Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat 500L - jazda próbna....

Featured Replies

Napisano

Witam, dziś miałem przyjemność odbyć jazdę testową nowym Fiatem 500L.

Auto wyposażone w silnik 1.4 95KM, (z tego co wiadomo będzie jeszcze 1.3MJ II, oraz dwucylindrowy Twin Air o mocy 105koni - podobno z czasem ma dojść silnik 1.6MJ 105koni)

Autem zrobiłem tylko ok 15km po poznaniu. Co zaskakuje? jest ogromny, ale ogromny, ustawiliśmy auto obok outlandera z 2007r i Fiat był tylko minimalnie niższy. Długością przypomina bravo (jest o 8cm dłuższy od punto evo) To co zaskakuje po zajęciu miejsca za kierownicą to widoczność (praktycznie widać wszystko w 360%) oraz bardzo dużo miejsca na nogi jak i nad głową (mam 182cm wzrostu) Pozycja za kierownica jest dość dobra, kierownica podobna do nowej pandy, zmienione zegary (kolor podświetlenia został zmieniony na błękitny!) zestaw multimedialny z radiem praktycznie żywcem wyjęty z fiata freemont, pokrętła od nawiewów również do złudzenia przypominają te z sedici, cała deska prezentuje się dość okazale i funkcjonalnie. Uwaga, to nie jest trochę inna 500, to jest całkowicie inny samochód, jeśli chodzi o wnętrze to z Fiata 500 zostało tylko lusterko wsteczne. Co do miejsca na tylnej kanapie to jest go wiecej niż w fiacie croma - moim zdaniem. Autem spokojnie może podróżować 4 dorosłych facetów i każdy z nich siedzi bardzo wygodnie.

Co do samej jazdy w trybie miejskim auto sprawuje się całkiem dobrze, jest świetnie wyciszone, spokojnie moza rozmawiać z pasażerami przy większych prędkościach - najlepszy wynik w swojej klasie. Tak jak już wspomniałem wyżej widoczność jest idealna w każdym kierunku. Mimo że auto jest wysokie przedni zderzak jest dość nisko zawieszony i to może być duży minus jeśli chodzi o podjazd pod wysokie krawężniki na mieście.

Co do samego wyglądu auta, kwestia gustu, a wiadomo każdy ma inny, osobiście auto przypadło mi do gusty, strasznie podobny do mini. Samochód przyciąga wzrok kierowców innych aut.

Reasumując, auto bardzo średnich rozmiarów za to z bardzo przestronnym wnętrzem. I dość dużym bagażnikiem. Na tle konkurencyj wypada całkiem pozytywnie. Niestety cały piękny obraz auta może psuć cena (od ok. 50tyś zł - wersja bez klimatyzacji sick.gif)

Zachęcam wszystkich do odbycia jazdy próbnej, kiedy już pojawią się w salonach, będziecie bardzo zaskoczeni. ok.gif

Napisano

> Niestety cały piękny obraz auta

> może psuć cena (od ok. 50tyś zł - wersja bez klimatyzacji )

63k wersja z klimatyzacją i radiem.

Napisano
  • Autor

> 63k wersja z klimatyzacją i radiem.

coś koło tego, cennik podobno ma się zmienić, teraz tylko pytanie czy góra czy dół...

Napisano

> coś koło tego, cennik podobno ma się zmienić, teraz tylko pytanie czy góra czy dół...

Syndrom Stilo.... grinser006.gif

Napisano

> coś koło tego, cennik podobno ma się zmienić, teraz tylko pytanie czy góra czy dół...

Raczej nie zmieni się.

Drukowany oglądali'm.

Aha, wyjściowo silnik to ZTCP nieśmiertelne 1,2

Napisano

> Syndrom Stilo....

To nie jest samochód dla Polaków - tak samo jak zwykłe 500

Napisano
  • Autor

> Syndrom Stilo....

najgorzej jeśli popełnią ten sam błąd co przy nowej pandzie, kiedy wchodziła na rynek w styczniu, cena wyjściowa była o ile dobrze pamiętam 34990, dużo ludzi się przestraszyło ceny i uciekli do konkurencji, dziś możemy już kupić za 31 900, co z tego jak klientów brakuje....

Napisano
  • Autor

> Raczej nie zmieni się.

na 90% się zmieni, pod koniec października bedzie wiadomo już dokładnie jakie są ceny.

> Drukowany oglądali'm.

> Aha, wyjściowo silnik to ZTCP nieśmiertelne 1,2

Napisano

wiec jaka cena bylaby ok? piszesz o ogromnej cromie ktora oferowala mniej miejsca. porownujesz wymiarami do innego duzego auta. czy ta cena to czy na pewno tak duzo jak na taka uzytecznosc? w dodatku przy rozmiarach auta jak punto. IMO malo ktory samochod seg C oferuje tyle miejsca dla pasazerow co 500l.

Napisano

> To nie jest samochód dla Polaków - tak samo jak zwykłe 500

dlaczego?

Napisano

Szkoda tylko, że nie ma mocniejszych silników, przydałby się 1.4t-jet i jakiś mocniejszy MJ, choćby te z bravo. Auto w sumie za nie mała kase a silniki lekko dychawiczne crazy.gif

Napisano
  • Autor

> wiec jaka cena bylaby ok? piszesz o ogromnej cromie ktora oferowala mniej miejsca. porownujesz

> wymiarami do innego duzego auta. czy ta cena to czy na pewno tak duzo jak na taka uzytecznosc?

> w dodatku przy rozmiarach auta jak punto. IMO malo ktory samochod seg C oferuje tyle miejsca

> dla pasazerow co 500l.

cena jest tylko troszkę za wysoka, fjat promuje to auto jako idealne dla rodziny do miasta. Już na drugim poziomie wyposażenia (gdzie znajduję się "już" klimatyzacja) mamy TEMPOMAT w standardzie!tylko pytam się po jaką cholerę skoro niby jest to auto do miasta? A co jak co ale taki tempomat to pewnie z 1000zł pociągną, czy myle się?

Napisano
  • Autor

> Szkoda tylko, że nie ma mocniejszych silników, przydałby się 1.4t-jet i jakiś mocniejszy MJ, choćby

> te z bravo. Auto w sumie za nie mała kase a silniki lekko dychawiczne

czekam tylko za silnikiem 1.6MJ 105KM bo on świetnie pasował do bravo, wiec myśle że i do 500L bedzie również dobry.

Napisano

Circa about 60 KM w aucie wielkości Outlandera ?

To nawet jak na EU standard krzywizny banana byłoby przegięcie.

Napisano

> dlaczego?

Dlatego, że jak slyszą 50k zł to włos im się na głowie jeży, że ktoś tyle zapłacił za małego Fiata, gdy spokojnie mógł kupić Der Paśnika od dziadka spineyes.gif.

Napisano
  • Autor

> Circa about 60 KM w aucie wielkości Outlandera ?

> To nawet jak na EU standard krzywizny banana byłoby przegięcie.

porównywanie 1.2 do 1.4 16V to tak jakby porównać silnik vw 1.9tdi i 2.0tdi, niby oba tdi ale...

Napisano

> cena jest tylko troszkę za wysoka, fjat promuje to auto jako idealne dla rodziny do miasta. Już na

> drugim poziomie wyposażenia (gdzie znajduję się "już" klimatyzacja) mamy TEMPOMAT w

> standardzie!tylko pytam się po jaką cholerę skoro niby jest to auto do miasta? A co jak co ale

> taki tempomat to pewnie z 1000zł pociągną, czy myle się?

ale pomijasz wazniejsze rzeczy ktore sa juz w drugiej wersji standardem:) a ktorych nie maja konkurenci nawet w opcji.

dlaczego piszesz juz klimatyzację? ktory samochod na rynku ma klime od 1 poziomu? oczywiscie w seg b, c ?

tempomat zgodze sie niezbędny nie jest.

Napisano
  • Autor

> ale pomijasz wazniejsze rzeczy ktore sa juz w drugiej wersji standardem:) a ktorych nie maja

> konkurenci nawet w opcji.

np?

> dlaczego piszesz juz klimatyzację? ktory samochod na rynku ma klime od 1 poziomu? oczywiscie w seg

> b, c ?

b-max chyba już ma.

> tempomat zgodze sie niezbędny nie jest.

ok.gif

Napisano

> np?

dotykowy ekran, bluetootha u innych trzeba wyzej szukac, to co mozna zrobic z tylna kanapa i jeszcze trochę by sie znalazło z rzeczy podnoszących funkcjonalność

> b-max chyba już ma.

nie ma smile.gif i cene ma gorsza

Napisano
  • Autor

> dotykowy ekran, bluetootha u innych trzeba wyzej szukac, to co mozna zrobic z tylna kanapa i

dotykowy ekran jest akurat opcją.

> jeszcze trochę by sie znalazło z rzeczy podnoszących funkcjonalność

> nie ma i cene ma gorsza

fakt, teraz sprawdziłem brak klimy w ambiente, dopiero jest w trend.

Napisano

> dotykowy ekran jest akurat opcją.

nie dokonca masz racje smile.gif dopytaj w salonie:)

> fakt, teraz sprawdziłem brak klimy w ambiente, dopiero jest w trend.

ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie dokonca masz racje dopytaj w salonie:)

? w "pop star" i "eazy" jest w opcji, jedynie w lounge jest "zestaw multimedialny" o ile dobrze pamietam

Napisano

> ? w "pop star" i "eazy" jest w opcji, jedynie w lounge jest "zestaw multimedialny" o ile dobrze

> pamietam

zle pamiętasz smile.gif easy ma na 100%

Napisano

> daje 0.7l że nie

ok przyjmuje wyzwanie :D rozstrzygnięcie po pojawieniu sie cenników? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ok przyjmuje wyzwanie :D rozstrzygnięcie po pojawieniu sie cenników?

ok, albo któryś z nas znajdzie jakieś wiarygodne źródło;)

Napisano

> ok, albo któryś z nas znajdzie jakieś wiarygodne źródło;)

ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> dlaczego?

Za mało samochodu za zbyt duże pieniądze.

Rynek polski NIE jest rynkiem na pojazd lajfstajlowy, o ile nie przykładamy WŁAŚCIWE miary do konceptu "lajfstajlowy" i z tej definicji spada fałwej w tedeiku.

Napisano

> wiec jaka cena bylaby ok?

Za darmo też byłoby za drogo.

Napisano

> cena jest tylko troszkę za wysoka, fjat promuje to auto jako idealne dla rodziny do miasta. Już na

> drugim poziomie wyposażenia (gdzie znajduję się "już" klimatyzacja) mamy TEMPOMAT w

> standardzie!tylko pytam się po jaką cholerę skoro niby jest to auto do miasta? A co jak co ale

> taki tempomat to pewnie z 1000zł pociągną, czy myle się?

Tempomat to do miasta akurat GENIALNY wynalazek.

Napisano

> np?

Ekspres do kawy :-)

Napisano

> porównywanie 1.2 do 1.4 16V to tak jakby porównać silnik vw 1.9tdi i 2.0tdi, niby oba tdi ale...

Ten drugi po prostu mniej kultowy.

Napisano

> Raczej nie zmieni się.

> Drukowany oglądali'm.

z tego co mi mówili w salonie, to 1.4 Będzie podstawowym silnikiem.

Napisano

> najgorzej jeśli popełnią ten sam błąd co przy nowej pandzie, kiedy wchodziła na rynek w styczniu,

> cena wyjściowa była o ile dobrze pamiętam 34990, dużo ludzi się przestraszyło ceny i uciekli

> do konkurencji, dziś możemy już kupić za 31 900, co z tego jak klientów brakuje....

ba.. za wersje gdzie byla chociazby klimka i cos do grania wychodzilo za pande III ponad 40 kzl...

sam bylem w takiej sytuacji tyle ze... wzialem pande II z tym co uwazalem ze mi sie przyda

Napisano

> Dlatego, że jak slyszą 50k zł to włos im się na głowie jeży, że ktoś tyle zapłacił za małego Fiata,

> gdy spokojnie mógł kupić Der Paśnika od dziadka .

mala to jest panda, 500l nie jest malym fiatem zlosnik.gif

Napisano

a ja coraz bardziej dorastam do kupna zwyklej 500 1.2 + LPG jako wozka sklepowego i taczki na dojazdy do roboty

Napisano

> a ja coraz bardziej dorastam do kupna zwyklej 500 1.2 + LPG jako wozka sklepowego i taczki na

> dojazdy do roboty

Chwalisz sie, czy zalisz? Bo jakos zwiazku z watkiem nie widze hahaha.gif

Napisano

> Chwalisz sie, czy zalisz? Bo jakos zwiazku z watkiem nie widze

chwale sie bo

do tej pory nawet nie spogladalem na ta marke blush.gif

a teraz do tego doroslem

Napisano

> ale pomijasz wazniejsze rzeczy ktore sa juz w drugiej wersji standardem:) a ktorych nie maja

> konkurenci nawet w opcji.

> dlaczego piszesz juz klimatyzację? ktory samochod na rynku ma klime od 1 poziomu? oczywiscie w seg

> b, c ?

Mitsu Colt w podstawowej wersji ma chyba nawet pol automatyczna jesli dobrze pamietam za 35 990 w podstawowej wersji zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Za mało samochodu za zbyt duże pieniądze.

Fiat 500L to duży samochód.

> Rynek polski NIE jest rynkiem na pojazd lajfstajlowy, o ile nie przykładamy WŁAŚCIWE miary do

> konceptu "lajfstajlowy" i z tej definicji spada fałwej w tedeiku.

niby tak, ale z roku na rok polski rynek się zmienia...

Napisano
  • Autor

> Tempomat to do miasta akurat GENIALNY wynalazek.

poważnie mówisz czy jaja sobie robisz bo nie wiem jak to odebrać grinser006.gif

Napisano

> poważnie mówisz czy jaja sobie robisz bo nie wiem jak to odebrać

To sobie zamontuj tempomat, wtedy zrozumiesz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To sobie zamontuj tempomat, wtedy zrozumiesz

tak się składa że mam już tempomat wiec po co mi drugi? wink.gif

O ile na trasie zdarza mi się korzystać o tyle w mieście nie widzę sensu, może dlatego że mam automat i nie interesuję mnie zmiana biegów niewiem.gif

Napisano

> To sobie zamontuj tempomat, wtedy zrozumiesz

do miasta tempomat..... jak dla mnie (z doswiadczenia wlasnego) ostatnia rzecz ktora w miescie moze byc uzyteczna

ile czasu/jaki odcinek codziennych jazd mozna w miescie przejechac z jednostajna predkoscia...moze w porywach i to sporadycznych porywach.. kilkaset metrow.... w ciagu dnia?

Napisano

> standardzie!tylko pytam się po jaką cholerę skoro niby jest to auto do miasta?

Odpowiedź może być zaskakująca - bo TwinAir'em poza miastem (na Śląsku z miasta do miasta, najlepiej poruszać się autostradami lub S-kami) nie da się jeździć inaczej jak tylko z tempomatem smile.gif

Wyjaśnienie tej kwestii zajęłoby dłuższą chwilę, więc celowo pomijam. Doświadczenie w tym względzie jakieś tam mam...

Napisano

> mala to jest panda, 500l nie jest malym fiatem

Dla miłośnika Der Paśnika każdy Fiat jest mały wink.gif.

Przypomniała mi się historyjka, pasująca w sumie do tego co powyżej. Jak kupiłem Bravo to kumpel mieszkający w PL zapytał mnie ile za niego zapłaciłem. Jak mu odpowiedziałem, on mi na to: tyle pieniędzy dałeś za Fiata? Ja bym w życiu tyle za Fiata nie zapłacił sick.gifclown.gifbuu.gifhehe.gif

Napisano

> tak się składa że mam już tempomat wiec po co mi drugi?

Do nauki zlosnik.gif

> O ile na trasie zdarza mi się korzystać o tyle w mieście nie widzę sensu, może dlatego że mam

> automat i nie interesuję mnie zmiana biegów

Mam manual i tempomat i go praktycznie nigdy nie wyłaczam. Po co ja to wygoda wink.gif

Napisano

> Mitsu Colt w podstawowej wersji ma chyba nawet pol automatyczna jesli dobrze pamietam za 35 990 w

> podstawowej wersji

chodziło mi o konkurentów do których da się zapakować więcej niż jedną torbę z zakupami grinser006.gif

idąc Twoim tropem Panda ma klimę za 29 990 i co z tego grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> idąc Twoim tropem Panda ma klimę za 29 990 i co z tego

panie, sąsiad ostatnio to za 29 kupił pasata, mówie ci prawie nówka grinser006.gif

a na poważnie to pandę podałem tylko jako przykład, chyba zły przykład tongue.gif

Napisano

> Fiat 500L to duży samochód.

No fakt. Szesnastu nas się do środka zmieściło. Z dziewczynami łącznie...

Istotnie, świadczy to o pojemności samochodu :->

> niby tak, ale z roku na rok polski rynek się zmienia...

Ale jeszcze nie w takim stopniu.

Popatrz na statystyki sprzedaży nowych samochodów vs generalny potencjał rynku...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.