Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tzw "Fasolki" do regulacji kątów

Featured Replies

Napisano

Pany, sprzedałem stary zawias i nie pomierzyłem a chcę na nowym też zrobić i stąd moje pytanie, jaki trzeba zrobić wymiar otworu na śrubę w amortyzatorze aby uzyskać 1.5-2 stopnie negatywu?? Gdzieś to ktoś już opisywał ale totalnie nie mogę znaleźć... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A tu cisza... confused.gif

No nic, jadę na Wisłę, może po powrocie ludzie dobrej woli coś napiszą... wink.gif

Napisano

> Pany, sprzedałem stary zawias i nie pomierzyłem a chcę na nowym też zrobić i stąd moje pytanie,

> jaki trzeba zrobić wymiar otworu na śrubę w amortyzatorze aby uzyskać 1.5-2 stopnie

> negatywu?? Gdzieś to ktoś już opisywał ale totalnie nie mogę znaleźć...

A to nie mozesz policyc? Trygonometria byla w szkole podstawowej.

Napisano

> A to nie mozesz policyc? Trygonometria byla w szkole podstawowej.

z ciekawosci sie zastanowilem jak to policzyc i wedlug mnie wymiar ktorego kolega szuka to sin(alfa)*b gdzie alfa to zadany kat pochylenia koła a wymiar b to wymiar od osi otworu z ktorego robimy fasolke do podloza, przy zalozeniu ze fasolka nie bedzie pozioma tylko skierowana lekko w dol (styczna do okregu)

co Wy na to??

moze ktos pomierzy i policzy??

pozdr

edit: obliczenia zakladaja, ze otwor z ktorego robimy fasolke jak i "kierunek robienia fasolki" jest taki jak na obrazku, ktory dodal rallyfilip, tylko nie poziomo a stycznie do okregu(roznica bardzo niewielka bedzie) i oczywiscie wymiar x to bedzie wymiar od osi otworu seryjnego do osi otworu ktory dalby wymagany kat pochylenia kola alfa

Napisano

fasolka: 2xwielkość otworu na zewnątrz no chyba, że chcesz dokładnie obliczyć na -2st ale lepiej zrobić większe i ustawić na żądany kąt i zastosować Monroe Magic Camber albo po ustawieniu zaspawać śrubę (a dokładnie tylko złapać, żeby dało się łatwo odciąć) bo kat się potrafi rozjechać na dziurach 270751858-jezyk.gif

Napisano

> fasolka: 2xwielkość otworu na zewnątrz no chyba, że chcesz dokładnie obliczyć na -2st ale lepiej

> zrobić większe i ustawić na żądany kąt i zastosować Monroe Magic Camber albo po ustawieniu

> zaspawać śrubę (a dokładnie tylko złapać, żeby dało się łatwo odciąć) bo kat się potrafi

> rozjechać na dziurach

JAk Ci sie sruby luzuja na dziurach to nie chce wiedziec jak masz caly zawias poskrecany .......

Napisano
  • Autor

> A to nie mozesz policyc? Trygonometria byla w szkole podstawowej.

Dzięki za pomoc. Właśnie o takie pomocne posty mi chodziło... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Dzięki za pomoc. Właśnie o takie pomocne posty mi chodziło...

Stary, nie oslabiaj mnie.... pad.gif

286300587-1.JPG

tgL=B/A

B=AtgL

A - odleglosc miedzy osiami srub mocujacych zwrotnice

B - poszukiwany wymiar

L - kąt o który chcesz pochylic dodatkowo kolo

post-11501-14352517525761_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Stary, nie oslabiaj mnie....

Stary, doceniam to że jesteś pomocny, i że są tu ludzie którzy bezinteresownie pomagają, ale nie w ten sposób...

No offence... wink.gif

Dzięki wszystkim za pomoc 20.GIF

Napisano

> Stary, doceniam to że jesteś pomocny, i że są tu ludzie którzy bezinteresownie pomagają, ale nie w

> ten sposób...

> No offence...

> Dzięki wszystkim za pomoc

Sluchaj, ale ja to wymyslilem na poczekaniu, a wymyslenie tego zajelo mi doslownie chwile. Warto czasami chwile sie zastanowic nad tym, co sie chce osiagnac i jakie sie ma dane.

Napisano

> JAk Ci sie sruby luzuja na dziurach to nie chce wiedziec jak masz caly zawias poskrecany .......

Nie tyle luzują co śruba pływa w fasolce bo nawet dociągnięcie poza zakres Nm nie utrzyma jej na miejscu na naszych drogach wink.gif

Dobry punktowy szczep magiem rozwiązuje problem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie tyle luzują co śruba pływa w fasolce bo nawet dociągnięcie poza zakres Nm nie utrzyma jej na

> miejscu na naszych drogach

> Dobry punktowy szczep magiem rozwiązuje problem

Hmmm... No to na poprzednim zawiasie (PZM + Eibach) miałem na fasolkach ustawione kąty, i jedno ustawienie na wiosnę, cały sezon w KJS-ach i nic się nie przestawiało, a lekko to ten zawias nie miał zlosnik.gif

Napisano

> Nie tyle luzują co śruba pływa w fasolce bo nawet dociągnięcie poza zakres Nm nie utrzyma jej na

> miejscu na naszych drogach

> Dobry punktowy szczep magiem rozwiązuje problem

Nigdy w zyciu nie ma prawa sie odkrecic chyba ze skrecone sruba meblowa.

Mam u siebie od poczatku ustawione katy z przodu na minusie, zawias ustawiony na najtwardszy i nigdy bym nawet nie pomyslal ze gdzies w jakis warunkach moze sie to poluzowac.

Napisano

> JAk Ci sie sruby luzuja na dziurach to nie chce wiedziec jak masz caly zawias poskrecany .......

Nie napisałem, że mi się luzują oink.gif U mnie akurat jest wszystko ok , a patent ze spawem przeczytałem kiedyś na forum rally zlosnik.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dla potomnych - 1 mm rozwiertu otworu górnego dało mi 1 stopień pochylenia. Zakładając że fabrycznie ma on 0.4 stopnia czyli de facto 1 mm pozwala uzyskać 0.6 stopnia pochylenia... zlosnik.gif

Napisano

> Nie napisałem, że mi się luzują U mnie akurat jest wszystko ok , a patent ze spawem przeczytałem

> kiedyś na forum rally

Forum jakis paranoikow. Przy takim toku myslenia niedlugo bedziemy spawac kola do piast bo moze sie poluzowac ......

Napisano

> Forum jakis paranoikow. Przy takim toku myslenia niedlugo bedziemy spawac kola do piast bo moze sie

> poluzowac ......

oink.gif

Napisano

> Forum jakis paranoikow. Przy takim toku myslenia niedlugo bedziemy spawac kola do piast bo moze sie

> poluzowac ......

Niestety, to nie przesada. Widziałem jak się wszystko rozjechało w czasie jazdy na torze i to wcale nie u konia teścia brata.

W aucie forumowicza.

Napisano

> Niestety, to nie przesada. Widziałem jak się wszystko rozjechało w czasie jazdy na torze i to wcale

> nie u konia teścia brata.

> W aucie forumowicza.

w takim razie tzreba znalesc przyczyne tego ze sie poluzowala. Zniszczony gwint lub nakretka innej opcji nie ma.

Napisano

> poluzowac ......

moze poprostu nie wiesz co to sa warunki rajdowe... 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> moze poprostu nie wiesz co to sa warunki rajdowe...

Ja za to wiem co to są warunki rajdowe bo tylko do tego używam mojego CC i wiem że jak jest wszystko poprawnie zrobione, czyli "zdrowe" śruby i nakrętki (wymieniane na nowe a nie dokręcane po 10-15 razy) i dobrze wszystko skręcone to nic się nie rozjeżdża... Nawet na zawiasie PZM + Eibach który jest mega twardy i po dziurskach dawał rade i nic się nie działo... grinser006.gif

Napisano

> Ja za to wiem co to są warunki rajdowe bo tylko do tego używam mojego CC i wiem że jak jest

> wszystko poprawnie zrobione, czyli "zdrowe" śruby i nakrętki (wymieniane na nowe a nie

> dokręcane po 10-15 razy) i dobrze wszystko skręcone to nic się nie rozjeżdża... Nawet na

> zawiasie PZM + Eibach który jest mega twardy i po dziurskach dawał rade i nic się nie

> działo...

Tak czy siak widziałem i reanimowałem cc do następnego startu bo się przestawiło na fasolce.

Jechane było na Michałach po torze rc w Toruniu.

P.S.

PZM to faktycznie beton, ale z Eibachami to chyba tak z rozpędu napisałeś, że twarde.

Napisano
  • Autor

> Tak czy siak widziałem i reanimowałem cc do następnego startu bo się przestawiło na fasolce.

> Jechane było na Michałach po torze rc w Toruniu.

Coś musiało być nie tak - komisja śledcza musiała by to ustalić... wink.gif

> PZM to faktycznie beton, ale z Eibachami to chyba tak z rozpędu napisałeś, że twarde.

A nie są twarde z Eibachem?? Twardsze są chyba tylko H&R-y... niewiem.gifzlosnik.gif

Napisano

> Coś musiało być nie tak - komisja śledcza musiała by to ustalić...

> A nie są twarde z Eibachem?? Twardsze są chyba tylko H&R-y...

Może tak:

1. IMO PZM jest twardy.

2. Eibachy uważam za dość miękkie springi.

20.GIF

Napisano
  • Autor

> Może tak:

> 1. IMO PZM jest twardy.

> 2. Eibachy uważam za dość miękkie springi.

Hmmm... Zaciekawiło mnie to zlosnik.gif

Co jest twardszego od Eibach-a?? zlosnik.gif

Napisano

> moze poprostu nie wiesz co to sa warunki rajdowe...

nie ale wiem jakie druciarstwo sie uprawia .... ktos idzie na latwizne bo nie potrafi lub nie chce znalesc przyczyny luzujacych sie srub

Napisano

> Hmmm... Zaciekawiło mnie to

> Co jest twardszego od Eibach-a??

IMO OMP.

Napisano

> Hmmm... Zaciekawiło mnie to

> Co jest twardszego od Eibach-a??

hr, kw, omp, pospring. eibach wybiera dobrze, nie jest twardy

Napisano
  • Autor

Tak tylko dodam patent od pewnego "inżyniera", po ustawieniu kątów nakrętki przyłapujemy migomatem do amortyzatora, można rozkręcać i skręcać ponownie i kąty pozostają niezmienione... zlosnik.gif

Napisano

> Ooooo... Dobry patent

> Nie luzuje się to to??

w sumie pablito patrz, nie poluzuje się w strone budy, a wdruga jakby co to i tak po hopie w razie w i tak wróci

Napisano

> w sumie pablito patrz, nie poluzuje się w strone budy, a wdruga jakby co to i tak po hopie w razie

> w i tak wróci

Sluchaj chlopakow - jak mowio ze sie poluzuje to sie poluzuje, Przyspawac czeba!

Napisano

> Sluchaj chlopakow - jak mowio ze sie poluzuje to sie poluzuje, Przyspawac czeba!

Ja mam u siebie śruby monroe

Napisano

> Jest piniondz...

do clio w angli kosztują 3 x mniej z wysyłką niż w pl do seicento

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.