Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat 500L - jazda próbna....

Featured Replies

Napisano

> niestety po ~10latach i/lub ~90-100tys auto zaczynają trapić drobne choć czasem uciążliwe

> usterki... Ewentualnie trzeba w niego po tym czasie włożyć z 2-3 tysiące i ma się kolejne parę

> lat spokoju z mechaniką

Ale ja świetnie to rozumiem. Tylko na jesieni zeszłego roku robiłem tylne hamulce. Wymieniłem całość. Zrobiłem na najlepszych, dostępnych częściach. Na wiosnę trzeba było rozebrać, czyścić i smarować. Na przedniej tarczy robi się rant, który regularnie trzeba zeszlifować. Bo jest upierdliwe terkotanie. Śruby w desce się same odkręcają więc zaczyna się brzęczenie w różnych dziwnych miejscach. Trzeba podgłaśniać radio albo wszystko podokręcać. Pewnego dnia przekręcam kluczyk, poruszyło wałem i padło. Otwieram maskę - dziura w cewce. Ja wiem że te awarie są stosunkowo niewielkie. Ale jak się to pozbiera do kupy i policzy czas spędzony na parkingu/u mechaników to jednak wychodzi tego trochę. Co nie zmienia faktu że dalej lubię to auto.

Moje ma 120 kkm przebiegu. Ale koleżanka ma od nowości z 60 kkm przebiegu i miała więcej problemów.

Napisano

ja pamiętam, że robiłem w matizie kompleksowy remont tylnych hamulców: bębny, szczęki, cylinderki, łożyska, płyn, przewody. Kosztowało ładnych parę stówek. Ze 10 tys. km później na badaniu technicznym wyszło, że jedno tylne koło prawie nie hamuje. Podbno padł cylinderek. Tak samo z amortyzatorami: po roku jeden miał sprawność moniżej minimum. Taka jakość części

Napisano

> Ale ja świetnie to rozumiem. Tylko na jesieni zeszłego roku robiłem tylne hamulce. Wymieniłem

> całość. Zrobiłem na najlepszych, dostępnych częściach. Na wiosnę trzeba było rozebrać, czyścić

> i smarować.

u mnie na razie jeszcze fabryczne - ale fakt, jakość części, zwłaszcza zamienników często jest kiepska - to duży problem. A oryginałów już często nie ma.

> Na przedniej tarczy robi się rant, który regularnie trzeba zeszlifować. Bo jest

> upierdliwe terkotanie. Śruby w desce się same odkręcają więc zaczyna się brzęczenie w różnych

> dziwnych miejscach. Trzeba podgłaśniać radio albo wszystko podokręcać.

jesteś pewien, że to deska? U mnie na wybojach stukają grzybki zamykania drzwi...

> Pewnego dnia przekręcam

> kluczyk, poruszyło wałem i padło. Otwieram maskę - dziura w cewce.

pierwszy raz słyszę o takim problemie blush.gif Aparat zapłonowy i owszem, ale cewka?

> Ja wiem że te awarie są

> stosunkowo niewielkie. Ale jak się to pozbiera do kupy i policzy czas spędzony na parkingu/u

> mechaników to jednak wychodzi tego trochę. Co nie zmienia faktu że dalej lubię to auto.

> Moje ma 120 kkm przebiegu.

no i zapewne z 10-12 lat... Niestety, ale miejskie, tanie auto w tym wieku nie będzie bezawaryjne... U mnie przez 5 lat nie było robione nic poza eksploatacją, później zaczęły się drobne usterki - ale ma dopiero 8 lat i zdaję sobie sprawę, że za rok-dwa zaczną się większe naprawy...

> Ale koleżanka ma od nowości z 60 kkm przebiegu i miała więcej problemów.

Zależy jak się trafi...

Napisano

> Fiat powinien robić więcej tego typu >

>aut

Stanowczo bo jak wycofaja Bravo nie bedzie co kupic...

Zostana male bzdyczki i ogromny freemont no.gif

Napisano

> jesteś pewien, że to deska? U mnie na wybojach stukają grzybki zamykania drzwi...

Tak. Odłamała się z jednej strony blaszka przy klaksonie. To przykleiłem ale w desce dalej coś brzęczy. Grzybki to swoją drogą.

> pierwszy raz słyszę o takim problemie Aparat zapłonowy i owszem, ale cewka?

Cewka. Na szczęście oryginał Delphi 96 zł i wymiana 5 minut.

> no i zapewne z 10-12 lat (...)

Wiesz - nikt nie wymaga od 11-letniego auta stanu idealnego. Brzęczy - trudno. Jak jest ciepło to dokręcam. Przerdzewiała miska olejowa - trudno - wymieniłem. Przerdzewiał bak - to samo. Zardzewiały progi - wymieniłem. Z racji tego że drogi muszą być w zimie czarne bo jeden mistrz z drugim się popłacze jak będzie cm śniegu, Kraków nie jest łatwym środowiskiem dla samochodów. Ale te hamulce mnie przerastają. Najgorsze jest to że kupiłem bo większość tu twierdziła że jest bezawaryjny. W związku z tym poznałem definicję bezawaryjności nieco różną od tej, którą ja znam. Na razie niech jeździ. Trafi się coś to wymienię.

Napisano

> Wiesz - nikt nie wymaga od 11-letniego auta stanu idealnego. Brzęczy - trudno. Jak jest ciepło to

> dokręcam. Przerdzewiała miska olejowa - trudno - wymieniłem. Przerdzewiał bak - to samo.

> Zardzewiały progi - wymieniłem. Z racji tego że drogi muszą być w zimie czarne bo jeden mistrz

> z drugim się popłacze jak będzie cm śniegu, Kraków nie jest łatwym środowiskiem dla

> samochodów. Ale te hamulce mnie przerastają. Najgorsze jest to że kupiłem bo większość tu

> twierdziła że jest bezawaryjny. W związku z tym poznałem definicję bezawaryjności nieco różną

> od tej, którą ja znam. Na razie niech jeździ. Trafi się coś to wymienię.

Matiz bezawaryjny był tak do 7-8 lat. Później okazało się, że im starszy, tym gorzej - i to zaczyna padać sporo rzeczy na raz 270751858-jezyk.gif Niby pierdoły, ale bywa, że jest tego sporo. Jeszcze pytanie, czy masz go od nowości, czy odkupowałeś - bo jak to drugie to nie wiadomo, co poprzedni właściciel z nim robił 270751858-jezyk.gif

Napisano

> masz go od nowości, czy odkupowałeś - bo jak to drugie to nie wiadomo, co poprzedni właściciel

> z nim robił

Odkupiłem. Ale znałem ten samochód od początku.

Napisano

> ok, albo któryś z nas znajdzie jakieś wiarygodne źródło;)

KLIK zobacz wyposażenie wersji Easy grinser006.gif

Napisano

> a ja coraz bardziej dorastam do kupna zwyklej 500 1.2 + LPG jako wozka sklepowego i taczki na

> dojazdy do roboty

facet w 500? nieeeee zlosnik.gif

Napisano

> facet w 500? nieeeee

gej w ladzie?? nieeeee zlosnik.gif

Napisano

> gej w ladzie?? nieeeee

głab w hultaju? nieeee hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.