Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony na zimę oraz na deszcz do KJS/tor

Featured Replies

Napisano

Mam 14" felgi na które chcę kupić opony w rozmiarze 185/60/R14 na sezon zimowy do jazdy głównie po suchym/mokrym asfalcie (w warunkach cywilnych), błocie pośniegowym. Ponieważ na sezon letni mam już dobre opony, które jednak nie sprawdzają się na mokrym, pomyślałem że na tor/KJS w warunkach mokrej nawierzchni (deszcz) używałbym tychże zimowych opon.

Teraz pytanie co będzie lepszym rozwiązaniem spełniającym powyższe warunki: opona zimowa czy opona całoroczna?

W obu przypadkach mam na myśli opony nie typowo śniegowe ale raczej takie z rowkami wzdłużnymi do odprowadzania wody. Powód dla którego zastanawiam się nad zimowa vs całoroczna to właśnie fakt że latem chciałbym ich użyć w opisanych warunkach i wydaje mi się że po pierwsze zimowa z miękkiej mieszanki mogłaby być za miękka, całoroczna zaś będzie trochę twardsza i będzie miała nie typowo śniegowy bieżnik ale taki który predestynowałby ją do jazdy po mokrym.

Czy profil 185/60/R14 wogóle da radę w warunkach torowych na _mokrym_?

Samochód to mały 3door hatchback, silnik 100km, waga ok 980kg.

Napisano

Uniroyal Rain Sport 2 jak ma byc typowo na deszcz i budżetowo. I jak doKJS to chyba za wysoka ta opona.

Napisano
  • Autor

> Uniroyal Rain Sport 2 jak ma byc typowo na deszcz i budżetowo. I jak doKJS to chyba za wysoka ta

> opona.

To nie jest opona "zimowa".

Napisano

> Mam 14" felgi na które chcę kupić opony w rozmiarze 185/60/R14 na sezon zimowy do jazdy głównie po

> suchym/mokrym asfalcie (w warunkach cywilnych), błocie pośniegowym.

takie rzeczy to tylko w Erze;)

ni wiem czy dobrze rozumiem ale opona ma być do upalania po mokrym latem,po suchym zimą i po błocie posniegowym?

Ponieważ na sezon letni

> mam już dobre opony, które jednak nie sprawdzają się na mokrym, pomyślałem że na tor/KJS w

> warunkach mokrej nawierzchni (deszcz) używałbym tychże zimowych opon.

> Teraz pytanie co będzie lepszym rozwiązaniem spełniającym powyższe warunki: opona zimowa czy opona

> całoroczna?

opony deszczowe+ dobra zimówka?

opona całoroczna jest dla dziadka w kapeluszu a nie do sportu.

> W obu przypadkach mam na myśli opony nie typowo śniegowe ale raczej takie z rowkami wzdłużnymi do

> odprowadzania wody. Powód dla którego zastanawiam się nad zimowa vs całoroczna to właśnie fakt

> że latem chciałbym ich użyć w opisanych warunkach i wydaje mi się że po pierwsze zimowa z

> miękkiej mieszanki mogłaby być za miękka, całoroczna zaś będzie trochę twardsza i będzie miała

> nie typowo śniegowy bieżnik ale taki który predestynowałby ją do jazdy po mokrym.

> Czy profil 185/60/R14 wogóle da radę w warunkach torowych na _mokrym_?

> Samochód to mały 3door hatchback, silnik 100km, waga ok 980kg.

Napisano
  • Autor

> takie rzeczy to tylko w Erze;)

> ni wiem czy dobrze rozumiem ale opona ma być do upalania po mokrym latem,po suchym zimą i po błocie

> posniegowym?

Tak.

Ok to inaczej: opony letnie o których pisze to 195/50/R15. Na mokrym nie bardzo trzymają bo auto jest lekkie a opony szerokie. Co będzie lepsze na bardzo mokrym latem: 195/50/R15 letnia czy 185/60/R14 zimowa/całoroczna z odpowiednim bieżnikiem?

Napisano

> Tak.

> Ok to inaczej: opony letnie o których pisze to 195/50/R15. Na mokrym nie bardzo trzymają bo auto

> jest lekkie a opony szerokie. Co będzie lepsze na bardzo mokrym latem: 195/50/R15 letnia czy

> 185/60/R14 zimowa/całoroczna z odpowiednim bieżnikiem?

co to za auto że wchodzi opona 195/50/15 i jest ta opona za szeroka?

Bo ten rozmiar jest wręcz idealny do amatorskiej zabawy.

Napisano

toyo r1r

docięty slik(nalewka typu margum ,profil,maxsport)

uniroyal rain sport

to bedzie dobre na mokre:)

co do rozmiaru to nie wiemy jaki masz samochód.

Napisano

> toyo r1r

> docięty slik(nalewka typu margum ,profil,maxsport)

> uniroyal rain sport

> to bedzie dobre na mokre:)

> co do rozmiaru to nie wiemy jaki masz samochód.

O Pirelli zapomniałeś hehe.gif

Napisano

Na wodę najlepsze Pirelli. Koniec i kropka.

Takiej zabawy nie będzie na żadnych innych oponach.

A z Rainsportem nie ma zabawy. Nic się nie dzieje i jest nudno. Dlatego nie polecam.

Jeśli chodzi o porównanie opony letniej/deszczowej (Toyo) i zimowej na śniegu to kiedyś na HP dawałem wątek z dokładnymi pomiarami. Jeśli któryś moherator da radę podlinkować to pewnie kolega pytający kupi dobre zimówki.

Napisano
  • Autor

> toyo r1r

> docięty slik(nalewka typu margum ,profil,maxsport)

> uniroyal rain sport

> to bedzie dobre na mokre:)

> co do rozmiaru to nie wiemy jaki masz samochód.

Rozmiary opon podałem, inne nie wchodzą w grę. Piszesz o rozwiązaniach pro a ja chcę rozwiązanie optymalne przy moich założeniach które wynikają z budżetu.

Napisano

Żadna zimówka czy całoroczna na KJs-y się nie sprawdzi latem na mokrym, nawet na tyle do szybszego obrotu-zakładając , że to FWD.

Chyba, że dla funu wink.gif

Napisano

> Rozmiary opon podałem, inne nie wchodzą w grę. Piszesz o rozwiązaniach pro a ja chcę rozwiązanie

> optymalne przy moich założeniach które wynikają z budżetu.

Widze,że jestes bardzo tajemniczy i modelu samochod nie podasz:)

nie dobierzesz opony,która bedzie działać w deszczu przy 25 stopniach latem i w osolonym sniegu przy -5. nie da sie

Napisano

wiem jak wygladają początki w "motorsporcie" i rozumiem ,że szuka sie oszczedności na kazdym kroku.

Jak masz mały budżet to kup sobie opony letnie,które bedą dobre na suchym i na mokrym(bo da sie to połączyć) i dobrą zimówkę.

masz dwa komplety na których pojedziesz po każdej nawierzchni.

Napisano

> Rozmiary opon podałem, inne nie wchodzą w grę. Piszesz o rozwiązaniach pro a ja chcę rozwiązanie

Rozwiązanie PRO to jest slick Michelin/Pirelli/BFG/Avon

Tutaj masz normalne cywilne opony gdzie w przypadku Markguma czy Profila płacisz 1000zł za komplet z fakturą. To tyle co za komplet Dębicy. Drogo?

Możesz jechac na wulkanizację i poprosić o darmówki ale nie licz na super czasy czy pudło w klasie. Bedziesz obstawiał co najwyżej środek stawki. Wygrywanie KJS na oponach znalezionych pod płotem skończyło się kilka lat temu.

Rozwiązanie jest jedno: Kup zimówkę i kup letnią. Na razie lato wychodzi z mody więc w zimówkę zainwestuj.

Poza tym ile ty chcesz tych kajtków na jednej oponie przejechać? 10?!

Jeśli aż tak masz zamiar oszczędzać opony to nieważne co założysz. Opony się zmienia kilka razy na sezon.

Napisano

Sprawdź ile kosztuje Profil czy markgum. To są opony budżetowe.

Napisano

nie ma opony uniwersalnej, niestety

185/60r14 to lipa juz zalozenia

dodatkowo przy 950kg czy iletam masz beda sie klasc

przerabialem temat, poszedlem w 185/55(50)r14 a teraz w 195/50r15

Napisano
  • Autor

Ok trafia do mnie Wasza argumentacja.

W takim razie teraz jest pytanie takie: czy lepiej kupić na zimę 195/50/15 czy 185/60/14? Ze względów budżetowych skłaniam się ku drugiej opcji bo mam wolne felgi 14", poza tym wydaje mi się że 195/50/15 na zimę do tak lekkiego auta to przesada, a z kolei na zimowych pojeżdżawkach w sniegu itp lepiej sprawdzą się opony z wyższym profilem IMO.

?

Napisano

na śnieg:185/60/14

na asfalt w zimie 195/50/15

zależy na czym bardziej Ci zależy smile.gif

Napisano

Co to za auto i z jakim silnikiem?

Napisano

> Co to za auto i z jakim silnikiem?

nie dowiesz sie pytałem już dwa razy.

Napisano

> nie dowiesz sie pytałem już dwa razy.

Clio 2 Ph2 1.4 16V. Mow mi Szerlok. zlosnik.gif

Napisano

> Clio 2 Ph2 1.4 16V. Mow mi Szerlok.

Nie szerlok tylko pierdoła;)

czemu sie w niedziele nie zgłosiłeś?

Napisano

> Nie szerlok tylko pierdoła;)

> czemu sie w niedziele nie zgłosiłeś?

Zabraklo sprzetu i organizacji.

No i nikt nie uprzedzil, ze nie wyjmiesz pucharu w RWD. wink.gif

Napisano

> Zabraklo sprzetu i organizacji.

> No i nikt nie uprzedzil, ze nie wyjmiesz pucharu w RWD.

garnek w klasie nie był trudny do zabrania:)

Napisano
  • Autor

Ok, to konkretnie, którą z opon z tej listy polecacie?

Lista opon

Bosko gdyby była to opona z jak najmocniejszymi bokami i miała rant ochronny na felgę, co w tym profilu pewnie jest mało spotykane, choć na tym zdjęciu widać rant:

http://image.ceneo.pl/data/products/705892/i-dunlop-sp-winter-response-185-60r14-82t.jpg]Klik

Napisano

> Ok trafia do mnie Wasza argumentacja.

> W takim razie teraz jest pytanie takie: czy lepiej kupić na zimę ....

Zanim zadasz pytanie musisz odpowiedzieć sobie na zajmocno wazne pytanie. Co chce z ta opona robić....

Jesli chcesz kupic oponę na zimę do jeźdzenia na codzień i czasami na KJS to kup szeroką 185 i wmiare niską oponę np na 55 może byc w 14''

Jeśli chcesz opone żeby polatać po mokrym w KJS (ale nie po śniegu lub lodzie) i tylko do tego i ma byc budżetowo kup Rainsporty.

Albo chcesz zimówke albo opone do latania po mokrym.

Napisano

> Ok, to konkretnie, którą z opon z tej listy polecacie?

> Lista opon

> Bosko gdyby była to opona z jak najmocniejszymi bokami i miała rant ochronny na felgę, co w tym

> profilu pewnie jest mało spotykane, choć na tym zdjęciu widać rant:

> http://image.ceneo.pl/data/products/705892/i-dunlop-sp-winter-response-185-60r14-82t.jpg]Klik

rant ochronny do sportu?

stary zastanów sie czego tak naprawde szukasz i do czego ma to służyć a potem zapytaj.

Napisano
  • Autor

> rant ochronny do sportu?

> stary zastanów sie czego tak naprawde szukasz i do czego ma to służyć a potem zapytaj.

Stary zastanów się do czego służy rant i potem odpowiadaj.

Napisano

> Stary zastanów się do czego służy rant i potem odpowiadaj.

Ja wiem do czego służy rant ochronny.

Ty za to,chcesz żeby Ci polecic zimową oponę do sportowej jazdy latem po mokrym i żeby koniecznie miała rant ochronny.

Napisano

> garnek w klasie nie był trudny do zabrania:)

Ostatnio cofnalem sie z talentem... Nie zamienisz sie na kierownice na kilka dni?

Dwuramienna mi jakos nie lezy. Chce sprawdzic czy inna robi roznice.

Napisano

> Ja wiem do czego służy rant ochronny.

> Ty za to,chcesz żeby Ci polecic zimową oponę do sportowej jazdy latem po mokrym i żeby koniecznie

> miała rant ochronny.

...i tanio!

Napisano

> Ostatnio cofnalem sie z talentem... Nie zamienisz sie na kierownice na kilka dni?

> Dwuramienna mi jakos nie lezy. Chce sprawdzic czy inna robi roznice.

jak bedziesz u kunera to sobie zamień:)

Napisano

> jak bedziesz u kunera to sobie zamień:)

Wybieram sie tak czy inaczej. ok.gif

Przy okazji powie mi ktos czym rozni sie kierownica no name z allegro za 90-120 PLN

od na pozor identycznej Sabelt, OMP i inne za 700 i w gore? To kwestia estetyki i marki czy moze bezpieczenstwa?

Waga pewnie jest tez adekwatna do ceny, ale kilkaset g nie jest warte kilkaset PLN, w moim przypadku.

Napisano

> Wybieram sie tak czy inaczej.

> Przy okazji powie mi ktos czym rozni sie kierownica no name z allegro za 90-120 PLN

> od na pozor identycznej Sabelt, OMP i inne za 700 i w gore? To kwestia estetyki i marki czy moze

> bezpieczenstwa?

> Waga pewnie jest tez adekwatna do ceny, ale kilkaset g nie jest warte kilkaset PLN, w moim

> przypadku.

miałem taką za 120. Jęst ulepiona z gównolitu i obita kocią sierścią przyklejoną na ślinę.

W rękach się toto gnie, zamsz robi się świecący po kilku tygodniach i jest strasznie nieprzyjemny w dotyku. Twardy jakiś taki.

To jest warte tyle ile kosztuje.

OMP Corsica kosztuje już znośne pieniądze bo 300zł nówka sztuka.

Jak będziesz zmieniał to wiesz już kto bierze twoją cool.gif

Napisano

> miałem taką za 120. Jęst ulepiona z gównolitu i obita kocią sierścią przyklejoną na ślinę.

> W rękach się toto gnie, zamsz robi się świecący po kilku tygodniach i jest strasznie nieprzyjemny w

> dotyku. Twardy jakiś taki.

> To jest warte tyle ile kosztuje.

> OMP Corsica kosztuje już znośne pieniądze bo 300zł nówka sztuka.

> Jak będziesz zmieniał to wiesz już kto bierze twoją

OMP Corsica kosztuje blizej 800. Jesli wiesz gdzie dostane za 300 to podaj namiar. zlosnik.gif

Szykuje sie na Simoni Racing Gravel. Przecietna ale od reki juz za 400, lub cos z Oreca, jak ceny beda konkurencyjne. ok.gif

Napisano

wpadne w pn na koło to obejrze tę Twoją fajere.

jakbyś był u pana kunera to sie przymież do mojej. jak wpadniemy sobie w oko to może sie zamienimy:)

Napisano

> OMP Corsica kosztuje blizej 800. Jesli wiesz gdzie dostane za 300 to podaj namiar.

> Szykuje sie na Simoni Racing Gravel. Przecietna ale od reki juz za 400, lub cos z Oreca, jak ceny

> beda konkurencyjne.

Moze jestem dziwny ale mi sie kiepsko jezdzi z tą kierownicą.

Napisano

> wpadne w pn na koło to obejrze tę Twoją fajere.

> jakbyś był u pana kunera to sie przymież do mojej. jak wpadniemy sobie w oko to może sie

> zamienimy:)

Czuje, ze predzej spotkamy sie na kole. Wtedy od razu mozna stestowac w odpowiednich warunkach. zlosnik.gif

Napisano

> Moze jestem dziwny ale mi sie kiepsko jezdzi z tą kierownicą.

Mowisz generalnie o 3 ramiennych czy o ktorejs z wymienonych?

Z onboardow widze, ze odsadzenia takiego jak mi potrzeba to chyba nie masz. frown.gif

Napisano

> Mowisz generalnie o 3 ramiennych czy o ktorejs z wymienonych?

> Z onboardow widze, ze odsadzenia takiego jak mi potrzeba to chyba nie masz.

moja kierownica nie ma odsadzenia.mam osobno nabe i osobno kierowajke.

Napisano

> moja kierownica nie ma odsadzenia.mam osobno nabe i osobno kierowajke.

Zobaczy sie w praniu. Tylko nie przyjedz skuterem. zlosnik.gif

Napisano

> Zobaczy sie w praniu. Tylko nie przyjedz skuterem.

rajdówka nieczynna wiec pozostaje skuter:)

Napisano

> rajdówka nieczynna wiec pozostaje skuter:)

Karramba. zlosnik.gif Myslalem, ze juz w poniedzialek bedzie jezdzic...

Napisano

> OMP Corsica kosztuje blizej 800. Jesli wiesz gdzie dostane za 300 to podaj namiar.

http://allegro.pl/omp-corsica-zamsz-sportowa-kierownica-momo-sparco-i2599865086.html

no rzeczywiście "prawie jak" cool.gif

> Szykuje sie na Simoni Racing Gravel. Przecietna ale od reki juz za 400, lub cos z Oreca, jak ceny

> beda konkurencyjne.

opony se kup a nie kierownicę. I fotel jakiś zamontuj żeby z tego zydla na zakrętach nie wypadać.

Ja na ten przykład mam taką i nie narzekam.

kierownica-bmw-e34-e36-m3-m-technic-skora-m-power-1960018243.jpg

Napisano

> http://allegro.pl/omp-corsica-zamsz-sportowa-kierownica-momo-sparco-i2599865086.html

> no rzeczywiście "prawie jak"

Widzialem to. Milo ze strony sprzedajacego, ze napisal "wzor OMP Corsica". wink.gif

Najaralem sie kiere Momo Drifting, gdzie opis aukcji wskazywal na oryginal,

a do tego jedno ze zdjec przedstawialo rowniez oryginalne Momo...

> opony se kup a nie kierownicę.

Foch. W tym roku to ja zutylizowalem wiecej kompletow. zlosnik.gif

I fotel jakiś zamontuj żeby z tego zydla na zakrętach nie wypadać.

> Ja na ten przykład mam taką i nie narzekam.

Chwilowo mam kryzys, zlosnik.gif ale jak jeszcze mi wroci ochota na modyfikacje, to beda fotele.

I na tym nie koniec. Trzeba zmnienic przelozenie steru.

Napisano

> Widzialem to. Milo ze strony sprzedajacego, ze napisal "wzor OMP Corsica".

> Najaralem sie kiere Momo Drifting, gdzie opis aukcji wskazywal na oryginal,

> a do tego jedno ze zdjec przedstawialo rowniez oryginalne Momo...

Wygląda kupowato.

> Foch. W tym roku to ja zutylizowalem wiecej kompletow.

E tam. W sezonie letnim ja tylko ze 2.

Oszczędnie jeżdżę hehe.gif

> Chwilowo mam kryzys, ale jak jeszcze mi wroci ochota na modyfikacje, to beda fotele.

Już ci mówiłem: spóźniasz kontrę bo nie czujesz dupą tego co się dzieje z samochodem. Przestań prowadzić oczami zacznij plecami.

Zamontuj kubeł i od razu poprawisz czasy.

> I na tym nie koniec. Trzeba zmnienic przelozenie steru.

nie idźcie tą drogą. old.gif

Kręcić się naucz a nie będziesz kierownice i maglownice zmieniał.

I przestań tyle bokami chodzić. Jak masz szperę to na prostych kołach się chodzi po zakrętach. Wtedy jest efekt ok.gif

Napisano

> Wygląda kupowato.

Jest okragla i ma odpowiednie wymiary. W dobrej cenie bym nie pogardzil. zlosnik.gif

> E tam. W sezonie letnim ja tylko ze 2.

> Oszczędnie jeżdżę

Ja mam nadal opony z dwoch time attackow z Legionowa i kilku treningow na Bemowie. Tez oszczednie. hehe.gif

> Już ci mówiłem: spóźniasz kontrę bo nie czujesz dupą tego co się dzieje z samochodem. Przestań

> prowadzić oczami zacznij plecami.

> Zamontuj kubeł i od razu poprawisz czasy.

Na pewno. ok.gif Ale przydaloby sie jeszcze wiecej miejsc do trenowania. wink.gif

> nie idźcie tą drogą.

> Kręcić się naucz a nie będziesz kierownice i maglownice zmieniał.

Krecic trzeba umiec, OK. Tylko pytanie po co odkrecac az 4 obroty... icon_rolleyes.gif

> I przestań tyle bokami chodzić. Jak masz szperę to na prostych kołach się chodzi po zakrętach.

> Wtedy jest efekt

Wychodze z zalozenia, ze jak bede umial bokami, to zawsze dam rade. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.