Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Miska 1.1 SPI do 1.2 8v MPI

Featured Replies

Napisano

Witam, wiem że był jakiś czas temu ten temat ale dokładnie chodziło o to czy miska z 1.1 SPI i 1.2 MPI 8v są takie same i wiem że nie są, bo 1.1 ma niższą. Moje pytanie brzmi czy da się założyć miskę z 1.1 do 1.2 zmieniając również smoka (co jest oczywiste)? Czy to w ogóle podejdzie i czy jak coś to da się samego smoka przekręcić czy trzeba całą pompe oleju (i czy sie w ogole da)?? Zależy mi żeby miska nie była tak nisko...

Napisano

Miska spi do MPI nie podchodzi.

Pompę ze smokiem mam u siebie w spi z 1.1mpi i wszysko pasi oprócz jednej śruby, której nie przykręcisz(inny rozstaw), po prostu ją pominąłem. ok.gif

Napisano

> Witam, wiem że był jakiś czas temu ten temat ale dokładnie chodziło o to czy miska z 1.1 SPI i 1.2

> MPI 8v są takie same i wiem że nie są, bo 1.1 ma niższą. Moje pytanie brzmi czy da się założyć

> miskę z 1.1 do 1.2 zmieniając również smoka (co jest oczywiste)? Czy to w ogóle podejdzie i

> czy jak coś to da się samego smoka przekręcić czy trzeba całą pompe oleju (i czy sie w ogole

> da)?? Zależy mi żeby miska nie była tak nisko...

Nawet jeśli ją przykręcisz, bo były co najmniej 2 rozstawy śrub na kołnierzu, to na misce 1.1 nie zakręcisz pełnego obrotu wałem 1.2. Ja zrobiłem ten błąd kawał czasu temu jak składałem mój silnik - zapodałem miskę od 1.1 MPI, wszystko pasowało. Chciałem zakręcić silnikiem, żeby sprawdzić, czy wsio ok, a tu zonk.

Wał się opiera o to podebranie na wydech.

Napisano
  • Autor

Mam pewien pomysł: chce za wszelka cene miec miske wyzej i planuje zrobic taki myk, że polowe miski z 1.1 zespawam z polowa miski z 1.2. Dokladniej to wezsze miejsce (pod ktorym idzie wydech) zostawie z 1.2 żeby wał się bez problemu mieścił, a drugą część (tą w której się gromadzi olej) z 1.1 i tym sposobem zyskam kilka cm. Smoka oczywiście też zmienię i bagnet. Co o tym myślicie? I jeszcze pytanie na które w zasadzie nikt nie odpowiedział: smok z 1.1 pasuje p&p do 1.2 czy zmiana całej pompy oleju?

Napisano

weź pod uwagę że po tym zabiegu możesz mieć ok. 1 l. mniej oleju w silniku

Napisano

> weź pod uwagę że po tym zabiegu możesz mieć ok. 1 l. mniej oleju w silniku

chyba tylko w misce, stan oleju w silniku nie ulegnie raczej zmianie, przecież jest ciągle w obiegu.

Przyjamniej ja tak to widze, może coś źle rozumuje smile.gif

Napisano

Akurat temat o 1,2 8v więc nowego nie będę zakładał.

Ja mam takie pytanie czy czujniki z 1.1 spi są takie same jak w 1.2?

Bo na przykład w 1.2 przy filtrze oleju mam czujnik, domyślam się, że to od ciśnienia oleju, a w 1.1 nie ma. Czy nie podpinając go do wiązki będzie wyskakiwał jakiś błąd i czy praca będzie równa. Jakie czujniki jeszcze mogę mieć w 1.2 których nie ma w 1.1 a których jeszcze nie "zauważyłem"

Napisano
  • Autor

Jak to nie ma?? W 1.1 też jest czujnik ciśnienia oleju w okolicach filtra

Napisano

Dlatego pytam bo nie wiem, ale to jest ten sam czujnik co w 1.2?

Napisano

> Dlatego pytam bo nie wiem, ale to jest ten sam czujnik co w 1.2?

Ta, nawet pompa oleju, przynajmniej zewnętrznie, jest dokładnie taka sama.

Napisano
  • Autor

Nowy plan się narodził smile.gif W celu podniesienia miski będę tuningował miskę z 1.2 MPI, a dokładniej utnę jej dno i zrobię je o około 5 cm wyżej (wyspawane z blachy + korek spustowy), do tego oczywiście modyfikacja smoka ale tak: lustro oleju w misce nie może być wyżej bo wał i korbowody by o niego udeżały a zmniejszenie ilości oleju w silniku też nie jest wskazane, dlatego też dodam "bufor" oleju (cos w stylu zbiorniczka wyrównawczego) żeby całkowita ilość oleju w układzie się nie zmieniła. Do tego żeby było wszystko ładnie pięknie trzeba by wspawać króćce do miski i chłodniczke oleju zastosować żeby się to nie grzało. Oczywiście będzie też wskaźnik ciśnienia i temperatury oleju w aucie. Mam pytanie czy ma ktoś jakieś pomysły jak to udoskonalić, co o tym w ogóle myślicie i czy ma ktoś jakiś pomysł jaką pompę oleju zastosować do napędzania oleju do chłodniczki oleju (bo chciałbym zostawić seryjną pompę w silniku do smarowania a chłodzenie zrobić na osobnej zewnętrznej pompce, najlepiej elektrycznej na 12V. Ma ktoś coś takiego na zbyciu/wie z czego można by zaadoptować??

Napisano

> Nowy plan się narodził W celu podniesienia miski będę tuningował miskę z 1.2 MPI, a dokładniej

> utnę jej dno i zrobię je o około 5 cm wyżej (wyspawane z blachy + korek spustowy), do tego

> oczywiście modyfikacja smoka ale tak: lustro oleju w misce nie może być wyżej bo wał i

> korbowody by o niego udeżały a zmniejszenie ilości oleju w silniku też nie jest wskazane,

> dlatego też dodam "bufor" oleju (cos w stylu zbiorniczka wyrównawczego) żeby całkowita ilość

> oleju w układzie się nie zmieniła. Do tego żeby było wszystko ładnie pięknie trzeba by wspawać

> króćce do miski i chłodniczke oleju zastosować żeby się to nie grzało. Oczywiście będzie też

> wskaźnik ciśnienia i temperatury oleju w aucie. Mam pytanie czy ma ktoś jakieś pomysły jak to

> udoskonalić, co o tym w ogóle myślicie i czy ma ktoś jakiś pomysł jaką pompę oleju zastosować

> do napędzania oleju do chłodniczki oleju (bo chciałbym zostawić seryjną pompę w silniku do

> smarowania a chłodzenie zrobić na osobnej zewnętrznej pompce, najlepiej elektrycznej na 12V.

> Ma ktoś coś takiego na zbyciu/wie z czego można by zaadoptować??

może w tym miejscu było by lepiej nie kombinować i chłodzenie oleju zrobić tak jak ma być czyli poprzez podstawkę pod filtr. Wtedy pompa olejowa będzie pompowała olej do chłodnicy a i zdaje się mi że w tej podstawce jest też termostat

Napisano

> może w tym miejscu było by lepiej nie kombinować i chłodzenie oleju zrobić tak jak ma być czyli

> poprzez podstawkę pod filtr. Wtedy pompa olejowa będzie pompowała olej do chłodnicy a i zdaje

> się mi że w tej podstawce jest też termostat

a gdzie mozna kupic taka podstawke (w rozsadnych pieniadzach)?

Napisano

> a gdzie mozna kupic taka podstawke (w rozsadnych pieniadzach)?

byl nie tak dawno wątek na ten temat. Na allegro szukaj lub szrot (jak masz dojście)

Napisano
  • Autor

Wszystko spoko, ale podstawka czyli tak samo jakbym w miejsce czujnika oleju wstawił trójnik (w jeden króciec czujnik ciśnienia oleju w drugi wyjście do chłodniczki oleju) albo odrazu czwórnik (żeby zaadoptować jeszcze czujnik temperatury oleju). Tylko rodzi się pytanie jak dokładnie zbudowana jest seryjna pompa oleju - bo w miejsce gdzie normalnie był tylko czujnik oleju i filtr, a przez niego olej był dalej pchany na smarowanie silnika jeśli teraz damy króciec do chłodnicy oleju (która prawdopodobnie będzie miała mniejsze opory wewnętrzne niż układ smarowania silnika) większość oleju poleci obwodem chłodzenia i nie będzie odpowiedniego ciśnienia w układzie smarowania... Tego chciałbym uniknąć

Napisano

> Wszystko spoko, ale podstawka czyli tak samo jakbym w miejsce czujnika oleju wstawił trójnik (w

> jeden króciec czujnik ciśnienia oleju w drugi wyjście do chłodniczki oleju) albo odrazu

> czwórnik (żeby zaadoptować jeszcze czujnik temperatury oleju). Tylko rodzi się pytanie jak

> dokładnie zbudowana jest seryjna pompa oleju - bo w miejsce gdzie normalnie był tylko czujnik

> oleju i filtr, a przez niego olej był dalej pchany na smarowanie silnika jeśli teraz damy

> króciec do chłodnicy oleju (która prawdopodobnie będzie miała mniejsze opory wewnętrzne niż

> układ smarowania silnika) większość oleju poleci obwodem chłodzenia i nie będzie odpowiedniego

> ciśnienia w układzie smarowania... Tego chciałbym uniknąć

Nie masz racji. Podstawka przepuszcza cały olej przez chłodnicę szeregowo z filtrem a nie równolegle. Nic się nie stanie, nie bój się hehe.gif

Napisano
  • Autor

OOO, o to właśnie mi się rozchodziło smile.gif Podziękował!!

A z czego taka podstawka pasuje? Gdzie ją można dostać - bo rozumiem że nie jest to oryginalna czesc... chyba ze z jakiegos innego silnika, podajcie mniej wiecej czego szukać

Napisano

> OOO, o to właśnie mi się rozchodziło Podziękował!!

> A z czego taka podstawka pasuje? Gdzie ją można dostać - bo rozumiem że nie jest to oryginalna

> czesc... chyba ze z jakiegos innego silnika, podajcie mniej wiecej czego szukać

Wlasnie toczy sie dyskusja o tym w osobnym watku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.