Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Różnice między spalaniem a wskazaniem komputera

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Renault Fluence z silnikiem 1,6. Kupiłem auto dwa miesiące temu od razu zagazowane w salonie. Sterownik gazu to AGIS OBD CAN. Przy łagodnej jeździe 80% trasa 20% miasto spalanie LPG wyniosło 9l/100km. Komputer pokazuje średnie zużycie 7,8l/100. Czy to normalne, że jest taka duża rozbieżność pomiędzy tym co pokazuje komputer a tym co spala w rzeczywistości auto? Ile auto spala benzyny to jeszcze nie wiem bo nie wyjeździłem zbiornika benzyny.

Napisano

Tak ma być. Komputer liczy zużycie z czasu wtrysku benzyny i "nie wie" w ogóle, że auto ma LPG. Zużycie LPG jest o ok. 20% większe niż benzyny, do tego komputer ma jakiś margines błędu, więc wygląda na to, ze wszystko jest ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tak ma być. Komputer liczy zużycie z czasu wtrysku benzyny i "nie wie" w ogóle, że auto ma LPG.

> Zużycie LPG jest o ok. 20% większe niż benzyny, do tego komputer ma jakiś margines błędu, więc

> wygląda na to, ze wszystko jest

Szkoda frown.gif

Jak już sterownik komunikuje się z autem po CAN to mógłby podpowiedzieć komputerowi samochodowemu prawidłową wartość wink.gif

Napisano

W fabrycznych kompach nie ma za bardzo na co liczyć, natomiast widziałem gdzieś uniwersalny, który uwzględnia drugie paliwo.

Napisano

W niektórych BMW można wprowadzać korektę średniego zużycia paliwa wyświetlanego przez kompa. Tylko po zmianie, znowu na benzynie będzie źle pokazywał wink.gif.

Napisano

z tego co sie orientuje srednie spalanie komp pokaze gdy masz isnataacje V generacji.

a przy sekwenciji trzeba doliczyc + 20% spalania + bład komputera,

Napisano

> z tego co sie orientuje srednie spalanie komp pokaze gdy masz isnataacje V generacji.

Ale chyba nie przeciętną V generację, tylko jakieś LPdi, które korzysta z wtryskiwaczy benzyny. hmm.gif

Napisano

Najszybciej byłoby zrobić urządzenie, które włączałoby się razem z wtryskiwaczami gazowymi i dodawałoby do sygnału idącego do kompa pokładowego te 20% +/- poprawka.

Napisano

> Najszybciej byłoby zrobić urządzenie, które włączałoby się razem z wtryskiwaczami gazowymi i

> dodawałoby do sygnału idącego do kompa pokładowego te 20% +/- poprawka.

A może lepiej kupic takie cuś???

Pzd

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Najszybciej byłoby zrobić urządzenie, które włączałoby się razem z wtryskiwaczami gazowymi i

> dodawałoby do sygnału idącego do kompa pokładowego te 20% +/- poprawka.

Nie prościej byłoby wprowadzić zmiany w oprogramowaniu komputera aby mierzył czas wtrysku wtryskiwaczy gazowych a nie benzynowych?

Napisano

> Nie prościej byłoby wprowadzić zmiany w oprogramowaniu komputera aby mierzył czas wtrysku

> wtryskiwaczy gazowych a nie benzynowych?

Programowo nic nie zmienisz - komputer musi dostać sygnał z wtryskiwaczy- zamiennie LPG lub Pb a to sprawa mechaniczna.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Programowo nic nie zmienisz - komputer musi dostać sygnał z wtryskiwaczy- zamiennie LPG lub Pb a

> to sprawa mechaniczna.

Sterowanie wtryskiwaczami odbywa się mechanicznie? Bardzo ciekawa teoria. skromny.gif

Sterownik od gazu (komputer) reguluje czas otwarcia wtrysków więc jak najbardziej zna czas czyli dawkę paliwa podawaną do silnika. Sterownik od gazu jest wpięty do magistrali danych samochodu CANopen (OBD) (przynajmniej u mnie jest podpięty i myślę że w wielu nowych rozwiązaniach też) i może podglądać sobie dane z komputera od samochodu. Skoro sterownik od gazu odczytuje dane z komputera samochodu to również mógłby je wysyłać. Kwestia modernizacji oprogramowania w sterowniku gazu aby potrafił wysyłać dane i w komputerze samochodu aby te dane rozumiał i odpowiednio odczytywał.

Napisano

> A może lepiej kupic takie cuś???

> Pzd

mam uniwerslany komputer podłączany pod OBD, można tam wprowadzać korekty i "wysterować" tak żeby było mniej więcej OK

ale tylko mniej więcej, bo zmiana warunków jazdy powoduje że odczyt się rozjeżdża niewiem.gif

np miałem go wyskalowanego do jazdy miejskiej - OK, jadę w trasę i zawyża o ok 1L

albo jadąc z przyczepą zaniża o nawet 2-3L

nie wiem czy fabryczne też mają takie wady ?

np komp w VW (110KM TDI) też miał spore odchyły hmm.gif

plus taki że można ustawić pojemność zbiornika i jak jest dobrze wyskalowany to "trafi" z zasięgiem do 10km (na 400km)

aha, mam TurboGauge 3

Napisano

> Sterowanie wtryskiwaczami odbywa się mechanicznie? Bardzo ciekawa teoria.

Nie zrozumiałeś a ironizujesz!

Mechanicznie należy ''przełączyć'' sygnał ze sterownika Pb - czas wtrysku- na sygnał ze sterownika LPG do komputera pokładowego.

A to jest właśnie przełącznik ''mechaniczny'' zlosnik.gif

> Sterownik od gazu (komputer) reguluje czas otwarcia wtrysków więc jak najbardziej zna czas czyli

> dawkę paliwa podawaną do silnika. Sterownik od gazu jest wpięty do magistrali danych samochodu

> CANopen (OBD) (przynajmniej u mnie jest podpięty i myślę że w wielu nowych rozwiązaniach też)

> i może podglądać sobie dane z komputera od samochodu. Skoro sterownik od gazu odczytuje dane z

> komputera samochodu to również mógłby je wysyłać. Kwestia modernizacji oprogramowania w

> sterowniku gazu aby potrafił wysyłać dane i w komputerze samochodu aby te dane rozumiał i

> odpowiednio odczytywał.

Akurat tego nie musisz mi wyjaśniać !Coś tam słyszałeś ale nie do końca rozumiesz grinser006.gif

Tu leży pies pogrzebany. Nie da się programowo! odłaczyć od komputera pokładowego sygnału czasu wtrysku Pb z ECM i podać w to miejsce sygału czasu wtrysku ze sterownika LPG.

Musi być jakiś ''przełącznik'' który nazwałem mechanicznym który odetnie jeden sygnał i poda drugi.

Jakby to była tylko kwestia oprogramowania to już by było to zrobione - a nie jest! biglaugh.gif

W Twojej sytuacji nawet jeśli byś podał do komptera pokładowego sygnał ze sterownika LPG na zmianę z sygnałem Pb to wskazania zużycia będą zafałszowane. Bedzie pokazywał zuzycie Pb i LPG jako jedno paliwo. Tak jak obecnie.

Komputer pokładowy musi! w sytuacji zasilania dwupaliwowego silnika posiadać możliwość odczytu i rejestracji -niezależnego- jednego i drugiego rodzaju paliwa.

Fabryczny nie ma takiej możliwowści ! Programowo też tego nie zmienisz !

Napisano

> > > Sterowanie wtryskiwaczami odbywa się mechanicznie?

>>Bardzo ciekawa teoria.

> Nie zrozumiałeś a ironizujesz!

Muszę się przyznać, że ja zrozumiałem tak samo ...

Wtrysk mechaniczny był stosowany w wielu autach i te akurat nie nadają się do lpg ...

> Mechanicznie należy ''przełączyć'' sygnał ze sterownika Pb - czas wtrysku- na sygnał ze sterownika LPG do komputera pokładowego.

> A to jest właśnie przełącznik ''mechaniczny''...

Znaczy ręcznie czy za pomocą przekaźnika?

Mam wrażenie, że to "przełączanie mechaniczne" (choć najpierw napisałeś "Sterowanie wtryskiwaczami odbywa się mechanicznie") to właśnie chodziło Ci o przekaźnik.

Napisano

> Muszę się przyznać, że ja zrozumiałem tak samo ...

Nic na to nie poradzę.

No to jeszcze raz moja wypowiedz - na sugestię Gienka - że można by zmienić programowo wysyłanie sygnału wtryskiwaczy raz LPG raz Pb do kompa pokładowego.

Quote:

Programowo nic nie zmienisz - komputer musi dostać sygnał z wtryskiwaczy- zamiennie LPG lub Pb a to sprawa mechaniczna

Znaki przestankowe w zdaniu nic Ci nie mówią ?

> Mam wrażenie, że to "przełączanie mechaniczne" (choć najpierw napisałeś

> "Sterowanie wtryskiwaczami

> odbywa się mechanicznie")

Nie przypisuj mi słów których nie napisałem !

Napisano

> Tu leży pies pogrzebany. Nie da się programowo! odłaczyć od komputera pokładowego sygnału czasu

> wtrysku Pb z ECM i podać w to miejsce sygału czasu wtrysku ze sterownika LPG.

> Musi być jakiś ''przełącznik'' który nazwałem mechanicznym który odetnie jeden sygnał i poda

> drugi.

no coś jak wskaźnik paliwa, który pokazuje zamiennie poziom gazu lub poziom benzyny w baku

jeśli to da się zrobić (tak miał chyba pug406 z seryjnym LPG ?)

to dało by się i pod kompa wprowadzić korekty, przecież wystarczy "powiedzieć" komputerowi że przy zasilaniu LPG ma dawać korektę np +15% (tu by można zrobić korektę "ręczną" w celu dostrojenia)

> Jakby to była tylko kwestia oprogramowania to już by było to zrobione - a nie jest!

IMO nie jest, bo nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania, każde auto ma inne oprogramowanie ?

pozostaje pytanie jak przekazać info że jedziesz na gazie hmm.gif

Napisano

> pozostaje pytanie jak przekazać info że jedziesz na gazie

Nie ma zadnego problemu jesli komputer drogowy jest w stanie odzielnie ! liczyć i pokazywać ! zużycie LPG i Pb.

Żaden fabryczny tego nie zrobi , jak na na razie.

Napisano

> A może lepiej kupic takie cuś???

> Pzd

Najprościej/najtaniej taki gadżet

9 : 7,8 ~ 1,153846153846154

czyli wskazania kompa mnożymy przez 1,15

po krótkiej wprawie można w 2 sekundy w pamięci policzyć bez żadnych gadżetów wink.gif

Napisano

> Nie przypisuj mi słów których nie napisałem !

Przepraszam, poprawię się smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie zrozumiałeś a ironizujesz!

> Mechanicznie należy ''przełączyć'' sygnał ze sterownika Pb - czas wtrysku- na sygnał ze sterownika

Zapytam się tylko Ciebie czy wiesz co to jest magistrala komunikacyjna CAN? Co chcesz przełączać w magistrali CAN mechanicznie? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> pozostaje pytanie jak przekazać info że jedziesz na gazie

Programowo. Jeśli komputer od LPG jest podłączony do magistrali komunikacyjnej samochodu (a w nowych samochodach z nowymi instalacjami gazowymi tak jest) to po prostu wystarczy aby komputer samochodowy odczytywał odpowiedni numer rejestru z komputera od LPG który mu powie, że silnik jest zasilany LPG. Komputer samochodowy tylko dlatego tego nie robi bo producent w swym oprogramowaniu tego nie przewidział.

Napisano

>Komputer samochodowy tylko dlatego tego nie robi bo producent w swym oprogramowaniu tego nie przewidział.

Tylko i aż. Nie od dziś wiadomo, że sprzęt "komputerowy" bez odpowiedniego softu sam w sobie żadnej funkcji nie spełni.

To, że coś takiego da się zrobić, jest delikatnie mówiąc oczywiste, ale sama realizacja już taka prosta nie jest.

Napisano

> Zapytam się tylko Ciebie czy wiesz co to jest magistrala komunikacyjna CAN? Co chcesz przełączać w

> magistrali CAN mechanicznie?

Co mogę ci odpowiedzieć na takie pytanie?!

Mogę tylko po raz kolejny Ci odpowiedzieć. Coś słyszałeś ale nie rozumiesz. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko i aż.

Niestety producenci strzegą swoich tajemnic.

Napisano
  • Autor

> Co mogę ci odpowiedzieć na takie pytanie?!

> Mogę tylko po raz kolejny Ci odpowiedzieć. Coś słyszałeś ale nie rozumiesz.

Niestety ty nawet nie słyszałeś i zatrzymałeś się na poziomie klucza nr 17. Wszystko co ciut bardziej skomplikowane od tego klucza jest Ci nie do ogarnięcia. Dziękuję za rozmowę.

Napisano

> Niestety ty nawet nie słyszałeś i zatrzymałeś się na poziomie klucza nr 17. Wszystko co ciut

> bardziej skomplikowane od tego klucza jest Ci nie do ogarnięcia. Dziękuję za rozmowę.

Jeśli Twoja wiedza jest wyższa od ''klucza nr 17'' to po co zadajesz pytanie jak podłaczyc fabryczny komputer drogowy by wskazywał zużycie LPG zamiast Pb ?

Ja posiadam w samochodzie komputer drogowy który pokazuje i zużycie LPG i Pb oraz w przeciwieństwie do Ciebie wiem jak to działa - bez różnicy czy to system transmisji danych CAN czy inny. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli Twoja wiedza jest wyższa od ''klucza nr 17'' to po co zadajesz pytanie jak podłaczyc

> fabryczny komputer drogowy by wskazywał zużycie LPG zamiast Pb ?

O nic takiego się nie pytałem.

> bez różnicy czy to system transmisji danych CAN czy inny.

Ale ty przecież nie wiesz co to CAN bo w przeciwnym wypadku nie pisałbyś o mechanicznym przyłączeniu.

Napisano

> O nic takiego się nie pytałem.

Może tak może nie.

Quote:

Jak już sterownik komunikuje się z autem po CAN to mógłby podpowiedzieć komputerowi samochodowemu prawidłową wartość

> Ale ty przecież nie wiesz co to CAN bo w przeciwnym wypadku nie pisałbyś o mechanicznym

> przyłączeniu.

.. i niech tak zostanie skoro jesteś o tym przekonany! grinser006.gif

Ja to ująłęm tak

Quote:

Nie da się programowo! odłaczyć od komputera pokładowego sygnału czasu wtrysku Pb z ECM i podać w to miejsce sygału czasu wtrysku ze sterownika LPG.

Musi być jakiś ''przełącznik'' który nazwałem mechanicznym który odetnie jeden sygnał i poda drugi.

Napisano
  • Autor

> Nie da się programowo! odłaczyć od komputera pokładowego sygnału czasu wtrysku Pb z ECM i podać w

> to miejsce sygału czasu wtrysku ze sterownika LPG

Ale da się programowo powiedzieć komputerowi z samochodu aby odczytywał dane z urządzenia powiedzmy o NOD-ID 9 zamiast NOD-ID 8 lub jakkolwiek inaczej są adresowane w samochodzie. Samo przeprogramowanie komputera z samochodu to już zupełnie inna historia.

Napisano

> Ale da się programowo powiedzieć komputerowi z samochodu aby odczytywał dane z urządzenia powiedzmy

> o NOD-ID 9 zamiast NOD-ID 8 lub jakkolwiek inaczej są adresowane w samochodzie.

Owszem ale pozostaje pytanie jak? dostarczyć! ten dodatkowy sygnał w tym wypadku ze sterownika LPG do komputera drogowego samochodu. Musi być dodatkowy kanał sygnałowy i jakiś ''mechanizm'' który załączy/poda ten sygnał.

Sterownik LPG nie podaje żadnego sygnału do ECM benzyny-poza emulacją wtryskiwaczy'' a tylko! korzysta z jego danych- map itd.

Podanie sygnału wtryskiwaczy magistralą CAN ze sterownika LPG przez sterownik ECM do komputera drogowego wymagało by wbudowania w ECM dodatkowych układów separujących ten sygnał by np nie miał wpływu na mapy oraz też zmian w komputerze drogowym.

Łatwiej jest rozbudować komputer drogowy o dodatkową funkcję i podać ''sygnał wtryskiwaczy'' LPG bezpośrednio do niego - może to być sygnał z zaworu gazu , kontrolki lub wyprowadzić go ze sterownika LPG.

Napisano
  • Autor

> Owszem ale pozostaje pytanie jak? dostarczyć! ten dodatkowy sygnał w tym wypadku ze sterownika LPG

> do komputera drogowego samochodu. Musi być dodatkowy kanał sygnałowy i jakiś ''mechanizm''

> który załączy/poda ten sygnał.

> Sterownik LPG nie podaje żadnego sygnału do ECM benzyny-poza emulacją wtryskiwaczy'' a tylko!

> korzysta z jego danych- map itd.

Ale to tylko kwestia oprogramowania w sterowniku LPG aby poprzez CAN podawał a raczej udostępniał znacznie więcej.

> Podanie sygnału wtryskiwaczy magistralą CAN ze sterownika LPG przez sterownik ECM do komputera

> drogowego wymagało by wbudowania w ECM dodatkowych układów separujących ten sygnał by np nie

> miał wpływu na mapy oraz też zmian w komputerze drogowym.

> Łatwiej jest rozbudować komputer drogowy o dodatkową funkcję i podać ''sygnał wtryskiwaczy'' LPG

> bezpośrednio do niego - może to być sygnał z zaworu gazu , kontrolki lub wyprowadzić go ze

> sterownika LPG.

Do magistrali CAN możemy dopiąć bardzo dużą ilość urządzeń i przesyłać bardzo dużą ilość danych od urządzenia do urządzenia. Uruchomiałem sterowania co prawda nie w samochodach a w pociągach ale mechanizm jest ten sam. Nie ma znaczenia czy pociąg miał dwa silniki czy cztery. Parametry pracy przesłało się jedną magisterską CAN. Z ilu sterowników odczytywało dane Główne CPU pociągu to tylko kwestia oprogramowania. W przypadku magistrali CAN nie potrzebujemy żadnych dodatkowych kanałów. Wystarczy aby komputer który wyświetla dane o spalaniu pobrał niezbędne mu do tego informacje ze sterownika LPG i wyświetlił nam na tym samym wyświetlaczu co wyświetla informacje o spalaniu benzyny. Wystarczyłoby zmienić w nim oprogramowanie aby widział dane ze sterownika gazu. Ale przeprogramować komputer samochodowy to nie takie proste.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.