Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja "anglików"

Featured Replies

Napisano

> I w danym przypadku wygodniej = bezpieczniej. Nie każdy jest mistrzem kierownicy, takie auta będą

> kupowane przez młodych niedoświadczonych kierowców, którzy słabo sobie radzą z Golfem III LHD,

nie przesadzaj, znakomita większość polskich kierowców niemal nie ustępuje umiejętnościami takiemu np. Loebowi zlosnik.gifzlosnik.gif

takie auta nie będą masowo kupowane, a jesli nawet to spodziewałbym się głownie mondeo i vectr a to jak wiadomo nie są demony odejścia a sądzę nawet, że takie 10 letnie mondeo z uk bedzie w lepszym stanie technicznym niż hofnastoletni golf z historią nie do ustalenia wytelepany na swojskich drogach, a do tego będzie mieć abs i tcs czego ów golf nie ma...

> a co dopiero jak będzie to coś mocniejszego RHD... Zobacz - w Niemczech da się rejestrować

> RHD, ale Niemcy nie są głupi i odsetek takich aut jest znikomy.

nie, niemcy trochę inaczej zarabiają to i auta mają inne

Gdyby u nich kierowcy mieli

> masowo sprowadzać samochody z UK, to na 100% Niemcy wprowadziliby zakaz.

teza dobra jak każda inna, nie wiesz tego i możemy sobie tylko podgybać

u nas jest

> u nas jest niebezpieczeństwo, że takich aut będzie bardzo dużo.

o tak, a na drogach zgina miliony...

Napisano

> No niekoniecznie. Ktoś, kto ma budżet "do 12 kzł, duże, poniżej 10s do 100" * w Polsce i w

> Niemczech jest skazany na pełnoletnie BMW w stanie agonalnym albo Golfa TDI. Ewentualnie

> Passata. W UK ceny są niższe, a więc będzie mocniejszy silnik. Zamiast 1.9 TDI będzie 2.5 TDI

> No a ja właśnie się obawiam, że może nas zalać fala takich samochodów, szczególnie po letnich

> wyjazdach gastarbeiterów. Masowo będą przez nich sprowadzane "taaaakie fury za 1000-1500

> funtów", czyli de facto kupa złomu, ale z mocnym silnikiem, co w połączeniu z mentalnością i

> doświadczeniem takich kierowców może spowodować większe niebezpieczeństwo na naszych drogach.

> * - standardowy wiejski sprzęt kaskaderski

jakoś z niemcowni czy holandii nie sprowadzano masowo takich samochodów, chyba, że sprowadzano?

Napisano

Ciekawe jak firmy ubezpieczeniowe wycenią pojazdy rhd. Może wystarczy wprowadzić zaporowe stawki OC i problem sam się rozwiąże.

Pzdr

Napisano
  • Autor

> Ciekawe jak firmy ubezpieczeniowe wycenią pojazdy rhd. Może wystarczy wprowadzić zaporowe stawki OC

> i problem sam się rozwiąże.

> Pzdr

Ten scenariusz jest bardzo prawdopodobny.

Napisano

> jeśli chodzi o mnie: nie traktuje UK jako nowego domu, przyjechałem tu w pewnym celu, jak już go

> osiągnę to wracam do PL tak więc chyba mogę mieć swoje zdanie na pewne tematy, czy nie?

i o to własnie chodzi, na TAK są osoby przebywające w UK. Mówicie, że wrócicie, dlatego jesteście na TAK, ponieważ większość z Was wracając chciałaby przywieźć do Polski samochód z kiera po prawej zlosnik.gif

O ile jestem w stanie Was zrozumieć, macie doświadczenie w jeździe takim samochodem po PL i odwrotnie, to nie rozumiem, dlaczego uważacie, że taki Kowalski ukształtowany przez polskie piekiełko na pewno sobie poradzi, nie zabijając siebie i innych uczestników ruchu.

Napisano

> Ten scenariusz jest bardzo prawdopodobny.

Jedna sie wylamie i skosi wszystkich klientow zlosnik.gif

Napisano

> i o to własnie chodzi, na TAK są osoby przebywające w UK. Mówicie, że wrócicie, dlatego jesteście

> na TAK, ponieważ większość z Was wracając chciałaby przywieźć do Polski samochód z kiera po

> prawej h

> O ile jestem w stanie Was zrozumieć, macie doświadczenie w jeździe takim samochodem po PL i

> odwrotnie, to nie rozumiem, dlaczego uważacie, że taki Kowalski ukształtowany przez polskie

> piekiełko na pewno sobie poradzi, nie zabijając siebie i innych uczestników

ruchu.

Czy my jako narod jestesmy gorsi od Niemcow, Anglikow i pozostalych w UE?

Doto wlasnie chodzi, lokalne piekielko, kultury na drodze mozna nauczyc bardzo szybko, zastanawia mnie natomiast kwetia ilosci osobowek z Cb radiem... Tacy towarzyscy sa kierowcy czy o co chodzi?

Napisano

> Czy to już pewne, że od nowego roku będzie można rejestrować auta RHD w Polsce ??

> Bo to chyba tylko ploty jakieś były

> A jeśli nie, to czy można co miesiąc rejestrować tymczasowo na tablice z paskiem ?

Tak. Jak co miesiąc będziesz zmieniał sobie nr vin.

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> ruchu.

> Czy my jako narod jestesmy gorsi od Niemcow, Anglikow i pozostalych w UE?

Tak, ale często to nie nasza wina

> Doto wlasnie chodzi, lokalne piekielko, kultury na drodze mozna nauczyc bardzo szybko, zastanawia

> mnie natomiast kwetia ilosci osobowek z Cb radiem... Tacy towarzyscy sa kierowcy czy o co

> chodzi?

O to, ze to Polska zlosnik.gif

Napisano

> zastanawia mnie natomiast kwetia ilosci osobowek z Cb radiem...

> Tacy towarzyscy sa kierowcy czy o co chodzi?

Usiłujesz tu zrobić z kogokolwiek tak zwanego "z tata wariata", czy o co chodzi? hmm.gif

mar00ha

Napisano

> Jedna sie wylamie i skosi wszystkich klientow

i w nastepnym roku poniesie straty takie ze sie wyrowna zlosnik.gif

Napisano

Raczej mało interesująca grupa klientów dla firmy ubezpieczeniowej.

> Jedna sie wylamie i skosi wszystkich klientow

Napisano

> Usiłujesz tu zrobić z kogokolwiek tak zwanego "z tata wariata", czy o co chodzi?

> mar00ha

spieszę wyjaśnić:

otóż prawdziwych radio-amatorów wśród kierowców posiadających CB radio jest naprawdę garstka, nie czarujmy się, reszta używa radia jako anty-miska - oto w tym chodzi, aby można było łamać przepisy będąc pewnym, że nie będzie się ukaranym, pędząc przez wioski, narażając innych i siebie...

a więc... ile wypadków w ostatnich latach w Polsce zostało spowodowanych przez "anglików"? a ile poprzez standardowe: " nadmierną prędkość i nie dostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze"?

tak więc twierdzenia o niebezpieczności anglików można wsadzić między bajki.

Podkreślę: pierwsza i najważniejsza sprawa to mentalność kierowców. Możnaby np. wprowadzić system mandatów i zwyżek w ubezpieczeniu wzorowany na tym z UK... dlaczego nie? Jakby jeden z drugim równolegle z mandatem przytulił zwyżkę do ubezpieczenia o powiedzmy 30% na następne 5 lat to następnym razem pomyślałby dwa razy.

Napisano

> tak więc twierdzenia o niebezpieczności anglików można wsadzić między bajki.

Jak możesz brać to pod uwagę, jeżeli angliki nie są dopuszczone do ruchu w PL, więc w żadnych statystykach znaleźć się nie mogą icon_eek.gif

Napisano

> Podkreślę: pierwsza i najważniejsza sprawa to mentalność kierowców.

No to skoro zauwazasz, ze problem istnieje, to czemu tak agitujesz pomysl anglikow w Polsce?

To, ze swiadomy kierowca poradzi sobie z anglikiem, nie znaczy, ze debil nagle stanie sie swiadomym kierowca, gdy kupi anglika 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak możesz brać to pod uwagę, jeżeli angliki nie są dopuszczone do ruchu w PL, więc w żadnych

> statystykach znaleźć się nie mogą

tak, anglików w Polsce jeździ masa, szczególnie latem lub w okolicach świąt. Nie został nagłośniony ŻADEN przypadek wypadku spowodowanego przez anglika więc śmiem twierdzić, że do takowego zdarzenia nie doszło.

więc?

a teraz odpowiedz proszę co jest najczęstszą przyczyną wypadków drogowych w Polsce? kierowcy z zagranicy?

Napisano

> No to skoro zauwazasz, ze problem istnieje, to czemu tak agitujesz pomysl anglikow w Polsce?

problem istnieje wśród kierowców, będą się zabijać w dalszym ciągu bez różnicy czy w lhd czy rhd, nic to nie zmienia

> To, ze swiadomy kierowca poradzi sobie z anglikiem, nie znaczy, ze debil nagle stanie sie swiadomym

> kierowca, gdy kupi anglika

agituję bo takie jest prawo unijne, jak unia to unia i część spraw trzeba niestety wziąć na klatę, dlaczego Niemiec może a ja nie?

było się nie pchać ok.gif

Napisano

> tak, anglików w Polsce jeździ masa, szczególnie latem lub w okolicach świąt.

he he, no przestań pisać, ze jeździ cała masa. Jaka to jest ilośc i przez jaki okres. Po drugie ta cała masa to ludzie mający jakieś doświadczenie w jeździe anglikiem po Polsce i już raczej jeżdżący bardziej jak cywilizowany człowiek.

Cały czas mówię, że nie dałbym w łapy anglika przecietnemu Kowalskiemu, ponieważ zaraz zabije siebię i innych na drodze. Przeciętny Kowalski to bałwan na drodze.

Nie został nagłośniony

> ŻADEN przypadek wypadku spowodowanego przez anglika więc śmiem twierdzić, że do takowego

> zdarzenia nie doszło.

Czytaj wyżej

> więc?

> a teraz odpowiedz proszę co jest najczęstszą przyczyną wypadków drogowych w Polsce? kierowcy z

> zagranicy?

Nie rozumiesz co napisałem, nie mam na myśli kierowców z UK wink.gif

Napisano

> agituję bo takie jest prawo unijne, jak unia to unia i część spraw trzeba niestety wziąć na klatę,

> dlaczego Niemiec może a ja nie?

> było się nie pchać

Było nie emigrować. Nie mieszkasz w Polsce, a chcesz decydować, czy jakiś wariat w angliku kogoś zabije? Twój argument o powrocie w najbliższym stuleciu do Polski jakos mnie nie przekonuje. Może ja tez będę chciał kiedyś wyjechać do UK, wiec uważasz, że mam prawo decydować co dla nich jest dobre, a co nie? Tylko dlatego, że będę tam chciał zamieszkać? hehe.gif

Napisano

> jak unia to unia i część spraw trzeba niestety wziąć na klatę,

> dlaczego Niemiec może a ja nie?

> było się nie pchać

A Ty gdzie mieszkasz? Bo chyba zdajesz sie zapominac, jak GB sie wypina z wieloma rzeczami na unie i zyje. Nie widze powodu by i Polska sie wypiela na durne przepisy.

Napisano

> Było nie emigrować.

To nie argument...

> Może ja tez będę chciał kiedyś wyjechać do UK, wiec uważasz, że mam prawo decydować co dla

> nich jest dobre, a co nie? Tylko dlatego, że będę tam chciał zamieszkać?

Zrob sobie obywatelstwo i smialo glosuj ok.gif

Ludzie ci (emigranci) posluguja sie polskimi paszportami, placa w Polsce podatki, i zostawia gruba gotowke po powrocie z UK. A i w trakcie wizyt zostawiaja male conieco palacz.gif

Napisano

> widzę, że usiłujesz zgrywać greka, ale dobrze, źle się wyraziłem mea culpa... zadowolony?

> miałem na myśli bark uprzejmości, złośliwości, tumiwisizm, mojszość, brak poszanowania innych oraz

> nagminne łamanie przepisów

> przykład:

> przekroczyłem granicę RP, jakieś 100 km dalej na lewym pasie zaczyna robić się korek bo jakiś

> jegomość pędzi 130 km/h lewym pasem i nie zjedzie coby innych przepuścić, za nim gość w bmw

> mruga światłami, trąbi, rwie włosy z głowy ale szlachcic z przodu nie reaguje...

> i co z takim pacjentem zrobić?

> zajeżdżanie drogi i nie patrzenie w lusterka to raczej praktyki stosowane przez co drugiego

> kierującego...

> przykład ze stacji benzynowej, niektórzy mogą wiedziec o którą stację chodzi, dawna petrochemia na

> makuszyńskiego, teraz chyba bliska... podjeżdżam do dystrybutorów po prawej stronie... przede

> mną jedno autko oczekuje na tankowanie gazu, miejsca mało to i tyłkiem zastawia mi dystrybutor

> do noPB... spoko, poczekam, ale stojąc w tej kolejce tył mojego auta jest na równi z

> dystrybutorem diesla... i nagle wpada gość i zaczyna trąbic... zazwyczaj nie zwracam uwagi na

> takie rzeczy, po chwili walenie w moją lewą szybę... uchylam okno, gość zgłupiał jak zobaczył,

> że siedzę po inszej stronie - wyraz paszczy miał nietęgi, ale zaraz z koparą do mnie, że on

> chce dizla zatankować a ja go blokuję.... i coś tam jeszcze krzyczał. Wskazałem panu grzecznie

> na kolejkę i odpowiedziałem, ze ja również oczekuję na tankowanie... facet zrobił jeszcze

> głupszą minę ale poszedł do swojego auta.

> Zwolniło sie miejece przede mną więc podjechałem po d dystrybutor, pieniacz podjechał pod swojego

> dizla... zatankował może za 10-15 zł bo tankowanie nie trwało dłużej niż kilka sekund, pobiegł

> zapłacić wsiadł do auta i o masz... znów na stacji wiecej samochodów, więc pacjent znów po

> klaskonie...

> to jest wg Ciebie normalne zachowanie?

> inny przykład... jadę sobie bieńczycką, od tomexu w stronę grębałowa...widzę przy przejściu dla

> pieszych czeka młoda dziewczyna z wózkiem... nikt nie pomyślał, żeby ja przepuścić więc

> kulturalnie zatrzymałem auto przed pasami i w tym momencie słyszę z tyłu klakson, jakiś

> następny z małym siurkiem...

> to jest wg mnie zamordyzm panujący na polskich drogach. A takich sytuacji można wymieniać bez liku.

> Nie twierdzę, że gdzie indziej jest wspaniale i idealnie ale bez jajec...

> Auta RHD nie wpłyną w żaden sposób na wzrost IQ kierowców... trzeba zmienić mentalność a wtedy

> kierownica będzie mogła znajdować się nawet w tylnym rzędzie foteli.

To co piszesz niestety doswiadczylem osobiscie. Zona ktora od 3 lat jezdzi po Wyspie utwierdza sie w przekonaniu ze sytuacja na drogach to wszedobylskie bandyctwo.

A tak powracajac do dyskusji to szkoda sie z nimi szarpac. Zeby naprawde zobaczyc jak sie jezdzi to moze wartalo by im sprezetowac nagranie. Natepnym razem obowiazkowo musze zamontowac kamere zeby pokazac kulture "przecietnego kowalskiego" co wyprawia jak widzi samochod na zoltych rejestracjach. Nie pisze o pojedynczych wybrykach a o spedzonych w ostatnim okresie 6 tygodniach w Polsce.

Sytuacji podobnych jak piszesz powyzej mialem sporo wiecej.

Niedawno pojawil sie temat o tym jak kierowca ciezarowki ostrzelal z wiatrowki ostrzelal kogos. Ja o tym rozwiazaniu pomyslalem kilka tygodni wczesniej jak zostalem "nauczony" przez kilku kowalskich zeby im sie to przydalo angryfire.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.