Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chce zamienic siekierke na kijek...

Featured Replies

Napisano

Tak wpadlem na pomysl, ze moze byc zmienil auto.

Obecnie mam Mazda 6, 2.0 benzyna, 2004 rok, sedan.

Pomyslalem o czyms w stylu Hyundai i30, 1.6 CRDI, 2008 rok, kombi, ewentualnie Kia Ceed, 1.6 CRDI, 2008 rok, kombi.

Teoretycznie oba wymienione, to auta nizszej klasy niz Mazda 6. Ale patrzac na rozmiary i masy to wychodzi prawie to samo (przynajmniej na papiersze, a czy w rzeczywistosci tak jest to nie wiem). Wiem, ze 1.6 CRDI bedzi sporo wolniejszy niz moje 2.0 w mazdzie, ale wsumie mysle ze przezyje.

Mazda jest swietnym samochodem, ale mysle o zmianie z dwoch powodow - 1. koszty utrzymania i30 jak i ceeda bylyby o niebo nizsze. A po drugie mazda zaczyna rdzewiec, i proces ten postepuje dosc szybko.

W zwiazku z tym chcialem zapytac.

1. Czy i30 lub ceed beda duzo mniejsze i mniej wygodne niz mazda 6?

2. Czy lepiej brac ceeda czy i30? (bardziej podoba mi sie i30, ale jesli z jakis wzgledow ceed bedzie lepszy, to i moze na niego sie zdecyduje.

3. Czy moge spodziewac sie jakis powazniejszych problemow w i30 lub ceedzie? (wiem ze maja lancuch rozrzadu i jednomasowe kolo zamachowe, weic juz tutaj kilka problemow odpada). Czy moze jakies inne bolaczki tych samochodow sa? (mazda mnie przyzwyczaila do zupelnie bezawaryjnej jazdy wiec nie chcialbym sie zawiesc).

A moze wogole dac sobie spokoj, bo to co oszczedze na paliwie i podatku drogowym, to przepadnie na cenie samochodu (jednak 2008 i30 kosztuje sporo wiecej niz 2004 mazda 6).

Poradzcie.

Napisano

Nie mialem Mazdy, mam i30.

Z tym, ze ma to auto od nowosci, 3 rok.

Co do awarynosci - problemow kompletnie zero. Jezdze nim na wakacje po Europie, ufam mu i nie obawiam sie, ze sprawi mi jakakolwiek niespodzianke. Moze dlatego ze auto wciaz na gwarancji, wciaz jest assistance i w nosie mam czy sie tam gdzies popsuje pod Wiedniem.

Autko ma przebieg 72000 km. Do tej pory przeglady i raz wymiana turbiny przy 40000 km. Serwis sam to wychwycil i sam zaproponowal wymiane, bo ponoc byla za glosna (ja tego nie zglaszalem, auto zachowywalo sie tak jak powinno).

Jeste jednak jedno ALE:

to nie jest super wygodny dupowoz. Fotele sa malo komfortowe, dluzsze trasy sa przez pasazerow odczuwalne. Dynamika silnika 1.6 crdi jest wystarczajaca, ale umowmy sie, szalu nie ma. Spalanie od poczatku to przyzwoite 6,6 l/100 km przy czym wiekszasc to warszawskie korki.

Reasumujac: nie zaluje zakupu, ale czy zamienilbym znacznie wygodniejsza Mazde na to auto? Nie wiem.

Napisano

> Co do awarynosci - problemow kompletnie zero.

> przebieg 72000 km. Do tej pory przeglady i raz wymiana turbiny przy 40000 km.

Nie wiem jak to dla Ciebie ale dla mnie to juz nie jest ZERO problemow !

Dla mnie wymiana turbiny po 40 000 km jest wiecej niz powaznym problemem.

Bez problemu to jest auto ktorym przez 200 000 czy 250 000 km wymieniasz c najwyzej zarowki i olej przy przegladach.

wink.gif

Napisano

> Dla mnie wymiana turbiny po 40 000 km jest wiecej niz powaznym problemem.

Dla mnie to dyskwalifikacja no.gifczerwona.gif

Napisano

> Dla mnie to dyskwalifikacja

ale ona działała, tylko pracowała nieco głośniej.

Być moze, gdyby nikt jej nie wymieniał, do dziś nie sprawiałaby problemów.

Ja bym za dyskwalifikację uznał, gdyby siadła uniemożliwiając dalszą jazdę..

Napisano

> ale ona działała, tylko pracowała nieco głośniej.

> Być moze, gdyby nikt jej nie wymieniał, do dziś nie sprawiałaby problemów.

> Ja mym za dyskwalifikację uznał, gdyby siadła uniemożliwiając dalszą jazdę..

Każda awaria na gwarancji jest dla mnie dyskwalifikacją. A głośna praca turbiny i jej wymiana to poważna awaria.

Napisano
  • Autor

No to moze mi poleccie jakies inne auto podobnej wielkosci. (cos miedzy klasa C a D), najlepiej kombi.

Co jest dla mnie wazne, to bardzo niskie spalanie, niska emisja CO2 (koniecznie ponizej 140g/km), oraz bezawaryjnosc, a jesli cos juz ma sie psuc, to zeby bylo tanie...

Myslalem, ze i30 wlasnie mniejwiecej taki bedzie.

Napisano

> No to moze mi poleccie jakies inne auto podobnej wielkosci. (cos miedzy klasa C a D), najlepiej

> kombi.

> Co jest dla mnie wazne, to bardzo niskie spalanie, niska emisja CO2 (koniecznie ponizej 140g/km),

> oraz bezawaryjnosc polaczona a jesli cos juz ma sie psuc, to zeby bylo tanie...

> Myslalem, ze i30 wlasnie mniejwiecej taki bedzie.

Toyota Prius ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie mialem Mazdy, mam i30.

> Z tym, ze ma to auto od nowosci, 3 rok.

> Co do awarynosci - problemow kompletnie zero. Jezdze nim na wakacje po Europie, ufam mu i nie

> obawiam sie, ze sprawi mi jakakolwiek niespodzianke. Moze dlatego ze auto wciaz na gwarancji,

> wciaz jest assistance i w nosie mam czy sie tam gdzies popsuje pod Wiedniem.

No ja glownie jezdze po Irlandii, ale raz w roku przyjezdam autem do Polski. Pozatym moze byc sie wybral z raz czy dwa do Wloch. Tylko ze u mnie jak sie auto zepsuje pod Wiedniem, to wprawdzie napewno bedzie to utrudnienie, ale koszta z tym zwiazane, zapewne nawet beda nizsze niz gdyby mi sie zepsulo w domu w Irlandii.

Najlepiej jakby sie zepsulo w Polsce wink.gif

> Autko ma przebieg 72000 km. Do tej pory przeglady i raz wymiana turbiny przy 40000 km. Serwis sam

> to wychwycil i sam zaproponowal wymiane, bo ponoc byla za glosna (ja tego nie zglaszalem, auto

> zachowywalo sie tak jak powinno).

No to 40kkm dla turbiny to cos niebardzo brzmi, ale z drugiej strony jak czytalem w necie o roznych problemach z tym autem, to nie slyszalem zeby ktokolwiek mial jakies problemy z turbina, wiec moze twoje auto bylo jakims wyjatkiem.

> Jeste jednak jedno ALE:

> to nie jest super wygodny dupowoz. Fotele sa malo komfortowe, dluzsze trasy sa przez pasazerow

> odczuwalne.

Jezdzilem przez tydzien Kia Ceed benzynowa i pasarzerowie nie narzekali. Ja sam nie do konca bylem zachwycony pozycja za kierownica (w mazdzie siedzi mi sie duzo lepiej). Ciekawe czy w i30 jest podobnie.

Dynamika silnika 1.6 crdi jest wystarczajaca, ale umowmy sie, szalu nie ma.

To wiem. Ale czegoz sie nie robi dla oszczednosci. Mazda sie narazie wyszalalem, a zazwyczaj i tak jeszcze bardzo spokojnie.

> Spalanie od poczatku to przyzwoite 6,6 l/100 km przy czym wiekszasc to warszawskie korki.

To chyba niezle. Moja mazda pali 8.5 ale to jest tylko na trasie. Po miescie jezdzilem raz i to w zimie, to spalala okolo 10 - 11 litrow.

Ja licze, ze takim i30 na trasie moglbym zejsc ponizej 5 litrow.

> Reasumujac: nie zaluje zakupu, ale czy zamienilbym znacznie wygodniejsza Mazde na to auto? Nie

> wiem.

No to teraz ja tez juz sam nie wiem.

Napisano
  • Autor

> Toyota Prius

Myslalem nad tym tez. I chyba moze zaczne myslec jeszcze raz.

W zeszlym roku bylem w Polsce i dostalem taka z wypozyczalni, bo nie mieli tego co zamowilem. Strasznie fajne auto. To byl rocznik 2011, a ja moglbym sobie pozwolic na max 2007 - 2008. Czy te starsze tez byly takie dobre? Z tego co wiem tam byl 1.5 silnik ktory jednak jest troche slabszy.

Co mnie niecheca do tego auta, to to ze jest tak strasznie zaawansowane, i jak sie juz cos zepsuje, to trzeba naprawde specjalistyczny warsztat zeby sobie z tym poradzili. Czesto tez na takie naprawy potrzebny jest czas a mi auto jest potrzebne wsumie na codzien i stac nie moze.

Pozatym z tego co wiem, najwieksze korzysci naped hybrydowy przynosi podczas jazdy po miescie, a je jezdze praktycznie tylko i wylacznie na trasie i po autostradach czasem.

Po miescie praktycznie wogole, wiec nie wiem czy spalanie byloby tak dobre jak producent podaje.

Ale rozwaze ta opcje jeszcze wink.gif

Napisano

> Myslalem nad tym tez. I chyba moze zaczne myslec jeszcze raz.

> W zeszlym roku bylem w Polsce i dostalem taka z wypozyczalni, bo nie mieli tego co zamowilem.

> Strasznie fajne auto. To byl rocznik 2011, a ja moglbym sobie pozwolic na max 2007 - 2008. Czy

> te starsze tez byly takie dobre? Z tego co wiem tam byl 1.5 silnik ktory jednak jest troche

> slabszy.

A po co ci mocniejszy? Do jazdy po Irlandii wystarczy, autostrad tam za bardzo nie macie, ograniczenia prędkości są drakońskie. A jeżeli priorytetem ma być niskie spalanie i niski podatek, to Prius jest idealny.

> Co mnie niecheca do tego auta, to to ze jest tak strasznie zaawansowane, i jak sie juz cos zepsuje,

> to trzeba naprawde specjalistyczny warsztat zeby sobie z tym poradzili. Czesto tez na takie

> naprawy potrzebny jest czas a mi auto jest potrzebne wsumie na codzien i stac nie moze.

> Ale rozwaze ta opcje jeszcze

Skomplikowane to jest, ale jednak to Japończyk. Zadbany będzie jeździł bezawaryjnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> A po co ci mocniejszy? Do jazdy po Irlandii wystarczy, autostrad tam za bardzo nie macie,

Mamy mamy... Przez ostatnie 7 lat wybudowali taka siec autostrad, ze glowa mala.

Chociaz fakt, ze w moich okolicach nie ma zadnej.. Ja uzywam autostrady tylko jak jade od siebie do Dublina.

> ograniczenia prędkości są drakońskie.

Ehh. Drakonskie to sa w Polsce.

W Irl mamy 120 na autostradach, 100 na drogach krajowych, 80 na regionalnych i lokalnych, 60 przy wjazdach i wyjazdach z zabudowanych i 50 w zabudowanych. Inne ograniczenia sie praktycznie nie zdazaja. Dodajac do tego fakt, ze moich okoliach natknac sie na policje z raderem jest trudniej niz trafic w totka, to raczej nie ma problemu wink.gif

> A jeżeli priorytetem ma być niskie spalanie i niski

> podatek, to Prius jest idealny.

No owszem. Tak czy siak bedzie chyba szybszy niz i30 1.6 crdi.

> Skomplikowane to jest, ale jest to jednak Japończyk.

> Zadbany będzie jeździł bezawaryjnie

Ale latwo o zadbanego nie jest.

Napisano

> Mamy mamy... Przez ostatnie 7 lat wybudowali taka siec autostrad, ze glowa mala.

> Chociaz fakt, ze w moich okolicach nie ma zadnej.. Ja uzywam autostrady tylko jak jade od siebie do

> Dublina.

> Ehh. Drakonskie to sa w Polsce.

> W Irl mamy 120 na autostradach, 100 na drogach krajowych, 80 na regionalnych i lokalnych, 60 przy

> wjazdach i wyjazdach z zabudowanych i 50 w zabudowanych. Inne ograniczenia sie praktycznie nie

> zdazaja. Dodajac do tego fakt, ze moich okoliach natknac sie na policje z raderem jest

> trudniej niz trafic w totka, to raczej nie ma problemu

Ale mimo wszystko 120 na autostradach to śmiech na sali. A na większości dróg nie da się jechać szybciej, niż 80, bo są wąskie i kręte. Mocny silnik tam nie jest potrzebny. W Polsce mam średnią V z ostatnich 5.000 km 118 km/h. W Irlandii nie do zrobienia.

> Ale latwo o zadbanego nie jest.

No to kup z Niemiec albo Francji. Skoro uważasz, że można w Polsce jeździć samochodem z kierownicą po prawej, to i w Irlandii nie będziesz miał problemu z samochodem z kierownicą po lewej ok.gifsmirk.gif

Napisano

> Ale mimo wszystko 120 na autostradach to śmiech na sali. A na większości dróg nie da się jechać

> szybciej, niż 80, bo są wąskie i kręte. Mocny silnik tam nie jest potrzebny. W Polsce mam

> średnią V z ostatnich 5.000 km 118 km/h. W Irlandii nie do zrobienia.

jeździsz Kraków - Wrocław w kółko? rotfl.gif bo inaczej taka średnia jest nie do zrobienia w tym kraju. Co wiecej raczej nie zatrzymujesz sie na bramkach hehe.gif

Napisano

> jeździsz Kraków - Wrocław w kółko? bo inaczej taka średnia jest nie do zrobienia w tym kraju. Co

> wiecej raczej nie zatrzymujesz sie na bramkach

Zasadniczo ostatnio 90% moich tras to Kraków-Wrocław zlosnik.gif Na bramkach się zatrzymuję, ale między bramkami daję ile fabryka dała ok.gifwink.gif Policji tam nie ma wink.gif

Napisano

> ale ona działała, tylko pracowała nieco głośniej.

> Być moze, gdyby nikt jej nie wymieniał, do dziś nie sprawiałaby problemów.

> Ja bym za dyskwalifikację uznał, gdyby siadła uniemożliwiając dalszą jazdę..

albo panowie z serwisu zaproponowali wymianę, bo znajomemu cioci szwagra akurat była potrzebna taka turbinka.

bo klient nie będzie marudził jak mu się wymieni na nowa, a używaną, ale w dobrym stanie odda się za parę worków złota komuś potrzebującemu.

tak tylko knuję podstęp 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Każda awaria na gwarancji jest dla mnie dyskwalifikacją. A głośna praca turbiny i jej wymiana to

> poważna awaria.

auto jezdzilo normalnie, wlasiciciel nawet jak juz wiedzial to nie potrafil poznac, ze jest glosniej. Jak dla mnie to wyglada na wymiane na sztuke. Ktores auto serwisowane pywatnie przez pracownika aso potrzebowalo turbiny. Nestety ale jest to praktykowane. W niektorych przypadkach auta nawet robi sie w ASO - czy jest na to milaczace przyzwolenie czy kierownictwo nie jest w stanie poznac, ze aut jest na hali wiecej tego nie wiem.

Napisano

oszczednosci z hybrydy sa zerowe przy jezdzie tylko na trasie

Napisano

> No to 40kkm dla turbiny to cos niebardzo brzmi, ale z drugiej strony jak czytalem w necie o roznych

ale kupujesz auto nowe czy uzywane? Pisales, ze uzywane wiec jesli trafila sie jakas trefna turbina (z jakas wada produkcyjna) to juz bedzie wymieniona.

Ja bym sie tu nie doszukiwal awaryjnosci a raczej tego co pisalem wczesniej

Napisano

Z ta turbina nie demonizowalbym az tak bardzo.

Przy tym przebiegu jest to raczej odosobniony przypadek.

Zreszta istotne jest, ze zostala wymieniona w zasadzie profilaktycznie, z autem nic sie nie dzialo,

ba - wrecz podobalo mi sie jak sobie lekko gwizdala przy przyspieszaniu. A tak zachowywala sie od wyjechania autem z salonu, zatem sadzilem ze tak ma byc i jest fajnie zlosnik.gif

Dopiero jak zmienilem ASO ze wzgledu na miejsce zamieszkania i pojechalem na przeglad to mi powiedzieli ze chca zmienic bo ich zdaniem nie powinna tak gwizdac.

Spalanie: w trasie przy plynnej jezdzie, ale bez autostrad i predkosci rzedu 160, spokojnie miescisz sie w 5 a 5,5 litra.

Fotele: Zona jezdzi Pugiem 307 i tam przednie fotele sa zdecydowanie wygodniejsze, stad moja krytyka tych w moim aucie. Z kolei na pozycje za kierownica nie powiem zlego slowa, bardzo szybko znalazlem optymalna dla siebie. Kierownica fajnie lezy w dloniach, podlokietnik troche za bardzo cofniety do tylu. Irytuje brak "automatyki" szyb - musisz trzymac przycisk zeby sie szyba otworzyla, badz domknela. Wyjatkiem jest szyba pasazera, ale ja czesto korzystam z otwierania i pozostalych i jakos mnie to denerwuje zlosnik.gif

Aha, jeszcze jedna wada: srodkowe nawiewy sa tak skonstruowane, ze jak schladzasz auto, a wiec klima dziala na maksa, to jakby nie ustawil wieje na pasazera, albo kierowce i przeszkadza. Lepiej je wtedy po prostu zamknac.

Napisano

> albo panowie z serwisu zaproponowali wymianę, bo znajomemu cioci szwagra akurat była potrzebna taka

> turbinka.

> bo klient nie będzie marudził jak mu się wymieni na nowa, a używaną, ale w dobrym stanie odda się

> za parę worków złota komuś potrzebującemu.

> tak tylko knuję podstęp

Tez mi to przeszlo wtedy przez mysl, bo tak jak pisalem - ja nie zglaszalem problemow.

Napisano

> Każda awaria na gwarancji jest dla mnie dyskwalifikacją. A głośna praca turbiny i jej wymiana to

> poważna awaria.

weź się nie kompromituj. Od tego jest gwarancja, żeby wyłapać takie rzeczy.

Napisano

> weź się nie kompromituj. Od tego jest gwarancja, żeby wyłapać takie rzeczy.

Owszem. Ale dla mnie awaria auta w ciągu pierwszych 100kkm dyskwalifikuje daną markę i więcej jej nie kupię. Po prostu cenię niezawodność.

Napisano

> W zwiazku z tym chcialem zapytac.

> 1. Czy i30 lub ceed beda duzo mniejsze i mniej wygodne niz mazda 6?

> 2. Czy lepiej brac ceeda czy i30? (bardziej podoba mi sie i30, ale jesli z jakis wzgledow ceed

> bedzie lepszy, to i moze na niego sie zdecyduje.

> 3. Czy moge spodziewac sie jakis powazniejszych problemow w i30 lub ceedzie? (wiem ze maja lancuch

> rozrzadu i jednomasowe kolo zamachowe, weic juz tutaj kilka problemow odpada). Czy moze jakies

> inne bolaczki tych samochodow sa? (mazda mnie przyzwyczaila do zupelnie bezawaryjnej jazdy

> wiec nie chcialbym sie zawiesc).

Mój tata ma I30, ale benzynę 1.4. Jeździłem też trochę jako pasażer Mazdą 6, rocznik chyba 2007-2008. Co do wielkości i miejsca w środku, to imho nie widać, żeby mazda była klasę większym samochodem. Z przodu i z tyłu ilość miejsca podobna. A to dlatego, że i30/ceed to samochody oferujące chyba najwięcej miejsca na nogi dla pasażerów tylnej kanapy w klasie C ok.gif

Natomiast i30 na pewno nie jest samochodem bezawaryjnym zlosnik.gif Co do silnika diesla się nie wypowiem, ale z problemów, które miał ojciec to tak:

- od nowości źle spasowana i stukająca klapa bagażnika - naprawione w ASO łącznie z wymianą teleskopów klapy

- padające co chwilę jakieś łączniki w zawieszeniu

- padnięta chłodnica klimatyzacji - wymieniona w ramach gwarancji

- odpadające zaślepki klamek zewnętrznych - skleja się kropelką i jest git zlosnik.gif

- połamany kluczyk scyzoryk: nie - nie upadł, rozpadł się przy otwieraniu hehe.gif Dali nowy na gwarancji

- ostatnio zwróciłem tacie uwagę, że coś chicho chorbocze przy skręcaniu. W ASO powiedzieli, że zaczynają się jakieś luzy w układzie kierowniczym. Na razie można jeździć, ale szykować się powoli na naprawę

- po ostatnim przeglądzie samochód miał duże problemy z uruchomieniem silnika: okazało się, że wymieniony filtr paliwa był wadliwy - to już w sumie nie jest sprawa awaryjności samego samochodu, zdarza się.

- ciągłe skrzypienia z deski - tata już chyba chobbystycznie utyka do kratek nawiewów, łączeń palstików jakieś gumy, szmaty i sobie sam ciągle diagnozuje gdzie stuka, próbuje poprawić, takie ma zajęcie hehe.gif

- w silniku stukają zawory na zimno po uruchomieniu. Olej oczywiście wymieniany nawet częściej niż w instrukcji. Chociaż z tym to pewnie będzie jeździł jeszcze długo. Chociaż jak był nowy, nie stukały.

Samochód ma 60 tys. przebiegu.

Chociaż trzeba szczerze przyznać, że samochód nigdy nie zawiódł w trasie, rodzice zjeździli nim pół Europy, silnik jest dosyć oszczędny, samochód dosyć wygodny, ale widać też w nim to, że był jednym z najtańszych kompaktów na rynku

Napisano

> albo panowie z serwisu zaproponowali wymianę, bo znajomemu cioci szwagra akurat była potrzebna taka

> turbinka.

i ku temu bym się skłaniał smile.gif Serwis sam z siebie raczej nie zaproponuje wymiany na gwarancji.

Napisano

> i ku temu bym się skłaniał Serwis sam z siebie raczej nie zaproponuje wymiany na gwarancji.

żartujesz? Dobry serwis zaproponuje wymianę tego co potrzeba, nieważne na gwarnacji czy nie. Mnie we Fiacie np. sami zaproponowali wymianę amortyzatorów z przodu. Tak, pewnie też ktoś potrzebował moich amortyzatorów hehe.gif

Napisano

> żartujesz?

Nie żartuję. A to dlatego że moje firmowe auto raz było dawcą a w prywatnym raz byłem biorcą części gwarancyjnych. auta francuskie i niemieckie.

Poz tym nie wiesz że nie ma dobrych ASO? biglaugh.gif

Napisano

> Nie żartuję. A to dlatego że moje firmowe auto raz było dawcą a w prywatnym raz byłem biorcą

> części gwarancyjnych. auta francuskie i niemieckie.

> Poz tym nie wiesz że nie ma dobrych ASO?

acha, a ten wniosek wysnułeś na podstawie tych dwóch przypadków.

To ja uważam odwrotnie: nie ma dobrych warsztatów nie-ASO, bo przez pięć lat serwisowania jednego auta w ASO nic mi w nim nie popsuto i wszystko było zawsze zrobione jak należy, za to przez 1,5 roku serwisowania drugiego auta w innym warsztacie dwa razy o mało nie doszło do przegrzania silnika z winy mechaników

Napisano

> Nie wiem jak to dla Ciebie ale dla mnie to juz nie jest ZERO problemow !

To jest ZERO problemów dla właściciela, a że ASO samo zrobiło, to bravo dla nich, producenci "bardziej zachwalanych" w Polsce marek spuszczają klienta na drzewo, szczególnie jeśli idzie o turbo, które kierownik o miesiącu może zabić grinser006.gif

> Dla mnie wymiana turbiny po 40 000 km jest wiecej niz powaznym problemem.

A rozrząd po 5kkm, czy 12 kkm? grinser006.gif

> Bez problemu to jest auto ktorym przez 200 000 czy 250 000 km wymieniasz c najwyzej zarowki i olej

> przy przegladach.

pokaż no mnie palcem taki pojazd współcześnie produkowany, inna sprawa, mało kto trzyma tak długo pojazd grinser006.gif

Do autora, i30 będzie miało więcej miejsca dla pasażerów z tyłu kosztem bagażnika, a Cee'd odwrotnie wink.gif

Napisano

> . Irytuje brak "automatyki" szyb - musisz trzymac przycisk zeby sie

> szyba otworzyla, badz domknela. Wyjatkiem jest szyba pasazera, ale ja czesto korzystam z

> otwierania i pozostalych i jakos mnie to denerwuje

Prawdziwy mężczyzna nigdy nie czyta instrukcji obsługi samochodu tongue.gif

Naucz te szyby, by się automatycznie otwierały/zamykały.

Otworzyć (nie jestem pewien, czy całkiem) a potem przy zamykaniu trzymać guzik jeszcze ze 2-3 sekundy.

Nic się nie spali, wyłącznik krańcowy jest elektroniczny.

Po takiej operacji wystarczy lekko tknąć guzik góra lub dół i szyby jadą do końca.

Taka operacja działa w Ceed, nie sądzę, by w twoim I30 było inaczej, szczególnie że jedna szyba już działa ci automatycznie

Napisano

> Prawdziwy mężczyzna nigdy nie czyta instrukcji obsługi samochodu

> Naucz te szyby, by się automatycznie otwierały/zamykały.

> Otworzyć (nie jestem pewien, czy całkiem) a potem przy zamykaniu trzymać guzik jeszcze ze 2-3

> sekundy.

> Nic się nie spali, wyłącznik krańcowy jest elektroniczny.

> Po takiej operacji wystarczy lekko tknąć guzik góra lub dół i szyby jadą do końca.

> Taka operacja działa w Ceed, nie sądzę, by w twoim I30 było inaczej, szczególnie że jedna szyba już

> działa ci automatycznie

Wlasnie ze przeczytalem instrukcje 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

W i30 w wersji komfort tylko jedna szyba tak ma.

Ale nie omieszkam sprobowac ok.gif

Napisano

> Wlasnie ze przeczytalem instrukcje

> W i30 w wersji komfort tylko jedna szyba tak ma.

> Ale nie omieszkam sprobowac

Przypuszczam, że w twoim aucie ktoś niechcący dłużej trzymał ten guzik i zresetował automatyczne sterowanie tą jedną szybą,

W pale mi się nie mieści, żeby mogło to działać tylko dla jednej szyby icon_eek.gif. Komfort ?! hehe.gif

Zajrzałem do swojej instrukcji - mętnie to jest opisane ale wystarczy przytrzymać guzik pół sekundy.

Spróbuj nawet dłużej i daj znać o skutkach.

Napisano

Sprobuje, ale to taka dziwna polityka peoducenta. Zreszta mam na przyciskach zaznaczone ktore jest "auto" a ktore nie.

Napisano

> acha, a ten wniosek wysnułeś na podstawie tych dwóch przypadków.

To są 2 przypadki w których osobiście brałem udział a nie słyszałem że ktoś czy coś. Oprócz tego znam wiele innych bo tak sie składa że 3 dośc bliskie mi osoby pracują w różnych serwisach ASO w tym jedna na rozliczeniach gwarancyjnych u importera. Wymiana turbo to pikuś skoro można było tłumacząc sie good willem przewalić na gwarancji cały silnik

Dla mnie ASO to konieczność w wypadku auta na gwarancji i w wypadku gdy nie ma łatwo dostępnego dla danej marki know-how. Paska B6 w TDI zrobi średnio rozgarnięty kowal. Z Mondeo mk IV będzie to dużo trudniejsze bo vag-com za 100 zł tu nie pomoże

Napisano

> Sprobuje, ale to taka dziwna polityka peoducenta. Zreszta mam na przyciskach zaznaczone ktore jest

> "auto" a ktore nie.

Wszystko możliwe, chociaż w pale mi się nie mieści.

Dlaczego akurat szyba pasażera taka wyjątkowa?

Zrozumiałbym automat tylko przy kierowcy - pobór biletu, płacenie na bramkach itp.

Dwie przednie elektryczne, z tyłu korbki - tak mamy w Lanosie, to potrafię pojąć.

Może masz przerobionego "anglika"? yikes.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko możliwe, chociaż w pale mi się nie mieści.

> Dlaczego akurat szyba pasażera taka wyjątkowa?

> Zrozumiałbym automat tylko przy kierowcy - pobór biletu, płacenie na bramkach itp.

> Dwie przednie elektryczne, z tyłu korbki - tak mamy w Lanosie, to potrafię pojąć.

> Może masz przerobionego "anglika"?

A moze poprostu tak producent zaplanowal i juz nie oplacalo im sie robic osobnych rozwiazan do RHD i LHD, wiec zrobili zeby byla szyba kierowcy w RHD i szyba pasazera w LHD.

Takie kwiatki wbrew pozorom sie czesto zdazaja.

Przykladem jest np Nissan primera P12, ktora w wersji RHD ma jedyny zamek w drzwiach operowany kluczykiem, po stronie pasazera.

Podobnie np Peugeot 206 w wersji RHD ma wycieraczki chodzace tak samo jak w LHD (od prawej do lewa).

Napisano

> Wszystko możliwe, chociaż w pale mi się nie mieści.

> Dlaczego akurat szyba pasażera taka wyjątkowa?

> Zrozumiałbym automat tylko przy kierowcy - pobór biletu, płacenie na bramkach itp.

> Dwie przednie elektryczne, z tyłu korbki - tak mamy w Lanosie, to potrafię pojąć.

> Może masz przerobionego "anglika"?

Pasazera? Ojej nie, pomylilem sie w pierwszym poscie. Ten automat jest dla szyby kierownika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.