Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II -kilka pytań

Featured Replies

Napisano

witam,

jakiś czas temu pytałem o astre I dla córki, ale ostatecznie wybrała coś innego...

Pora na zmiany, zatem: który z silników benz. jest najbardziej ekonomiczny (tak do 8,5 litra), a zarazem nie za mułowaty, a jednocześnie nie zużywający oleju w ilościach hurtowych?

czy roczniki 2005-2008 mają problem z rdzą? co jest największą bolączką tych aut?

A może diesel? Chociaż przy jej przebiegach raczej nieopłacalny...

PS. a silniki w Astrze III z początku produkcji?

Pozdrawiam

Napisano

AG z tych roczników ma problemy z rudą na tylniej klapie i w okolicy klamek w drzwiach.

Co do silników to dużego wyboru nie masz:

- benzynowe 1.4 90KM i 16 115KM

- diesel 1.7cdti 80KM

Osobiście mam w AG silniczek 1.4 i średnio wychodzi mi spalanie 8L lpg

> PS. a silniki w Astrze III z początku produkcji?

Te same co w AG i jest jeszcze 1.8 125KM

Napisano

> - benzynowe 16 115KM

A nie 100KM? Moja miała 100 kucyków.

A odpowiadając autorowi wątku to moja Astra II 1.6 paliła tak:

http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/2236

I z tego co wiem to jest standard w tym silniku. W mieście na krótkich dystansach (około 5km na raz) 10litrów to standard (przy jeździe bez absolutnie żadnych wariactw - czyt. zmiana biegu przy 3-3,5 tyś).

Na trasie można zejść do 7,5litrów.

Ale przynajmniej ten silniczek jakoś chodzi.

Z ruda problemów nie miałem całkowicie żadnych (a miałem rocznik 2004 z produkcji krajowej).

Napisano

> A nie 100KM? Moja miała 100 kucyków.

Racja smile.gif

1,L 16V - X16XEL, Z16XE 100KM

1,6 16V Twinport - Z16XEP 105 KM

Napisano

> Racja

> 1,L 16V - X16XEL, Z16XE 100KM

> 1,6 16V Twinport - Z16XEP 105 KM

Pewny jesteś? A nie Z16XE 105KM? A Z16XEP 115KM?

Napisano

> Pewny jesteś? A nie Z16XE 105KM? A Z16XEP 115KM?

ma rację. Z16XEP - 105 KM

Napisano

> witam,

> jakiś czas temu pytałem o astre I dla córki, ale ostatecznie wybrała coś innego...

> Pora na zmiany, zatem: który z silników benz. jest najbardziej ekonomiczny (tak do 8,5 litra), a

> zarazem nie za mułowaty, a jednocześnie nie zużywający oleju w ilościach hurtowych?

Na przykład ten Z14XEP - 90 KM - nie jest on może zbyt dynamiczny ale w AG kombi wychodzi mi średnio ok. 6l a zużycia oleju nie stwierdziłem 270635636-JUMP2.gif

> czy roczniki 2005-2008 mają problem z rdzą? co jest największą bolączką tych aut?

użytkuję już rok czasu i rdzy nie znalazłem, zastrzeżenia jak dotąd mam do hamulców nie są zbyt skuteczne w wersji z bębnami z tyłu confused.gif

> A może diesel? Chociaż przy jej przebiegach raczej nieopłacalny...

> PS. a silniki w Astrze III z początku produkcji?

> Pozdrawiam

Napisano

> Pewny jesteś? A nie Z16XE 105KM? A Z16XEP 115KM?

115KM ma Z16XER

100KM ma Z16XE

Napisano

mam astrę z 2004 roku i zero rdzy (fakt nie bita, oryginalny lakier, który 2 razy w roku woskuję)

mój silnik Z16 XE - 100 KM,

silniki 1,4 - nie wiele mniej koni (90 KM), ale mniejszy moment obrotowy (moment w 1,4 - 125Nm, 1,6 - 150Nm) co przekłada się znacznie na przyjemność jazdy ...

Napisano

> A nie 100KM? Moja miała 100 kucyków.

> A odpowiadając autorowi wątku to moja Astra II 1.6 paliła tak:

> http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/2236

> I z tego co wiem to jest standard w tym silniku. W mieście na krótkich dystansach (około 5km na

> raz) 10litrów to standard (przy jeździe bez absolutnie żadnych wariactw - czyt. zmiana biegu

> przy 3-3,5 tyś).

> Na trasie można zejść do 7,5litrów.

> Ale przynajmniej ten silniczek jakoś chodzi.

> Z ruda problemów nie miałem całkowicie żadnych (a miałem rocznik 2004 z produkcji krajowej).

A jak bylo u ciebie ze zuzywaniem oleju? W moim Z16XE co 1.5 tys. km musze dolewac.

Napisano

> A jak bylo u ciebie ze zuzywaniem oleju? W moim Z16XE co 1.5 tys. km musze dolewac.

przez okres 4 lat jak posiadalem to auto tylko raz musialem dolac... i w sumie nie wiem czemu zezarl mi ten olej bo po dolewce to sie nie powtorzylo. jezdzil od przegladu do przegladu, co rok wymienialem olej i dolewac nie musialem (a sprawdzam poziom oleju srednio raz w tygodniu, tak dla spokojnosci).

Nie wiem czy ma to jakies znaczenie, ale przebiegi roczne wychodza mi ponizej 10000... A to auto bylo pewne, bo kupilem go od kolegi ktory kupil go w salonie i przejezdzil 3 lata gwarancji, a potem sprzed go mi z przebiegiem 54000. Ja dojezdzilem chyba do 87000, nie pamietam, wiec silniczek prawie "nowka" zlosnik.gif

Napisano

Mam gliwickiego twinporta 1,4, z 2006r,średnie spalanie nie przekracza 7l,jakichkolwiek śladów rdzy brak,dynamika...do przyjęcia,zużycie oleju 200 ml na 1000 km(127 kkm),awaryjność...praktycznie brak.Generalnie jeżdzi i na głowę nie pada

• 2 miesiące później...
Napisano

Najbardziej ekonomiczny i bezproblemowy jest silnik 1,4 twinport. W moim AII zużycie oleju silnikowego od wymiany do wymiany, to około setki.

Napisano

> ,zużycie oleju 200 ml na 1000 km

Ile panic.gificon_eek.gif Albo jedno zero w zużyciu za dużo, albo w przebiegu za mało, bo to daje 3 litry pad.gif na 15 tyś. To już moja motorownia x16xel uchodząca za olejolubną, po przebiegu ponad 200 tys łyka ok litra, a takie potrzeby miała od nowości.

Napisano

> użytkuję już rok czasu i rdzy nie znalazłem, zastrzeżenia jak dotąd mam do hamulców nie są zbyt

> skuteczne w wersji z bębnami z tyłu

Czy ja wiem... mam dwie astry, w starszej tarcze, w nowszej bębny i ciągle pomimo wymiany klocków, tarcz i płynu starsza hamuje słabiej. Także chyba takiego wielkiego wpływu na skuteczność to nie ma.

Mój twinport żre olej w ilościach śladowych, nic nie dolewam pomiędzy wymianami. Może jakieś 0,1-0,2. Przejechane ponad 80tys i się zastanawiam czy i jak jej ewentualnei zrobić dobrze... nic się nie psuje, nie mam co wymieniać. :D

Napisano

> ... się zastanawiam czy i jak jej ewentualnei zrobić dobrze...

> nic się nie psuje, nie mam co wymieniać. :D

chwalisz się czy żalisz?

270751858-jezyk.gif

Napisano

> Czy ja wiem... mam dwie astry, w starszej tarcze, w nowszej bębny i ciągle pomimo wymiany klocków,

> tarcz i płynu starsza hamuje słabiej. Także chyba takiego wielkiego wpływu na skuteczność to

> nie ma.

> Mój twinport żre olej w ilościach śladowych, nic nie dolewam pomiędzy wymianami. Może jakieś

> 0,1-0,2. Przejechane ponad 80tys i się zastanawiam czy i jak jej ewentualnei zrobić dobrze...

> nic się nie psuje, nie mam co wymieniać. :D

To tak jak w mojej ok.gif W ramach rewanżu wymieniłem jej olej już po 15kkm nie czekając do 30kkm biglaugh.gif

Napisano

> chwalisz się czy żalisz?

Sam nie wiem, z drugą starszą jest wręcz przeciwnie... i końca nie widać. Teraz maglownica... a najlepsze jest to, że jak pewnie wszystko już wymienię to ją sprzedam. :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.