Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opadająca maska

Featured Replies

Napisano

Czy wiecie jaki jest problem z niepozornym kawałkiem plastiku, zwanym "uchwytem podpory maski"? Dawno temu złamał mi się oryginalny, akurat byłem w obcym mieście i dokupiłem pierwszy lepszy w napotkanym sklepie, taki jak ten w zał., tyle że biały. Ale okazało się, że jest trochę za mały w stos. do kwadratowego otworu o boku 9,2mm w mojej masce. Prowizorycznie jakoś wcisnąłem w otwór kawałek blachy i jakos się trzymało, jednak teraz postanowiłem zrobić z tym porządek i oryginalny, albo pasujący dokładnie uchwyt okazał się nie do kupienia.

I co byście tu doradzili? Niby głupia sprawa ale trochę upierdliwa

post-147237-14352517629235_thumb.jpg

Napisano

> Czy wiecie jaki jest problem z niepozornym kawałkiem plastiku, zwanym "uchwytem podpory maski"?

> Dawno temu złamał mi się oryginalny, akurat byłem w obcym mieście i dokupiłem pierwszy lepszy

> w napotkanym sklepie, taki jak ten w zał., tyle że biały. Ale okazało się, że jest trochę za

> mały w stos. do kwadratowego otworu o boku 9,2mm w mojej masce. Prowizorycznie jakoś wcisnąłem

> w otwór kawałek blachy i jakos się trzymało, jednak teraz postanowiłem zrobić z tym porządek i

> oryginalny, albo pasujący dokładnie uchwyt okazał się nie do kupienia.

> I co byście tu doradzili? Niby głupia sprawa ale trochę upierdliwa

A nie da się zamontować do podtrzymania maski sprężyny gazowej? Toż to duża wygoda i czyste ręce gdy jedynie "zagląda sięę pod maske

Napisano

1. pojechal bym do ASO i zamowil

2. pojechal bym na szrot i kupil

3. poszukal bym na allegro u sprzedawcow sprzedajacych czesci do twojego samochodu i przedzwonil do nich czy nie maja

Napisano

Podjedź do Auto-samu, może uda Ci się coś dopasować, ZTCP to mają trochę "takich plasticzków".

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> A nie da się zamontować do podtrzymania maski sprężyny gazowej? Toż to duża wygoda i czyste ręce

> gdy jedynie "zagląda sięę pod maske

Ciekawa propozycja cool.gif

Jedna czy 2 sprężyny muszą być? I do jakiego samochodu?

Napisano

> Ciekawa propozycja

> Jedna czy 2 sprężyny muszą być? I do jakiego samochodu?

kwestia ile waży maska, jaką ma powierchnię i czy da się łatwo coś zamontować. 90 % sprężyn mocuje się na kulki z gwintem (przeważnie M8) - długośc będzie zależała od mocowań, które również można zakuć samemu (nitonakrętki), a siła sprężyn i ilość od wagi unoszonej maski

chodzi o Kię? może na jakim forum marki ktoś już przetarł ten szlak niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> kwestia ile waży maska, jaką ma powierchnię i czy da się łatwo coś zamontować. 90 % sprężyn mocuje

> się na kulki z gwintem (przeważnie M8) - długośc będzie zależała od mocowań, które również

> można zakuć samemu (nitonakrętki), a siła sprężyn i ilość od wagi unoszonej maski

> chodzi o Kię? może na jakim forum marki ktoś już przetarł ten szlak

Raczej nie. Ale zdobędę te dane techniczne i zapodam smile.gif

Napisano

Do mojego Opla taki element kosztuje 8,12 zł w ASO. Czy jeśli do Twojego kosztuje podobnie, to chce Ci się bawić w szukanie poza ASO?

Napisano

Ja zawsze kupuje w ASO, a duzo tego kupilem bo ciagle sie łamią (Nissan).

Mozna szukac na szrotach albo allegro - pytac tych ktorzy sprzedaja czesci Twojego modelu, nawet jak nie maja tego wystawionego na aukcji (bo raczej nie bedzie) to moze gdzies w garazu u nich lezy.

Napisano

> nie masz innych problemów?

> olał bym i napił się

Może i nie ma. Za to Ty możesz mieć problem z dokonywaniem kolejnych wpisów na tym forum. czerwona.gif

mar00ha

Napisano

> Może i nie ma. Za to Ty możesz mieć problem z dokonywaniem kolejnych wpisów na tym forum.

> mar00ha

a Ciebie co boli hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> a Ciebie co boli

Właśnie naruszyłeś punkt siódmy Regulaminu.

Masz czas na zapoznanie się z nim.

admin.gif

mar00ha

Napisano

> Czy wiecie jaki jest problem z niepozornym kawałkiem plastiku, zwanym "uchwytem podpory maski"?

> Dawno temu złamał mi się oryginalny, akurat byłem w obcym mieście i dokupiłem pierwszy lepszy

> w napotkanym sklepie, taki jak ten w zał., tyle że biały. Ale okazało się, że jest trochę za

> mały w stos. do kwadratowego otworu o boku 9,2mm w mojej masce. Prowizorycznie jakoś wcisnąłem

> w otwór kawałek blachy i jakos się trzymało, jednak teraz postanowiłem zrobić z tym porządek i

> oryginalny, albo pasujący dokładnie uchwyt okazał się nie do kupienia.

> I co byście tu doradzili? Niby głupia sprawa ale trochę upierdliwa

Zostaw ten który jest. Jak często otwierasz maskę, że Ci to przeszkadza

Napisano
  • Autor

wyglada to tak jak w przykładowym ogłoszeniu

Rysunek techniczny jest tu

Ile wazy maska? Musiałbym chyba zdjąć i zważyc - a nie da się porównac z innym samochodem podobnej wielkości? hmm.gif

Napisano

Tak jak wyżej wspomniano jednym z rozwiązań jest zamontowanie sprężyn gazowych.

Przeważnie da się znaleźć na boku klapy i na błotniku otwory lub śruby dogodne go wkręcenia przegubów kulkowych o takich:

302.jpg

Sam siłownik można zamontować na dwa sposoby

1) na błotniku bliżej przodu

largeimg,IMG_4e984b9c62d97820.jpg

2) na masce bliżej przodu

e259f7fba4781b1dmed.jpg

Znając długości pomiędzy punktami montażu (przy masce zamkniętej i otwartej) oraz szacując potrzebną siłę można sobie spróbować dobrać z jakiego auta siłownik (maski lub bagażnika) może przypasować (patrzymy na parametry Długość, Skok i Siła)

http://www.fakrosno.pl/PL/Sprezyny_gazowe/Katalog/Aftermarketowy.html

Kiedy u mnie w Bravie urwał się fabryczny kijek, w ten sposób dobrałem sprężyny z bagażnika pojazdu Łada Niva i sprawuje się do dzisiaj idealnie.

Nyple-kulki pasowały w miejsce fabrycznych śrub, jedynie 2 otwory rozgwintowałem z M6 na M8 (bo takie nyple-kulki akurat dostałem w sklepie).

No i jeszcze (więdząc że szukam do Nivy) szukałem siłowników z taką końcówką

8a_t.jpg

, a nie taką

teleskopmaski.jpg

bo było mało miejsca i taka grubsza, plastikowa osłona przegubu nie mieściłaby się między błotnik a maskę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.