Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie postojowe

Featured Replies

Napisano

Interesuje mnie ogrzewanie postojowe, czy np. w tym zestawie czegoś brakuje:

http://moto.allegro.pl/vw-touareg-webasto-podgrzewacz-komplet-i2627948954.html

Czy byłby to duży problem żeby podpiąć go w innym aucie ?

Skąd on pobiera paliwo, z baku samochodu czy trzeba dołożyć osobny zbiornik ?

Napisano

> Interesuje mnie ogrzewanie postojowe, czy np. w tym zestawie czegoś brakuje:

> http://moto.allegro.pl/vw-touareg-webasto-podgrzewacz-komplet-i2627948954.html

Nie wiem

> Czy byłby to duży problem żeby podpiąć go w innym aucie ?

Myślę że nie, kwestia miejsca i paliwa (Benzyna lub Diesel nie są zamienne)

> Skąd on pobiera paliwo, z baku samochodu czy trzeba dołożyć osobny zbiornik ?

Wpina się w przewód paliwowy lub w bak

Napisano

> http://moto.allegro.pl/vw-touareg-webasto-podgrzewacz-komplet-i2627948954.html

Tak brakuje zlosnik.gif VW touarega ,unikaj zestawów na CANie bo nie załozysz tego bezproblemowo w innym aucie waytogo.gif

Z założeniem w aucie nie ma wiekszych problemów ale musi byc to jednak zestaw dodatkowy a nie montowany w nowych autach fabrycznie waytogo.gif

Benzyna bierze najczęściej bezpośredio ze zbiornika przez dodatkowo montowany przewód , diesel mozn podpiąć w uklad aczkolwiek najlepiej zrobic tak jak w benzynie waytogo.gif

Jak masz dojście do prądu fajnym wyjściem jest grzałka DEFA waytogo.gif ale to niestety musisz kabel ciągnąc do auta grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tak brakuje VW touarega ,unikaj zestawów na CANie bo nie załozysz tego bezproblemowo w innym

> aucie

Tak podejrzewałem frown.gif

> Z założeniem w aucie nie ma wiekszych problemów ale musi byc to jednak zestaw dodatkowy a nie

> montowany w nowych autach fabrycznie

> Benzyna bierze najczęściej bezpośredio ze zbiornika przez dodatkowo montowany przewód , diesel mozn

> podpiąć w uklad aczkolwiek najlepiej zrobic tak jak w benzynie

Dzięki smile.gif

> Jak masz dojście do prądu fajnym wyjściem jest grzałka DEFA ale to niestety musisz kabel ciągnąc

> do auta

Niestety nie.

Napisano

> Niestety nie.

To z elektrycznych pozostaje jeszcze P.T.C, czyli elektryczna grzalka w nagrzewnicy zasilana z 12V.

Niektore samochody mialy to w standardzie albo w opcji, nawet GP.

Napisano

> To z elektrycznych pozostaje jeszcze P.T.C, czyli elektryczna grzalka w nagrzewnicy zasilana z 12V.

> Niektore samochody mialy to w standardzie albo w opcji, nawet GP.

Mówisz np. o tym?

http://moto.allegro.pl/fabia-grzalka-nagrzewnicy-nagrzewnica-elektryczna-i2620849961.html

To jest montowane jakoś w okolicach nagrzewnicy?

Wydaje mi się że to jest odpowiednik Quick Heat montowanego w Oplu na przykład.

Napisano

> Mówisz np. o tym?

> http://moto.allegro.pl/fabia-grzalka-nagrzewnicy-nagrzewnica-elektryczna-i2620849961.html

> To jest montowane jakoś w okolicach nagrzewnicy?

> Wydaje mi się że to jest odpowiednik Quick Heat montowanego w Oplu na przykład.

Jesli to jest oryginal to tak. Montowane jest w nagrzewnicy, tzn w tej calej plastkiwej obudowie i powietrze przelatuje przez ta grzalke. Mam w Grande Punto cos takiego.

Do tego potrzebny jest jeszcze sterownik i przekazniki, a calosc sterowana jest po CAN'ie, przynajmniej u mnie. Nie wiem jak w Oplu czy Skodzie.

Napisano

Jeśli szukasz pomocy na forum to domyślam się, że zamierzasz sam się tym zająć. W takim razie łykaj dużo wiedzy i ogarniesz temat. W tym z linka nie mogę się dopatrzeć pompki wody, wiązek- a konkretnie kostek, anteny sterownika. Ale ja mam rozgryzione Webasto i np. z tą pompką może być tak, że jest gdzieś zabudowana czego nie widać.

Wszystko się da, pytanie tylko, czy koszty nie będą przesadnie wysokie

Ze zbiornika pojazdu.

Napisano
  • Autor

> To z elektrycznych pozostaje jeszcze P.T.C, czyli elektryczna grzalka w nagrzewnicy zasilana z 12V.

> Niektore samochody mialy to w standardzie albo w opcji, nawet GP.

Wygląda ciekawie, tylko jak to podłączyć to chyba dosyć nowy wynalazek do aut sterowanych przez CAN hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Jesli to jest oryginal to tak. Montowane jest w nagrzewnicy, tzn w tej calej plastkiwej obudowie i

> powietrze przelatuje przez ta grzalke. Mam w Grande Punto cos takiego.

> Do tego potrzebny jest jeszcze sterownik i przekazniki, a calosc sterowana jest po CAN'ie,

> przynajmniej u mnie. Nie wiem jak w Oplu czy Skodzie.

No to może być problem żeby to uruchomić i zmieścić w innym aucie.

A i obciążenie dla akumulatora dosyć spore 1000W

Napisano
  • Autor

> Jeśli szukasz pomocy na forum to domyślam się, że zamierzasz sam się tym zająć. W takim razie łykaj

> dużo wiedzy i ogarniesz temat. W tym z linka nie mogę się dopatrzeć pompki wody, wiązek- a

> konkretnie kostek, anteny sterownika

A nie orientujesz się jak duży zasięg ma taki pilot ?

Odległość od auta to jakieś 50m więc chyba za dużo żeby z pokoju sobie to uruchomić biglaugh.gif

Napisano

> No to może być problem żeby to uruchomić i zmieścić w innym aucie.

> A i obciążenie dla akumulatora dosyć spore 1000W

W Oplu to działa tak, że ta grzałka włącza się przy odpowiednio niskiej temperaturze na zewnątrz i działa ileś minut, sterowane jest to przez ECU zdaje się, bo odrębnego sterownika do tego nie znalazłem.

Quick heat montowali do diesli i to też nie każdych, tylko do tych, w których występował alternator 140A.

Jest to sterowane po CAN, ale można znaleźć takie gdzie są wyprowadzone 3 przewody, więc można do tego podłączyć jakiś włącznik oraz przekaźnik czasowy z bezpiecznikiem, żeby to działało.

Są jeszcze takie rzeczy, a zapomniałem o tym smile.gif

http://moto.allegro.pl/ford-focus-mk1-podgrzewacz-wody-1-8-tddi-tdci-i2675520889.html

Tutaj prostsze układy podłączane w wąż chłodniczy. smile.gif

W razie podaję również schemat podłączenia:

schemat_big.jpg

Napisano

> Wygląda ciekawie, tylko jak to podłączyć to chyba dosyć nowy wynalazek do aut sterowanych przez CAN

Dorobic reczne sterowanie, ale to rzezba. Jesli fabrycznie nie wystepowalo takie rozwiazanie w danym samochodzie to bym takiego czego nie dokladal. Chociazby alternator musi byc mocniejszy z tego powodu.

Napisano

> No to może być problem żeby to uruchomić i zmieścić w innym aucie.

> A i obciążenie dla akumulatora dosyć spore 1000W

W GP ma chyba 750W. Zalacza to sterownik, na moc grzania ma wplyw: napiecie w instalacji, temperatura otoczenia oraz silnika i oczywiscie ustawienie pokretla ogrzewania. Niezbedne dane kraza po CAN. Im cieplejszy silnik tym to slabiej grzeje, az do calkowitego wylaczenia grzalki.

Napisano

> A nie orientujesz się jak duży zasięg ma taki pilot ?

> Odległość od auta to jakieś 50m więc chyba za dużo żeby z pokoju sobie to uruchomić

Kolega ma w Bravo dolozone Webasto, to bez problemu zalacza z takiej odleglosci wink.gif

Napisano

rozumiem, ze chcesz to zalozyc do innego auta niz zostalo przeznaczone?

rozejzyj sie za aftermarketowymi webasto chociaz cena duzo duzo wyzsza

(pytalem kiedys do Audi z V6 i cos kole 5k z montazem)

Napisano

> Odległość od auta to jakieś 50m więc chyba za dużo żeby z pokoju sobie to uruchomić

kolega w oryginalnym webasto w BMW ma bardzo duzy zasieg pilota, ktory mozna zwiekszyc wyciagajac antenke

Napisano

Ja mam Telestart, który podobno może kliknąć aż do 900m. Ale założyłem sobie nieoryginalną antenę i mam max 200-300m. Z domu spokojnie uruchamiałem przy dystansie jakiś 50m, czasem jak samochód stał 100- 200 od mieszkania to trzeba było jedynie podejść do okna.

No ale to znów jest Webasto, choć z Eberspacherem powinno być podobnie. Porównaj sobie wartości deklarowane przez producenta i będzie co nieco wiadomo

Napisano

Pilot z reguły łapie do ok 1km w polu grinser006.gif przy zabudowaniach wiadomo ze mniej , zawsze można załozyc moduł by smsem odpalać wink.gif

Napisano

> Dorobic reczne sterowanie, ale to rzezba. Jesli fabrycznie nie wystepowalo takie rozwiazanie w

> danym samochodzie to bym takiego czego nie dokladal. Chociazby alternator musi byc mocniejszy

> z tego powodu.

A do czego Ci mocniejszy alternator ??

Napisano

> A do czego Ci mocniejszy alternator ??

Chociazby po to, ze taka grzalka 750W troche pradu pobiera, przy ladowaniu 13,8V masz 54-55A.

Dorzuc swiatla i inne odbiorniki, to uzbierasz ze 100A.

Napisano

> Wygląda ciekawie, tylko jak to podłączyć to chyba dosyć nowy wynalazek do aut sterowanych przez CAN

Montowałem u siebie bodajże w zeszłym roku w skodzie octavii. W VW były dwie wersje nagrzewnicy - sterowana po CAN (starsza) i sterowana za pomocą przekaźników (nowsza). Numery katalogowe można znaleźć np. TUTAJ. Montaż jest prosty i sprowadza się do odkręcenia zaślepki nagrzewnicy i wymienienie go na element grzejny (P&P). CAN jest niedaleko, jeśli wybrać opcje z przekaźnikami trzeba troche dodłubać.

Żeby nagrzewnica działała musi być spełnionych kilka warunków:

- obroty silnika powyżej 800rpm (silnik musi pracować, wiec nie ma ryzyka rozłądowania akumulatora)

- temperatura płynu chłodzącego <75*C

- pokrętło od temperatury w klimatyzacji musi być ustawione odpowiednio (ustawienie na min wyłącza, na max załącza, a pośrednie nic nie robią)

Dodatkowo w opcji "z CAN" obciążenie instalacji i alternatora jest obliczane na bieżąco i na tej podstawie podejmowana jest decyzja jaką mocą ma grzać nagrzewnica.

WV stosowało to w wyższych wyposażeniem autach z dieslem, ale bardzo dobrze działa z benzyną smile.gif

Napisano

> Chociazby po to, ze taka grzalka 750W troche pradu pobiera, przy ladowaniu 13,8V masz 54-55A.

> Dorzuc swiatla i inne odbiorniki, to uzbierasz ze 100A.

aaaa.... bo Ty o grzałce a ja o Webasto zlosnik.gif

Napisano

> aaaa.... bo Ty o grzałce a ja o Webasto

Aaaa zlosnik.gif. Webasto az tak duzo nie pobiera, aczkolwiek akumulator tez moze zalatwic grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Są jeszcze takie rzeczy, a zapomniałem o tym

> http://moto.allegro.pl/ford-focus-mk1-podgrzewacz-wody-1-8-tddi-tdci-i2675520889.html

> Tutaj prostsze układy podłączane w wąż chłodniczy.

> W razie podaję również schemat podłączenia:

To chyba będzie dla mnie najodpowiedniejszym, najtańszym i najłatwiejszym rozwiązaniem.

Napisano
  • Autor

> Dorobic reczne sterowanie, ale to rzezba. Jesli fabrycznie nie wystepowalo takie rozwiazanie w

> danym samochodzie to bym takiego czego nie dokladal. Chociazby alternator musi byc mocniejszy

> z tego powodu.

Jeszcze pytanie czy by się udało zmieścić przy fabrycznej nagrzewnicy, a i żeby się do niej dostać to też sporo pracy.

Napisano
  • Autor

> W GP ma chyba 750W. Zalacza to sterownik, na moc grzania ma wplyw: napiecie w instalacji,

> temperatura otoczenia oraz silnika i oczywiscie ustawienie pokretla ogrzewania. Niezbedne dane

> kraza po CAN. Im cieplejszy silnik tym to slabiej grzeje, az do calkowitego wylaczenia

> grzalki.

No najlepiej jak by się dało zrobić jakimś prostym sposobem aby działało tylko gdy silnik jest włączony i powiedzmy do tego jakiś potencjometr regulujący moc.

Napisano
  • Autor

> rozumiem, ze chcesz to zalozyc do innego auta niz zostalo przeznaczone?

Tak.

> rozejzyj sie za aftermarketowymi webasto chociaz cena duzo duzo wyzsza

> (pytalem kiedys do Audi z V6 i cos kole 5k z montazem)

Za taką cenę nie jestem zainteresowany biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Pilot z reguły łapie do ok 1km w polu przy zabudowaniach wiadomo ze mniej , zawsze można załozyc

> moduł by smsem odpalać

ok.gif

Napisano
  • Autor

To jednak w innym aucie było by sporo kombinacji, bo o ile dobrze rozumiem różne czujniki podają jej informację i wg tego grzeje.

Ale z drugiej strony taka grzałka musi chyba mieć plus/minus i podłączenie ich bezpośrednio do akumulatora też powinno spowodować jej grzanie niewiem.gif

Napisano

> Jeszcze pytanie czy by się udało zmieścić przy fabrycznej nagrzewnicy, a i żeby się do niej dostać

> to też sporo pracy.

Zalezy od samochodu. W niektorych nie trzeba prawie nic rozbierac aby zlozyc grzalke np: GP, a w innych trzeba wymontowac cala deske rozdzielcza.

Napisano

Brakuje uchwytu,do jakie auta to potrzebujesz to mogę podesłać manuala do montażu w konkretnym aucie.

Napisano

> To jednak w innym aucie było by sporo kombinacji, bo o ile dobrze rozumiem różne czujniki podają

> jej informację i wg tego grzeje.

> Ale z drugiej strony taka grzałka musi chyba mieć plus/minus i podłączenie ich bezpośrednio do

> akumulatora też powinno spowodować jej grzanie

W wersji z CAN czujniki podają informacje po magistrali. Samą grzałkę trzeba dokodować VCDSem w centralnej elektryce. Zgłasza się ona na liście urządzeń.

Trzeba podłączyć do niej + i - z głównej skrzynki z bezpiecznikami (trzeba dołożyć bezpiecznik 100A i użyć przewodu conajmniej 16mm^2 (ja mam 25mm^2). Grzałka z CANem po takim podłączeniu nie będzie grzała, bo musi jeszcze zostać załączony tranzystor(y) wewnatrz. Grzałka bez CANa po takim podłączeniu zacznie grzać (po to daje się przekaźniki aby można było procesem sterować).

Napisano
  • Autor

> Zalezy od samochodu. W niektorych nie trzeba prawie nic rozbierac aby zlozyc grzalke np: GP, a w

> innych trzeba wymontowac cala deske rozdzielcza.

I chyba trzeba jeszcze mieć odpowiednią ilość miejsca na dodatkową nagrzewnicę.

Napisano
  • Autor

> Brakuje uchwytu,do jakie auta to potrzebujesz to mogę podesłać manuala do montażu w konkretnym

> aucie.

Mi ?

Napisano
  • Autor

> W wersji z CAN czujniki podają informacje po magistrali. Samą grzałkę trzeba dokodować VCDSem w

> centralnej elektryce. Zgłasza się ona na liście urządzeń.

> Trzeba podłączyć do niej + i - z głównej skrzynki z bezpiecznikami (trzeba dołożyć bezpiecznik 100A

> i użyć przewodu conajmniej 16mm^2 (ja mam 25mm^2). Grzałka z CANem po takim podłączeniu nie

> będzie grzała, bo musi jeszcze zostać załączony tranzystor(y) wewnatrz. Grzałka bez CANa po

> takim podłączeniu zacznie grzać (po to daje się przekaźniki aby można było procesem sterować).

Czyli jeśli kupię tą bez CAN to wystarczy że podepnę ją pod akumulator po drodze dam bezpiecznik i włącznik i będzie działała ?

Ale z drugiej strony jak za długo potrzymam włączone to woda w niej może się zacząć gotować zlosnik.gif

Napisano

> To chyba będzie dla mnie najodpowiedniejszym, najtańszym i najłatwiejszym rozwiązaniem.

ciekawe jaka to ma srednice podlaczenia, 16 czy 19mm hmm

Napisano

> ciekawe jaka to ma srednice podlaczenia, 16 czy 19mm hmm

Dodałbym - ciekawe efekt końcowy wart jest całej gimnastyki.

Rozumiem, że dzięki tej grzałce płyn chłodniczy szybciej osiągnie odpowiednią temperaturę...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.