Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opróżnić, później napełnić układ hamulcowy

Featured Replies

Napisano

Czy spuszczenie i późniejsze napełnienie płynu hamulc. z obwodu w osobówce z ABS i bez żadnych innych poprawiaczy trakcji to

zadanie tylko dla fachowca?

Jest mianowicie do wymiany serwo hamulca.

Prawdopodobnie aby wyciągnąć stare i wsadzić nowe oraz przy tym

nie popsuć sztywnych przewodów hamulc. ani ich łączeń z pompą hamulc./blokiem ABS, potrzebne będzie odłączenie pompy od przewodów.

Ale to z kolei to kupa dodatkowej roboty.

Doniesienia z niektórych źródeł fachowych mówią, że opróżnianie i napełnianie układu to specjalna procedura ze specjalnymi narzędziami.

Czy ktoś wykonywał wymianę serwa bez otwierania obwodu hamulc.

szczególnie w sytuacji z ABS?

Pewne doświadcz. w wymianie komponentów innych układów już jest.

PS. Astra G, z16XE

Napisano

W hydraulice nie ma udziwnień. Nie potrzeba żadnych specjalnych narzędzi do wymiany, czy odpowietrzania. Przydatny jest klucz oczkowy rozcięty do odkręcania przewodów hamulcowych.

Napisano

Jak jest słabe dojście, to trzeba odkręcić najpierw przewody od pompy i ją wymontować, ale...

Nie trzeba przy tym opróżniać układu. Po odkręceniu każdego przewodu wystarczy zaślepić otwór w pompie, na przewodzie nie trzeba, bo nie cieknie. Zdarzały mi się takie operacje, że nawet nie było co odpowietrzać po zabiegu, bo układ nawet się nie zapowietrzył.

Napisano

Uważam, że lepiej odpowietrzyć układ gdy się go rozłączało, nawet gdy z pozoru nie był zapowietrzony smile.gif

Napisano

> Uważam, że lepiej odpowietrzyć układ gdy się go rozłączało, nawet gdy z pozoru nie był

> zapowietrzony

Oczywiście, że warto. Chodziło mi o to, że po takim zabiegu nie było powietrza podczas odpowietrzania.

Napisano

> Oczywiście, że warto. Chodziło mi o to, że po takim zabiegu nie było powietrza podczas

> odpowietrzania.

ok.gif ja pompy osobiście jeszcze nie miałem przyjemności demontować. Bałbym się tylko żeby jej nie zapowietrzyć , a przy okazji ABSu:) ale wszystko jest do zrobienia smile.gif

Napisano

> ja pompy osobiście jeszcze nie miałem przyjemności demontować. Bałbym się tylko żeby jej nie

> zapowietrzyć , a przy okazji ABSu:) ale wszystko jest do zrobienia

Kiedyś chodziły pogłoski, że pompę ciężko się odpowietrza. Nie wiem dlaczego, bo mi metodą pompowania pedałem zajmuje to góra 5 minut. Na szkoleniu z układów hamulcowych mówili mi też, że pompy ABS nie da się odpowietrzyć bez specjalnych przyrządów i fabrycznie jest zalewana płynem. Gadali głupoty.

Napisano

> Na szkoleniu z układów hamulcowych mówili mi też,

> że pompy ABS nie da się odpowietrzyć bez specjalnych przyrządów i fabrycznie jest zalewana

> płynem. Gadali głupoty.

No właśnie, często czytałem, że bez wtłaczania płynu pod ciśnieniem nie odpowietrzy się pompy ABS, czyli nie jest to prawda i standardową metodą pompowania pedałem hamulca można to zrobić?

Napisano

> No właśnie, często czytałem, że bez wtłaczania płynu pod ciśnieniem nie odpowietrzy się pompy ABS,

> czyli nie jest to prawda i standardową metodą pompowania pedałem hamulca można to zrobić?

wszysko zalezy od pompy abs, bo np w golfie IV mozna z poziomu komputera odpowietrzyc pompe

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystkie Wasze uwagi.

Tak, ten manual widziałem już kilka tygodni temu.

Chyba chodzi tam o Opla bez ABS, ale nie jestem tego pewien.

W autach z ABS jest to trudniejsze, bo odsuwając pompę w boku ciągnie ona za sobą więcej przewodów.

Nie jestem też pewien czy można porównywać wymianę płynu (przepompowywanie) albo odpowietrzanie z opróżnianiem/napełnianiem układu.

Sztuką przy wymianie serwa bez otwierania układu jest, aby nie popsuć sztywnych przewodów i ich łączeń z pompą oraz ABS.

Bardzo mi zależy na możliwości wymiany serwa bez otwierania obwodu hamulc., bo w końcu to tylko dodatkowa robota i komplikacja. Ale jeśli

miałoby to oznaczać oszczędzanie w nieodpowiednim miejscu to lepiej od razu postąpić jak należy.

Kaczorek79 twierdzi, że ci ze szkolenia "gadali głupoty".

Ale jeszcze nie załapałem dlaczego wychodzi na to, że gadali głupoty.

Napisano

> Czy spuszczenie i późniejsze napełnienie płynu hamulc. z obwodu w osobówce z ABS i bez żadnych

> innych poprawiaczy trakcji to

> zadanie tylko dla fachowca?

Zrobiłem to spokojnie w garażu z pomocą kumpla - a właściwie to kolega zrobił z moją pomocą - on odpowietrzał, ja deptałem na hamulec. Układ działa niezawodnie od 3-4lat (nie pamiętam dokładnie kiedy to było). Różniło się to od zwykłego odpowietrzania tym, że trwało nieco dłużej (chyba 4-5 "obejść") auta.

Napisano

> Kaczorek79 twierdzi, że ci ze szkolenia "gadali głupoty".

> Ale jeszcze nie załapałem dlaczego wychodzi na to, że gadali głupoty.

Ponieważ gadanie, że pompy ABSu nie da się odpowietrzyć tradycyjnie jest nieprawdą.

Napisano
  • Autor

> Ponieważ gadanie, że pompy ABSu nie da się odpowietrzyć

> tradycyjnie jest nieprawdą.

To jaki jest 100-procentowy sposób sprawdzenia, czy układ

odpowietrzony czy nie? Bo tylko na takiej podstawie można stwierdzić

czy da się tradycyjnie odpowietrzyć, czy nie. Oczywiście mowa tu o odpowietrzaniu bloku ABS i pompy hamulc.

Napisano

> To jaki jest 100-procentowy sposób sprawdzenia, czy układ

> odpowietrzony czy nie? Bo tylko na takiej podstawie można stwierdzić

> czy da się tradycyjnie odpowietrzyć, czy nie. Oczywiście mowa tu o odpowietrzaniu bloku ABS i pompy

> hamulc.

Pedał nie "rośnie" podczas pompowania po chwilowej przerwie. W czasie jazdy najlepiej to widać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.