Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Ktore z 4 aut do 30kPLN

Featured Replies

Napisano

Upraszczając pytanie i ograniczając potencjalne dywagacje i niepotrzebne dyskusje, przyjmujemy założenie, że auta mają pewne pochodzenie (Polska lub sprowadzony), są bezwypadkowe i w nienagannym stanie.

Skupiamy się na bieżącym użytkowaniu i kosztach eksploatacji w okresie kolejnych 5 lat, przebieg roczny 20kkm, rodzina 2+2.

Do wyboru mamy:

1. Opel Signum 1.9cdti 150KM 2006r, w praktycznie pełnej opcji, przebieg 170kkm. Dwumasa na ten moment ok, ale nie była jeszcze robiona, rozrząd 40kkm temu. Teoretycznie nie wymaga wkładu na starcie. Cena 29kPLN

2. Opel Signum 2.0T 2005r polift, 170kkm, reszta jw., 29kPLN

3. Volvo S60 2.4 benzyna 170KM, 2005r, wersja Kinetic (czyli taka sobie), przebieg 85kkm. Cena wyjściowa 30kPLN

4. Chevrolet Epica LT 2.0 benzyna 2006r, 100kkm, cena 25kPLN

Zakładam, że jeśli zostanie wybrana benzyna, zostanie zagazowana, więc na starcie trzeba doliczyć jakieś 3kPLN na instalację? Za to, przynajmniej teoretycznie, koszty późniejszej eksploatacji (nie tylko paliwo, ale serwis) powinny być niższe, niż w przypadku diesla?

Co byście wybrali i dlaczego (pomijamy kwestię gustu).

Napisano

> powinny być niższe, niż w przypadku diesla?

zagazowałem forestera i palił 12-14L /100 13 x 2,75 = 35zł

teraz mam rav4 2,2 d4d pali 6 x 5,6 = 33 zł biglaugh.gifbiglaugh.gif

brał bym Volvo S60 biglaugh.gif

Napisano

Z tych co wymieniles to bralbym Signum cdti. Zakladajac bardzo optymistycznie ze ten przebieg to prawda oczywiscie. Z tym ze ja mam 2+1 wiec tyl z tym dziwnym podklokietnikiem czy tam jak to zwal nie przeszkadzalby mi. U Ciebie moze to miec znaczenie.

Napisano

> zagazowałem forestera i palił 12-14L /100 13 x 2,75 = 35zł

> teraz mam rav4 2,2 d4d pali 6 x 5,6 = 33 zł

jak z przyjemnoscia jazdy ?? jak z osiagami i czy subaru nie jest lekko wieksze ?? w ravce tez masz staly 4x4 ??

Napisano

> jak z przyjemnoscia jazdy ??

w forku była lepsza biglaugh.gif

> jak z osiagami i czy subaru nie jest lekko wieksze ??

hmmm w środku wydaje mi się że jest

> w ravce tez masz

> staly 4x4 ??

załączany biglaugh.gif

Napisano

ja bym brał tego Chevroleta od kolegi a AK wink.gif

Przede wszystkim dla silnika R6, z którym na dłuższą metę będziesz miał dużo mniej problemów niż z dieslami, a zagazować powinien dać się łatwo. Poza tym, podobno te silniki wyróżniają się dużą kulturą pracy. W sumie to ciekawy wynalazek, taka mała pojemność i 6 cylindrów i chociażby dla tego bym go wybrał, a nie tam oklepanego klekota. Poza tym, to jest samochód mało popularny w PL, a dla mnie to duży plus

Napisano

> ja bym brał tego Chevroleta od kolegi a AK

Jako były user Epici powiem: TAK!

Napisano
  • Autor

Na Epice mnie naszło właśnie po tym ogłoszeniu, czekam na więcej danych...

Teraz mam Leganze, więc w Epice pewnie czułbym się swojsko, tylko nie jestem pewien czy tego właśnie chcę spineyes.gif

Ale rozum podpowiada, że raz auto tańsze w zakupie i dwa, chyba potencjalnie, najtańsze w eksploatacji i serwisie, a to nie jest bez znaczenia.

Choć, odkąd zacząłem myśleć o zmianie auta, Signum było jednym z pierwszych wyborów 893goodvibes.gif, do tego ma dużo lepsze wyposażenie, a silnik benzynowy 2.0T jest ponoć bardzo udaną konstrukcją.

Napisano

Signum...

No tak...wyposażenie...ale z tyłu 2 osoby usiądą tylko.

Ale ja jako user Opla powiem...bierz Opla, Signum jest fajne, można kupić z ciekawym wyposażeniem, np. lodówką z tyłu. smile.gif moim zdaniem lepiej brać diesla.

Napisano

> Na Epice mnie naszło właśnie po tym ogłoszeniu, czekam na więcej danych...

> Teraz mam Leganze, więc w Epice pewnie czułbym się swojsko, tylko nie jestem pewien czy tego

> właśnie chcę

nie byłbym taki pewny czy poczujesz się swojsko. W Evandzie, czyli poprzedniku Epiki, może tak, ale raczej nie w Epice. Obejrzyj sobie chociaż ok.gif

> Ale rozum podpowiada, że raz auto tańsze w zakupie i dwa, chyba potencjalnie, najtańsze w

> eksploatacji i serwisie, a to nie jest bez znaczenia.

> Choć, odkąd zacząłem myśleć o zmianie auta, Signum było jednym z pierwszych wyborów , do tego ma

> dużo lepsze wyposażenie, a silnik benzynowy 2.0T jest ponoć bardzo udaną konstrukcją.

też możesz rozważyć, ale Signum diesla 150KM bym odpuścił. Znajomi kupili Vectrę, czyli prawie Signum zlosnik.gif. Ze dwa lata temu, rocznik 2006, przebieg 130 tys km, CDTI 150KM z DPFem. Teraz mają 180 tys. km i nie polecają tego samochodu. Z silnikiem i DPFem ogólnie nic się nie dzieje, wypala się normalnie i jeżdżą. Dwumas do wymiany już niedługo. Natomiast ogólnie z samochodem ciągle coś się dzieje, głównie duperele, tu czujniczek, tam kontrolka, tu coś nie styka, tam nie działa, samochód czasami dziwnie się zachowuje. Np jak przyjechali do nas, postał pół dnia na deszczu to potem po uruchomieniu silnika otworzył klapę bagażnika hehe.gif.

Napisano

> ale Signum diesla 150KM bym odpuścił.

Czemu? Ja ten silnik i ogólnie te auta znam z zupełnie innej strony...

> Znajomi kupili Vectrę, czyli prawie

> Signum . Ze dwa lata temu, rocznik 2006, przebieg 130 tys km, CDTI 150KM z DPFem. Teraz mają

> 180 tys. km i nie polecają tego samochodu. Z silnikiem i DPFem ogólnie nic się nie dzieje,

> wypala się normalnie i jeżdżą.

Dla świętego spokoju DPFa można usunąć z tego silnika bardzo prosto.

> Dwumas do wymiany już niedługo.

To standard raczej, zależy jeszcze jak kto użytkował to auto.

> ciągle coś się dzieje, głównie duperele, tu czujniczek, tam kontrolka, tu coś nie styka, tam

> nie działa, samochód czasami dziwnie się zachowuje. Np jak przyjechali do nas, postał pół dnia

> na deszczu to potem po uruchomieniu silnika otworzył klapę bagażnika

Auto może ma przeszłość powypadkową i stąd te rzeczy... hmm.gif

Napisano

> Czemu?

bo moim zdaniem się nie opłaca. ok.gif Diesla opłaca się kupić nowego i sprzedać po tych 150 tys. km jak nowy właściciel będzie musiał niedługo robić dwumas, wywalać DPFa, może turbo, może wtryski.

>Ja ten silnik i ogólnie te auta znam z zupełnie innej strony...

> Dla świętego spokoju DPFa można usunąć z tego silnika bardzo prosto.

> To standard raczej, zależy jeszcze jak kto użytkował to auto.

> Auto może ma przeszłość powypadkową i stąd te rzeczy...

może, nigdy nie ma 100% pewności jak przy każdym używanym

Napisano

> Na Epice mnie naszło właśnie po tym ogłoszeniu, czekam na więcej danych...

> Teraz mam Leganze, więc w Epice pewnie czułbym się swojsko

Chyba tylko świadomość, że auto z Korei dałaby tę swojskość wink.gif

Idź zobacz, Epica nie ma nic wspólnego z Leganzą

Napisano

> Co byście wybrali i dlaczego (pomijamy kwestię gustu).

ja w styczniu kupiłem Epicę 2.0. Całkiem fajne auto. Do pełni szczęścia brakuje mu dwóch rzeczy - więcej mocy i automatycznej skrzyni biegów. Poza tym jest ok

Napisano
  • Autor

> Chyba tylko świadomość, że auto z Korei dałaby tę swojskość

> Idź zobacz, Epica nie ma nic wspólnego z Leganzą

Tym lepiej ok.gif Do Leganzy nic nie mam, ale po 9 latach, trochę się znudziła.

Napisano

1. Volvo

2. Chevy

Oba nie mają turbo i to jest plus. Cechy ma tragiczny serwis autoryzowany. Może się zdarzyć że kiedyś jednak będziesz musiał z niego skorzystać. Właśnie wtedy będziesz żałował że masz Epicę.

Z tych dwóch brałbym tak czy siak ten w lepszym stanie, ale jednak skłaniałbym się ku s60 ok.gif

Napisano

> Z tych dwóch brałbym tak czy siak ten w lepszym stanie, ale jednak skłaniałbym się ku s60

S60 to przy założeniu, że driver jest kurduplem i ma rodzinę krasnali grinser006.gif

Napisano

> S60 to przy założeniu, że driver jest kurduplem i ma rodzinę krasnali

Tak, strasznie ciasny

Napisano

> w forku była lepsza

> hmmm w środku wydaje mi się że jest

> załączany

i tu mi sie wydaje ze wychodzi roznica w spalaniu 270751858-jezyk.gif

Napisano

Przejedź się każdym z nich. Będzie łatwiej wybrać.

S60 miałem okazję oglądać i byłem zaskoczony jak tak spore auto ma mało miejsca na tylnej kanapie. Nieco to dziwne.

Signum jest obszerne dla pasażerów i jedynie bagażnik mógłby być większy. Plusem będzie dostępność dużej liczby zamienników części (to płyta vectry C kombi).

Epica - gdyby nie jej "egzotyczność, nie byłoby się do czego przyczepić. Może być problem jedynie w razie nietypowej awarii.

Napisano

> zagazowałem forestera i palił 12-14L /100 13 x 2,75 = 35zł

> teraz mam rav4 2,2 d4d pali 6 x 5,6 = 33 zł

> brał bym Volvo S60

podales pesymistyczne spanie dla forka i optymistyczne dla rav

poza tym forek byl AT 270751858-jezyk.gif

Napisano

> podales pesymistyczne spanie dla forka i optymistyczne dla rav

> poza tym forek byl AT

tez jakos dziwnie przyjalem spalanie 2,2 D-u mnie w osobowce zejsc do 6 to juz jest jakies wyzwanie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

ok, fajnie, ale troszkę nie na temat nono.gif

Napisano
  • Autor

> ja w styczniu kupiłem Epicę 2.0. Całkiem fajne auto. Do pełni szczęścia brakuje mu dwóch rzeczy -

> więcej mocy i automatycznej skrzyni biegów. Poza tym jest ok

Rozumiem, że benzyna? Zakładałeś LPG?

A rozważałeś diesla? Warto si ęw ogóle interesować tym ropniakiem?

Akurat w Krakowie jest tylko jedna oferta, właśnie z dieslem, z 2007r i może uda mi się zobaczyć dzisiaj to auto.

Napisano

> A rozważałeś diesla? Warto si ęw ogóle interesować tym ropniakiem?

Miałem Captivę z tym dieslem. Diesel jak diesel, w miarę cichy i w miarę mocny

Napisano

> Epica - gdyby nie jej "egzotyczność, nie byłoby się do czego przyczepić. Może być problem jedynie w

> razie nietypowej awarii.

Jaki problem? W ASO zamawiasz i max 2 tygodnie na dostawę (standard 1 tydzień}. Można też szukać u niezależnych dostawców

Napisano

> Jaki problem? W ASO zamawiasz i max 2 tygodnie na dostawę (standard 1 tydzień}. Można też szukać u

> niezależnych dostawców

Dziś te dwa tygodnie to długo. Szczególnie jak ktoś auta potrzebuje na co dzień.

Napisano

> Dziś te dwa tygodnie to długo. Szczególnie jak ktoś auta potrzebuje na co dzień.

Jesteś pewien, że inny producent ma KAŻDĄ część dostępną od ręki?

Napisano
  • Autor

> Chyba tylko świadomość, że auto z Korei dałaby tę swojskość

> Idź zobacz, Epica nie ma nic wspólnego z Leganzą

Byłem, zobaczyłem i moim zdaniem widać jednak pewne podobieństwa.

Wsiadłem i od razu wiedziałem, co gdzie jest. Wiadomo, inne wykonanie, trochę więcej bajerów i bardziej nowocześnie, ale ogólne rozkład konsoli, układ deski, przestrzeń między fotelami (tutaj jest praktycznie kopia - krótki podłokietnik ze schowkiem, zamykane dwa uchwyty na napoje, dzwignia ręcznego i lewarek) itd.

Ale ogólne wrażenie pozytywne ok.gif

Napisano

> Jesteś pewien, że inny producent ma KAŻDĄ część dostępną od ręki?

Kazda na pewno nie, ale sa marki gdzie podstawowe rzeczy kupujesz w kiosku na rogu, cos mniej spotykanego masz na 2 dzien, a wyjatki stanowia tydzien.

Tak, mam Chevroleta i Skode i w obu wymieniam czesci sciana.gif

Napisano

> Rozumiem, że benzyna? Zakładałeś LPG?

> A rozważałeś diesla? Warto si ęw ogóle interesować tym ropniakiem?

> Akurat w Krakowie jest tylko jedna oferta, właśnie z dieslem, z 2007r i może uda mi się zobaczyć

> dzisiaj to auto.

ja prywatne auta kupuję dla przyjemności. a dla przyjemnosci nie kupuje się diesla ani nie zakłada gazu.

2.0 R6 jest trochę słabowite, ale moge byc troche nieobiektywny, bo przesiadlem się z dużo mocniejszego auta. Natomiast dźwięk i wyważenie R6 jest powodem dla którego akurat w tym aucie diesla nie brałbym w ogóle pod uwagę.

Prowadzi się fajnie, całkiem nieźle skręca jak na taką masę. Poza tym zupełnie przyzwoity komfort i wyposażenie.

A co istotne - to auto jest po prostu dobrze zaprojektowane. Serio. Tu chyba inżynierowie wygrali ze stylistami i księgowymi.

A tak w ogóle to Epicę kupiłem dla ojca, ale jak nią pojeździłem dwa dni, to zmieniłem zdanie i zostawiłem ją sobie cool.gif

Napisano

> A co istotne - to auto jest po prostu dobrze zaprojektowane. Serio. Tu chyba inżynierowie wygrali

> ze stylistami i księgowymi.

Trafna uwaga ok.gif

> A tak w ogóle to Epicę kupiłem dla ojca, ale jak nią pojeździłem dwa dni, to zmieniłem zdanie i

> zostawiłem ją sobie

I to jest najlepsze podsumowanie claps.gif

Napisano

> Kazda na pewno nie, ale sa marki gdzie podstawowe rzeczy kupujesz w kiosku na rogu, cos mniej

> spotykanego masz na 2 dzien, a wyjatki stanowia tydzien.

A tu niby jak jest? To nie jest strzaskane padło od dziada z RFNu. Najstarsza Epica to 2006 i taką miałem. Przez 4 lata wymieniłem uszczelniacz półosi i....

.... koniec grinser006.gif GM nie musi mieć 100 ton części zamiennych do mało awaryjnego samochodu.

BTW czekałem na niego tydzień więc teoria z brakiem części do mnie nie trafia. Dłużej czekałem na fabryczne springi do Vectry 270751858-jezyk.gif

Napisano

z tego co napisałeś to zdecydowanie Signum CDTI. Silnik dobry, bardzo ekonomiczny i dość dynamiczny. Samochód jest dość obszerny, bo jest na płycie podłogowej Vectry C, ale kombi.

Oczywiście dochodzi kwestia przeszłości, ale to już w każdym używanym samochodzie.

Napisano

Ja kupiłem zygmunta 1,9 cdti - tyle, że trafiła się wersja Z19DT 120PS. Trochę kręciłem nosem na początku ale jak pojeździłem to dramatu nie ma.

Napisano
  • Autor

> Ja kupiłem zygmunta 1,9 cdti - tyle, że trafiła się wersja Z19DT 120PS. Trochę kręciłem nosem na

> początku ale jak pojeździłem to dramatu nie ma.

Bagaznk faktycznie taki mały? Wg specyfikacji tylko 365l, to mniej niz mam teraz u siebie. Jesli tak, to kiszka frown.gif

Napisano

wybrałbym Volvo S60- ale

nie dla rodziny 2+2 ( ciasny to pojazd- niewiele wiekszy od mojej S40 II)

nie w wersji Kinetic- bo to oznacza prawie golasa

nie jesli zależy Ci na tanim jezdzeniu - no chyba że zagazujesz- silniki dośc dobrze to znoszą,

zastanowiłbym sie nad V70 smile.gif

Napisano

> Bagaznk faktycznie taki mały? Wg specyfikacji tylko 365l, to mniej niz mam teraz u siebie. Jesli

> tak, to kiszka

Na zdjęciach wydaje się mały, w rzeczywistości ja dla mnie spoko, dodatkowo można trochę go powiększyć przesuwając tylne siedzenia (każde indywidualnie). Poprzednio jeździłem Astrą G kombi z kołem zapasowym w bagażniku. Oczywiście w kombi więcej się zapakuje ale jak dla mnie ten w zygmuncie jest wystarczający.

Napisano
  • Autor

> wybrałbym Volvo S60- ale

> nie dla rodziny 2+2 ( ciasny to pojazd- niewiele wiekszy od mojej S40 II)

> nie w wersji Kinetic- bo to oznacza prawie golasa

> nie jesli zależy Ci na tanim jezdzeniu - no chyba że zagazujesz- silniki dośc dobrze to znoszą,

> zastanowiłbym sie nad V70

V70 nie przeszedł testów wizualnych pozostałych członków mojej rodziny zona.gifgrinser006.gif

Napisano

> A tu niby jak jest? To nie jest strzaskane padło od dziada z RFNu. Najstarsza Epica to 2006 i taką

> miałem. Przez 4 lata wymieniłem uszczelniacz półosi i....

> .... koniec GM nie musi mieć 100 ton części zamiennych do mało awaryjnego samochodu.

> BTW czekałem na niego tydzień więc teoria z brakiem części do mnie nie trafia. Dłużej czekałem na

> fabryczne springi do Vectry

Nie moja sprawa co do Ciebie trafia.

Miales nowe lub prawie nowe auto z marnym nalotem. Epica z 2006 to tez juz nie mlodka, jezeli ktos w miare normalnie jezdzil moze miec 120-150-200kkm i powoli zaczyna chciec inwestycji w siebie.

Sam mam Lacetti z 2005, ktore troche juz nakrecilo i wymienialem to i owo i wiem jak jest z dostepem do czesci, fakt ze mowa o Bialymstoku bo pewnie w takiej Wa-wie czy Lodzi niektore rzeczy sa od reki a dla mnie na 2 dzien.

Na dodatek Epica w PL jest mniej popularna od Lacka, wiec stawiam ze i z czesciami tez jest podobnie.

Napisano

> Nie moja sprawa co do Ciebie trafia.

Tu masz rację

> Miales nowe lub prawie nowe auto z marnym nalotem.

No tak, wiesz lepiej. Miałem Epicę z 06.2006

Napisano

> 2. Opel Signum 2.0T 2005r polift, 170kkm, reszta jw., 29kPLN

IMHO najlepszy wybór. W środku duuużo miejsca, generalnie świetne wyposażenie, fajnie sie gazuje, nieźle jedzie.Silnik Saaba wiec firmy która miała pojęcie o turbo benzyniakach. Po małym chipsie 200 kucy a pod dystrybutorem płacisz jakbyś miał diesla

Ewentualnie 1.9 diedel. Silnik nie do zajechania wink.gif ale ma troche usterkowy osprzet jak klapy wirowe, EGR,

Volviak jest IMHO za mały a Chevy mi sie nie podoba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.