Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tak się zastanawiam - dach.

Featured Replies

Napisano

Tak sie zastanawiam, myślę i kombinuję nad swoją Multiplą wink.gif

Z jednej strony fajne auto smile.gif bardzo ją lubię, poza rzeczami wymagającymi wymiany ze starości lub zużycia nie psuje się, co traktuję jako dobry omen. Z drugiej - a może by tak coś innego? Ale te dylematy już przerabiałem.

Zastanawiam się nad czymś innym - zmieniam sobie tapicerkę, okej. W końcu wymienię wszystko. Wpadłem na pomysł wykonania nawiewu dla pasażerów z tyłu wink.gif opracowałem parę innych zmian w aucie, które uczynią ją funkcjonalniejszą i wygodniejszą. Do tego wpadł mi do głowy pomysł żeby ... wymienić w niej dach na kompletny z szyberdachami wink.gif

I tak się zastanawiam - babrać się w toto czy sobie odpuścić... hahaha.gif niby kusi mnie Honda FRV ale z drugiej...

No właśnie - taki dach. Czy jego wymiana będzie jakoś znacząco wpływała na właściwości jezdne? Zakładam, że blacharz przyspawa go raczej dokładnie, a nie np na sztorc zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

wtedy miałbym multiplę z mega wypasem, nie dość ze full elektryk, czujniki, klima półautomatyczna, skladane lusterka itp itd (nawiewy, doświetlenie kabiny, wyprowadzone USB do ładowania komórki, GPS, wewnętrzny router WiFi, generator 220v z gniazdkiem, podstawki pod laptop przód i tył, dodatkowe, wygodniej rozmieszczone uchwyty na kubeczki) to jeszcze miałbym szyberdach :D

Napisano

Wszystko zalezy od checi, zapalu, finansow.

Osobiscie bym sie w to zabawil. Mogac sobie pozwolic na drobne przestoje (wizyta u blacharza) to jezdzisz swoim samochodem, dobrze go znasz wiec po co zmieniac.

Jak zmienisz samochod to zabawa sie zacznie od nowa a i pytanie ile w niego bedziesz musial wlozyc zeby zrobic podstawowe naprawy.

Ja mam taki projekcik w glowie ale to wlasnie w planach zakup samochodu nie do jazdy a do dlubania sobie przy nim spineyes.gif

Napisano

> No właśnie - taki dach. Czy jego wymiana będzie jakoś znacząco wpływała na właściwości jezdne?

> Zakładam, że blacharz przyspawa go raczej dokładnie, a nie np na sztorc

Wymiana dachu ze zwykłego na dach pod szyberdach(y) to BARDZO poważna ingerencja w strukturę nadwozia, porównywalna IMO z akcjami typu "spawanie ćwiartki", czy inne "szczepienie połówki".

Ja bym się na to nie pisał...

> wtedy miałbym multiplę z mega wypasem, nie dość ze full elektryk, czujniki, klima półautomatyczna,

> skladane lusterka itp itd (nawiewy, doświetlenie kabiny, wyprowadzone USB do ładowania

> komórki, GPS, wewnętrzny router WiFi, generator 220v z gniazdkiem, podstawki pod laptop przód

> i tył, dodatkowe, wygodniej rozmieszczone uchwyty na kubeczki) to jeszcze miałbym szyberdach

> :D

No wszystko można, ale po co?

Z g... miodu nie ulepisz (bez urazy)...

Napisano

> A co to jest doświetlanie kabiny? I jak zrobiłeś podstawki pod laptopa?

Multipla jest dość sporawa w środku i wymodziłem doświetlenie podłogi. Ukryłem pod fotelami listwy LED uruchamiane wyłącznikami w drzwiach. Teraz w nocy, w czasie wysiadania, w kabinie jest jasno, dodatkowo uzyskałem efekt podświetlenia podłoża więc wychodząc z auta widzisz gdzie stawiasz nogi wink.gif no i najważniejsze - kiedy coś ci wypadnie na podłogę i gdzies się zaturla to o niebo łatwiej to odszukać smile.gif

Podstawki pod laptopa dopiero w fazie projektu ok.gif

Napisano

nie obraz sie ale z gowna bata nie ukrecisz. Mercedesa z tego nie bedzie. To stare auto a Ty chcesz dosc mocno ingerowac w konstrukcje auta wplywajaca na bezpieczenstwo. Odpusc. Zrzuc ja z mostu albo przyzwyczaj sie do tego co masz ok.gif

Napisano

> Wymiana dachu ze zwykłego na dach pod szyberdach(y) to BARDZO poważna ingerencja w strukturę

> nadwozia, porównywalna IMO z akcjami typu "spawanie ćwiartki", czy inne "szczepienie połówki".

> Ja bym się na to nie pisał...

Póki co zbieram opinie wink.gif

> No wszystko można, ale po co?

Z kilku powodów wink.gif po pierwsze - bo można wink.gif po drugie, bo jest parę rzeczy, które można usprawnic i sprawić, że wnętrze auta będzie bardziej funkcjonalne, po trzecie dłubanie w multipli jest przyjemne bo w zasadzie nie ma tam samozatrzasków i innych głupich pułapek dla grzebaczy. Wszystko jest na śruby, ładnie czysto i wygodnie - więc... czemu nie? A czemu ludzie chodzą na ryby? A czemu bawią sie w krótkofalarstwo? A czemu lepią modele w butelkach?

> Z g... miodu nie ulepisz (bez urazy)...

Pewnie nie, ale porównywanie czyjejś własności do gówna nie jest specjalnie miłe ani grzeczne.

Napisano

> nie obraz sie ale z gowna bata nie ukrecisz. Mercedesa z tego nie bedzie. To stare auto a Ty chcesz

> dosc mocno ingerowac w konstrukcje auta wplywajaca na bezpieczenstwo. Odpusc. Zrzuc ja z mostu

> albo przyzwyczaj sie do tego co masz

Ale ja nie chce z niej robić merca, a po co? Multipla mi sie podoba a skoro mam już w niej w sumei wsyzstko co fiat w nią pakował to czemu nie dorzucic i dachu ze szkłem? wink.gif

Napisano

> Ale ja nie chce z niej robić merca, a po co? Multipla mi sie podoba a skoro mam już w niej w sumei

> wsyzstko co fiat w nią pakował to czemu nie dorzucic i dachu ze szkłem?

A jeździłeś kiedyś samochodem ze szklanym dachem?

Mam cos takiego w capri i w słoneczne letnie dni klnę to rozwiązanie - słońce tak wali w dekiel, że trzeba w czapce jeździć.

Ale skoro sie upierasz, to może sprawdź, jaki był w Multipli szyber fabryczny i spróbuj przełożyć. Albo Webasto lub inny producent szyberdachów.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> No właśnie - taki dach. Czy jego wymiana będzie jakoś znacząco wpływała na właściwości jezdne?

I przy spawaniu szlag trafi ocynk. Jakbyś tego potem nie zabezpieczył - i tak będzie rdzewieć. Może nie za rok, ale już za dwa, trzy. A tego nie chcesz.

IMHO nie warto się tak bawić. Jak szklany/otwierany dach, to tylko i wyłącznie fabryczny.

Napisano

> A jeździłeś kiedyś samochodem ze szklanym dachem?

> Mam cos takiego w capri i w słoneczne letnie dni klnę to rozwiązanie - słońce tak wali w dekiel, że

> trzeba w czapce jeździć.

dlatego we współczesnych samochodach jest jeszcze coś takiego jak roleta pod tym dachem ok.gif

> Ale skoro sie upierasz, to może sprawdź, jaki był w Multipli szyber fabryczny i spróbuj przełożyć.

> Albo Webasto lub inny producent szyberdachów.

> Pozdrawiam

> Bartek

ja tam autora wątku trochę rozumiem. W Stilo mam SkyWindow i jest to imho genialna sprawa. Nawet nie samo otwieranie dachu, bo rzadko otwieram, ale zamknięty, przeszklony dach. Sprawia wrażenie przestrzeni, zwłaszcza jak jedziesz z tyłu, w samochodzie jest jasno, po prostu człowiek jakoś tak lepiej się czuje. Dlatego bardzo podobają mi się patenty jakie są w niektórych autach na po prostu przeszklony, nieotwierany dach. A jak słońce za bardzo wali w czerep to robisz pyk, naciskasz przycisk i roleta zasłania słońce zlosnik.gif I dlatego rozumiem chęć autora wątku do założenia czegoś takiego

Napisano

> dlatego we współczesnych samochodach jest jeszcze coś takiego jak roleta pod tym dachem

ktora na ogol skrzypi i trzeszczy a jak nie roleta to mechanizm zamykania dachu zlosnik.gif

skoro skrzypi w BMW to i bedzie skrzypiec we Fiacie zlosnik.gif

Napisano

> Póki co zbieram opinie

No to moją masz :-)

> Z kilku powodów po pierwsze - bo można po drugie, bo jest parę rzeczy, które można usprawnic i

> sprawić, że wnętrze auta będzie bardziej funkcjonalne, po trzecie dłubanie w multipli jest

> przyjemne bo w zasadzie nie ma tam samozatrzasków i innych głupich pułapek dla grzebaczy.

> Wszystko jest na śruby, ładnie czysto i wygodnie - więc... czemu nie? A czemu ludzie chodzą na

> ryby? A czemu bawią sie w krótkofalarstwo? A czemu lepią modele w butelkach?

Yhy.

Tyle, że tutaj masz znikomą/żadną wartość dodaną w stosunku do nakładów.

Zwłaszcza, gdy przeliczysz nakłady na wartość nabywczą pojazdu wyposażonego fabrycznie w coś, co dorzeźbiłeś.

> Pewnie nie, ale porównywanie czyjejś własności do gówna nie jest specjalnie miłe ani grzeczne.

Ja nie porównałem.

To Ty wyczytałeś/zrozumiałeś to, co zrozumiałeś...

Polecam lekturę definicji słownikowej pojęcia "metafora".

Napisano

> ktora na ogol skrzypi i trzeszczy a jak nie roleta to mechanizm zamykania dachu

> skoro skrzypi w BMW to i bedzie skrzypiec we Fiacie

W Grand Sceniku nic nie skrzypi...

Napisano

> ktora na ogol skrzypi i trzeszczy a jak nie roleta to mechanizm zamykania dachu

> skoro skrzypi w BMW to i bedzie skrzypiec we Fiacie

we Fiacie roleta nie skrzypi, zwłaszcza jak jest zamknięta. Natomiast jak jedziesz z otwartą roletą, a zamkniętym dachem to jest ogólnie głośniej od szumu powietrza niż przy zamkniętej rolecie. Tłucze się za to trochę sam dach. Przynajmniej u mnie, co też słychać przy otwartej rolecie.

Napisano

> A jeździłeś kiedyś samochodem ze szklanym dachem?

> Mam cos takiego w capri i w słoneczne letnie dni klnę to rozwiązanie - słońce tak wali w dekiel, że

> trzeba w czapce jeździć.

> Ale skoro sie upierasz, to może sprawdź, jaki był w Multipli szyber fabryczny i spróbuj przełożyć.

> Albo Webasto lub inny producent szyberdachów.

> Pozdrawiam

> Bartek

Fiat wypuszczał Multiple z szyberami + rolety więc w razie upału zasłaniasz roletę i masz spokój.

Webasto to mam w Multi fabryczne zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif ale służy mi do grzania w zimę ok.gif

Napisano

> Tyle, że tutaj masz znikomą/żadną wartość dodaną w stosunku do nakładów.

facepalm%5B1%5D.gif gdybym nie chciał zmian i nie uznawał ich za potrzebne - nie robiłbym ich, raczej proste. Wartość ma na tyle dużą, że opłaca mi się wykonać odpowiednią pracę.

> Zwłaszcza, gdy przeliczysz nakłady na wartość nabywczą pojazdu wyposażonego fabrycznie w coś, co

> dorzeźbiłeś.

To akurat nie stanowi problemu. Po prostu to zlewam wink.gif ma mi byc wygodnie i mam mieć satysfakcję z dłubania.

> Ja nie porównałem.

> To Ty wyczytałeś/zrozumiałeś to, co zrozumiałeś...

> Polecam lekturę definicji słownikowej pojęcia "metafora".

Celowo użyleś takiego a nie innego zwrotu a ja odpowiedziałem co miałem na myśli. Uważam że to co i jak powiedziałeś było po prostu chamskie.

Napisano

> W Grand Sceniku nic nie skrzypi...

A co ma skrzypieć na podnosniku w serwisie niewiem.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Webasto to mam w Multi fabryczne ale służy mi do grzania w zimę

Koledze chyba nie chodziło o Webasto ogrzewanie postojowe a o to, że firma Webasto produkuje także szeroko pojęte szyberdachy.

Pozdrawiam BAS

ps. Jestem przeciwnikiem ingerencji w strukturę nadwozia samonośnego.

Napisano

> dlatego we współczesnych samochodach jest jeszcze coś takiego jak roleta pod tym dachem

Te 30 lat temu też tak to wyglądało, ale fabrycznie.

Ja w capri mam szyber dokładany przez dealera w Niemczech. To też rozwiązanie sprzed 30 lat, ale niestety nie wyposażone w roletę zasłaniającą. Ale za to moge sobie całą szybkę szyberdachu wyjąć i mieć ordynarną dziurę.

Zamierzam nakleić jakiś taki wzorek na szybę szyberdachu, coby lekko przyciemniło.

> ja tam autora wątku trochę rozumiem. W Stilo mam SkyWindow i jest to imho genialna sprawa. Nawet

> nie samo otwieranie dachu, bo rzadko otwieram, ale zamknięty, przeszklony dach.

Ale do tego to trzeba mieć chyba spory dach + zaprojektowaną do tego konstrukcję. Takie dokładanki chyba nie dadzą Ci efektu, jaki opisujesz.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Zamierzam nakleić jakiś taki wzorek na szybę szyberdachu, coby lekko przyciemniło.

oklej folią do przyciemniania szyb .

Napisano

> Fiat wypuszczał Multiple z szyberami + rolety więc w razie upału zasłaniasz roletę i masz spokój.

> Webasto to mam w Multi fabryczne ale służy mi do grzania w zimę

generalnie same szyberdachy przedni i tylni to żaden koszt wink.gif .... jak ktoś ci to dobrze zrobi , to nie będzie to droga impreza.

Napisano

> generalnie same szyberdachy przedni i tylni to żaden koszt .... jak ktoś ci to dobrze zrobi , to

> nie będzie to droga impreza.

części są tanie i wydaje mi się, że nie trzeba ingerować w konstrukcję dachu. Szyberdachy powinny wejść w miejsca, gdzie fabrycznie jest tylko pojedyncza warstwa blachy...

Napisano

Wymiana poszycia nie wpłynie na sztywność nadwozia. Zwiększenie masy dachu wpłynie negatywnie na prowadzenie, gdyż podniesie środek ciężkości - jak bardzo ta zmiana będzie odczuwalna dla Ciebie nie potrafię powiedzieć.

Napisano

> Wymiana poszycia nie wpłynie na sztywność nadwozia. Zwiększenie masy dachu wpłynie negatywnie na

> prowadzenie, gdyż podniesie środek ciężkości - jak bardzo ta zmiana będzie odczuwalna dla

> Ciebie nie potrafię powiedzieć.

bez przesady, w takim samochodzie (van) i tak nie poczuje różnicy grinser006.gif

Napisano

Rozumiem chęć "dopieszczenia" posiadanego auta, wiem, że dużo satysfakcji daje każdy dołożony własnoręcznie gadżet. Z pewnością dużo więcej, niż gdybyś zlecił to warsztatowi i zapłacił.

Jednak wycięcie dachu i wstawienie drugiego, to poważna ingerencja w konstrukcję nadwozia. Nawet jeśli zrobi ci to naprawdę dobry fachowiec, solidnie to i tak będzie to już coś innego niż fabryczna wersja zgrzewu.

Nie bez powodu w niektórych krajach auta po poważnych wypadkach są wycofywane z ruchu "bez prawa do rejestracji"

Ja bym nie chciał wozić rodziny autem ze świadomością, że nad głowami mamy spawany dach. Zastanawiałeś się, nad tym, co by się stało gdybyś miał po takiej modyfikacji "dachowanie" ???

Siemion

Napisano

> Zastanawiałeś się, nad tym, co by się stało gdybyś miał po takiej modyfikacji "dachowanie" ???

Wydaje mi się że wożenie rodziny nawet fabrycznie nową i nie zardzewiałą Multiplą jest wyrazem braku zastanawiania się nad ewentualnym konsekwencjami.

http://www.euroncap.com/tests/fiat_multipla_2001/95.aspx

Napisano

> Rozumiem chęć "dopieszczenia" posiadanego auta, wiem, że dużo satysfakcji daje każdy dołożony

> własnoręcznie gadżet. Z pewnością dużo więcej, niż gdybyś zlecił to warsztatowi i zapłacił.

> Jednak wycięcie dachu i wstawienie drugiego, to poważna ingerencja w konstrukcję nadwozia. Nawet

> jeśli zrobi ci to naprawdę dobry fachowiec, solidnie to i tak będzie to już coś innego niż

> fabryczna wersja zgrzewu.

> Nie bez powodu w niektórych krajach auta po poważnych wypadkach są wycofywane z ruchu "bez prawa do

> rejestracji"

> Ja bym nie chciał wozić rodziny autem ze świadomością, że nad głowami mamy spawany dach.

> Zastanawiałeś się, nad tym, co by się stało gdybyś miał po takiej modyfikacji "dachowanie" ???

> Siemion

poszycie dachu nie jest elementem usztywniającym/nośnośnym. Producent przewiduje jego wymianę w razie potrzeby. I nie trzeba do tego Bóg wie jakiego fachowca.

Napisano

Jeżeli znajdziesz fachowca który to zrobi porządnie czyli nie dorwie się jak głupi z kątówką a porozwierca po zgrzewach fabrycznych i potem elegancko to pospawa po tych punktach plus prawidłowe uszczelnienie łączenia blach to ja po za kosztami X nie widzę problemu.

ALE musisz mieć też kompletnego dawcę, najlepiej żeby było ucięte z zapasem a ten co będzie robił sam sobie porozwierca.

Napisano

myślę że fajne rozwiązanie

Hollandia 500 Elegance

Napisano

> nie obraz sie ale z gowna bata nie ukrecisz. Mercedesa z tego nie bedzie. To stare auto a Ty chcesz

> dosc mocno ingerowac w konstrukcje auta wplywajaca na bezpieczenstwo. Odpusc. Zrzuc ja z mostu

> albo przyzwyczaj sie do tego co masz

Po pierwsze piszesz nie na temat. Po drugie - nie chodzi o to, by aspirowac do wyzszej rangi.

Sa ludzie, ktorzy cos potrafia i chetnie dlubia. Wiem cos o tym, bo sam wiekszosc rzeczy (nie tylko samochody) ulepszam, poprawiam i kroje pod wlasne potrzeby.

Sa tez tacy, ktorzy jezdza do ASO na wymiane zarowki (diodowej) i nikt ich nie krytykuje wiec uszanuj czyjes zdolnosci.

Napisano

> Wymiana dachu ze zwykłego na dach pod szyberdach(y) to BARDZO poważna ingerencja w strukturę

> nadwozia, porównywalna IMO z akcjami typu "spawanie ćwiartki", czy inne "szczepienie połówki".

> Ja bym się na to nie pisał...

> No wszystko można, ale po co?

> Z g... miodu nie ulepisz (bez urazy)...

Bez dramatyzmu, BARDZO poważną ingerencją w strukturę nadwozia to jest przerobienie go na cabrio grinser006.gif

Nie porównuj wymiany poszycia do spawania 2 połówek auta facepalm%5B1%5D.gif

Rozwiercenie zgrzewów i wymiana samego poszycia nie wpływa znacząco na nadwozie, przecież nie przespawujesz tego na słupkach.

Pomijam sensowność takiego przedsięwzięcia w takim strupie, kasa w błoto a i będzie problem przy sprzedaży bo przyjdzie kupiec i będzie kręcił nosem, że dachowany.

Napisano

Dach sobie odpusc - to zbyt duża ingerencja w konstrukcje samochodu.

Jeśli słupki nie były wcześniej spawane masz pewna klatkę bezpieczeństwa.

Napisano

> Bez dramatyzmu, BARDZO poważną ingerencją w strukturę nadwozia to jest przerobienie go na cabrio

> Nie porównuj wymiany poszycia do spawania 2 połówek auta

A to wymiana dachu RAZEM Z PRZENIESIENIEM WZMOCNIEŃ to jest "drobiażdżek".

A to ja przepraszszszszzmmmm...

> Rozwiercenie zgrzewów i wymiana samego poszycia nie wpływa znacząco na nadwozie, przecież nie

> przespawujesz tego na słupkach.

No właśnie picca cała polega na tym, że to NIE jest prosta wymiana poszycia dachu...

Napisano

> Nie bez powodu w niektórych krajach auta po poważnych wypadkach są wycofywane z ruchu "bez prawa do

> rejestracji"

> Ja bym nie chciał wozić rodziny autem ze świadomością, że nad głowami mamy spawany dach.

> Siemion

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem więc mi wytłumacz co się stanie. Złoży sie na słupkach? Czy może na autobahnie odwinie się jak wieczko konserwy? Podkreślam - wymieniamy poszycie w bezwypadkowym samochodzie a nie przespawujemy i naciągamy słupki w sztruclu wyciągniętym z rowu

Napisano

> gdybym nie chciał zmian i nie uznawał ich za potrzebne - nie robiłbym ich, raczej proste. Wartość

> ma na tyle dużą, że opłaca mi się wykonać odpowiednią pracę.

DLA CIEBIE.

Podkreśl.

Ja patrzę z boku i oceniam wartość dodaną.

Do multikara, mającego (strzelam) w okolicach dychy...

Wiesz, no można i srebrne pozłocenia na platynowych klamkach dorabiać, ale to dalej jest multikar.

Dodatkowo cały w wynalazkach.

Gdybym szukał multikara, to taki odpadłby już po lekturze ogłoszenia...

> To akurat nie stanowi problemu. Po prostu to zlewam ma mi byc wygodnie i mam mieć satysfakcję z

> dłubania.

No to nie szukaj racjonalnych argumentów do czegoś, co jest irracjonalne.

> Celowo użyleś takiego a nie innego zwrotu a ja odpowiedziałem co miałem na myśli. Uważam że to co i

> jak powiedziałeś było po prostu chamskie.

... a tupolewa w smoleńsku tusek z putinem celowo wpędzili w rozpyloną z dyszy z helem mgłę, po czym ściągnęli go na ziemię wieeeeelkim magnesem i obrzucili granatami.

Pozostałych przy życiu pasażerów dobili strzałami w tył głowy...

Napisano

> Po pierwsze piszesz nie na temat. Po drugie - nie chodzi o to, by aspirowac do wyzszej rangi.

> Sa ludzie, ktorzy cos potrafia i chetnie dlubia. Wiem cos o tym, bo sam wiekszosc rzeczy (nie tylko

> samochody) ulepszam, poprawiam i kroje pod wlasne potrzeby.

> Sa tez tacy, ktorzy jezdza do ASO na wymiane zarowki (diodowej) i nikt ich nie krytykuje wiec

> uszanuj czyjes zdolnosci.

Mhmmm...

Ale to znaczy że przed każdym dłubkiem trzeba na kolana i twarz w błoto?

Czy też można mieć własne - uwaga - KRYTYCZNE zdanie n/t sensu takiej zabawy?

Napisano

> I przy spawaniu szlag trafi ocynk. Jakbyś tego potem nie zabezpieczył - i tak będzie rdzewieć. Może

> nie za rok, ale już za dwa, trzy. A tego nie chcesz.

> IMHO nie warto się tak bawić. Jak szklany/otwierany dach, to tylko i wyłącznie fabryczny.

Taa, jak ktoś robi na sztuke to i po pierwszej zimie ruda wyjdzie.

Miałem chyba więcej aut gdzie dach był cięty niż takich normalnych ale co ja się tam znam grinser006.gif Jak dobrze zrobisz to rudej nie ma. Pierwszego top chopa zrobiełem ponad 10 lat temu i jest czyściutko.

A nie prepraszam w jednym rdza wyszła na dachu ale to paproki szybe czołową wymieniali i w jednym miejscu pięknie lakier zjechali crazy.gif

Napisano

> Mhmmm...

> Ale to znaczy że przed każdym dłubkiem trzeba na kolana i twarz w błoto?

Nie rozumiem pytania. Spróbuj nie używając swojej nowomowy.

> Czy też można mieć własne - uwaga - KRYTYCZNE zdanie n/t sensu takiej zabawy?

Konstruktywnie krytyczne jak najbardziej. Radzenie komuś, kto ma więcej zdolności od udzielającego porady by zepchnął auto do rzeki, powoduje u mnie pomimo szczerej niechęci, naciśnięcie klawisza "odpowiedz".

Napisano

> Konstruktywnie krytyczne jak najbardziej.

No czyli jednak "pisz co chcesz, pod warunkiem, że będzie to cielęcy zachwyt i poklepywanie po pleckach"?

> Radzenie komuś, kto ma więcej zdolności od udzielającego

> porady by zepchnął auto do rzeki, powoduje u mnie pomimo szczerej niechęci, naciśnięcie

> klawisza "odpowiedz".

O tej rzece i spychaniu to już Twoja interpretacja, żeby nie powiedzieć, że wtykanie mi w usta...

... słów, których nie wypowiedziałem.

Napisano

> No czyli jednak "pisz co chcesz, pod warunkiem, że będzie to cielęcy zachwyt i poklepywanie po

> pleckach"?

Znowu nie rozumiem, ale chyba już wiem czemu. Patrz poniżej.

> O tej rzece i spychaniu to już Twoja interpretacja, żeby nie powiedzieć, że wtykanie mi w usta...

> ... słów, których nie wypowiedziałem.

A czy ja odpowiadałem Tobie? Weź popatrz dokładnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.