Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyposażenie obowiązkowe auta w Czechach, Austrii i Słowenii

Featured Replies

Napisano

> Krótko i łopatologicznie:

> - policjant w Austrii nie może mnie ukarać za brak na wyposażeniu samochodu elementów nie

> wymaganych w Polsce a wymaganych w Austrii

To sie zgadza, ale wielu ludzi zdaje sie mylic wyposazenie pojazdu okreslone w ustawie o warnukach technicznych pojazdow a o zwyklych przepisach drogowych ktore moga kierowcy nakazywac cos ze soba wozic.

Przyklad:

I tak np w Polsce mamy wymagana gasnice i trojkat. To jest wymog z ustawy o warnukach technicznych. Jak przyjezdza do Polski auto zagraniczne, to polski policjant nie ma prawa kogos ukarac za brak tych elementow o ile nie sa wymagane w kraju rejestracji (chociaz tez konwencja wiedenska robi wyjatek tutaj wzgledem trojkata i daje krajom mozliwosc wymagac go nawet gdy nie sa wymagane w kraju rejestracji, ale ja nigdy w polskich przepisach nie znalazelm takiego wymogu.

Jednak wymogi ustalone w prawie o ruchu drogowym, dotycza kazdego, bez wzgledu czy auto jest lokalne czy zarejestrowane za granica.

I tak np polski policjant moze ukarac szwedzkiego kierowce, ktory bedzie w zimie jechal na oponach z kolcami. Bo to ze auto spelnia wymagania techniczne w Szwecji tutaj nie wystarczy, gdyz poprostu polskie prawo o ruchu drogowym zabrania kierowcy poruszac sie pojazdem wyposazonym w opony z kolcami.

I w ten sam sposob w wielu krajach EU ichnie prawo o ruchu drogowym wymaga od kierowcy, aby mial ze soba kamizelki, zapasowe zarowki, linke holownicza, alkomat, zapasowe okulary czy inne cuda-wianki. I z tego powodu, konwencja wiedenska nie ma tu nic do rzeczy.

Napisano

> Która nie ma nic wspólnego z przepisami wewnętrznymi.

> Zostań przy swoim zdaniu

Ma bardzo wiele, gdyż Austria akurat ratyfikowała ją w 1981 roku czyniąc ją aktem nadrzędnym w stosunku do swoich wewnętrznych przepisów.

Pozostanę przy swoim zdaniu.

Napisano

> ... I z tego powodu, konwencja wiedenska nie ma tu nic do rzeczy ...

Spoko wink.gif kolega Ryb jest nieprzemakalny.

Napisano

> Spoko kolega Ryb jest nieprzemakalny.

I będę - dopóki nie dostanę mandatu. Okazji mam mnóstwo bo jeżdżę tamtędy często więc trzymaj kciuki.

wink.gif

Temat był już wałkowany w nieskończoność. W Austrii nie trzeba MIEĆ kamizelki ale nie można bez niej WYSIĄŚĆ. Subtelna, ale istotna różnica.

waytogo.gif

Napisano

> I będę - dopóki nie dostanę mandatu. Okazji mam mnóstwo bo jeżdżę tamtędy często więc trzymaj

> kciuki.

> Temat był już wałkowany w nieskończoność. W Austrii nie trzeba MIEĆ kamizelki ale nie można bez

> niej WYSIĄŚĆ. Subtelna, ale istotna różnica.

Pewnosc moglibysmy miec gdyby ktos zacytowal austriackie przepisy na temat tych kamizelek.

Napisano

> Pewnosc moglibysmy miec gdyby ktos zacytowal austriackie przepisy na temat tych kamizelek.

Ciężko będzie, bo pewnie w nich jest napisane że trzeba je mieć. Pytanie jak potraktowane zostanie odwołanie do aktu nadrzędnego.

Przepisy krajów czasem są niezgodne z Konwencją, np. Polskie też mają kilka niezgodności.

Więc tak naprawdę wszystko zależy od dwóch rzeczy:

- czy policjant odpuści

- czy odwołanie będzie skuteczne w przypadku gdy nie odpuści

Najlepszy byłby wyrok jakiegoś sądu lub anulowanie mandatu po odwołaniu lub interwencji konsula (takie rzeczy też się zdarzają).

PS. W tym roku przetestuję co powiedzą policjanci francuscy na brak tego ich głupiego alkomatu.

wink.gifhehe.gif

Napisano

> PS. W tym roku przetestuję co powiedzą policjanci francuscy na brak tego ich głupiego alkomatu.

Ja tez przetestuje w grudniu.

Chociaz przez Francje bede jechal tylko 50km wiec watpie abym trafil na kontrole.

Ale najbardziej mi sie podobalo testowanie polskich policjantow na brak gasnicy w irlandkim aucie wink.gif

Napisano

> Pewnosc moglibysmy miec gdyby ktos zacytowal austriackie przepisy na temat tych kamizelek.

Jezeli Austria podpisala konwencje wiedenska to Ryb ma 100% racji - nie musisz miec, ale nie mozesz bez niej wysiadac na tej autostradzie. Duzo latwiej jest w kwestii apteczek w Niemczech czy gasnic w Polsce.

Napisano

> Ja tez przetestuje w grudniu.

> Chociaz przez Francje bede jechal tylko 50km wiec watpie abym trafil na kontrole.

Sprawdziłem. Mi nic nie zrobią, bo kary obowiązywać będą dopiero od listopada.

zlosnik.gif

Do tego mandat ma wynosić 11E, więc chyba nie opłaca się kupować takiego alkomatu (pewnie kosztuje podobnie).

> Ale najbardziej mi sie podobalo testowanie polskich policjantow na brak gasnicy w irlandkim aucie

No i też pewnie nie mogli nic z tym zrobić.

Napisano

> Sprawdziłem. Mi nic nie zrobią, bo kary obowiązywać będą dopiero od listopada.

Tez tak slyszalem. Ja bede jechal w grudniu.

> Do tego mandat ma wynosić 11E, więc chyba nie opłaca się kupować takiego alkomatu (pewnie kosztuje

> podobnie).

U mnie w Halfordsie kosztuje 7.5. Pudeleczko a w srodku 2 baloniki jednorazowe ktore maja pokazac czy masz ponad 0.5 promila czy ponizej.

Wsumie mysle ze takie cos i tak sporo lepsze niz jakies tanie zabawkowe elektroniczne alko, bo ten balonik moze byc wmiare dokladny.

> No i też pewnie nie mogli nic z tym zrobić.

Rozmowa wygladala tak:

-Policjant: Panie kierowco - czy ganica i trojkat jest?

-CiniO: Trojkat jest. Gasnicy chyba nie ma.

-Policjant: Prosze otworzyc bagaznik.

(otworzylem)

-CiniO: Tutaj jest trojkat, a gasnicy nie ma.

-Policjant: To w takim razie bedzie mandacik 50zl.

-CiniO: Ale to jest auto zarejestrowane w Irlandii a u nas nie ma obowiazku miec gasnicy ani trojkata.

-Policjant: Tak panie kierowco, ale my jestesmy w Polsce i tutaj taki obowiazek jest.

-CiniO: Aleeee..... (tu mi przerwano

-Policjant: Prosze sobie kupic gasnice, bo nastepnym razem bedzie mandacik

-CiniO: OK.

-Policjant: Szerokiej drogi, dowidzenia.

-CiniO: Dowidzenia.

Napisano

> Tez tak slyszalem. Ja bede jechal w grudniu.

> U mnie w Halfordsie kosztuje 7.5. Pudeleczko a w srodku 2 baloniki jednorazowe ktore maja pokazac

> czy masz ponad 0.5 promila czy ponizej.

> Wsumie mysle ze takie cos i tak sporo lepsze niz jakies tanie zabawkowe elektroniczne alko, bo ten

> balonik moze byc wmiare dokladny.

Kiedyś u nas były tylko baloniki.

> Rozmowa wygladala tak:

> -Policjant: Panie kierowco - czy ganica i trojkat jest?

> -CiniO: Trojkat jest. Gasnicy chyba nie ma.

> -Policjant: Prosze otworzyc bagaznik.

> (otworzylem)

> -CiniO: Tutaj jest trojkat, a gasnicy nie ma.

> -Policjant: To w takim razie bedzie mandacik 50zl.

> -CiniO: Ale to jest auto zarejestrowane w Irlandii a u nas nie ma obowiazku miec gasnicy ani

> trojkata.

> -Policjant: Tak panie kierowco, ale my jestesmy w Polsce i tutaj taki obowiazek jest.

> -CiniO: Aleeee..... (tu mi przerwano

> -Policjant: Prosze sobie kupic gasnice, bo nastepnym razem bedzie mandacik

> -CiniO: OK.

> -Policjant: Szerokiej drogi, dowidzenia.

> -CiniO: Dowidzenia.

Czyli klasyczne wyjście z twarzą. Trzeba im na to pozwolić. Policjant nigdy nie przyzna się do niekompetencji więc nie można na siłę udowadniać i go pod murem stawiać. Wystarczy lekko przyprzeć a potem pokazać wyjście z sytuacji, w którym on będzie i tak lekko górą. Na pewno skorzysta.

wink.gifok.gif

Napisano

> Kiedyś u nas były tylko baloniki.

Są. Kupuje się na stacjach benzynowych, albo w Krakowie np. tutaj . Taki balonik kosztuje parę złotych, a dokładnie pokaże, czy przekroczyłeś 0.2 czy nie. Zawsze w schowku mam kilka sztuk wink.gif

Napisano

> ... gdyby ktos zacytowal austriackie przepisy na temat tych kamizelek ...

Proszę wink.gif

Ruch drogowy w A regulują:

StVO (Straßenverkehrsordnung)

KFG (Kraftfahrgesetz)

Ważne zmiany nastąpiły w 2005 i 2012 roku.

Wg StVO autostrada to cały obszar drogowy czyli pobocza, rowy i płoty zabezpieczające a nie tylko jezdnie.

Wg StVO i KFG w przypadku wypadków wszyscy pasażerowie mają obowiązek opuścić pojazd o ile są w stanie. Obowiązek.

Muszą być w kamizelkach (Warnweste) tongue.gif

Za aluminiową bandą też muszą być w kamizelkach bo nadal są na autostradzie tongue.gif

Bez możliwości teleportacji zlosnik.gif

Już w 2005 roku najpierw policja a potem prawnicy ÖAMTC (automobilklub) wydali takie orzeczenie:

Für jeden Autoinsassen eine Warnweste mitzuführen.

Można pewnie znaleźć na archiwaliach ÖAMTC.

Temat wałkował w swoim czasie Spiegel-TV i nie mogli się przyczepić.

Oczywiście nie próbuję nikogo przekonywać i temat wyczerpałem zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.