Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno auta bez Karty pojazdu

Featured Replies

Napisano

Znajomy ma problem. Gdy kupował auto okazało się że sprzedający nie ma ksiązki pojazdu. Wpisali w umowie że zostały przekazane dokumenty z wyjątkiem karty pojazdu, która to karta zostanie dostarczona w ciagu iluś dni... Mineło dużo więcej czasu a o książce ani widu ani słychu... Znajomy póbował dzwonić do gościa ale ten nie odbiera od niego telefonu... Co w takiej sytuacji zrobić??

Napisano

> Znajomy ma problem. Gdy kupował auto okazało się że sprzedający nie ma ksiązki pojazdu. Wpisali w

> umowie że zostały przekazane dokumenty z wyjątkiem książki pojazdu, która to ksiażka zostanie

> dostarczona w ciagu iluś dni... Mineło dużo więcej czasu a o książce ani widu ani słychu...

> Znajomy póbował dzwonić do gościa ale ten nie odbiera od niego telefonu... Co w takiej

> sytuacji zrobić??

Udać się do UK i zapytać zlosnik.gif

Ale to zdaje się poprzedni właściciel powinien wystąpić o wystawienie nowej KP.

Napisano
  • Autor

Wiem, że to poprzedni własciciel powinien zrobić...

Tylko gość się miga.. Znajomy najchętniej oddałby mu autu w związku z niewywiązaniem sie z umowy.. Nie może nim oficjalnie jeździć, bo minał miesiąc od sprzedaży, a przecież w ciągu miesiąc apowinien przerejestrowac auto..

Napisano

> Wiem, że to poprzedni własciciel powinien zrobić...

> Tylko gość się miga.. Znajomy najchętniej oddałby mu autu w związku z niewywiązaniem sie z umowy..

> Nie może nim oficjalnie jeździć, bo minał miesiąc od sprzedaży, a przecież w ciągu miesiąc

> apowinien przerejestrowac auto..

A co na próbę rejestracji WK?

Napisano

> Znajomy ma problem. Gdy kupował auto okazało się że sprzedający nie ma ksiązki pojazdu. Wpisali w

> umowie że zostały przekazane dokumenty z wyjątkiem karty pojazdu, która to karta zostanie

> dostarczona w ciagu iluś dni... Mineło dużo więcej czasu a o książce ani widu ani słychu...

> Znajomy póbował dzwonić do gościa ale ten nie odbiera od niego telefonu... Co w takiej

> sytuacji zrobić??

W DR jest wpis o wydaniu KP?

1. NIE - idzie i rejestruje auto na siebie bez żadnych problemów ze strony WK.

2. TAK - ma spory problem i tylko od uczynności sprzedającego / układów w Wydziale Rejestracji Pojazdów pod który podlega sprzedawca zależy czy taki samochód będzie mógł przerejstrować na siebie.

Niestety, prawo jest tak skonstruowane, że może utknąć w martwym punkcie.

W przypadku kiedy w DR jest adnotacja: 'Kartę pojazdu wydano' karta do przerejestrowania auta jest konieczna.

Jeżeli sprzedawca karty nie dostarczy (a z pewnością ma to teraz w nosie) należy opłacić podatek w US, Sprzedawca do WRP pod który podlega musi dostarczyć umowę KS oraz pisemne wniosek z informacją (wzorzec pewnie do pobrania na stronie internetowej WRP) o zagubieniu karty pojazdu i prośbą o wydanie duplikatu.

Kupujący kontaktujesz się z tym samym WRP (wstępnie telefonicznie, powiedzą co zrobic, później na piśmie) i opowiada o zaistniałej sytuacji.

Po tym jak sprzedawca złoży odpowiednie kwity zostanie wydany duplikat KP (75PLN ekstra do kosztów przerejestrowania) i przekazany do WRP pod który podlega Kupujący.

Sprzedawcy do wycieczki do WRP i złożenia oświadczenia zmusić nie można, jeżeli tego nie zrobi pozostaje szukać "znajomości" lub zostać w "czarnej" pupie... niestety.

W całej tej procedurze najistotniejsze są dwa momenty:

1. o wydanie duplikatu KP może wystąpić tylko i wyłącznie sprzedający, mimo że nie jest już właścicielem auta - kupującemu duplikat KP nie zostanie wydany (pomimo, że jest już nowym właścicielem).

2. jeżeli sprzedającemu nie zechce się z jakichś powodów wystąpić o wydanie duplikatu nie można go za to prawnie ukarać...

Sam to przerabiałem przy przerejestrowaniu motocykla. Nauczka na przyszłość - nigdy nie kupuj pojazdu bez KP jeżeli w DR jest wpis o jej wydaniu.

Napisano
  • Autor

A zapis w umowie K-S nie chroni go? Skoro sprzedający zobowiazał się dostarczyć kartę a jej nie dostarczył to wydaje mi się że jest to wystarczająca przesłanka do rozwiązania umowy K-S..

Napisano

> A zapis w umowie K-S nie chroni go? Skoro sprzedający zobowiazał się dostarczyć kartę a jej nie

> dostarczył to wydaje mi się że jest to wystarczająca przesłanka do rozwiązania umowy K-S..

Tak, ale wtedy zapewne musi wystąpić na drogę sądową... i tam dochodzić swoich praw.

Jednak tutaj niech się wypowiedzą prawnicy.

Ja zrelacjonowałem jak to wyglądało w moim przypadku gdzie motocykl zarejestrowany był w Wawie a ja podlegam jednemu z lubelskich WK.

Napisano

Nie chcę straszyć, ale niektóre banki zatrzymują KP do czasu spłaty kredytu.

mar00ha

Napisano
  • Autor

Wiem...

Ale sprawa dotyczy starego lanosa... nie przypuszczam żeby był w kredycie...

W każdym razie jesli gość nie będzie chciał po ludzku załatwić to chyba oprze się o sąd..

Napisano

> Wiem...

> Ale sprawa dotyczy starego lanosa... nie przypuszczam żeby był w kredycie...

> W każdym razie jesli gość nie będzie chciał po ludzku załatwić to chyba oprze się o sąd..

Jak stary Lanos (sprzed 1999 roku) to może jeszcze nie mieć karty pojazdu wydanej - sprawdź koniecznie co z tym wpisem w dowodzie rejestracyjnym?

Napisano

> Udać się do UK i zapytać

> Ale to zdaje się poprzedni właściciel powinien wystąpić o wystawienie nowej KP.

Nie powinien. Sprzedawalem ostatnio auto bez karty pojazdu i zadnej nowej karty nie musialem robic.

Napisano

> Wiem, że to poprzedni własciciel powinien zrobić

Nie powinien. Mozna normalnie sprzedawac auto bez karty pojazdu.

Napisano

> umowie że zostały przekazane dokumenty z wyjątkiem karty pojazdu, która to karta zostanie

> sytuacji zrobić??

Bez sensu takie cos wpisywac w umowe - ze dostarczy karte - po co w ogole ma dostarczac? Jak zgubil to trudno, trzeba bylo go poprosic o zaswiadczenie z jego WK ze karta jest zagubiona i tyle by wystarczylo. Twoj znajomy by z takim zaswiadczeniem sobie zarejestrowal normalnie auto - normalna sprawa wiele razy przerabiana przeze mnie.

Inne rozwiazanie - niech teraz zglosi ze po prostu zgubil karte juz jako nowy wlasciciel.

Napisano

> Jesli zgłosi że on zgubił to poświadczy nieprawdę.

Ale bez problemu zarejestruje pojazd. Jego wybór wink.gif

Napisano
  • Autor

A czemu ma się narażać skoro jakiś ciul oszukał go? Może mu powiem żeby poszedł z tym na policje w związku z oszustwem..

Napisano

> A czemu ma się narażać skoro jakiś ciul oszukał go? Może mu powiem żeby poszedł z tym na policje w

> związku z oszustwem..

I co to da? Sprzedajacy powie ze karty nie mogl znalezc i dostarczy zaswiadczenie o zagubieniu karty. I policja wtedy nic nie pomoze, bo komplet dokumentów bedzie. To samo mozna zalatwic bez policji, pytanie czy ten znajomy woli szybciej zarejestrowac auto czy bawic sie w chodzenie na policje...

Napisano

Kto kupuje auto bez karty pojazu??? facepalm%5B1%5D.gif

miałem dwie takie sytuacje, że sprzedający nie miał/schował/była u teściów, i w obu przypadkach..... kupiłem te auta ale dopiero po okazaniu tej karty

żaden WK nie zarejestruje auta, a jeśli jej brak to tylko poprzedni właściciel może ją załatwić...

Napisano

> Ale bez problemu zarejestruje pojazd. Jego wybór

Bez KP? Ze swoich doświadczeń powiem, że bez szans.

Napisano

> Bez KP? Ze swoich doświadczeń powiem, że bez szans.

Jak zglosi zaginiecie na piśmie to bez problemu. Z moich doswiadczen mowie - ale byc moze to zalezy od konkretnego WK w konkretnym miescie niewiem.gif

Napisano

> Kto kupuje auto bez karty pojazu???

Ja sprzedalem 2 auta bez kart, nikt nawet nie wnikal - wystarczylo ze powiedzialem prawde ze zaginela.

> miałem dwie takie sytuacje, że sprzedający nie miał/schował/była u teściów, i w obu

> przypadkach..... kupiłem te auta ale dopiero po okazaniu tej karty

> żaden WK nie zarejestruje auta, a jeśli jej brak to tylko poprzedni właściciel może ją załatwić...

I jedno kupilem kiedys. Bez karty pojazdu, tzn pojazd ją mial wydaną ale zostala zgubiona. I zarejestrowalem. Dziwne , nie? wink.gif

Napisano

> Jak zglosi zaginiecie na piśmie to bez problemu. Z moich doswiadczen mowie - ale byc moze to zalezy

> od konkretnego WK w konkretnym miescie

Mi WK w Warszawie nie chciał wydać KP dopóki poprzedni właściciel nie złożył oświadczenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.