Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drogi krajowe w regionie się sypią

Featured Replies

Napisano

Dziesiątki kilometrów dróg krajowych na Dolnym Śląsku wymagają pilnej interwencji drogowców. Wyboiste, dziurawe i pełne kolein stwarzają zagrożenie dla kierowców! Niestety taki stan rzeczy nie zmienia się od lat.

Wg. szacunków GDDKiA, która odpowiada za ich utrzymanie, w złym oraz niezadowalającym stanie jest aż 40% dolnośląskich dróg krajowych, czyli ponad 600 kilometrów! Najgorzej jest na krajowej 94 w okolicach Legnicy, 35 w rejonie Wałbrzycha, a także 5 i 15 za Trzebnicą w kierunku Wielkopolski. Fatalnie jeździ się po takich drogach, a remontów nie widać. Najgorsza jest chyba krajowa 35 przebiegająca przez Wałbrzych przyznaje kierowca Marek Kosiarczykowski (47 l.).

Niestety, taki stan utrzymuje się od lat, a GDDKiA ma twardy orzech do zgryzienia, bo remonty wymagają gigantycznych pieniędzy. Monitorujemy stan dróg w całym województwie. Na bieżąco przeprowadzamy doraźne naprawy. Gruntowne przebudowy wymagają dużych pieniędzy, ale takie też wykonujemy, jak choćby krajową 5 z Wrocławia do Trzebnicy mówi Joanna Borkowska z GDDKiA.

www.fakt.pl

Napisano

fakt facepalm%5B1%5D.gif

Stan jest coraz lepszy bo drogi wybudowały się w szybkim czasie zlosnik.gif

Statystycznie jest lepiej więc kto by się przejmował remontami hehe.gif

Napisano

> www.fakt.pl

A kiedyś to nawet pisali, że pewien pan spać nie może bo musi trzymać kredens, tak mu się telepał od nocnego ruchu ciężarówek old.gif, to jest dopiero tragedia!

Wątek na HP

Napisano

Oj niestety drogi na Dolnym Śląsku to tragedia... Ale co zrobić - region biedny, gospodarczo niezbyt duże znaczenie to i priorytet w budowie dróg pewnie niski...

Napisano

> Oj niestety drogi na Dolnym Śląsku to tragedia... Ale co zrobić - region biedny, gospodarczo

> niezbyt duże znaczenie to i priorytet w budowie dróg pewnie niski...

może dlatego że cała kasa idzie na budowę nowych A ?

Napisano

> taa A4, A1, S1, DTŚka ... mało się buduje

> ale faktem jest że krajówki są gorsze niż w innych rejonach, tylko może własnie dlatego że cała

> kasa idzie na budowę nowych A ?

Kolega wie gdzie jest górny a gdzie dolny śląsk? hehe.gif

Akurat na górnym śląsku drogi mamy super i złego słowa na nie nie powiem smile.gif

Napisano
  • Autor

> ale faktem jest że krajówki są gorsze niż w innych rejonach, tylko może własnie dlatego że cała

Nieszczęsne te drogi krajowe, ciągle na nie narzekają tu i tam. Swoją drogą z tego co słyszałem, we wschodnich rejonach kraju np. Warmia i Mazury krajówki są w agonalnym stanie, więc Dolny Śląsk nie jest wyjątkiem.

Napisano

> taa DTŚka ...

Nie no co Ty? DTŚka leci z Wawy do Gdańska... biglaugh.gifhehe.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Kolega wie gdzie jest górny a gdzie dolny śląsk?

> Akurat na górnym śląsku drogi mamy super i złego słowa na nie nie powiem

ok.gif popatrzyłem w Twój profil i mnie zmyliło 270751858-jezyk.gif

niemniej A4 jest, powstało AOW czyli S8, a sama DK8 jest chyba w niezłym stanie ?

niestety sporo kasy poszło na A i S, więc krajówki trochę zostały zaniedbane hmm.gif

liczę że właśnie jak skończy się ten zryw na A, to więcej kasy pójdzie na krajówki icon_rolleyes.gif

ale jeszcze ze dwa lata co najmniej nie ma co liczyć na jakieś wielkie kokosy

ciekawe za ile powinny pojawić się jakieś konkretne $$$ z viatoll'a hmm.gif

Napisano

> Nieszczęsne te drogi krajowe, ciągle na nie narzekają tu i tam. Swoją drogą z tego co słyszałem, we

> wschodnich rejonach kraju np. Warmia i Mazury krajówki są w agonalnym stanie, więc Dolny Śląsk

> nie jest wyjątkiem.

hmm nie wiem, ale wcale tak nie wynika

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1310317

dość obszernie opracowane, nie przez gdakę a ludzi, jakoś Dolny Śląsk jest raczej zielony hmm.gif

Napisano

> ciekawe za ile powinny pojawić się jakieś konkretne $$$ z viatoll'a

Masz nadzieję, że ta kasa zostanie przeznaczona na drogi? hehe.gif

Napisano

> Masz nadzieję, że ta kasa zostanie przeznaczona na drogi?

a nie zostało to zapisane w ustawie ? że kasa idzie na fundusz drogowy ?

Napisano

A1 S1 i DTŚ są na Dolnym Śląsku ? icon_eek.gif

kurdesz nie wiedzialem zlosnik.gif

Napisano

> A1 S1 i DTŚ są na Dolnym Śląsku ?

> kurdesz nie wiedzialem

to się dowiedziałeś, a jakbyś przeczytał to odpisałem mając na myśli Katowice smirk.gif

wiem, Tobie się pewnie pomyłki nie zdarzają skromny.gif

a w temacie wątku masz coś do dodania ?

Napisano

Ameryki nie odkryli... Dość często jestem na DŚ i faktycznie drogi są jakie są ale to nie tylko problem DŚ ale całego kraju icon_rolleyes.gif

Ja np szczególnie "miło" wspominam pewien fragment krajówki w Wielkopolsce (nr nie pamiętam - okolice Czarnkowa) gdzie pojawił mi się nagle znak "wyboje 16 km". Po czym faktycznie przez 16 km nie rozwinąłem większej prędkości niż 40-45 km/h icon_eek.gif Myślałem, że auto się po prostu rozleci icon_rolleyes.gif

Napisano

> Oj niestety drogi na Dolnym Śląsku to tragedia... Ale co zrobić - region biedny, gospodarczo

hehe.gif

Wiesz ile kluczowych firm mieści się w województwie dolnośląskim?

Świat nie zatrzymuje się w Katowicach Vadero!!! grinser006.gif

Napisano

> a nie zostało to zapisane w ustawie ? że kasa idzie na fundusz drogowy ?

Tak jak i wiele inny rzeczy w wielu innych ustawach...

Ile Ty żyjesz w PL, że jesteś - no może nie naiwny - ale tak łatwowierny?

Jeśli "Państwo" mówi, że zabierze - to zabierze (tu: kasa z viatola)

Jeśli "Państwo" mówi, że da - to mówi (tu: kasa z viatola na drogi) biglaugh.gif30.GIF Nie miej złudzeń, budżet dziurawy, kto się drogami przejmuje, skoro premier lata samolotem (przecież benzyna taka droga... hahaha.gifhahaha.gif) ?

Napisano

> Wiesz ile kluczowych firm mieści się w województwie dolnośląskim?

> Świat nie zatrzymuje się w Katowicach Vadero!!!

Sporo - to fakt - tylko co z tego wynika? Nic...

A region piękny ale niestety zapuszczony frown.gif Wystarczy przejechać przez Wałbrzych...

Napisano

> Tak jak i wiele inny rzeczy w wielu innych ustawach...

> Ile Ty żyjesz w PL, że jesteś - no może nie naiwny - ale tak łatwowierny?

> Jeśli "Państwo" mówi, że zabierze - to zabierze (tu: kasa z viatola)

> Jeśli "Państwo" mówi, że da - to mówi (tu: kasa z viatola na drogi) Nie miej złudzeń, budżet

> dziurawy, kto się drogami przejmuje, skoro premier lata samolotem (przecież benzyna taka

> droga... ) ?

popatrz a jakoś A budują i to nie 5 czy 10km icon_rolleyes.gif

Napisano

> Sporo - to fakt - tylko co z tego wynika? Nic...

> A region piękny ale niestety zapuszczony Wystarczy przejechać przez Wałbrzych...

Nie ma tragedii, kiedyś było dużo gorzej zlosnik.gif

Drogi we Wrocławiu dość nawet szybko się budują, gorzej jest w regionie, ale i tak zaczną działać z czasem.

Napisano

> Sporo - to fakt - tylko co z tego wynika? Nic...

> A region piękny ale niestety zapuszczony Wystarczy przejechać przez Wałbrzych...

Jeżeli Wałbrzych jest dla Ciebie wyznacznikiem kondycji całego regionu, to gratuluję.

Napisano

> Jeżeli Wałbrzych jest dla Ciebie wyznacznikiem kondycji całego regionu, to gratuluję.

Nie spinaj się zlosnik.gif

Może źle się trochę wyraziłem ale generalnie musisz przyznać, że jednak DŚ jest momentami mocno zapuszczony. Owszem są miejsca piękne i zadbane no ale po takim Wałbrzychu wrażenie jest niestety jedno frown.gif

I ja nad tym boleję bardzo bo lubię na DŚ jeździć ok.gif

Edyta zlosnik.gif Faktycznie można mnie było źle zrozumieć - bo ja cały czas mam na myśli zachodnie rubieże DŚ smile.gif

Napisano

to co ma powiedzieć świętokrzyskie, albo wamińsko-mazurskie? może bogatsze są?

Napisano
  • Autor

> niestety sporo kasy poszło na A i S, więc krajówki trochę zostały zaniedbane

Nazwałbym to niedofinansowaniem. Tymczasem, według tegorocznego planu, GDDKiA zamierza wyremontować i przebudować 681 km tras. Na ten cel zaplanowała prawie 450 mln zł. To wprawdzie nieco więcej niż przed rokiem (wtedy wydatki sięgnęły ok. 440 mln zł), ale kilkukrotnie mniej niż w 2010 i 2009 r., kiedy to na remonty GDDKiA wydała odpowiednio: ok. 1,2 mld zł i ok. 2 mld zł. Mimo to w 2009 roku wyremontowano prawie tyle samo km DK jak w tym roku. Te remonty w 2009 polegały na gruntownych przebudowach dróg a przy niespełna 500 mln. zł. w tym roku remonty polegają głównie na wymianie nawierzchni, dobre i to.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.