Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciśnienie w oponie dojazdowej

Featured Replies

Napisano

Ponieważ jutro wyjazd wakacyjny, to przed chwilą byłem na stacji sprawdzić ciśnienie i dopompować koła. Przód 2,4 a tył 2,6bar zgodnie z zaleceniami producenta ok.gif

Sprawdziłem też dojazdówkę i ciśnieniomierz który mam wskazał mi ponad 3bary (do tylu mam skalę).

Jakie powinno być ciśnienie w takim kole dojazdowym ?? Niestety nigdzie nie znalazłem informacji hmm.gif

Napisano

> Jakie powinno być ciśnienie w takim kole dojazdowym ??

Na samej oponie masz napisane facepalm%5B1%5D.gif, tylko nie pompuj jak jest przykręcone w bagażniku, bo potem nie odkręcisz biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Gdyby było to bym nie pytał facepalm%5B1%5D.gif Właśnie w tym problem że nie znalazłem żadnego opisu ani na oponie ani na tabliczce z ciśnieniami przyklejonej do samochodu.

Pompować przykręconego się nie da bo wentyl jest od dołu grinser006.gif

Napisano

> Ponieważ jutro wyjazd wakacyjny, to przed chwilą byłem na stacji sprawdzić ciśnienie i dopompować

> koła. Przód 2,4 a tył 2,6bar zgodnie z zaleceniami producenta

> Sprawdziłem też dojazdówkę i ciśnieniomierz który mam wskazał mi ponad 3bary (do tylu mam skalę).

> Jakie powinno być ciśnienie w takim kole dojazdowym ?? Niestety nigdzie nie znalazłem informacji

Zazwyczaj około 2x większe od w zwykłych oponach - no. u mnie jest 3 PSI w normalnych i 5.5 PSI w dojazdowym.

Napisano

> Nie na każdej jest.

Nie wierzę, że na jakiejś "normalnej" legalnej współczesnej oponie albo naklejce na feldze jej dedykowanej nie ma informacji o zalecanym zakresie ciśnienia grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zazwyczaj około 2x większe od w zwykłych oponach - no. u mnie jest 3 PSI w normalnych i 5.5 PSI w

> dojazdowym.

Poważnie ?? yikes.gif

To jak ją napompować do 5bar ?? Kompresor na Statoil chyba do 3,5bara można ustawić. Mój ręczny miernik ciśnienia wyskalowany jest do 3 bar niewiem.gif

Napisano

> Poważnie ??

> To jak ją napompować do 5bar ?? Kompresor na Statoil chyba do 3,5bara można ustawić. Mój ręczny

> miernik ciśnienia wyskalowany jest do 3 bar

Znajdź dobry kompresor.

Albo mocno oldskulowy, taki prościutki z wężem i końcówką, albo w miarę moderny z cyfrowym wyświetlaczem.

Takimi zwykle pompuję opony w rowerze, a tam 4,5 bar wchodzi (przód to nawet do 6 możnaby napierdzieć, ale obawiam się, czy dętka by wytrzymała).

Dobrze pierdzi też kompresor do zestawu do awaryjnego łatania opon.

Napisano

> Nie na każdej jest.

Na każdej oponie jest informacja o MAKSYMALNYM ciśnieniu.

Max minus 10% i jest git.

Napisano
  • Autor

> Znajdź dobry kompresor.

> Albo mocno oldskulowy, taki prościutki z wężem i końcówką, albo w miarę moderny z cyfrowym

> wyświetlaczem.

Ale piszesz o tych na stacji benzynowej ?? Bo właśnie byłem na Statoilu i jest taki z wyświetlaczem elektronicznym. Wydaje mi się że tam do 3,5bara można ustawić hmm.gif Zresztą jak zmierzyłem i mało co mi wskazówki nie wyrwało na ograniczniku 3 bar w ciśnieniomierzu ręcznym to już więcej nie próbowałem. Podjadę jutro jeszcze raz i przetestuje większe wartości.

Oponę oglądałem z dwóch stron i nie znalazłem nigdzie opisanego ciśnienia. Ale skoro piszecie że powinno być to jutro jeszcze raz wydrę koło z bagażnika i sprawdzę ok.gif

Napisano

> Sprawdziłem też dojazdówkę i ciśnieniomierz który mam wskazał mi ponad 3bary (do tylu mam skalę).

> Jakie powinno być ciśnienie w takim kole dojazdowym ?? Niestety nigdzie nie znalazłem informacji

4,2 bara ok.gif

Napisano

> Ale piszesz o tych na stacji benzynowej ?? Bo właśnie byłem na Statoilu i jest taki z wyświetlaczem

> elektronicznym. Wydaje mi się że tam do 3,5bara można ustawić Zresztą jak zmierzyłem i mało

> co mi wskazówki nie wyrwało na ograniczniku 3 bar w ciśnieniomierzu ręcznym to już więcej nie

> próbowałem. Podjadę jutro jeszcze raz i przetestuje większe wartości.

> Oponę oglądałem z dwóch stron i nie znalazłem nigdzie opisanego ciśnienia. Ale skoro piszecie że

> powinno być to jutro jeszcze raz wydrę koło z bagażnika i sprawdzę

Wszystkie dojazdówki są na 4,2 bara, jak pisał Patre.

Zastanawia mnie, dlaczego większość kierowców jeździ na stację paliw, by sprawdzić ciśnienie, skoro wiadomo, że te manometry są często zniszczone. Jeden upadek z wysokości metra może rozkalibrować taki manometr i później pierdzenie w opony to loteria. Zresztą zegarki, które widzę na stacjach podpadają mi tandetą za 30-50 zł, które nawet nowe źle wskazują.

Podjedź do pierwszego lepszego serwisu opon i niech Ci ustawią jeszcze raz we wszystkich kołach manometrem (nie pseudomanometrem), to nic nie kosztuje.

Ja za swój manometr dawałem 300 zł i wiem jak w porównaniu z nim wypada większość tanich "zegarków".

Napisano
  • Autor

> Wszystkie dojazdówki są na 4,2 bara, jak pisał Patre.

Ok. Przyjąłem do wiadomości. Dzięki ok.gif

> Zastanawia mnie, dlaczego większość kierowców jeździ na stację paliw, by sprawdzić ciśnienie, skoro

> wiadomo, że te manometry są często zniszczone.

Hola, hola. Pisałem już wcześniej że na stację jadę pompować. Mam własny ciśnieniomierz którym zawsze kontroluje ciśnienie ok.gif

Napisano

> Ale piszesz o tych na stacji benzynowej ?? Bo właśnie byłem na Statoilu i jest taki z wyświetlaczem

> elektronicznym. Wydaje mi się że tam do 3,5bara można ustawić

Na BP da się więcej, AAAALEEEEEE

Nie zawsze kompresor "stacyjny" jest w stanie tyle pchnąć.

Czasem 2,5 i szlus.

Zresztą jak zmierzyłem i mało

> co mi wskazówki nie wyrwało na ograniczniku 3 bar w ciśnieniomierzu ręcznym to już więcej nie

> próbowałem. Podjadę jutro jeszcze raz i przetestuje większe wartości.

> Oponę oglądałem z dwóch stron i nie znalazłem nigdzie opisanego ciśnienia. Ale skoro piszecie że

> powinno być to jutro jeszcze raz wydrę koło z bagażnika i sprawdzę

Wymóg.

Nie widziałem jeszcze opony bez zdeklarowanego max ciśnienia.

Napisano

> Poważnie ??

> To jak ją napompować do 5bar ?? Kompresor na Statoil chyba do 3,5bara można ustawić. Mój ręczny

> miernik ciśnienia wyskalowany jest do 3 bar

podjedź na SKP, mają porządne kompresory, albo zwyczajnie do gumiarza.

ja swoją do 4,2 pompowałem na shellu, kompresor miał skalę do 5bar (elektroniczny)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.