Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chevy Orlando i powitanko :)

Featured Replies

Napisano

Witam

Od wczoraj jestem posiadaczem Orlando 2.0D 130KM LT+. Dawno mi się tak micha nie cieszyła jak podczas jazdy tym samochodem. narazie testowo przejchałem 150 km więc wiele do napisania nie mam. Zaskoczyła mnie pozytywnie fabryczna navi. Na plus.

Pierwsze tankowanie - do baku weszło 63,4 litra. Dobrze, że udało mi się z salonu do stacji dojechać sciana.gifhahaha.gif

W odpowiedziach do tego wątku podrzucę trochę info na temat spalania jak już przebieg zrobi się większy.

Tymczasem pozdrawiam

Michał.

Napisano
worthless.gif
Napisano
  • Autor

> Tylko 130KM, a nie ponad 160 ?

> A tak w ogólności mocno zazdraszczam

Powiem CI szczerze, że nie wiem czy aż tak bardzo bym odczuł tą różnicę w mocy. Parametry katalogowe nie wykazują gigantycznej różnicy w osiągach. Poza tym chciałem autko zmienić już i dwa takie 130-konne stały u dealera na placu z odbiorem prawie natychmiastowym.

Napisano
  • Autor

W poniedziałek jadę w Bieszczady to zrobię jakąś sesyjkę plenerową smile.gif

Napisano

> Powiem CI szczerze, że nie wiem czy aż tak bardzo bym odczuł tą różnicę w mocy. Parametry

> katalogowe nie wykazują gigantycznej różnicy w osiągach. Poza tym chciałem autko zmienić już i

> dwa takie 130-konne stały u dealera na placu z odbiorem prawie natychmiastowym.

Zdziwiony byłem, bo ja celuję w Cruze a tam tylko 163KM, a w Orlando jest też 130KM. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zdziwiony byłem, bo ja celuję w Cruze a tam tylko 163KM, a w Orlando jest też 130KM.

To jest cały czas ten sam silnik z tego co sie orientuję, ale o zmniejszonej mocy. Wiesz - czy 10 sekund do setki czy 10,3 to mnie jest naprawdę obojętne zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> To jest cały czas ten sam silnik z tego co sie orientuję, ale o zmniejszonej mocy. Wiesz - czy 10

> sekund do setki czy 10,3 to mnie jest naprawdę obojętne

Dla mnie też i w sumie byłem zdziwiony, że w Cruze 5d nie ma tej wersji silnika.

Napisano
  • Autor

> Dla mnie też i w sumie byłem zdziwiony, że w Cruze 5d nie ma tej wersji silnika.

A ciekaw jestem czy takie obniżenie mocy (zapewne odpowiednim programem) ma jakiś wpływ na trwałość silnika.

Napisano

> A ciekaw jestem czy takie obniżenie mocy (zapewne odpowiednim programem) ma jakiś wpływ na trwałość

> silnika.

Zakładając IDENTYCZNE warunki eksploatacji to tak.

Problem w tym, że z reguły słabsze silniki bardziej się ciśnie

Napisano

> Problem w tym, że z reguły słabsze silniki bardziej się ciśnie

Taki problem to jest IMHO w "małych" benzynach. W takim TD i tak momentu starczy.

Napisano

> Taki problem to jest IMHO w "małych" benzynach. W takim TD i tak momentu starczy.

Uwierz mi, że nie. Jeżdżę słabszą wersją TD grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Dzisiaj _dotankowałem_ autko ponieważ jutro robię dłuższą trasę. Weszło 11,99 litra, a przejechałem równo 150 km. Część po krakowskiej obwodnicy, część po mieście. Średnia na 100 km wyszła całkiem miła dla oka czyli 7,99 litra. Pomiar autokomputera pokazał dość niezgodną wartość bo aż 10,3l/100km. Podejrzewam, że jest to spowodowane nikłym przebiegiem.

Pozdrawiam

Michał.

PS. Jak wróce z wyjazdu - dam znać ile wciąga na trasie.

Napisano

> Witam

> Dzisiaj _dotankowałem_ autko ponieważ jutro robię dłuższą trasę. Weszło 11,99 litra, a przejechałem

> równo 150 km. Część po krakowskiej obwodnicy, część po mieście. Średnia na 100 km wyszła

> całkiem miła dla oka czyli 7,99 litra. Pomiar autokomputera pokazał dość niezgodną wartość bo

> aż 10,3l/100km. Podejrzewam, że jest to spowodowane nikłym przebiegiem.

> Pozdrawiam

> Michał.

> PS. Jak wróce z wyjazdu - dam znać ile wciąga na trasie.

Obawiam się że obydwa pomiary nie są wiarygodne. Wypal cały zbiornik to będziesz coś wiedział. No i pamiętaj że przez pierwsze 2 tys km spalanie jest wyższe i niestabilne.

Napisano

> przejechałem

> równo 150 km. Część po krakowskiej obwodnicy, część po mieście. Średnia na 100 km wyszła

> całkiem miła dla oka czyli 7,99 litra. Pomiar autokomputera pokazał dość niezgodną wartość bo

> aż 10,3l/100km.

Za mały dystans żeby "zgrało" się spalanie kompa z rzeczywistym. Zrób 400-500km to będzie porównywalne.

ps. u mnie komp zaniża jakieś 0,5l/100km

Napisano

> Witam

> Od wczoraj jestem posiadaczem Orlando 2.0D 130KM LT+. Dawno mi się tak micha nie cieszyła jak

> podczas jazdy tym samochodem. narazie testowo przejchałem 150 km więc wiele do napisania nie

> mam. Zaskoczyła mnie pozytywnie fabryczna navi. Na plus.

> Pierwsze tankowanie - do baku weszło 63,4 litra. Dobrze, że udało mi się z salonu do stacji

> dojechać

> W odpowiedziach do tego wątku podrzucę trochę info na temat spalania jak już przebieg zrobi się

> większy.

> Tymczasem pozdrawiam

> Michał.

Powiem szczerze, że Orlando na żywo bardzo mi się spodobał. Gratuluję zakupu i życzę udanej, bezproblemowej eksploatacji.

Ponoć są często widywane w Kanadzie. W USA - niestety - albo Yankesi są zbyt "pękaci" albo jakieś inne względy zaważyły na nieobecności Orlando...

Napisano
  • Autor

> Za mały dystans żeby "zgrało" się spalanie kompa z rzeczywistym. Zrób 400-500km to będzie

> porównywalne.

> ps. u mnie komp zaniża jakieś 0,5l/100km

Wiem wiem smile.gif Jestem teraz w Bieszczadach, na liczniku już 500 km biglaugh.gif Jak wrócę do Krakowa i odwiedzę rafinerię wpiszę jak to wygląda. Narazie średnie wg kompa 7,2 litra.

Napisano
  • Autor

> Powiem szczerze, że Orlando na żywo bardzo mi się spodobał. Gratuluję zakupu i życzę udanej,

> bezproblemowej eksploatacji.

Dzieki. Mi też spasował rozmiarowo. Rodzinka wchodzi bez problemów a i bagaże są tylko w przestrzeni do nich należącej.

> Ponoć są często widywane w Kanadzie. W USA - niestety - albo Yankesi są zbyt "pękaci" albo jakieś

> inne względy zaważyły na nieobecności Orlando...

Też to dla mnie ciutke dziwne. Ale cóż - taką mają politykę.

no. teraz obiadek na świezym powietrzu uzupełniony piwkiem i można dalej żyć smile.gif

Napisano
  • Autor

Nie jestem mistrzem fotografii i na laptopie mam ograniczone możliwości obróbki wink.gif

286233389-orl1.jpg

286233389-orl2.jpg

286233389-orl3.jpg

286233389-orl4.jpg

post-10088-1435251734116_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Orlando w tym kolorze gangstersko wygląda

Jak transporter opancerzony zlosnik.gif

1600 kg grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Dużo blachy, małe szyby

bo to nie okna, tylko otwory strzelnicze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> bo to nie okna, tylko otwory strzelnicze

biglaugh.gifbiglaugh.gif Bałem się troche o widocznośc z tyłu - dla dzieci - ale jest ok. Nawet moja córa (4l.) nie ma problemu.

Napisano

> Bałem się troche o widocznośc z tyłu - dla dzieci - ale jest ok. Nawet moja córa (4l.) nie ma

> problemu.

Kamery nie ma?

Napisano
  • Autor

> Kamery nie ma?

Chodzilo mi o widocznosc z tylnich foteli wzgledem wznoszacej linii tylnich okien.

Napisano

> Chodzilo mi o widocznosc z tylnich foteli wzgledem wznoszacej linii tylnich okien.

aaaa....

Ale kamera jest czy ni ma? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> aaaa....

> Ale kamera jest czy ni ma?

Kamery cofania nie mam. Jedynie czujki parkowania.

Napisano

> Kamery cofania nie mam. Jedynie czujki parkowania.

Dziwna polityka hmm.gif U mnie w LT jest a u ciebie w LT+ nie

Napisano

> Dziwna polityka U mnie w LT jest a u ciebie w LT+ nie

A w aveo w LT nie ma nawet skórzanej kierownicy no.gif.

Inne modele, inne wyposażenie.

Napisano

> Nie jestem mistrzem fotografii i na laptopie mam ograniczone >możliwości obróbki

To auto, az sie prosi o jakies konkretne fele zlosnik.gif

Napisano

> To auto, az sie prosi o jakies konkretne fele

To auto się prosi o przyciemnione szyby boczne i tylną. Poza tym - ok.gif

Napisano

> Chodzilo mi o widocznosc z tylnich foteli wzgledem wznoszacej linii tylnich okien.

Po Polsce śmigałem Qashqai'em. Wczoraj wsiadłem do swojego Equinox'a i poczułem się jak w jakiejś futurystycznej twierdzy. Pewnie jak bym wsiadł do Camaro to bym nic nie widział.

Widzę, że w Orlando jest podobnie: niewielkie (względnie) okna z wysoko poprowadzoną ich dolną "krawędzią".

Filozofia Chevy bardzo mi odpowiada.

Jeszcze pytanko: jak jest z przednią szybą? Masz wrażenie, że jest ona dość daleko od oczu kierowcy, a zwłaszcza jej górna "krawędź"? Nie wiem, czy się dobrze wysłowiłem, ale mam nadzieję, że bez trudu dojdziesz o co mi chodzi...

Napisano

> Kamery cofania nie mam. Jedynie czujki parkowania.

Jest możliwość zamówienia kamery? Orlando jest pewnie odczuwane jako "długie" auto więc pewnie kamera byłaby jak znalazł.

Zimą w PL jeździłem Berlingo (nową wersją) z ciemnymi szybami i były też czujniki. Przyznam szczerze, że bardzo brakowało kamery... Ale może da się ją jakoś w razie konieczności dołożyć i podpiąć np. pod navi?

Napisano
  • Autor

Górna krawędź sprawia problem przy sygnalizatorach świetlnych. Trzeba stawać ciutke dalej niż normalnie lub sie pochylić. Ale nie jest to jakis wielki problem.

Napisano
  • Autor

> Jest możliwość zamówienia kamery? Orlando jest pewnie odczuwane jako "długie" auto więc pewnie

> kamera byłaby jak znalazł.

> Zimą w PL jeździłem Berlingo (nową wersją) z ciemnymi szybami i były też czujniki. Przyznam

> szczerze, że bardzo brakowało kamery... Ale może da się ją jakoś w razie konieczności dołożyć

> i podpiąć np. pod navi?

Trzeba przejrzeć katalog akcesoriów. Sam wyświetlacz jest na tyle duży , że spokojnie wszystko by w nim było widać.

Z drugiej strony to auto jest ledwo ze 30 cm dłuższe od xsary picasso. Nie ma co dramatyzować. Jak zawodowo jeździłem autobusami to ani kamery ani czujek nie miałem.

Napisano
  • Autor

> To auto się prosi o przyciemnione szyby boczne i tylną. Poza tym -

Szyby są naprawdę wystarczająco ciemne dla użytkowników zlosnik.gif Owszem - wyglad by mialo bardziej atrakcyjny, ale nie ma co popadać w skrajności. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Od tankowania do tankowania 875km. 500 km zrobione na trasie Kraków-Baligród-Kraków. Reszta zrobiona po Bieszczadach m.in. Baligród-Cisna-Radoszyce-Palota-Medzilaborce-Stropkov-Svidnik-Barwinek-Cisna-Baligród. Średnia wyniosła 6,7 litra na 100 km. Trzeba pewnie wziąć pod uwagę, że 5 i 6 bieg w Bieszczadach był wrzucany sporadycznie a dość dużo było wleczenia się np. za cholerną ciężarówką z drewnem.

Poprzednia Xsara Picasso na trasach zamiejskich spalała ok. 7,6 E95.

Pozdrówka

Michał

Napisano
  • Autor

Kraków - Ostrawa - Kraków A4-A1-lokalne-D1

odległość pokonana 360km.

prędkości - na autostradzie 120-170 km/h. Na drogach lokalnych przepisowo.

Dzień: piątek.

Spalanie po tankowaniu: 8,17 l/100km.

Według komputera: 7,9.

Pozdrówka

Michał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.