Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opona zimowa, +30 stopni, 400 km na raz.

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Chyba w furmance. Jeździłem kiedyś w taki upał i zajebiście fajnie się hamuje awaryjnie i czuć jak

> bieżnik "płynie" po asfalcie

Wlasnie wrocilem z trasy pokonanej na zimowych Nokian.

Samochod prowadzil sie zwyczajnie. Jezdzilem po takich drogach.

IMG_6863.jpg

Temperatura na zewnatrz ok 30 stopni. Nie mam sredniej predkosci, szkoda.

Napisano

> Wlasnie wrocilem z trasy pokonanej na zimowych Nokian.

> Samochod prowadzil sie zwyczajnie. Jezdzilem po takich drogach.

> Temperatura na zewnatrz ok 30 stopni. Nie mam sredniej predkosci, szkoda.

nie wiem czego innego można się było spodziewać niewiem.gif

opona "zimowa" to w większości po prostu odrobię inna mieszanka i rzeźba bieżnika.

Na torze: tak, będziesz czuł zwłaszcza jak ją zagotujesz.

Na ulicy w sprawnym aucie, bez przeginania pałki jedyne co będzie odczuwalne to lepszy komfort.

w drugą stronę: letnia w zimowych warunkach (celowo nie piszę "w zimie"), może być nieciekawie.

Napisano
  • Autor

> Jesli mialbys w ogole nie zmieniac to na pewno.

Do tej pory mialem dwa komplety kol zima/lato.

Efekt - opony maja mnostwo bieznika, ale guma jest spekana ze starosci.

Do tego problem z miejscem przechowywania. Rezygnuje z letnich opon do dupowozu.

Przejechalem tysiac km, czesciowo po gorskich serpentynach, i samochod prowadzil sie jak nalezy.

Napisano
  • Autor

> Wszystko można, można oleju w silniku wcale nie wymieniać. Przecież tego nikt Ci nie zabroni.

> Możesz filtrów też nie wymieniać. Kwestia czego oczekujesz. Tylko, że jesteś użytkownikiem

> publicznych dróg i powinieneś również zwracać uwagę na innych użytkowników. Osobiście nie

> chciałbym żebyś jechał za mną w przypadku awaryjnego hamowania. Wtedy byś pewno nie wyhamował

> i wylądował w moim bagażniku. NIech przy 100 km/h wyskoczy Tobie dzik na drogę to po pierwsze

> opony byż może wyłysieją, a także być może nie wyhamujesz i zaliczysz zwierzynę.

> Życzę szerokości.

Zdaj sobie sprawe, ze opony na ten sam sezon tez moga miec diametralnie rozne drogi hamowania.

Nie popadaj w paranoje. I z pewnoscia chcialbys, zeby po drogach jezdzili tylko tacy jak ja. zlosnik.gif

Napisano

> Do tej pory mialem dwa komplety kol zima/lato.

> Efekt - opony maja mnostwo bieznika, ale guma jest spekana ze starosci.

> Do tego problem z miejscem przechowywania. Rezygnuje z letnich opon do dupowozu.

kup dupowóz który jeździ na 205/50/16 i będzie problem z głowy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Fakt jest taki ze jak kogos w dzisiejszych czasach stac na samochod to powinno I go byc stac na

> jego utrzymanie czyli w tym wypadku opony do auta a nie ryzykowac bezpieczenstwo innych

> ,zimowka latem jest niestety gorsza niz letnia zima. Albo kupic 2kpl albo caloroczne a nie

> sepic na opony,bezpieczenstwo najwazniejsze

Zalozylem watek. Poczytalem i pojechalem.

Teraz juz z wlasnego doswiadczenia moge napisac, ze powtarzasz puste frazesy.

Napisano
  • Autor

> kup dupowóz który jeździ na 205/50/16 i będzie problem z głowy

Niestety podazam w kierunku SUV a dla beuemki musze znalezc inne zrodlo. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem czego innego można się było spodziewać

> opona "zimowa" to w większości po prostu odrobię inna mieszanka i rzeźba bieżnika.

> Na torze: tak, będziesz czuł zwłaszcza jak ją zagotujesz.

> Na ulicy w sprawnym aucie, bez przeginania pałki jedyne co będzie odczuwalne to lepszy komfort.

> w drugą stronę: letnia w zimowych warunkach (celowo nie piszę "w zimie"), może być nieciekawie.

Mialem swoja teorie, ale wolalem poczytac tych, ktorzy mieli praktyke. wink.gif

Napisano

> Zalozylem watek. Poczytalem i pojechalem.

> Teraz juz z wlasnego doswiadczenia moge napisac, ze powtarzasz puste frazesy.

Hehe prawda w oczy kole,zabolalo,zgrywasz sie na wielkiego kierowce najlepiej wywal zimowki I letnie I kup sobie za 20zl jakies calkiem zajechane opony a to co mowia producenci opon I pokazuja testy pokazujace zachowanie opon zimowych latem mniej w d... Juz lepiej wiecej nic nie pisz bo normalnie sie osmieszasz. Hehe,szpan w BMW a zaluje na opony,bez komentarza.Dawno tak sie nie usmialem. EOT

Napisano

> Hehe prawda w oczy kole,zabolalo,zgrywasz sie na wielkiego kierowce najlepiej wywal zimowki I

> letnie I kup sobie za 20zl jakies calkiem zajechane opony a to co mowia producenci opon I

> pokazuja testy pokazujace zachowanie opon zimowych latem mniej w d... Juz lepiej wiecej nic

> nie pisz bo normalnie sie osmieszasz. Hehe,szpan w BMW a zaluje na opony,bez komentarza.Dawno

> tak sie nie usmialem. EOT

wiezr tylko w to co mowi producent danej rzeczy a bedziesz w zimie w trampkach biegal. Marketing musi byc i niektore sprawy trzeba wyolbrzymiac aby sprzedaz rosla.

Ty widac jestes bardziej podatny

Napisano

> Osobiście nie

> chciałbym żebyś jechał za mną w przypadku awaryjnego hamowania. Wtedy byś pewno nie wyhamował

> i wylądował w moim bagażniku. NIech przy 100 km/h wyskoczy Tobie dzik na drogę to po pierwsze

> opony byż może wyłysieją, a także być może nie wyhamujesz i zaliczysz zwierzynę.

> Życzę szerokości.

a jak ja jadę za Tobą 100km/h w Wołdze z 4 bębnami hamulcowymi i na oponach z dętkami to też jestem potencjalnym zagrożeniem i mordercą niewinnych czy nie? zlosnik.gif

Napisano

> Niestety podazam w kierunku SUV

screwy.gifzlosnik.gif

Napisano

> Do tej pory mialem dwa komplety kol zima/lato.

> Efekt - opony maja mnostwo bieznika, ale guma jest spekana ze starosci.

> Do tego problem z miejscem przechowywania. Rezygnuje z letnich opon do dupowozu.

Ja 2 lata temu doszedlem do tego samego wniosku - ale zrezygnowalem z opon zimowych. Caly rok na letnich smigam, już dwie zimy, i nie narzekam.

Napisano
  • Autor

> Hehe prawda w oczy kole,zabolalo,zgrywasz sie na wielkiego kierowce najlepiej wywal zimowki I

> letnie I kup sobie za 20zl jakies calkiem zajechane opony a to co mowia producenci opon I

> pokazuja testy pokazujace zachowanie opon zimowych latem mniej w d... Juz lepiej wiecej nic

> nie pisz bo normalnie sie osmieszasz. Hehe,szpan w BMW a zaluje na opony,bez komentarza.Dawno

> tak sie nie usmialem. EOT

Polecam ci inne miejsce w sieci. ok.gif

Napisano
  • Autor

SUV nie jest zly. W Kolbuszowej dopadla nas mala ulewa. Musielismy czekac az woda z drogi splynie... sick.gif

Kilka cm wiecej przeswitu skrociloby czas podrozy. zlosnik.gif

8e15fb101b6b7128.jpg

Napisano
  • Autor

> Ja 2 lata temu doszedlem do tego samego wniosku - ale zrezygnowalem z opon zimowych. Caly rok na

> letnich smigam, już dwie zimy, i nie narzekam.

Przedostatnia zime zwlekalem z zalozeniem zimowek.

Przy pierwszym sniegu, ktory okazal sie na zlosc intensywny, mialem problem z ruszeniem z miejsca a z zakopanego parkingu wydostawalem sie kilka minut.

Typowa letnia z warunkach zalegajacego sniegu u mnie sie nie sprawdza (A/T + FWD). Tymczasem zimowa opona w lato spisuje sie bez wiekszych zastrzezen.

Napisano
  • Autor

> W Alpach byłeś polatać ?

Nie. Jezdzilem w PL i u nas warunki gorskie mnie raczej mecza.

Napisano

> Sytuacja z tytulu watku.

> Mamy auto klasy C, FWD wyposazone w opony zimowe z profilem 205/55.

> Czy spokojna jazda w takich warunkach zdemoluje opone? Albo auto zacznie nagle zle sie prowadzic?

> Slyszalem o blyskawicznym zuzyciu, ale jezdzac troche po miescie nie zaobserwowalem nic

> niepokojacego.

do połowy czerwca jeździłem na zimówkach w takim rozmiarze i póki nie pada to luz, jak złapiesz deszcz to przy 140 koniach ani to ruszać nie chciało a tymbardziej skręcać czy hamować. Przy lekkim deszczu zaliczyłem boka na ślimaku z trasy siekierkowskiej na wał przy 40km/h...

Napisano
  • Autor

> do połowy czerwca jeździłem na zimówkach w takim rozmiarze i póki nie pada to luz, jak złapiesz

> deszcz to przy 140 koniach ani to ruszać nie chciało a tymbardziej skręcać czy hamować. Przy

> lekkim deszczu zaliczyłem boka na ślimaku z trasy siekierkowskiej na wał przy 40km/h...

Na obu osiach te same gumy? Jaki producent i model?

Napisano

> Na obu osiach te same gumy? Jaki producent i model?

tak, fulda kristall montero, miały już za mało bieżnika, żeby zakładać je w kolejną zimę więc stwierdziłem że je dojeżdże.

Napisano
  • Autor

> tak, fulda kristall montero, miały już za mało bieżnika, żeby zakładać je w kolejną zimę więc

> stwierdziłem że je dojeżdże.

Niecodzienna sprawa.

Coz, ja mam wycofane juz Nokian WR i ta opona zdaje sie sprawdzac w kazdych warunkach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.