Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie wtrysków a wymiana filtra paliwa

Featured Replies

Napisano

Dobry poniedziałek!

No właśnie - jak w temacie. Zakupiłem preparat do czyszczenia, zakupiłem filtr paliwa do wymiany. I tak się zastanawiam czy kolejność tych dwóch operacji ma znaczenie. Chemia rozpuści jakieś osady w układzie paliwowym - czy lepiej pobrudzić nimi stary filtr, czy odfiltrować na nowym? Jakieś wskazówki?

Napisano

> Dobry poniedziałek!

> No właśnie - jak w temacie.

Co byś nie zrobił i tak będzie źle...

Ja kiedyś dodałem przed wymiana filtra... a teraz leje systematycznie SKYDD ale również zrobił bym to przed wymianą filtra ...

Napisano

> Dobry poniedziałek!

> No właśnie - jak w temacie.

Preparat do czyszczenia zalewany do baku, czy do filtra paliwa?

Napisano
  • Autor

> Preparat do czyszczenia zalewany do baku, czy do filtra paliwa?

Do baku. Millers .

Czemu źle i tak i tak? Zmienić, zalać, poczekać, znowu zmienić? Czy po prostu siąść i płakać? zlosnik.gif

Napisano

magi18 mówił ,że warto zmienić filtr paliwa po czyścicielach paliwa wink.gif Ja zmieniałem , ale też dlatego ,że już czas był , inaczej bym pewnie olał.

Ja przeczyściłem zalewając 2x tko diesel ,efekt mniejsza chmura , mniejsze spalanie . Niedługo pewnie sprawdzę inny dodatek czy podobnie działa.

Napisano

> Do baku. Millers .

> Czemu źle i tak i tak? Zmienić, zalać, poczekać, znowu zmienić? Czy po prostu siąść i płakać?

Taki preparat to poprawia tylko samopoczucie i czyści kieszeń. Zastosuj coś aplikowanego bezpośrednio do układu wtryskowego, co jednocześnie służy jako paliwo. Poniżej link ilustrujący:

inna metoda to wyrwanie wtryskiwaczy, odkręcenie końcówek i czyszczenie w ultradźwiękach w specjalnym płynie - ta metoda nie pomaga w przypadku problemów z zaworkiem zwrotnym w naszych wtryskach i zatartych rozpylaczach, w przypadku zasyfionych wtrysków i rozpylaczy działa rewelacyjnie. We własnym zakresie możesz jeszcze wymienić rozpylacze (końcówki), cena to około 120 zł za dobry zamiennik i okolice 200 za oryginał.

Pozdrawiam

Napisano

> Taki preparat to poprawia tylko samopoczucie i czyści kieszeń. Zastosuj coś aplikowanego

> bezpośrednio do układu wtryskowego, co jednocześnie służy jako paliwo. Poniżej link

> ilustrujący:

>

> inna metoda to wyrwanie wtryskiwaczy, odkręcenie końcówek i czyszczenie w ultradźwiękach w

> specjalnym płynie - ta metoda nie pomaga w przypadku problemów z zaworkiem zwrotnym w naszych

> wtryskach i zatartych rozpylaczach, w przypadku zasyfionych wtrysków i rozpylaczy działa

> rewelacyjnie. We własnym zakresie możesz jeszcze wymienić rozpylacze (końcówki), cena to około

> 120 zł za dobry zamiennik i okolice 200 za oryginał.

> Pozdrawiam

Gdyby ktoś potrzebował to mam dojście do nowych wtrysków, do 150 tki cena 600 zł szt ok.gif

Napisano

> Taki preparat to poprawia tylko samopoczucie i czyści kieszeń. Zastosuj coś aplikowanego

> bezpośrednio do układu wtryskowego, co jednocześnie służy jako paliwo. Poniżej link

> ilustrujący:

>

> inna metoda to wyrwanie wtryskiwaczy, odkręcenie końcówek i czyszczenie w ultradźwiękach w

> specjalnym płynie - ta metoda nie pomaga w przypadku problemów z zaworkiem zwrotnym w naszych

> wtryskach i zatartych rozpylaczach, w przypadku zasyfionych wtrysków i rozpylaczy działa

> rewelacyjnie. We własnym zakresie możesz jeszcze wymienić rozpylacze (końcówki), cena to około

> 120 zł za dobry zamiennik i okolice 200 za oryginał.

> Pozdrawiam

Coś w tym jest co napisałeś, lałem różne ,,wynalazki'' i poprawy nie odnotowałem. Ostatnio nawet preparat szeroko polecany Kleen Flo czy jakoś tak i wrażenie mam wręcz odwrotne.

Z tymi wtryskami nie jest lekko, jak już się zaczyna sypać to chyba jedyna właściwa metoda to oddanie ich do specjalisty na przegląd i konkretne czyszczenie.

Napisano

Już to parę razy pisałem - testowałem różne renomowane preparaty i żaden z nich jakoś nie jest w stanie usunąć osadów z wewnętrznych części wtryskiwacza. Może nieco poprawiają smarowanie i przez to wtryskiwacz trochę lepiej działa ( czasami ). Ale osady jak były przed czyszczeniem tak i były po czyszczeniu. Nic nie zastąpi demontażu i ultradźwięków. Słyszałem komentarze, że tak mówie bo mam w tym interes, żeby demontować i czyścić. Owszem- mam. Co nie zmienia faktu, że to prawda. Sam mam takie preparaty w ofercie lecz uprzedzam klienta żeby zbyt wiele sobie nie obiecywał. Ale skoro ktoś to kupuje to proszę bardzo...

Napisano

> Już to parę razy pisałem - testowałem różne renomowane preparaty i żaden z nich jakoś nie jest w

> stanie usunąć osadów z wewnętrznych części wtryskiwacza. Może nieco poprawiają smarowanie i

> przez to wtryskiwacz trochę lepiej działa ( czasami ). Ale osady jak były przed czyszczeniem

> tak i były po czyszczeniu. Nic nie zastąpi demontażu i ultradźwięków. Słyszałem komentarze, że

> tak mówie bo mam w tym interes, żeby demontować i czyścić. Owszem- mam. Co nie zmienia faktu,

> że to prawda. Sam mam takie preparaty w ofercie lecz uprzedzam klienta żeby zbyt wiele sobie

> nie obiecywał. Ale skoro ktoś to kupuje to proszę bardzo...

Ile bierzesz za takie czyszczenie ?? W jakim czasie jesteś w stanie to zrealizować ?? Może być na priv oczywiście.

Napisano

>Może być na priv oczywiście.

Nie musi być na priv.

Za kpl. ( 4 szt. ) wymontowanych wtryskiwaczy biorę 400,- za test > czyszczenie > ponowny test. Dla kącika może być 300,-

Przy czym czyszczenie dotyczy samej wymontowanej Koncówki wtrysku. Całości wtrysku nie rozbieram bo osadów w pozostałej częsci wtryskiwacza jest mniej, nie mają aż takiego znaczenia, a na dodatek po rozmontowaniu i złożeniu z nowymi uszczelkami cżęsto pogarszały się ( powiększały ) przelewy. Więc jak nie trzeba to nie ruszam.

I jeszcze jedna ważna rzecz- często osadów w koncówce wtrysku jest tak dużo, że nie mogę wyciągnąć iglicy. Pomimo tego wtryskiwacz pracuje prawidłowo i czyszczenie niewiele zmieni w pracy silnika. Czyszczenie w tym przypadku jest bardziej profilaktyczne. Czyszczenie poprawia odczuwalnie pracę silnika jeśli dawki paliwa są rozjechane i czyszczenie je wyrówna. I nie zawsze tak się dzieje, że czyszczenie pomaga,.. wtedy już tylko wymiana końcówek wtrysku.

Napisano

czy wyciągnięcie wtrysków to trudna sprawa czy można sobie z nią poradzić na parkingu przed blokiem ? smile.gif bo może bym i reflektował na takie czyszczenie - mam rozbieżność miedzy komputerem a spalaniem rzeczywistym, muszę sprawdzić jakie mam korekcje w FES; być może czyszczenie pomoże.

Napisano

W 16V jest dosyć łatwo. W 8V może trochę trudniej bo trzeba nieco odgiąć przewody wtryskowe ( albo poluzować na listwie ale dostęp kiepski ). Niestety czasami wtrysk się zapiecze i bez specjalnego wybijaka jest cięzko.

• 4 miesiące później...
Napisano

Panowie, a czyścił już ktoś z was bak? Dużo to roboty albo wiela kosztuje? wink.gif

Napisano

> może bym i reflektował na takie czyszczenie - mam rozbieżność miedzy komputerem a

> spalaniem rzeczywistym, muszę sprawdzić jakie mam korekcje w FES; być może czyszczenie pomoże.

A ja myślałem, że to mi się wydaje. Po byle jakiej trasie 100-200 km, spalanie z komputera pokładowego jest w porządku i można je zaakceptować. Jednak wskazania poziomu paliwa w zbiorniku, jakby się nie pokrywały ze spalaniem wskazywanym na kompie pokładowym, bo wskazówka ostro pikuje w dół przynajmniej o ¼ zbiornika.

O ile dobrze rozumiem, problem jak wyżej jest możliwy, spalanie rzeczywiste jest dużo inne niż wynikające ze wskazań kompa pokładowego?

Napisano

> O ile dobrze rozumiem, problem jak wyżej jest możliwy, spalanie rzeczywiste jest dużo inne niż

> wynikające ze wskazań kompa pokładowego?

Jak zatankujesz do pełna to sie dowiesz.... zlosnik.gif

Napisano

> Jak zatankujesz do pełna to sie dowiesz....

Pewnych odstępstw, tzn. większego rzeczywistego spalania to się spodziewałem. Wszyscy producenci bez wyjątku, dla lepszego samopoczucia swoich klientów, w jakimś stopniu zaniżają spalanie wskazywane na kompach. Ale ja miałem na myśli zupełnie inną sytuację, tj. diametralnie inne wskazania niż faktyczne spalanie.

Napisano

>Jednak wskazania poziomu paliwa w

> zbiorniku, jakby się nie pokrywały ze spalaniem >wskazywanym na kompie pokładowym, bo wskazówka

> ostro pikuje w dół przynajmniej o ¼ zbiornika.

Wiesz co, u mnie w Bravo jest podobnie, a gdy załącza się kontrolka rezerwy to mam jeszcze 14l w baku zlosnik.gif.

Napisano

> Wiesz co, u mnie w Bravo jest podobnie, a gdy załącza się kontrolka rezerwy to mam jeszcze 14l w

> baku .

W przyszłym tygodniu zrobię test pełnego zbiornika.

Napisano

> W przyszłym tygodniu zrobię test pełnego zbiornika.

Croma ma źle ustawiony poziom rezerwy co wielokrotnie doświadczałem...

jak zapala sie kontrolka to jeszcze 200 km cykniesz.. nawet jak wskazówka opadnie na spód to i tak masz jeszcze 4 litry... zlosnik.gif

Napisano

> Croma ma źle ustawiony poziom rezerwy co wielokrotnie doświadczałem...

> jak zapala sie kontrolka to jeszcze 200 km cykniesz.. nawet jak wskazówka opadnie na spód to i tak

> masz jeszcze 4 litry...

może źle, a może nie...

to samochód na autostrady, więc rezerwa nie powinna się zapalać, kiedy zostało 50 km do przejechania... hehe.gif

to, że większość z nas kula się Cromami po mieście to zupełnie inna sprawa grinser006.gif

Napisano

> Croma ma źle ustawiony poziom rezerwy co wielokrotnie doświadczałem...

> jak zapala sie kontrolka to jeszcze 200 km cykniesz.. nawet jak wskazówka opadnie na spód to i tak

> masz jeszcze 4 litry...

Fakt, daje spory komfort, a jak na dnie wskazowka jest to wchodzi ok 55-57 l pod korek

Napisano

> Fakt, daje spory komfort, a jak na dnie wskazowka jest to wchodzi ok 55-57 l pod korek

To za wiele tej rezerwy nie zostaje, bo zbiornik ma poj. 60l.

Napisano

> To za wiele tej rezerwy nie zostaje, bo zbiornik ma poj. 60l.

62 litry

Napisano

Zobacz tu ...

Raz udało mi się wepchnąć 59 litrów zlosnik.gif

Najdłuższy odcinek na jednym tankowaniu to miałem 1085.0 km i weszło mi po tym dystansie pod korek tylko 56.42 litra ON

Napisano

> Już to parę razy pisałem - testowałem różne renomowane preparaty i żaden z nich jakoś nie jest w

> stanie usunąć osadów z wewnętrznych części wtryskiwacza. M

A te super "maszyny" podłączane pod pompy paliwa w których zamiast ON stosuje się jakieś preparaty do czyszczenia też nic nie dają? Analizatory spalin przed i po czyszczeniu mówią coś innego hmm.gif

Napisano

> W przyszłym tygodniu zrobię test pełnego zbiornika.

A więc nalałem paliwa do pierwszego odbicia. Co dziwne, po przejechaniu ok. 110 km nadal wskazówka pokazywał a Full. U mnie jest więc tak, że od góry zbiornika wskazówka bardzo wolno opada, potem od trzech czwartych zbiornika leci w dół bardzo szybko. Po przejechaniu łącznie ok. 215 km, głównie na tempomacie, podczas ponownego tankowania, weszło do pierwszego odbicia ok. 13,9 l. W sumie jestem zadowolony, bo z tankowania średnio wyszło 6,46 l/km. Komputer, z koleipokazywał 6,8 l/100km.

Napisano

Dzisiaj tankowałem po przejechaniu 900 km... wskazówka była w połowie miedzy czerwonymi kreskami... komputer pokazywał że już nic nie przejadę a weszło do odbicia pistoletu tylko 54,26 litra więc skoro jest tam 62 litrowy zbiornik to jeszcze było jakieś 7,7 litra

Napisano

> A więc nalałem paliwa do pierwszego odbicia. Co dziwne, po przejechaniu ok. 110 km nadal wskazówka pokazywał a Full. U mnie jest więc tak, że od góry zbiornika wskazówka bardzo wolno opada,

u mnie jest to samo... pierwszą kreskę od fulla-a mam po przejechaniu ok 160km druga schodzi o wiele szybciej,

od rezerwy przejeżdżam w zasadzie +/- 100km i przy tankowaniu wychodzi ok 54-55l. t

Napisano

> Wierzymy Fiatowi, że jest 62 litrowy

Nie wiem czy ten zbiornik nie jest od OPLA ... GM zlosnik.gif wiec trzeba mieć ograniczone zaufanie ja najwięcej zatankowałem 59 litrów a najwięcej na jednym tankowaniu zrobiłem 1085 km