Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Połączenie przewodu + od akumulatora

Featured Replies

Napisano

Czym lub w jaki sposób połączyć przecięty kabel + idący od akumulatora?? Jest potrzeba wywalenia akumulatora do bagażnika i teraz, trzeba będzie połączyć stary kabel z nowym.

Napisano

> Czym lub w jaki sposób połączyć przecięty kabel + idący od akumulatora?? Jest potrzeba wywalenia

> akumulatora do bagażnika i teraz, trzeba będzie połączyć stary kabel z nowym.

W samochodzie osobowym minimum to kabel o przekroju takim, jaki leciał od plusa akumulatora do zacisku rozrusznika. Po co takie kombinacje?

Napisano

> W samochodzie osobowym minimum to kabel o przekroju takim, jaki leciał od plusa akumulatora do

> zacisku rozrusznika. Po co takie kombinacje?

ja bym powiedział że nawet sporo grubszym ze względu na długość samego przewodu (by zachować znośne spadki napięć)

pozdr

Napisano

> ja bym powiedział że nawet sporo grubszym ze względu na długość samego przewodu (by zachować znośne

> spadki napięć)

Napisałem "minimum". Zawsze im grubiej tym lepiej! Przy sprawnej instalacji i akumulatorze, w samochodzie osobowym gdzie takie połączenie będzie do 3m powinno być dobrze.

Napisano
  • Autor

> W samochodzie osobowym minimum to kabel o przekroju takim, jaki leciał od plusa akumulatora do

> zacisku rozrusznika. Po co takie kombinacje?

W Punto jest tak, że z klemy + wychodzą 2 kable. Jeden idzie na rozrusznik a drugi na skrzynkę z bezpiecznikami. Jak pociągnę kabel z bagażnika, gdzie będzie aku, to muszę to jakoś połączyć te przewody

Napisano

> Czym lub w jaki sposób połączyć przecięty kabel + idący od akumulatora?? Jest potrzeba wywalenia

na końcu fabrycznego masz oczko - na nowy też dajesz oczko - skręcasz oba śrubą i po sprawię

83106.JPG

Napisano

> W Punto jest tak, że z klemy + wychodzą 2 kable. Jeden idzie na rozrusznik a drugi na skrzynkę z

> bezpiecznikami.

Tak jest w większości samochodów.

> Jak pociągnę kabel z bagażnika, gdzie będzie aku, to muszę to jakoś połączyć

> te przewody

Tak, musisz. Najlepiej minus akumulatora w bagażniku daj na masę samochodu (gdzieś do zdrowej blachy grinser006.gif), a plus pociągnij jak najgrubszym kablem (nie wiem co tam Fiat dał, ale pewnie absolutne minimum) do fabrycznej klemy pod maską. Im większy przekrój pociągniesz, tym mniej będzie problemów ze spadkiem napięcia przy rozruchu silnika.

Napisano

> Czym lub w jaki sposób połączyć przecięty kabel ... <

Najlepiej podejdź do hurtowni elektrycznej, przedstaw problem, sprzedawca powinien "od ręki" dać Ci kilka rozwiązań. Wybierz po prostu takie które będzie Ci pasowało.

Napisano
  • Autor

Kabelek mam fajnie gruby grinser006.gif Zostawię fabryczne klemy i chyba połącze tak jak proponuje Wisior.

Napisano
  • Autor

> Najlepiej podejdź do hurtowni elektrycznej, przedstaw problem, sprzedawca powinien "od ręki" dać Ci

> kilka rozwiązań. Wybierz po prostu takie które będzie Ci pasowało.

Byłem, ale zawsze proponowali mi rurki miedziane, gdzie po włożeniu przewodów do rurki, trzeba jeszcze je zalać cyną a następnie zacisnąć samą rurkę

Napisano

> Kabelek mam fajnie gruby Zostawię fabryczne klemy i chyba połącze tak jak proponuje Wisior.

Tak zrób ok.gif Nie naruszasz w ten sposób fabrycznej instalacji i zawsze łatwo wrócisz do oryginału. Nic nie tnij, do fabrycznej klemy daj oczko, na drugim końcu klema na czop akumulatora. Plusy dobrze zaizoluj i sam akumulator jakoś solidnie zamontuj w tym bagażniku old.gifzlosnik.gif.

Napisano

Idziesz do DOBREGO (czyt - nie medjamarkt itp świątynie chłamu) sklepu z samochodowym audio.

Tamże referujesz problem.

Panowie sprzedadzą Ci:

1. Odpowiednie klemy (u siebie mam klemy pod 2x tak z 2 cm średnicy na zasilające sprzęt grający + jakieś tam wloty pod drobnicę zasilającą rozrusznik i resztę elektryki pokładowej samochodu).

Końcówki pod kable BARDZO solidne, zakręcane na śruby imbusowe.

2. Odpowiednie bloki połączeniowe/rozdzielacze.

U siebie mam sztukowany kabel głównego zasilania, właśnie blokiem połączeniowym - kawał puca metalowego w obudowie izolującej, po obu stronach wejście/wyjście kabla - również zakręcane końcówki.

3. Jak dajesz tak długi kabel +, to rozważ zrobienie bezpiecznika na poziomie 200+A (żeby nie wywaliło od rozrusznika) - trochę głupio spalić się w razie kolizji wraz z autem....

4. Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że kabel tego typu musisz dać w peszel?

Napisano
  • Autor

> Idziesz do DOBREGO sklepu z samochodowym audio.

> Tamże referujesz problem.

> Panowie sprzedadzą Ci:

THX nie pomyślałem o nich sciana.gif

> 3. Jak dajesz tak długi kabel +, to rozważ zrobienie bezpiecznika na poziomie 200+A (żeby nie

> wywaliło od rozrusznika) - trochę głupio spalić się w razie kolizji wraz z autem....

Fabryczne instalacje, gdzi aku jest w bagażniku też tak mają, np. MB C-klasse??

> 4. Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że kabel tego typu musisz dać w peszel?

Tak mam i to konkret zbrojony waytogo.gif

Napisano

> 2. Odpowiednie bloki połączeniowe/rozdzielacze.

> U siebie mam sztukowany kabel głównego zasilania, właśnie blokiem połączeniowym - kawał puca

> metalowego w obudowie izolującej, po obu stronach wejście/wyjście kabla - również zakręcane

> końcówki.

A mozesz wrzucić jakies zdjęcia/linki do sklepu? smile.gif

> 3. Jak dajesz tak długi kabel +, to rozważ zrobienie bezpiecznika na poziomie 200+A (żeby nie

> wywaliło od rozrusznika) - trochę głupio spalić się w razie kolizji wraz z autem....

Moze troche oT, ale znalazłem w sieci odłacznik aku zlosnik.gif Co to za wynalazek? Rozumiem, że po wyjeciu tego "kluczyka" minus/masa instalacji auta jest zasilana przez bezpiecznik , który oczywiście poleci przy uruchomieniu bezpiecznika. A skąd to 750A? Czyżby te blaszki spełniały rolę takiego "bezpiecznika" ?

Nie wyobrażam sobie, aby przed każdorazowym pozostawieniem auta podnosic maskę i wyjmować kluczyk facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Nie wyobrażam sobie, aby przed każdorazowym pozostawieniem auta podnosic maskę i wyjmować kluczyk

ja to miałem jeszcze za czasów 125/126p i rzeczywiście się tak latało - troszkę później gdy miałem tavrie, to tam była "elektroniczna" wersja tego urządzenia - rolę tego wyjmowanego bolca pełnił przycisk w kabinie auta biglaugh.gif

Napisano

> A mozesz wrzucić jakies zdjęcia/linki do sklepu?

Przykładowo

> Moze troche oT, ale znalazłem w sieci odłacznik aku Co to za wynalazek? Rozumiem, że po wyjeciu

> tego "kluczyka" minus/masa instalacji auta jest zasilana przez bezpiecznik , który oczywiście

> poleci przy uruchomieniu bezpiecznika. A skąd to 750A? Czyżby te blaszki spełniały rolę

> takiego "bezpiecznika" ?

> Nie wyobrażam sobie, aby przed każdorazowym pozostawieniem auta podnosic maskę i wyjmować kluczyk

Jeśli masz taką potrzebę, to instalujesz...

Napisano

> Przykładowo

Dziwne, jeszcze wczoraj był to produkt archiwalny yikes.gif

Poza tym ma wejście 20-35mm2 i 4 wyjścia 10-20mm2 a to chyba trochę za mało jak na zasilanie rozrusznika hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.