Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cruze kombi bez "fabrycznego" LPG - to mozliwe?

Featured Replies

Napisano

Ogladalem se dzis w salonie Ople i Chevrolety, oczywiscie jak to ja pomeczylem sprzedawce o LPG.

Oprowadzil mnie, pokazal kilka autek, a mnie Cruze w kombi zaciekawil (w sensie kiedy i ile).

Twierdzil, ze w kombi 1,8 Chevrolet odszedl od mozliwosci "fabrycznego" LPG i nie bedzie takiej opcji.

Przyznawal, ze to raczej dziwne posuniecie, skoro w HB i sedanie ma byc nadal.

Napisano

> Ogladalem se dzis w salonie Ople i Chevrolety, oczywiscie jak to ja pomeczylem sprzedawce o LPG.

> Oprowadzil mnie, pokazal kilka autek, a mnie Cruze w kombi zaciekawil (w sensie kiedy i ile).

> Twierdzil, ze w kombi 1,8 Chevrolet odszedl od mozliwosci "fabrycznego" LPG i nie bedzie takiej

> opcji.

> Przyznawal, ze to raczej dziwne posuniecie, skoro w HB i sedanie ma byc nadal.

A jest w bagazniku wneka na kolo, zeby zamontowac zbiornik? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A jest w bagazniku wneka na kolo, zeby zamontowac zbiornik?

Nie wiem, bo na salonie kombi nie mieli, a sprzedawca o wnekach nie wspominal (to juz widac na zywo w salonach czy tylko zamawiac mozna?).

Gdyby nie bylo wneki to moze jednak ktos chcialby jak w dawnych latach kosztem bagaznika walec se wsadzic hmm.gif

Napisano

> Gdyby nie bylo wneki to moze jednak ktos chcialby jak w dawnych latach kosztem bagaznika walec se

> wsadzic

Lepiej chyba pod podłogę. hmm.gif Oczywiście, jak jest miejsce.

Napisano
  • Autor

> Lepiej chyba pod podłogę. Oczywiście, jak jest miejsce.

Pewnie, ze lepiej, moze czasem sie przydac posiadanie kombi, a tak walec przeszkadza, a montaz na boku to tez nienajlepsza opcja.

Napisano

Prawdopodobnie pod podłogą nie ma miejsca na koła zapasowe, bo mają wsadzać zestawy naprawcze, jednak nie zmienia to faktu, że polityka Chevroleta w wielu kwestiach jest niezrozumiała. Mnie denerwuje chociażby to, że nie można dobrać pakietu WTCC do Cruze z silnikiem 2,0D oraz to, że w sedanie MY2013 prawdopodobnie nie będzie opcji silnika 1,4T. Ktoś rozumie co autor miał na myśli w tych kwestiach?

Napisano

> Prawdopodobnie pod podłogą nie ma miejsca na koła zapasowe, bo mają wsadzać zestawy naprawcze,

To raczej zabieg tańszy przy produkcji. Captiva też ma gluta i kompresor a miejsce jest.

BTW korzystałem z kompresora pompując koła roweru na wakacjach grinser006.gif Są przejściówki do wszystkich "gumowych" rzeczy, nawet igła do piłki i do materaca ok.gif

• 11 miesięcy później...
Napisano

czy coś w tym temacie się zmieniło? Tzn czy faktycznie nie ma możliwości kupienia w salonie cruza kombi z lpg?

Napisano
  • Autor

> czy coś w tym temacie się zmieniło? Tzn czy faktycznie nie ma możliwości kupienia w salonie cruza

> kombi z lpg?

Nie ma, nie ma wneki na zapas, a jedynie zestaw naprawczy.

Napisano

> Nie ma, nie ma wneki na zapas, a jedynie zestaw naprawczy.

Wneka jest ale kupe plastiku trzeba wywqalic, co jednoczesnie obnizy podloge w bagazniku. Moze to jest powod dla ASO ale mysle ze nie jest to problem dla innych instalatorów

Napisano
  • Autor

> Wneka jest ale kupe plastiku trzeba wywqalic, co jednoczesnie obnizy podloge w bagazniku. Moze to

> jest powod dla ASO ale mysle ze nie jest to problem dla innych instalatorów

Przy innych instalatorach pozostaje problem z gwarancja, a jezeli mowa o "fabrycznym" LPG, to rozumiem, ze o gwarancje na auto sie rozchodzi.

Napisano

> Wneka jest ale kupe plastiku trzeba wywqalic, co jednoczesnie obnizy podloge w bagazniku. Moze to

> jest powod dla ASO ale mysle ze nie jest to problem dla innych instalatorów

Wkurza mnie, że dali małą wnękę na koło zapasowe.

Dojazdówka mieści się, ale normalne koło czy butla na gaz już nie - trzeba mocno podnosić podłogę.

A przecież pod podłogą jest mnóstwo miejsca - wystarczyło mocniej wytłoczyć blachę.

Napisano

> Przy innych instalatorach pozostaje problem z gwarancja, a jezeli mowa o "fabrycznym" LPG, to

> rozumiem, ze o gwarancje na auto sie rozchodzi.

Dokładnie. Niezła kiszka z tym brakiem lpg w kombi. Pogięło ich?

Napisano

> A silnik nadaje się do LPG?

Skoro w hatchbacku się nadaje.

Napisano

> Nie każdy 1,8 nadaje się do LPG.

Wiem, pod LPG dają wzmocnione gniazda i zawory, lecz skoro dają do 1.8 hatchbacka nie byłoby problem dać dla kombi. No ale polityka firmy jest jaka jest, wg mnie błędna i stracili potencjalnego klienta. crazy.gif

Napisano

> Wiem, pod LPG dają wzmocnione gniazda i zawory, lecz skoro dają do 1.8 hatchbacka nie byłoby

> problem dać dla kombi. No ale polityka firmy jest jaka jest, wg mnie błędna i stracili

> potencjalnego klienta.

Bliźniacza Astra J nie ma tego problemu... Jest fabryczne LPG w 1.4T, tyle że cenowo wychodzi to pewnie sporo gorzej niż u Chevroleta.

Napisano
  • Autor

> Bliźniacza Astra J nie ma tego problemu... Jest fabryczne LPG w 1.4T, tyle że cenowo wychodzi to

> pewnie sporo gorzej niż u Chevroleta.

Poza cena, 1,4T to nie to samo co 1,8, nie wszyscy chca turbo, a skoro juz taki silnik istnieje i jest z nim w komplecie LPG w innej "blasze" to w kombi tez moglby byc.