Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupujemy Yarisa

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Szukam dobrego, mało awaryjnego i taniego w eksploatacji samochodu.

Wpadłem na pomysł, że może warto zainteresować się Toyotą Yaris bo swego czasu był to swoisty synonim bezawaryjności..... ale czy na pewno?

Pytania na które chętnie usłyszę odpowiedzi:

- Jeśli Yaris to który? Celować w Yarisa I i roczniki starsze produkcji Japan, czy bez obaw można wybrać coś z przedziału 2007-2011 ?

- Silnik 1,3 czy D4D ? Jakie wady i zalety każdego z nich. Litrówkę raczej pomijam bo nie jedzie, choć jesli miała by być najmocniejszą stroną tego samochodu też rozważę.

Jak z awaryjnością silników 1,3 100 KM i Diesla D4D? Coś ponad normę czy trzymają się kupy? Typowe bolączki ?

- Jakie spalanie silnika 1,3 100 KM i D4D (oczywiście realne, nie katalogowe), jak z rozrządem (co ile wymiana, łańcuch czy pasek itp)

Może jakaś alternatywa dla Yarisa z Japońskich samochodów która warta jest uwagi, a przy okazji jest relatywnie nieco tańsza?

Wszelkie informacje mile widziane, bardzo zależy mi na opiniach tych co użytkują te samochody ok.gif

Z Góry Serdeczne Dziękuję 20.GIF

Napisano

> synonim bezawaryjności..... ale czy na pewno?

MOIM ZDANIEM (dotyczy też odpowiedzi poniżej) - tak - zdecydowanie

> Pytania na które chętnie usłyszę odpowiedzi:

> - Jeśli Yaris to który? Celować w Yarisa I i roczniki starsze produkcji Japan, czy bez obaw można

> wybrać coś z przedziału 2007-2011 ?

Raczej Yaris II. Jednak jakość wykonania i komfort jazdy są zdecydowanie inne.

> - Silnik 1,3 czy D4D ? Jakie wady i zalety każdego z nich. Litrówkę raczej pomijam bo nie jedzie,

> choć jesli miała by być najmocniejszą stroną tego samochodu też rozważę.

Użytkujemy 1.3 już 5 rok (produkcja 2007 - francuz). Jak na tą klasę - całkiem dynamiczny. Potrafi bardzo mało spalić. Bezawaryjny. Kuzynka ma 1.0. Plusem litrówki jest spalanie, ale klimy w tym to sobie już nie wyobrażam.

> Jak z awaryjnością silników 1,3 100 KM i Diesla D4D? Coś ponad normę czy trzymają się kupy? Typowe

> bolączki ?

1.3 - od początku "lecimy" zgodnie z planem przeglądów. W zasadzie lejemy tylko olej. NIC się nie dzieje. Pierwsze wersje miały problem z wypalaniem luster reflektorów. Wymieniali od ręki lampy na nowe. Szlag nam trafił poprzedniej zimy czujnik ABS w tylnym kole. Wymienili za free w salonie.

Wymienialiśmy siłowniki tylnej klapy - nadal czasem się do końca nie unosi (ale to raczej przypadłość "indywidualna"). Więcej grzechów nie pamiętam.

> - Jakie spalanie silnika 1,3 100 KM i D4D (oczywiście realne, nie katalogowe),

realnie w trasie 5,8 - 6/100. Miasto 6-7/100. Da się jechać w przedziale 5-5,5 (nuuuda:P)

jak z rozrządem (co

> ile wymiana, łańcuch czy pasek itp)

o ile dobrze kojarzę, coś nam mechanik wspominał o 250 000 (mamy 125 000 więc mnie to na razie nie interesowało)

> Może jakaś alternatywa dla Yarisa z Japońskich samochodów która warta jest uwagi, a przy okazji

> jest relatywnie nieco tańsza?

> Wszelkie informacje mile widziane, bardzo zależy mi na opiniach tych co użytkują te samochody

> Z Góry Serdeczne Dziękuję

proszę.

Pytaj - chętnie odpowiem - lubię to jeździdełko:)

Napisano
  • Autor

> MOIM ZDANIEM (dotyczy też odpowiedzi poniżej) - tak - zdecydowanie

> Raczej Yaris II. Jednak jakość wykonania i komfort jazdy są zdecydowanie inne.

> Użytkujemy 1.3 już 5 rok (produkcja 2007 - francuz). Jak na tą klasę - całkiem dynamiczny. Potrafi

> bardzo mało spalić. Bezawaryjny. Kuzynka ma 1.0. Plusem litrówki jest spalanie, ale klimy w

> tym to sobie już nie wyobrażam.

> 1.3 - od początku "lecimy" zgodnie z planem przeglądów. W zasadzie lejemy tylko olej. NIC się nie

> dzieje. Pierwsze wersje miały problem z wypalaniem luster reflektorów. Wymieniali od ręki

> lampy na nowe. Szlag nam trafił poprzedniej zimy czujnik ABS w tylnym kole. Wymienili za free

> w salonie.

> Wymienialiśmy siłowniki tylnej klapy - nadal czasem się do końca nie unosi (ale to raczej

> przypadłość "indywidualna"). Więcej grzechów nie pamiętam.

> realnie w trasie 5,8 - 6/100. Miasto 6-7/100. Da się jechać w przedziale 5-5,5 (nuuuda:P)

> jak z rozrządem (co

> o ile dobrze kojarzę, coś nam mechanik wspominał o 250 000 (mamy 125 000 więc mnie to na razie nie

> interesowało)

> proszę.

> Pytaj - chętnie odpowiem - lubię to jeździdełko:)

Dziękuję serdecznie, bardzo cenne informacje,

Z tego co piszesz warto poszukać 1,3, mam o tyle mało komfortową sytuację, że przesiadal się będę z mocnego diesla więc muszę poszukać czegoś co nie zanudzi mnie na śmierć po pierwszych kilometrach jazdy.

Poczytam sobie jeszcze na autocentrum opinie na temat Yariski, teściowie mieli pierwszą wersję 1,0 i bardzo sobie chwalili mimo słabego silnika. Teraz teściowa ma Aygo zdaje się z tym samym motorkiem i tym razem narzeka, że nie jedzie i wcale mało nie pali , ciekawe czemu? Być może kwestia ekologii i przełożeń w skrzyni.

20.GIF

Napisano

Od 3 użytkujemy Yarisa I 1,4 D4D z 2003 r., sprowadzonego przez znajomego z Niemiec.

Pełna historia, bezwypadkowy (?), przebieg 143 tys. km, Made in Japan, więc kosztował sporo.

Przez 3 lata i 45 tys. km sprawował się dobrze, ale trzeba było: wymienić uszczelkę pod głowicą i kompletne sprzęgło. Niedomaga centralny zamek. Niedługo do wymiany amortyzatory. Gdzieniegdzie pojawiają się wypryski rdzy - trzeba pilnować i odpryski zamalowywać lakierem zaprawkowym. Poza tym jesteśmy zadowoleni z zakupu. Miłe autko i oszczędne... choć diesel hałasuje zlosnik.gif

Rodzice użytkują Yarisa I z silnikiem 1.0 i też są zadowoleni ok.gif

Napisano

Miałem osobiście 1,0 I-gen. i 1,0 i 1,4D II-gen.

Jeśli chodzi o II gen to:

do miasta 1,0 spokojnie starcza i mieści się ze spalaniem w 6 l przy dynamicznej jeździe. Osiągi moim zdaniem nie najgorsze jak na 1,0.

W trasie spokojnie schodzisz do 4,5-5l.

1,4 D w Yarisie to rakieta, szczególnie przy wyprzedzaniu w trasie.

Jak zaczniesz korzystać z osiągów to spalanie nie będzie małe, w trasie przy dobrym but.gif 6,3 mniej więcej wychodziło.

W mieście 4,5 przy kapeluszu do 6,5 przy but.gif

Z tym silnikiem osiągami zaskoczysz większość kierowców w przeciętnych kompaktach.

Silnik sam w sobie jak na nowoczesne diesle niemalże pancerny.

1,3 jedzie bardzo fajnie i wcale dużo nie pali - góra litr więcej niż 1,0.

Od 2009 jest silnik 1,33 101 lub 99 KM z dłuugą skrzynią 6. Jedzie przeciętnie - osiągi zabiła ekologia.

Nie ma sensu uparcie szukać Japończyka - ceny niektórych części do JP będą wyższe.

Napisano

Nie porównuj Yarka i Aygo smile.gif

Cała trójka (Aygo/C1/Pug) miała liczne wady o których na forach przeróżnych sobie poczytasz.

Nie wiem jak późniejsza produkcja ale początek nie był najlepszy. Może to kwestia produkcji u naszych południowych sąsiadów - nie wiem.

@PrezesAdam - kiedy robi się rozrząd w YII? Bo nie jestem pewien tego co podałem :/

Napisano

> @PrezesAdam - kiedy robi się rozrząd w YII? Bo nie jestem pewien tego co podałem :/

Zasadniczo - nie robi się.

Kwestia sprawdzenia naciągnięcia i ew. wymiany ale to są bardzo, naprawdę bardzo sporadyczne przypadki.

Napisano

> Zasadniczo - nie robi się.

> Kwestia sprawdzenia naciągnięcia i ew. wymiany ale to są bardzo, naprawdę bardzo sporadyczne

> przypadki.

thx:)

Kiedyś właśnie usłyszałem u was, że Yarka do 250kkm opłaca się trzymać - potem w świat. Jakoś mi się to z rozrządem połączyło nie wiem czemu.

Napisano

Ja tylko napiszę, że Yaris mkII 1.33 101KM na Lce ma obecnie 140parękkm i... nic się nie zepsuło! A nie przepraszam - wyskoczył pstryczek od lampki wewnętrznej - ale się go poprawiło i jedzie dalej...

jak to wylgądało z fiatami każdy kto czyta kącik punto wie... zlosnik.gif

Auto ma 101 koni a jedize jakby mialo 50, w zakrętach kladzie sie strasznie, szumy powietrza z zewnątrz slychac jak diabli. Kluczykiem w kieszeni mozna sie obrzezać, a deska rozdzielcza jest gorszej jakości niz wiekszosc desek w sraczach. Ale kurcze to auto jedzie i jedzie i przestać nie chce... zlosnik.gif pod tym wzgledem szacun!

Napisano
  • Autor

> Ja tylko napiszę, że Yaris mkII 1.33 101KM na Lce ma obecnie 140parękkm i... nic się nie zepsuło!

> A nie przepraszam - wyskoczył pstryczek od lampki wewnętrznej - ale się go poprawiło i jedzie

> dalej...

> jak to wylgądało z fiatami każdy kto czyta kącik punto wie...

Wiem wiem grinser006.gif

> Auto ma 101 koni a jedize jakby mialo 50, w zakrętach kladzie sie strasznie, szumy powietrza z

> zewnątrz slychac jak diabli. Kluczykiem w kieszeni mozna sie obrzezać, a deska rozdzielcza

> jest gorszej jakości niz wiekszosc desek w sraczach. Ale kurcze to auto jedzie i jedzie i

> przestać nie chce... pod tym wzgledem szacun!

Cenne info ok.gif

Napisano

> Miałem osobiście 1,0 I-gen. i 1,0 i 1,4D II-gen.

> Jeśli chodzi o II gen to:

> do miasta 1,0 spokojnie starcza i mieści się ze spalaniem w 6 l przy dynamicznej jeździe. Osiągi

> moim zdaniem nie najgorsze jak na 1,0.

> W trasie spokojnie schodzisz do 4,5-5l.

> 1,4 D w Yarisie to rakieta, szczególnie przy wyprzedzaniu w trasie.

D4D 90KM, bo starsze 75KM to powiedzmy, że jest wystarczający do tego autka zlosnik.gif

Spalanie poniżej 5, a można zejść do 4.

Napisano

> Spalanie poniżej 5, a można zejść do 4.

mi udało się kiedyś zejść do poniżęj 4 na trasie 20 km na 5 przy 70 km/h ale sie czułem że nie jade tylko sie wije aleogólnie nigdy nie miałem wiecej niż 7 litrów pręd maks to 180 km/h jakos potem mi drogi brakło ale do 160 idzie idealnie, czuć turbo dziure ale trzeba sie do tego przyzwyczaić ale po za tym bardzo ekonomiczne autko i za razem szybkie D4D 90 km

• 3 tygodnie później...
Napisano

W temacie YII i silnika 1,0 to jeszcze jeden minus: jest w środku głośno. Choćby w porównaniu do takiego cudu techniki jak Kia Picanto wink.gif

Jeśli chodzi o niezawodność: mam go od 6 lat i 75kkm i prócz wymiany olejów/filtrów to (odpukać) nic się nie działo. Ostatnio na wszelki wypadek oddałem do nabicia klimatyzację i brakowało ledwo jakieś 100g czynnika.

Sprawność hamulców/amortyzatorów wciąż wzorcowa.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Nie porównuj Yarka i Aygo

> Cała trójka (Aygo/C1/Pug) miała liczne wady o których na forach przeróżnych sobie poczytasz.

> Nie wiem jak późniejsza produkcja ale początek nie był najlepszy. Może to kwestia produkcji u

> naszych południowych sąsiadów - nie wiem.

> @PrezesAdam - kiedy robi się rozrząd w YII? Bo nie jestem pewien tego co podałem :/

eee tam, nie przesadzaj... mieliśmy aygo, żona jeździła. Super autko!!! Ze świateł mało które auto dawało jej radę na starcie smile.gif taki gokart. Na II biegu do odcinki 110km/h :D

A co do wad:

1. szybko padające oryginalne sprzęgło (u mnie przy 65tys km)

2. czasami problemy z wybierakiem biegów (do naprawy ~80zł)

3. w niektórych egz cieknąca uszczelka bagażnika

4. wyrabiający się zamek drzwi (w wersjach bez cetnralnego)

Oprócz sprzegła, przeglądów, benzyny i ubezpieczenia nie było innych kosztów. Gdyby nie to że rodzina mi się powiększa nie sprzedawałbym aygo. Przy bardzo dynamicznej jeździe po mieście nie spalała więcej niż 6.5l

Napisano

witam ponownie jeszcze pare info

mam nalatane 160 tyś i nic ale to poważnie ani centa jeszcze do niej nie wkładałem duży plus w tym silniku jest taki że jest łańcuch rozrządu a nie pasek także masz pewność że ci sie nie urwie najwyrzej naciągnie, w toyotach 2 gen masz przesuwane tylne oparcia oraz jest BARDZO duzo schowków naprawde polecam ten model, a z silników benzynowych to polecam 1.3 ponieważ 1.0 to jest dobry ale do kosiarki hehe aha przypomniało mi sie że jadac kiedyś 70km/h na 5 biegu udało mi sie zejść do 3.8 litra

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.