Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyposażenie obowiązkowe auta w Czechach, Austrii i Słowenii

Featured Replies

Napisano

Pod turystykę chyba nie za bardzo podchodzi dlatego pytam tutaj.

Podrzucicie aktualne info co trzeba mieć w aucie w ww krajach żeby się ichniejsze policmajstry nie czepiały?

Napisano

Kamizelka + komplet żarówek. Pamiętaj, że CB w Austrii jest zabronione.

Napisano

> Kamizelka + komplet żarówek. Pamiętaj, że CB w Austrii jest zabronione.

a slyszales zeby zrobili komus kuku za to ze mial CB w Austrii?

bo ja nie, a nasi kierowcy jezdza przez AT.

ja tez bylem, pare razy, nawet zatrzymywalem sie przy policmajstrach pytac jak dojechac do lekarza i nawet nie pytali co to za druga antena sterczy z dachu

Napisano
  • Autor

Kamizelki dla wszytskich pasażerów czy tylko dla kierowcy?

O CB czytałem...

Napisano

> a slyszales zeby zrobili komus kuku za to ze mial CB w Austrii?

> bo ja nie, a nasi kierowcy jezdza przez AT.

> ja tez bylem, pare razy, nawet zatrzymywalem sie przy policmajstrach pytac jak dojechac do lekarza

> i nawet nie pytali co to za druga antena sterczy z dachu

Nie, nie słyszałem, ale mimo wszystko jest to nielegalne. Trzeba o tym wiedzieć, bo w 9 przypadkach na 10 nikt nie zauważy / nie przyczepi się, a trafi się na służbistę i mogą być duuuuże problemy.

Napisano
  • Autor

Tak samo jak z ołowianymi ciężarkami do wyważania kół smile.gif . Dla spokojności lepiej mieć ciężarki Fe smile.gif

Napisano

> Kamizelki dla wszytskich pasażerów czy tylko dla kierowcy?

ZTCW tylko dla kierowcy, ale trzeba sprawdzić. Raz w Austrii poprosili mnie pokazać kamizelkę podczas kontroli, miałem jedną (w aucie dwie osoby), było OK.

Napisano

> Tak samo jak z ołowianymi ciężarkami do wyważania kół . Dla spokojności lepiej mieć ciężarki Fe

A o tym nie słyszałem icon_eek.gifhmm.gif Ja nawet nie wiem jakie mam, jest tam coś przyklejone wewnątrz felgi, nie wnikam wink.gif

Napisano
  • Autor

Bo używanie ołowiu w EU jest zabronione... tylko nasi gumiarze mają okres przejściowy smile.gif

Napisano

> Bo używanie ołowiu w EU jest zabronione... tylko nasi gumiarze mają okres przejściowy

Nie wiedziałem, dzięki za info! cool.gif Ale na pewno nikt nie przyczepi się do ciężarków wink.gif

Napisano
  • Autor

No chyba żeby się przyczepił smile.gif

Bo moim zdaniem nie ma nic gorszego podczas dłuższej podróży niż świadomość że coś jest nie tak... Jak nie wiesz to przynajmniej psychicznie czujesz się lepiej smile.gif

Napisano

> Tak samo jak z ołowianymi ciężarkami do wyważania kół . Dla spokojności lepiej mieć ciężarki Fe

Mit.

mar00ha

Napisano

> Bo moim zdaniem nie ma nic gorszego podczas dłuższej podróży niż świadomość że coś jest nie tak...

Otóż to. Jeszcze jak jadę sam, to ujdzie, ale jak się jedzie z rodziną na urlop i do zrobienia jest 1500 km, to lepiej mieć wszystko zgodne z prawem wink.gif

Napisano

kilka lat temu jechałem do Słowenii i wszyscy radzili mi, żebym zabrał porządną apteczkę, bo mogą się czepiać w Czechach.

Napisano

> Nie, nie słyszałem, ale mimo wszystko jest to nielegalne. Trzeba o tym wiedzieć, bo w 9 przypadkach

> na 10 nikt nie zauważy / nie przyczepi się, a trafi się na służbistę i mogą być duuuuże problemy.

Ja tez nie slyszalem, dlatego zawsze pytam czy ktos cos wie, kogos zna itp.

Napisano

> Pod turystykę chyba nie za bardzo podchodzi dlatego pytam tutaj.

> Podrzucicie aktualne info co trzeba mieć w aucie w ww krajach żeby się ichniejsze policmajstry nie

> czepiały?

A co, będziesz rejestrował swoje auto w Czechach, Austrii i Słowenii?

Bo tylko wtedy będą cię dotyczyć ich lokalne przepisy dotyczące wyposażenia facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> A co, będziesz rejestrował swoje auto w Czechach, Austrii i Słowenii?

> Bo tylko wtedy będą cię dotyczyć ich lokalne przepisy dotyczące wyposażenia

tez tak myslalem, ale na wszelki wypadek zakupilem dodatkowe zarowki i bezpieczniki na wyjazd do CZ ;-)

Napisano

a ile waży ta kamizelka? clown.gif

zważywszy, że często można to jako gratis do czegoś otrzymać to można sobie wyposażyć auto i jeszcze potrzebującym rozdać 270751858-jezyk.gif

BTW - mogę Ci odstąpić parę

Napisano
  • Autor

nie , nie zamierzam tam rejestrować ale bedę przez kilka godzin tłumaczył policjantowi czeskiemu lub austryjackiemu sprawę konwencji wiedeńskiej smile.gif

Napisano

> Thx Pytałem z czystej ciekawości

zawsze jak jeżdżę, nie tylko w PL to mam kpl. bezpieczników, po jednej zapasowej żarówce, sprawną legalizowaną gaśnicę, trójkąt i 5 kamizelek (bo na 5 osób rejestracja). jeszcze mi nikt tego nigdy nie sprawdzał, ale czuję się spokojny w trasie ok.gif

resztę wyposażenia (zapas + klucz) auto ma w standardzie.

Napisano

> A co, będziesz rejestrował swoje auto w Czechach, Austrii i Słowenii?

> Bo tylko wtedy będą cię dotyczyć ich lokalne przepisy dotyczące wyposażenia

Właśnie. Tylko kamizelki wystarczą. A to dlatego, że za brak kamizelki można oberwać z innego paragrafu niż wyposażenie auta.

ok.gif

Napisano

> Właśnie. Tylko kamizelki wystarczą. A to dlatego, że za brak kamizelki można oberwać z innego

> paragrafu niż wyposażenie auta.

Fakt, nie mozna opuscic auta bez kamizelkiok.gif

Napisano

> Podrzucicie aktualne info co trzeba mieć w aucie

dowod rejestracyjny z waznym przegladem technicznym i kamizelki, ale tylko jezeli jezeli zamierzasz opuszczac pojazd na autostradzie.

M.

Napisano

> Fakt, nie mozna opuscic auta bez kamizelki

mam się w aucie ubrać czy jednak mogę wyjść i nałożyć na siebie?

bo przecież nie będę jechał po autostradzie w kamizelce cool.gif

Napisano

> mam się w aucie ubrać czy jednak mogę wyjść i nałożyć na siebie?

> bo przecież nie będę jechał po autostradzie w kamizelce

Spróbuj ubierać wychodząc.

A najważniejsze o czym trzeba pamiętać jeżdżąc po Europie to zostawianie miejsca dla pojazdów służb w korku oraz nie siedzenie na zderzaku samochodom przed sobą.

Za to prędzej można wyłapać mandat niż za jakieś głupie kamizelki czy żarówki.

PS. O prędkości celowo nie wspominam, bo zauważyłem, że 100% Polaków za granicą doznaje jakiejś cudownej przemiany i nagle rozumie co oznaczają te duże cyfry w czerwonej obwódce na znakach. Niestety ta wiedza zanika bezpowrotnie natychmiast po powrocie do Polski.

hehe.gif

Napisano

> Kamizelka + komplet żarówek. Pamiętaj, że CB w Austrii jest zabronione.

komplet ? yikes.gif

na kierunkowskazy, stopy, przeciwmgielne też ?

ksenonowe żarówki też?

a przetwornice ?

btw..ciekawe jak miałbym na szybko wymienić spaloną żarówke jak do wymiany instrukcja serwisowa przewiduje odkręcenie i opuszczenie całego przedniego zderzaka i wykrecenie reflektora crazy.gif

Napisano

> komplet ?

> na kierunkowskazy, stopy, przeciwmgielne też ?

Tak. Kupujesz sobie w supermarkecie takie pudełeczko za 50 zł i masz komplet, razem z bezpiecznikami. Przy kupnie nowego auta takie pudełko jest na wyposażeniu w bagażniku.

> ksenonowe żarówki też?

> a przetwornice ?

A nie wiem, muszę zobaczyć co tam mam w tym pudełku hmm.gif

> btw..ciekawe jak miałbym na szybko wymienić spaloną żarówke jak do wymiany instrukcja serwisowa

> przewiduje odkręcenie i opuszczenie całego przedniego zderzaka i wykrecenie reflektora

Jeżeli ktoś będzie bardzo wredny, to assistance->laweta->warsztat, zgodnie z prawem nie możesz kontynuować jazdy ze spaloną żarówką.

Napisano

> ... zgodnie z prawem nie możesz kontynuować jazdy ze spaloną żarówką ...

Miałem taką sytuację w Austrii - spalony ksenon. Accord na holenderskich numerach.

Policjant ukarał mnie mandatem bo nie mogłem wymienić żarówki - nota bene było Boże Narodzenie zlosnik.gif

Zgłosiłem sprawę do konsulatu i odzyskałem pieniądze.

Na szczęście prawo o ruchu w Austrii dopuszcza tzw. die Notsituation i policjant nie powinien karać.

Napisano

Hmm ponoć w Austrii jest taki przepis, że jeżeli zatrzymasz się, a masz pierwszeństwo przejazdu to je tracisz, ciekawe. Jechałem 2 razy przez Austrię, ale nie zdołałem sprawdzić czy to prawda.

Napisano

Każda która opuszcza samochód musi mieć na sobie - rachunek prosty.

Napisano

> Każda która opuszcza samochód musi mieć na sobie - rachunek prosty.

W praktyce wystarczą dwie.

Napisano

> W praktyce wystarczą dwie.

NIE wink.gif

W Austrii ilość kamizelek musi odpowiadać ilości pasażerów !

Napisano

> NIE

> W Austrii ilość kamizelek musi odpowiadać ilości pasażerów !

Figa z makiem. Poczytaj wyżej i wyciągnij wnioski.

Napisano

> Poczytaj wyżej ...

Ja nie czytam wyżej tylko zalecenia BM.I Österreich i wyciągam wnioski zlosnik.gif

Napisano

Przytoczę artykuł z AŚ z tego poniedziałku , może coś się przyda smile.gif

Czechy

Na terenie Czech jazda na światłach jest obowiązkowa przez cały rok niezależnie od pory dnia. Na zwężeniach jezdni obowiązuje zasada ustępowania miejsca co drugi pojazd (tzw. jazda na zakładkę). Na autostradach i drogach ekspresowych, w przypadku zatłoczenia drogi, koniecznie jest (podobnie jak w Austrii) ustąpienie z pasa środkowego. Cudzoziemcy zbierają punkty karne - po otrzymaniu 12 kierowca ma zakaz prowadzenia auta na terytorium Czech na okres do roku.

Austria

Austriacka policja rygorystycznie kontroluje stan techniczny pojazdów i ich niezbędne wyposażenie. Od stycznia 2012 r. na autostradach i drogach ekspresowych kierowcy są zobowiązani do przepuszczania pojazdów uprzywilejowanych tzw. korytarzem ratunkowym, tworzonym między środkowym i skrajnym lewym pasem. Przed wyjściem z auta poza miastem trzeba założyć kamizelkę odblaskową. W niektórych miastach należy wykupić kwit parkingowy, tzw. Parkschein (dostępny w kioskach i na stacjach benzynowych)

Napisano

> Ja nie czytam wyżej tylko zalecenia BM.I Österreich i wyciągam wnioski

A ja nie czytam tych Osterreichow bo nie jestem Austriakiem a moje auto zarejestrowane jest w Polsce. Przepisy dotyczace tubylcow sa inne niz te dotyczace turystow.

Napisano

> A ja nie czytam tych Osterreichow bo nie jestem Austriakiem a moje auto zarejestrowane jest w

> Polsce. Przepisy dotyczace tubylcow sa inne niz te dotyczace turystow.

Jesteś w stanie wytłumaczyć to po niemiecku? zlosnik.gif

Napisano

> Jesteś w stanie wytłumaczyć to po niemiecku?

Jako tako. Ale nie ma problemu, bo oni wszyscy jakos mowia po Angielsku.

ok.gif

Napisano

> PS. O prędkości celowo nie wspominam, bo zauważyłem, że 100% Polaków za granicą doznaje jakiejś

> cudownej przemiany i nagle rozumie co oznaczają te duże cyfry w czerwonej obwódce na znakach.

> Niestety ta wiedza zanika bezpowrotnie natychmiast po powrocie do Polski.

Polaków to Ty zostaw w spokoju zlosnik.gif Austriacy też nie są świeci, rzekłbym nawet że sa lepsi od nas w kwestii cwaniactwa na drodze cfaniaczek.gif

Napisano

> Jako tako. Ale nie ma problemu, bo oni wszyscy jakos mowia po Angielsku.

ale mówisz o policmajstrach? no to tylko chyba w Wiedniu czy w Salzburgu, bo w miejszych tego nie zauwazylem zlosnik.gif

Napisano

> ale mówisz o policmajstrach? no to tylko chyba w Wiedniu czy w Salzburgu, bo w miejszych tego nie

> zauwazylem

w Lofer mowia palacz.gif

Napisano

> A ja nie czytam tych Osterreichow bo nie jestem Austriakiem a moje auto zarejestrowane jest w Polsce.

Polskie myślenie zlosnik.gif

Ale znajdujesz się na ich terenie gdzie istnieje ich prawo.

Ilość kamizelek nie wynika z homologacji tylko z przepisów prawa.

> Przepisy dotyczace tubylcow sa inne niz te dotyczace turystow ...

Dlaczego w takim razie wykupujesz winietę ?

Przecież jesteś Polakiem i u ciebie nie ma winiet !

Możesz wytłumaczyć to policjantowi - najlepiej po angielsku zlosnik.gif

Napisano

... ciach

> Możesz wytłumaczyć to policjantowi - najlepiej po angielsku

jeszcze lepiej będzie rozumiał po polsku

(był tu filmik jak kierowca Polak się tłumaczył przed angielska policją po polsku)

Napisano

> Polskie myślenie

> Ale znajdujesz się na ich terenie gdzie istnieje ich prawo.

> Ilość kamizelek nie wynika z homologacji tylko z przepisów prawa.

> Dlaczego w takim razie wykupujesz winietę ?

> Przecież jesteś Polakiem i u ciebie nie ma winiet !

> Możesz wytłumaczyć to policjantowi - najlepiej po angielsku

Krótko i łopatologicznie:

- policjant w Austrii nie może mnie ukarać za brak na wyposażeniu samochodu elementów nie wymaganych w Polsce a wymaganych w Austrii

- policjant w Austrii może mnie ukarać za poruszanie się po drodze poza samochodem bez kamizelki

- powyższe dotyczy również pasażerów

- w praktyce wystarczą więc dwie kamizelki żeby wszystkich pasażerów wyprowadzić z samochodu poza drogę

- mogę to wytłumaczyć policjantowi jeśli będzie taka potrzeba

- jeśli się nie uda to zapłacę mandat a później odzyskam kasę na drodze prawnej

Winiety nie mają tu nic do rzeczy.

Napisano

> - mogę to wytłumaczyć policjantowi jeśli będzie taka potrzeba...

I tego się trzymaj zlosnik.gif

Napisano

> I tego się trzymaj

Trzymam. Jak na razie nigdy się mnie nikt nie czepiał. Sporo jeżdżę za granicami Polski i czasem miałem kontakt z miejscową policją. Zarówno w Niemczech, Austrii, Włoszech, Czechach czy innych krajach w okolicy zawsze policjanci byli uprzejmi, chętni do pomocy i życzliwi.

Czasem zdarza mi się pytać policjantów o drogę lub dojazd do jakichś atrakcji turystycznych gdy GPS jest nieprecyzyjny. Niektóre takie spotkania kończyły się miłą pogawędką. Nigdy nie miałem żadnych problemów, a wręcz przeciwnie - uzyskana pomoc wykraczała daleko poza to czego oczekiwałem.

Dlatego mam dobre zdanie o zagranicznych policjantach. Gdy to się zmieni, nie omieszkam o tym tutaj napisać.

smile.gif

Napisano

> Dlatego mam dobre zdanie o zagranicznych policjantach ...

Miłość do zagranicznych policjantów (jak czytam - odwzajemniana wink.gif ) mimo wszystko nie zwalnia cię z przestrzegania przepisów w innych krajach.

Ja niestety spotkałem się ze sztywną interpretacją przepisów i mimo że finalnie wygrałem to dostałem pewną nauczkę.

Austriaccy policjanci wcale nie byli uśmiechnięci i przyjaźni alien.gif

Żeby już zamknąć temat kamizelek:

wjeżdżając do Austrii widzisz tablice o ograniczeniach prędkości, opłatach, itd.

Drobnym druczkiem są też napisy StVO (Straßenverkehrsordnung) które dotyczą wszystkich wjeżdżających. Nieistotne, czy znasz je czy nie.

Istotne, że masz je przestrzegać. To tyle wink.gif

Oczywiście masz prawo do własnych interpretacji, ale nie przedstawiaj ich jako prawo obowiązujące tylko jako własne widzimisię cool.gif

Napisano

> Miłość do zagranicznych policjantów (jak czytam - odwzajemniana ) mimo wszystko nie zwalnia cię z

> przestrzegania przepisów w innych krajach.

> Ja niestety spotkałem się ze sztywną interpretacją przepisów i mimo że finalnie wygrałem to

> dostałem pewną nauczkę.

> Austriaccy policjanci wcale nie byli uśmiechnięci i przyjaźni

> Żeby już zamknąć temat kamizelek:

> wjeżdżając do Austrii widzisz tablice o ograniczeniach prędkości, opłatach, itd.

> Drobnym druczkiem są też napisy StVO (Straßenverkehrsordnung) które dotyczą wszystkich

> wjeżdżających. Nieistotne, czy znasz je czy nie.

> Istotne, że masz je przestrzegać. To tyle

> Oczywiście masz prawo do własnych interpretacji, ale nie przedstawiaj ich jako prawo obowiązujące

> tylko jako własne widzimisię

Prawem obowiązującym jest Konwencja Wiedeńska, będąca aktem nadrzędnym w stosunku do regulacji lokalnych. I nie jest to moje widzimisie ani interpretacja tylko stan faktyczny.

Napisano

> Prawem obowiązującym jest Konwencja Wiedeńska ...

Która nie ma nic wspólnego z przepisami wewnętrznymi.

Zostań przy swoim zdaniu zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.