobijesz.

Napisano

> Tam trzeba ciąć i spawać.

Tak, zgadza sie

Wycinasz z prawej strony w gordzi otwor ~4cm na ~10cm abys mial zimne powietrze a aucie a ten z lewej strony otwor zaslepiasz

Rzeczywiscie powazna ingerencja

Napisano

> Czyli do tysiaka dobijesz.

Zakładając że szpilki (czyli śruby łączące to wszystko) nie wymagają wymiany. Wytrzymują 2-3 odkręcenia. Do tego mało kto to potrafi dobrze zrobić.

Napisano

> Czyli do tysiaka dobijesz.

W zaleznosci od warsztatu i lokalizacji warsztatu

Napisano

> Duuuzo aut ma wyjety wal, wiec nie ma opcji sprawdzenia napedu, ogladasz takie auto a sprzedajacy

> mowi Ci ze wyjety bo mniej pali (rzeczywiscie pali mniej ale sa to raczej roznice sladowe plus

> gorzej sie prowadzi w zakretach)

> na pytanie czy sprzedajacy ma wal, slyszysz ze nie.

> Pozostaje Ci dokupienie walu, zamontowanie go a potem dowiadujesz sie ze np tylny most jest popsuty

> i znow wydatek

> Opcje sa dwie, zakup auta ze sprawnymi napedami albo zakup bez tylnego napedu ale za rozsadna cene

> a nie jak za auto pelni sprawne

Po prostu tylni most nie jest trwały i sie rozsypuje... po 40-70 tyś km .... nie ma reguły ... to znaczy jest - rozsypie się. Podobno wymiana oleju na super hiper przedłuża żywot o kilkanaście tyś km... Wyjęcie wału napędowego niestety kończy się mocnym obciążeniem układu napędowego przodu auta który nie jest przygotowany do przenoszenia 100% mocy i w efekcie padają podzespoły przenoszenia napędu - tylny most coś koło 4-5 tyś kosztował...

> To pisalem ja, uzytkownik auta a nie user ktory cos tam slyszal cos tam wyczytal i powtarza dalej

I który zrobił mniej km tym autem niż nie jeden kolaż rowerem smile.gif .....

Napisano

> I który zrobił mniej km tym autem niż nie jeden kolaż rowerem .....

Co ja poradze ze mam go od 3 miesiecy, uwierz ze jezdze staram sie ale pewnych rzeczy nie przeskocze hehe.gifok.gif

Napisano

> Tak, zgadza sie

> Wycinasz z prawej strony w gordzi otwor ~4cm na ~10cm abys mial zimne powietrze a aucie a ten z

> lewej strony otwor zaslepiasz

> Rzeczywiscie powazna ingerencja

A o tym że trzeba przyspawać mocowanie kolumny kierowniczej wiesz? Czy przekładający Ci nie powiedział? Na dodatek jest to mocowanie niesymetryczne,czyli jest w wersji angielskiej skierowane względem podszybia w prawo. Jakoś nie wierzę, żeby ktoś spawał kontynentalny uchwyt.

Napisano

mnie wyleczyli nawet z nowki sztuki z salonu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> mnie wyleczyli nawet z nowki sztuki z salonu

Po lekturze podlinkowanych wątków i po krótkiej rozmowie z teściem - teść się wyleczył z Freelandera zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz ,ze poziom bezpieczenstwa tego auta jest na poziomie seicento ?

Nie wiem, ale pooglądam sobie testy z ciekawości.

Napisano

> Nie wiem, ale pooglądam sobie testy z ciekawości.

To ja tak tylko z ciekawości zapytam, jak się da jeździć autem z AWD, w takiej budzie, z wolnossakiem 1.8 lub 2.0 icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif? Moim zdaniem się nie da!

Napisano

> Slynna UPG

> Ja jak narazie nie wymienialem, nawet jezeli padnie to wg mnie nie sa to jakies kosmiczne kwoty

> (~300zl) wiec da sie przezyc

+ planowanie głowicy + spr. szczelności itp. bzdury

ktoś to musi wyjąć [rozmontować 1/3 silnika] i złożyć

+ nowy płyn chłodzący + olej.

raczej 1000 ?

Napisano

> To ja tak tylko z ciekawości zapytam, jak się da jeździć autem z AWD, w takiej budzie, z

> wolnossakiem 1.8 lub 2.0 ? Moim zdaniem się nie da!

a co, trzeba go pchac czy jak?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.