Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 THP Mini/Peugeot/Citroen

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z AK użytkuje ten silnik ? Jakie opinie ? Spalanie ? Rozrząd jest w nim słaby podobno, co jeszcze ?

Pzdr

Napisano

powiem tyle ze mamy w firmie rcz'tki z tym silnikeim 200 konne i doopy nie urywa grinser006.gif jak dotad byly tolko problemy z rozciekajacymi sie obudowami termostatu smile.gif

Napisano

> Czy ktoś z AK użytkuje ten silnik ? Jakie opinie ? Spalanie ? Rozrząd jest w nim słaby podobno, co

> jeszcze ?

> Pzdr

jeszcze powiedz ile koni czy 200 czy 156

słaby rozrząd niby jedzie ale szału nie ma.

Napisano

> jeszcze powiedz ile koni czy 200 czy 156

> słaby rozrząd niby jedzie ale szału nie ma.

Wytlumacz prosze jak 200KM niby jedzie? To juz jest spora moc.

Napisano

> Wytlumacz prosze jak 200KM niby jedzie? To juz jest spora moc.

To zależy na ile masy przypada i jak efektywnie jest wykorzystane przez napęd.

Napisano

> To zależy na ile masy przypada i jak efektywnie jest wykorzystane przez napęd.

Wiecej niz 1,3t nie wazy. Wiec skoro takie same auto bez turbo jakies max 140KM jezdzi przyzwoicie to 200KM juz nie? W PL wiekszosc aut ma ponizej 120KM wiec to jest IMO rakieta na drodze.

Napisano

> Wiecej niz 1,3t nie wazy. Wiec skoro takie same auto bez turbo jakies max 140KM jezdzi przyzwoicie

> to 200KM juz nie? W PL wiekszosc aut ma ponizej 120KM wiec to jest IMO rakieta na drodze.

Ja to odebrałem raczej ze słabo jeździ jak ba 200 KM. A tak btw ten silnik w mini cooper s ztcp 186 KM zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Chciał jechać. Niestety jego słaba strona są niskie obroty (poniżej 1300) ciekaw jestem jak sie sprawuje z asb.

Napisano

> Wytlumacz prosze jak 200KM niby jedzie? To juz jest spora moc.

w citroenie ds4 z racji na wagę jak i wysokość auta (duże opory powietrza) jest tak sobie bez rewelacji 204km z silnika 2,7 hdi jedzie dużo lepiej

Napisano

> Chciał jechać. Niestety jego słaba strona są niskie

> obroty (poniżej 1300) ciekaw jestem jak sie sprawuje z asb.

Rany, ale minus. Jak czesto jezdzisz ponizej 1300rpm?? grinser006.gif

Napisano

> w citroenie ds4 z racji na wagę jak i wysokość auta (duże opory powietrza) jest tak sobie bez

> rewelacji 204km z silnika 2,7 hdi jedzie dużo lepiej

Czyli co lepszy 1.6 16V no litosci 200KM to juz jest spora wartosc.

Napisano

> Rany, ale minus. Jak czesto jezdzisz ponizej 1300rpm??

Przez 70 procent czasu w mieście.

Napisano

> Bo masz diesla

i automat.

Jak jezdze w kapeluszu po miescie to moja wolnossaca benzyna tez zadko wychyla sie ponad 1500 obr

Napisano

> i automat.

> Jak jezdze w kapeluszu po miescie to moja wolnossaca benzyna tez zadko wychyla sie ponad 1500 obr

Oczywiscie. Ale jest to generalnie toczenie sie, utrzymywanie niewielkich miejskich predkosci bez obciazania silnika. A wowczas silnik THP nie ma tez zadnego problemu...on tylko (podobnie jak chyba 99% silnikow benzynowych) nie lubi obciazenia przy tych obrotach.

Napisano

> i automat.

> Jak jezdze w kapeluszu po miescie to moja wolnossaca benzyna tez zadko wychyla sie ponad 1500 obr

I przyspieszenie ze świateł do 50km/h jakieś 2 minuty.

Napisano

> I przyspieszenie ze świateł do 50km/h jakieś 2 minuty.

Tacy kierowcy to jedna z głównych przyczyn korków passed_out.gif

Napisano

> Oczywiscie. Ale jest to generalnie toczenie sie, utrzymywanie niewielkich miejskich predkosci bez

> obciazania silnika. A wowczas silnik THP nie ma tez zadnego problemu...on tylko (podobnie jak

> chyba 99% silnikow benzynowych) nie lubi obciazenia przy tych obrotach.

Mam wrażenie ze fiatowski 1,4 t 150 KM zachowuje sie znacznie lepiej przy takich obrotach. Nie wspominając o 2.0 BMW ktory ma tu już maks momentu. Generalnie chodzi o to aby zachować przy tych obrotach (które dodam są zalecane przez producenta ) jakis margines przyspieszania.

Napisano

> I przyspieszenie ze świateł do 50km/h jakieś 2 minuty.

Napisalem zadko wiec nie oznacza to ze nigdy.

Napisano

> Tacy kierowcy to jedna z głównych przyczyn korków

spokojna twoja rozczochrana

Napisano

> chyba 99% silnikow benzynowych) nie lubi obciazenia przy tych obrotach.

Od tego jest automat ktory dba aby nie obciazac silnika na niskich obr i redukuje biegi

Napisano

> Generalnie chodzi o to aby zachować przy

> tych obrotach (które dodam są zalecane przez producenta ) jakis margines przyspieszania.

I zameczac przy tym uklad korbowo-tlokowy grinser006.gif

W silnikach T i tak bedzie to zalezalo tylko i wylacznie od wstawania sprezarki. Widocznie we Fiacie wstaje nieco szybciej. Mini z tym 1.6 budzi sie od 1500-1600 czyli jak najbardziej akceptowalnie.

Napisano

> I zameczac przy tym uklad korbowo-tlokowy

> W silnikach T i tak bedzie to zalezalo tylko i wylacznie od wstawania sprezarki. Widocznie we

> Fiacie wstaje nieco szybciej. Mini z tym 1.6 budzi sie od 1500-1600 czyli jak najbardziej

> akceptowalnie.

Jestem pierwszym przeciwnikiem ciśnienia gazu na niskich obrotach. Jednak czym innym jest ciśniecie do deski a czym innym drobne korekty prędkości. W granicach tego gdzie nawet automat by nie zredukował.

Napisano

> Jestem pierwszym przeciwnikiem ciśnienia gazu na niskich obrotach. Jednak czym innym jest ciśniecie

> do deski a czym innym drobne korekty prędkości. W granicach tego gdzie nawet automat by nie

> zredukował.

Tak naprawde tym co bardzo wkurza w tym silniku (przynajmniej w Mini) jest nie to, ze nie bardzo chce jechac ponizej 1500rpm ale ze szarpie w okolicach 1000rpm, np przy czolganiu sie w korku bardzo trudno minimalnie dodac badz ujac gazu bo skacze. A niby bezposredni wtrysk i elektroniczna przepustnica wiec nie powinno byc takich problemow a dawkowanie powinno byc bardzo dokladne.

Napisano

> Tak naprawde tym co bardzo wkurza w tym silniku (przynajmniej w Mini) jest nie to, ze nie bardzo

> chce jechac ponizej 1500rpm ale ze szarpie w okolicach 1000rpm, np przy czolganiu sie w korku

> bardzo trudno minimalnie dodac badz ujac gazu bo skacze. A niby bezposredni wtrysk i

> elektroniczna przepustnica wiec nie powinno byc takich problemow a dawkowanie powinno byc

> bardzo dokladne.

Tego akurat nie przypominam sobie. Ale głownie korzystalem z obrotów pow 4 tys. hahaha.gif

Napisano

> Tego akurat nie przypominam sobie. Ale głownie korzystalem z obrotów pow 4 tys.

Tez sie tak raczej staram grinser006.gif

Ale korki w Wwa zdarzaja sie raczej czesto wink.gif

Napisano

> Czy ktoś z AK użytkuje ten silnik ? Jakie opinie ? Spalanie ? Rozrząd jest w nim słaby podobno, co

> jeszcze ?

> Pzdr

C4 Picasso rocznik 2011 (156KM) - obecnie 21 tys. km przejechane.

Od razu zaznaczam, że żaden ze mnie ekspert samochodowy a doświadczenie mam jedynie z autami na "F" (2 razy PF126, CC900, Punto 1.2 60KM, Xsara Picasso 1.6 - 110KM i teraz C4 Picasso). Z powyższego chyba jasno wynika, że obecne C4 jeździ lepiej niż poprzednicy.

Co do awaryjności - trudno coś powiedzieć bo auto jeszcze młode i jak dotąd, odpukać, nic się nie dzieje.

Opinie z "Internetu" nt. aut na "F" i dodatkowo dot. silników THP były mi z grubsza znane, jednakowoż osobiście złe doświadczenia miałem jedynie z drugim PF 126p.

Podobno rozrząd w THP ma czy też miał jakąś wadę. Mam nadzieję, że nieprędko się sam o tym przekonam. Zresztą ponoć coś tam poprawiono w międzyczasie.

Szukałem informacji w sieci na ten temat, ale z tego co widzę większość wypowiadających się jedynie powiela gdzieś zasłyszane czy przeczytane newsy. Do tego newsy te w większości dotyczą lat przed 2011.

Ponieważ jak napisałem, żaden ze mnie fachura, a C4 podobało mi się, ryzyko przyjąłem na klatę. Zobaczymy co będzie dalej.

Co do spalania - na razie:

miasto (9-10 l / 100km)

autostrada (7-9 l/100 zależnie od prędkości - powiedzmy 130 - 150km/h)

cruising pozamiejski - da się chyba zejść poniżej 7 l/100

W C4 Picasso jest tak, że z tym silnikiem jest dostępna

jedynie zautomatyzowana skrzynia biegów MCP/EGS.

I tu nie ma przebacz - trzeba się z tym ustrojstwem polubić/przyzwyczaić.

Jak pisałem wyżej rajdowiec ze mnie żaden - auto służy do dojazdów do pracy i kilka razy do roku dłuższa trasa PL-NL (całość po autostradzie) 4 osobową rodzinką.

Pomijając wyczyny skrzyni EGS, w porównaniu z poprzednimi autami, C4 THP ładnie ciągnie już od niskich obrotów (1400 rpm). Jak trzeba przyspieszyć to też nie narzekam. Vmax w teorii 204 km/h (rzekomo elektroniczny limit). Po testach na niemieckiej autobahnie stwierdzam, że do190km/h ciągnie bez specjalnego wysiłku, dalej jest już słabo.

Napisano

> Tak naprawde tym co bardzo wkurza w tym silniku (przynajmniej w Mini) jest nie to, ze nie bardzo

> chce jechac ponizej 1500rpm ale ze szarpie w okolicach 1000rpm, np przy czolganiu sie w korku

> bardzo trudno minimalnie dodac badz ujac gazu bo skacze. A niby bezposredni wtrysk i

> elektroniczna przepustnica wiec nie powinno byc takich problemow a dawkowanie powinno byc

> bardzo dokladne.

W C4 Picasso (THP 156) absolutnie nie stwierdzam tego typu objawów

Napisano

> W C4 Picasso (THP 156) absolutnie nie stwierdzam tego typu objawów

No to dobrze, bo w Mini sa smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.