Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Długie uruchamianie JTD

Featured Replies

Napisano

Witam!

Od tygodnia zauważalnie dłużej muszę uruchamiać moje JTD. Błędów nie ma, rozrusznik kręci normalnie a jakoś długo trzeba kręcić żeby zapalił... a jak już łapie to jakoś tak jakby niechętnie... Nie ma znaczenia czy ciepły czy zimny. Sami oceńcie:

W czym może być problem?? Zima się zbliża a tu takie niespodzianki...

Napisano
  • Autor

> jak w tym odpalaniu nic dziwnego nie widze

chodzi o samą końcówkę jak już łapie i jakby trochę na rozruszniku a trochę na 2 gary... może film tego do końca nie odzwierciedla, ale coś jest nie tak - przy ciepłym silniku ok 2 sekund odpala - zawsze było krócej...

Napisano

mi tak czasami robi na cieplym, ze długo kręci na zimnym raczej nie

Napisano
  • Autor

paliwo cały czas lane w tym samym miejscu, akumulator roku jeszcze nie ma poza tym przecież kręci tylko jakoś dziwnie łapie... Spróbuje nagrać rano film może będzie bardziej widać ten efekt o który mi chodzi...

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzisiaj podłączyłem kompa i sprawdziłem ciśnienie na CR i teraz tak:

Na zapłonie jest 5,4 bar a żądane 350,6.

Jak zaczynam uruchamiać silnik pojawia się po ok 0,7s 123-140bar a po ok. 1,4sekundy jest już ok. 340 i silnik odpala a żądane zmienia się na 300,2.

Wydawałoby się że wszystko OK ale to są odczyty z przypadku kiedy silnik zapala względnie szybko. Dzisiaj rano kręcił o wiele dłużej ale przed wyjazdem do pracy nie miałem czasu podłączyć kompa... (muszę kiedyś rano wstać i to zrobić smile.gif)

Po wyłączeniu silnika ciśnienie na CR w ciągu 1-2 sekundy spada do 5,4bara - tak ma być?? czy gdzieś to ciśnienie ucieka??

Napisano

wszystko jest w jak najlepszym porządku

Napisano

> Dzisiaj rano kręcił o wiele dłużej ale przed wyjazdem do pracy nie miałem czasu podłączyć

> kompa... (muszę kiedyś rano wstać i to zrobić )

Nie inaczej , jeśli chcesz znaleźć przyczynę " dłuższego kręcenia " .

> Po wyłączeniu silnika ciśnienie na CR w ciągu 1-2 sekundy spada do 5,4bara - tak ma być?? czy

> gdzieś to ciśnienie ucieka??

To normalne zjawisko ok.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze podepnę kompa z rana i zrobię próbę przelewową wtedy może coś wyjdzie...

i to jeszcze jedno pytanie - w rozruszniku jest łożysko zamiast tulejki jak było to w innych rozrusznikach które rozbierałem - zmieniał ktoś to łożysko i czy jest w ogóle sens go zmieniać (czy to się nie psuje) bo zawsze jak był luz na tulejce to rozrusznik słabo kręcił a tu jest łożysko... a może lepiej oddać do punktu w którym naprawiają rozruszniki żeby go przejrzeli bo w zimę zawsze dziwnie słabo kręci pomimo akumulatora 65Ah...

Napisano

wymienia się te łożysko na tulejkę

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

Witam po dłuższej przerwie... brak czasu jak zwykle...

Dzisiaj moje JTD zaczęło mnie niepokoić bo musiałem na rozruszniku trzymać dobre 15 sekund żeby zapalił... W ogóle nic nie łapał jakby paliwa nie było... To mnie zmobilizowało żeby zrobić próbę przelewową wtryskiwaczy i wyszło tak:

Strzykawka 100ml i 1 metr przewodu fi 4mm - po 10 minutach pracy zimnego silnika:

1 - 50 ml

2 - 65 ml

3 - 50 ml

4 - 68 ml

Wydaje mi się że najlepiej nie jest z tymi wtryskami... tylko czy aż tak źle żeby miał problemy z uruchamianiem?? a i podczas pracy silnika wyczuwalny zapach spalin wręcz żrący jakby wszystkiego nie spalał... Gdzieś czytałem że może to być też spowodowane zaworami??

Napisano

Jeśli pracował 10 min. to nie jest źle

Napisano
  • Autor

> Jeśli pracował 10 min. to nie jest źle

Też mi się tak wydawało na początku ale z kolei jest spora różnica pomiędzy wtryskiwaczami...

Jeszcze jedno pytanie - da się sprawdzić ciśnienie pompki wtępnej przez FiatECUScan?? bo może to jest przyczyną długiego uruchamiania??

Napisano

> Też mi się tak wydawało na początku ale z kolei jest spora różnica pomiędzy wtryskiwaczami...

tragedii nie ma

> Jeszcze jedno pytanie - da się sprawdzić ciśnienie pompki wtępnej przez FiatECUScan?? bo może to

> jest przyczyną długiego uruchamiania??

tego nie wiem. nie pracuje na FES

Napisano

Tam nigdzie nie ma czujnika ciśnienia pompki wstępnej więc tego ciśnienia nie da się zmierzyć żadnym testerem. Ale sprawdź jeszcze raz ciśnienie na szynie CR przy rozruchu. Jeśli ono wolno narasta to wtedy przynajmniej wiadomo, że to kwestia wydajności ukł. paliwowego. Sprawdź czy pompa CR nie jest wilgotna i nie podcieka. To częsta przypadłośc tych pomp.

Napisano

po twoim poscie wnosze ze wtryski do roboty masz, znajomy mial identyczne objawy, auto palic nie chcialo, na wolnych obrotach troche kulał, na wysokich bylo ok, podczas krecenia rozrusznikiem żrące spaliny - po wymianie 4 wtryskiwaczy problemu nie ma.

Napisano
  • Autor

> po twoim poscie wnosze ze wtryski do roboty masz, znajomy mial identyczne objawy, auto palic nie

> chcialo, na wolnych obrotach troche kulał, na wysokich bylo ok, podczas krecenia rozrusznikiem

> żrące spaliny - po wymianie 4 wtryskiwaczy problemu nie ma.

Ja mam żrące spaliny na biegu jałowym...

najciekawsze jest to że tylko w sobotę 2 razy mi się zdarzyło że musiałem go tak bardzo długo uruchamiać a już wczoraj i dzisiaj jest w miarę normalnie chociaż cały czas wydaje mi się że zauważalnie dłużej się uruchamia...

Napisano

> Ja mam żrące spaliny na biegu jałowym...

> najciekawsze jest to że tylko w sobotę 2 razy mi się zdarzyło że musiałem go tak bardzo długo

> uruchamiać a już wczoraj i dzisiaj jest w miarę normalnie chociaż cały czas wydaje mi się że

> zauważalnie dłużej się uruchamia...

letnie paliwo w zbiorniku? gdzie tankujesz?

Napisano
  • Autor

> letnie paliwo w zbiorniku? gdzie tankujesz?

Przede wszystkim to chyba za małe mrozy na to żeby zamarzło poza tym stoi w ciepłym garażu - czasami rano jest 15 stopni w garażu oczywiście na plusie więc nie możliwe żeby zamarzło...

Cały czas próbuje rozwiązać problem jak znajdę przyczynę to oczywiście dam znać tylko czasu brak na diagnozę frown.gif

Napisano
  • Autor

Po długiej i wnikliwej lekturze internetu stwierdzam że winne będą wtryskiwacze...

Teraz zastanawiam się jak je wyjąć bo chce je wysłać do regeneracji - na Allegro robią je po 150zł a u mnie w mieście chcą po 450 wzwyż...

Wyciągał ktoś wtryskiwacze w JTD - da się to zrobić samemu czy trzeba specjalistyczny sprzęt do tego??