Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z wahaczem

Featured Replies

Napisano

witam

2 mies temu robilem zawias w mojej skodzie octavii 1.8t.Wymienialem miedzy innymi sworznie i tuleje wahaczy.Po jakis 4tys.km doszlo do mnie mocne pukanie na zakretach.Bylem na przegladzie i mechanicy stwierdzili ze ejst duzy luz na tulejach tylnych wahaczy.Pojechalem wiec z reklamacja i mechanik mowi ze musi wymienic wahacze gdyz moze to byc gniazdo tuleji juz za luzne.Cos mi sie wydaje ze kreci a nie chce sie nabrac na dodatkowe koszty.Czy moze takie cos wystapic?myslalem ze dopuki nie walne gdzies wahaczem np. to tam nie ma po co go wymieniac.dzieki z gory za pomoc

Napisano

> witam

> 2 mies temu robilem zawias w mojej skodzie octavii 1.8t.Wymienialem miedzy innymi sworznie i tuleje

> wahaczy.Po jakis 4tys.km doszlo do mnie mocne pukanie na zakretach.Bylem na przegladzie i

> mechanicy stwierdzili ze ejst duzy luz na tulejach tylnych wahaczy.Pojechalem wiec z

> reklamacja i mechanik mowi ze musi wymienic wahacze gdyz moze to byc gniazdo tuleji juz za

> luzne.Cos mi sie wydaje ze kreci a nie chce sie nabrac na dodatkowe koszty.Czy moze takie cos

> wystapic?myslalem ze dopuki nie walne gdzies wahaczem np. to tam nie ma po co go

> wymieniac.dzieki z gory za pomoc

Jak byles na przegladzie to chyba bylo widac czy zerwana jest tuleja wewnatrz czy lata cala tulejka w wahaczu.

Ogolnie zawsze wymienialem tulejki i nigdy nie spotkalem sie aby byl luz, zreszta jak montowal tulejke to powinien ja wciskac na jakims balansie albo prasce jak wpadla luzno to juz wtedy powinien zwrocic Ci uwage na luz.

Napisano
  • Autor

dzwonil wlasnie do mnie ze wahacz jest do wymiany.2 mies temu podobno ladnie tuleja weszla pod obciazeniem i siedziala ok.teraz na przegladzie stwierdzili ze jest duzy luz miedzy wahaczem a tuleja.Zaproponowal mi teraz za 150zl wahacz juz z tuleja lub tez wersje tansza czyli kombinowanie poprzez wspawanie tuleii ale ebz gwarancji ile to bedzie jezdzic,w sumie sie na to zgodzilem nie wiem czy dobrze...

Napisano

150PLN za bezpieczeństwo i komfort jazdy ci szkoda,przecież to 1/2 baku paliwa?

Napisano

> Bylem na przegladzie i

> mechanicy stwierdzili ze ejst duzy luz na tulejach tylnych wahaczy.Pojechalem wiec z

> reklamacja i mechanik mowi ze musi wymienic wahacze gdyz moze to byc gniazdo tuleji juz za

> luzne.Cos mi sie wydaje ze kreci a nie chce sie nabrac na dodatkowe koszty.

Takie niestety są tuleje no name , z reguły nie trzymają wymiaru.

Napisano

> Takie niestety są tuleje no name , z reguły nie trzymają wymiaru.

A co wahacz noname bedzie lepszy zlosnik.gif?

Dziwi mnie to ze weszlo ciasno a teraz lata luzno, przeciez tam duzy wcisk jest wiec co musialoby sie stac z ta tulejka.

Napisano

> A co wahacz noname bedzie lepszy ?

Lepszy będzie porzadny wahacz

> Dziwi mnie to ze weszlo ciasno a teraz lata luzno, przeciez tam duzy wcisk jest wiec co musialoby

> sie stac z ta tulejka.

Z gównolitu jest to się momentalnie uklepała.

Napisano

> Lepszy będzie porzadny wahacz

> Z gównolitu jest to się momentalnie uklepała.

Ja sie nie spotkalem z tym, zeby cos weszlo pasowanie w wahacz i sie uklepalo. Gdyby juz od poczatku latala to tak, ale przy ciasnym pasowaniu?

Napisano

> Dziwi mnie to ze weszlo ciasno a teraz lata luzno, przeciez tam duzy

> wcisk jest wiec co musialoby sie stac z ta tulejka.

Jest też opcja, że mechanik z lenistwa i wygody (a może z niewiedzy?) skręcił cały zawias finalnie na podniesionym aucie i najnormalniej w świecie tuleje zostały "zerwane" po mocnym obciążeniu auta.

Napisano

> Ja sie nie spotkalem z tym, zeby cos weszlo pasowanie w wahacz i sie uklepalo. Gdyby juz od

> poczatku latala to tak, ale przy ciasnym pasowaniu?

Ale miałes ten wahacz w reku przed montażem czy to tylko słowa mechanika ?

Wiesz jak to z nimi jest...

Napisano

> Ale miałes ten wahacz w reku przed montażem czy to tylko słowa mechanika ?

> Wiesz jak to z nimi jest...

A co ja mialem miec , to nie ja zakladalem temat cool.gif Uwazam tylko ze mechanik albo zmascil sprawe i zniszczyl tulejke lub wahacz w czasie montazu lub wymyslil cos innego.

Jeszcze nie spotkalem sie z tym aby tulejka po wcisnieciu do wahacza wkoncu zaczela latac luzno.

Chyba ze kolega cos niedokonca dobrze napisal i poprostu zerwala sie nowa tuleja i poszla guma. Co tez moglo byc spowodowane wadliwym montazem.

Napisano

Spotkałem się z tym w tych wahaczach. Jak stare tuleje były mocno rozbite to jest szansa że rozbiły równiez gniazda w wahaczach. Robi się jajo i czasem mimo że tuleja jest wprasowana ma tendencje do pływania ze względu na to że nie na całym obwodzie wystarczająco mocno się trzyma.

Te tylne tuleje w vagach to w ogóle porażka. Polecam zastosować tuleje tylne z R32/cupry/TT 225km. Są pełne i się tak nie wybijają na naszych drogach. I dodatkowo auto lepiej się prowadzi.

Teraz pozostaje ci tylko wymiana wahacza.

Podobna sytuacja ma miejsce np w fordzie ka. Też wybijają się gniazda na tuleje jak ktoś jeździ z wybitymi tulejami.

Napisano

> Jest też opcja, że mechanik z lenistwa i wygody (a może z niewiedzy?) skręcił cały zawias finalnie

> na podniesionym aucie i najnormalniej w świecie tuleje zostały "zerwane" po mocnym obciążeniu

> auta.

Ta opcja nie przejdzie w Octavii, bo tuleja jest w osi pionowej i można sobie skręcać jak popadnie.

Napisano

Te tuleje są aluminiowe i zdarza się wyrobić w starym wahaczu.

Napisano

> 150PLN za bezpieczeństwo i komfort jazdy ci szkoda,przecież to 1/2 baku paliwa?

heh... nie takie rzeczy autor wyprawiał. nawet się na AK chwalił spy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.