Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Branie Oleju przez silnik - Prawda i Mity

Featured Replies

Napisano

Witam

Panowie jak to jest inni twierdzą że silnik musi brać olej a niektórzy że pownien nie brać ani grama

Zgodze się stary silnik żużycie elelmentów gładzi w jakimś stopniu może powodować przepalanie oleju

Ale jak czytam stary artykuł z Auto Świata że nowy silnik bierze olej a Turbodoładowane to dopiero chleją to nie wiem co myśleć grinser006.gif

Tam jest nawet podane pare modeli aut które na 1tys/km mogą brać 1-1.5 litra oleju przewidziane przez producenta...

Moje dywagacje stąd że w Hondzie na lpg ubyło mi z 0.5 lita oleju na 1tys km gdzie nie pałuje...I nie wiem co z tym fantem robić wink.gif wymieniać uszczelniacze pierścionki czy zostawiać...

Napisano

silnik oleju brać nie powinien, jeśli już ma brać to śladowe ilości od wymiany do wymiany. Jeśli chodzi o silniki zasilane LPG, to nie którzy producenci instalacji ostrzegają o tym, że silnik może brać olej nawet do 0,5l na 1kkm. Gdzieś nawet w necie wyczytałem, że w silnikach benzynowych zasilanych LPG, nie wymienia się oleju tylko po prostu dolewa i wcale nie musi to być olej przystosowany do silników zasilanych LPG

Napisano
  • Autor

hmm sam gaz jest "suchy" benzyna zapewnia zawsze jakieś smarowanie wink.gif Ale co ma zasilanie gazem do brania oleju ? wink.gif

Napisano

tego to się mnie nie pytaj, bo nie zgłębiałem tematu, piszę tylko to co się dowiedziałem z jakichś tam źródeł

Napisano

grupa VAG dopuszcza zużycie do 1l na 1000 km i ma spokój z reklamacjami grinser006.gif

Napisano

> silnik oleju brać nie powinien, jeśli już ma brać to śladowe ilości od wymiany do wymiany. Jeśli

> chodzi o silniki zasilane LPG, to nie którzy producenci instalacji ostrzegają o tym, że silnik

> może brać olej nawet do 0,5l na 1kkm. Gdzieś nawet w necie wyczytałem, że w silnikach

> benzynowych zasilanych LPG, nie wymienia się oleju tylko po prostu dolewa i wcale nie musi to

> być olej przystosowany do silników zasilanych LPG

tyy ale nie pisz takich rzeczy bo zara polowa forum zacznie tak robic .. a co z marasem w filtrze oleju?.... generalnie oleju nie powinno ubywać niezależnie od typu paliwa ... japonce tym bardziej....

Jest kilka sposobow na szybkie sprawdzenie stanu silnika .... przegazowac go potrzymac na wyzszych obr przez chwile na rozgrzanym silniku z tyło osuba obserwuje co sie dzieje z tyłu sprawdzić swiece czy nie są zbyt czarne przyolejone powodów ubywania moze byc dużo

Napisano

> hmm sam gaz jest "suchy" benzyna zapewnia zawsze jakieś smarowanie Ale co ma zasilanie gazem do

> brania oleju ?

owszem suchy... ale ma bardzo dobre wlasciwosci myjące w wiekszości przypadków silniki zasilane gazem są "domyte" wewnątrz, wypłukane są nagary i wtedy mogą cosik wiecej oleju brac ale IMO 0,5l na 1000 to juz nie ma normy.

Napisano

Na wysokich obrotach każdy silnik łyknie olej, ale w normalnej jeździe nie powinien lub nie wiele. Producenci oczywoście dopuszczaja nawet do 1l/1000km dzieki temu mają mniej napraw gwarancyjnych :D

Napisano

ja uważam, że każdy dba o swoje auto wedle swego założenia. Ja wymieniam olej co 10kkm albo co rok. Ojciec nawet w nowym samochodzie wymienił po 10kkm choć serwis zalecał dopiero po 2 latach

Napisano

Jaka honda,jaki olej? Kiedy regulowana instalka gazowa, jaki styl jazdy?

Napisano

> Jaka honda,jaki olej? Kiedy regulowana instalka gazowa, jaki styl jazdy?

mam civica 1.4 16V z 98r na liczniku coś około 150tyś czy miał coś skręcone nie wiem

od wymiany do wymiany nawet grama oleju nie weźmie

Napisano

Silnik ktory jest palowany minimalnie musi brac olej, moj nie kopci ani nic ale od wymiany do wymiany te 200ml wychleje no ale ja mam prawie 2x tyle mocy co seria, do tego T ktore tez moze troche puszczac zlosnik.gif

Napisano

2.0 16v type r-pewne 64kkm-millers 5w40 z but.gif różnie, do 3/4 na bagnecie po 10kkm jest może jest 200-300ml mniej.

Napisano
  • Autor

ja mojego wkrecam max do 4tys wiec źle nie ma wink.gif

Teraz świece wykręciłem i na 3 są ślady oleju ale co ciekawe nie na całym gwincie tylko pod tą podkładką co jest na świecy

Dół gwintu suchy jak i sama elektroda świecy

Wydaje mi się że uszczelką pokrywy zaworów przepuszcza i leci po kanale do świecy

ale czy by to się przecisneło przez dokreconą świece to raz a dwa czy by tyle oleju ubyło wink.gif

Napisano

> mam civica 1.4 16V z 98r na liczniku coś około 150tyś czy miał coś skręcone nie wiem

> od wymiany do wymiany nawet grama oleju nie weźmie

też miałem taką hunde ani kropli nie zjadła a dostawła w kara.gif

Napisano
  • Autor

No na początek ściągne dekiel zaworów i obadam stan uszczelki w razie czego ja wymienie

Ale jakoś mało przekonany jestem że to by mogło powodować taki ubytek oleju i przedostawanie się go przez dokreconą świece...

Napisano

dobry silnik od wymiany do wymiany powinien obejść się bez dolewek oleju, 1.9 tdi mojej rodzicielki od wymiany do wymiany [10000km] konsumuje 1l

mój swap z silnikiem z punto 1.2 mpi brał olej na początku w niewielkich ilościach ale po wymianie uszczelniaczy na zaworach już nie bierze.

Na początek zacznij od oglądnięcia silnika pod kątem wycieków i zapoceń, jeśli silnik jest suchy i bierze olej to trzeba przeprowadzić pomiar ciśnienia sprężania i próbę olejową

Jeżeli podczas próby olejowej ciśnienie nie wzrośnie lub wzrośnie nieznacznie to powodem konsumowania oleju będą zapewne uszczelniacze przy prowadnicach zaworowych.

z doświadczenia wiem ze silnik który łyka 1l oleju na 1000km puszcza niebieskie bąki prawie tak jak dwusuw

Napisano

> dobry silnik od wymiany do wymiany powinien obejść się bez dolewek oleju, 1.9 tdi mojej rodzicielki

> od wymiany do wymiany [10000km] konsumuje 1l

> mój swap z silnikiem z punto 1.2 mpi brał olej na początku w niewielkich ilościach ale po wymianie

> uszczelniaczy na zaworach już nie bierze.

> Na początek zacznij od oglądnięcia silnika pod kątem wycieków i zapoceń, jeśli silnik jest suchy i

> bierze olej to trzeba przeprowadzić pomiar ciśnienia sprężania i próbę olejową

> Jeżeli podczas próby olejowej ciśnienie nie wzrośnie lub wzrośnie nieznacznie to powodem

> konsumowania oleju będą zapewne uszczelniacze przy prowadnicach zaworowych.

> z doświadczenia wiem ze silnik który łyka 1l oleju na 1000km puszcza niebieskie bąki prawie tak jak

> dwusuw

końcówka twojej wypowiedzi to bzdura. Proba olejowa ma na celu sprawdzenie czy pierścienie zgarniające olej jeszcze spełniają swoją funkcje jeśli one są zużyte to silnik doszczelnia sie olejem i zarazem go spala.

Napisano
  • Autor

MI się wydaje że kompresja rzędu 14-14.5 na każdym garze jest jak najbardziej właściwa i nie widze tu potrzeby przeprowadzania próby olejowej

Niech ktoś mnie najwyżej wyprowadzi z błędu wink.gif

Napisano

> MI się wydaje że kompresja rzędu 14-14.5 na każdym garze jest jak najbardziej właściwa i nie widze

> tu potrzeby przeprowadzania próby olejowej

> Niech ktoś mnie najwyżej wyprowadzi z błędu

sęk w tym ze tak i tak można ją przeprowadzic zeby mieć pewność ... jaki problem powtórzyc probe?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.