Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uczę się cz 3 ;)

Featured Replies

Napisano

Jako, że rączka w lewo, rączka w prawo już było, hamowanko też wink.gif

Było też krytykowane zapoznanie bliższe z motocyklem i ćwiczenia różne zlosnik.gif

nadszedł czas na próby zakrętasów

TAK, TAK, WIEM WIEM jeszcze dużo przedemną kilometrów nauki 893goodvibes.gifclaps.gif

ale skoro sezonik sie kończy nie należy próżnować i takie wprawki w zakrentaskach się robi cool.gif

286379753-img_0500.jpg

286379753-img_0511.jpg

post-9281-14352517756443_thumb.jpg

Napisano

Zaraz pewnie jacys puryści jazdy powiedzą Ci ze na 2 foto to wychylenie jest nieprawidlowe grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Ano pewnie tak będzie zlosnik.gif a i brak zdjęcia łoponófff hehe.gif

Napisano

> Jako, że rączka w lewo, rączka w prawo już było, hamowanko też

> Było też krytykowane zapoznanie bliższe z motocyklem i ćwiczenia różne

> nadszedł czas na próby zakrętasów

> TAK, TAK, WIEM WIEM jeszcze dużo przedemną kilometrów nauki

> ale skoro sezonik sie kończy nie należy próżnować i takie wprawki w zakrentaskach się robi

jak patrze na drugie foto to jeszcze musisz popracowac nad pozycja, nie wyginaj tak kregoslupa tylko d00psko przesun

Napisano

> Zaraz pewnie jacys puryści jazdy powiedzą Ci ze na 2 foto to wychylenie jest nieprawidlowe

no wrozka jakas z Ciebie

Napisano
  • Autor

Się będę starał poprawiać wszystko toż to dopiero poczatki smile.gif

pierwszy sezon smile.gif (co prawda już 5000 km zrobiłem ni to mało ni to dużo - ale jeszcze śmigam choć pogoda taka sobie i w deszczu śliskawo passed_out.gif )

pierwsze TAKIE moto smile.gif

ps. plecki troszkę zniekształca żółw - ale dzieki, szyneczki troszkę z siodła trzeba opuścić zlosnik.gif

Napisano

> Zaraz pewnie jacys puryści jazdy powiedzą Ci ze na 2 foto to wychylenie jest nieprawidlowe

zawsze mnie zastanawiało dlaczego na szosie w zakręcie składa sie człowiek w strone zakrętu a w terenie jest dokładnie odwrotnie hmm.gif

Napisano

> zawsze mnie zastanawiało dlaczego na szosie w zakręcie składa sie człowiek w strone zakrętu a w

> terenie jest dokładnie odwrotnie

ja, na ten przykład, nie składam się w strone zakrętu na szosie

według mnie, takie składanie nabiera sensu przy naprawde poważnych prędkościach

Napisano

Kolana nie ma biglaugh.gif

Napisano

> zawsze mnie zastanawiało dlaczego na szosie w zakręcie składa sie człowiek w strone zakrętu a w

Czy ja wiem...? hmm.gif

Ostatnie trzy zdjęcia: LINK

Napisano

Nie znam się, ale jak dla mnie w jeździe cywilnej to najlepiej się sprawdza "styl rajdowy" (jak w linkowanym tu gdzieś artykule z Motocykla). Na kursie mnie też uczono żeby przede wszystkim dociążać podnóżek zewnętrzny (+ przeciwskręt) i tak mi się dobrze jeździ.

Morze rzeczywiście w jeździe na torze styl "sportowy" ze schodzeniem do wewnętrznej jest optymalny.

Napisano

A jest prawidlowe ? JAk juz zauwazono lepiej bylo by sie z tylkiem przesunac do strony wewnetrznej zakretu. To pochylenie nie jest w zupelnosci potrzebne, co najwyzej swiadczy o tym, ze jezsziec musi po prostu sam sie przekonac, ze mozna zlozyc motocykl w winkiel nie odchylajac ciala do wewnetrznej. Mimo tego mona jezdzic i w ten sposob.

wink.gif

Napisano

> Ano pewnie tak będzie a i brak zdjęcia łoponófff

No po samych fotach pochylenia ( motura i ridera ) widac juz, ze na loponach sporo miesa do zamkniecia zostalo. Tym sie nie przejmuj, pojezdzisz kilka lat, zmieni sie.

A maszyna fajna, masz w niej ABS ? ( mysle ze tak.

wink.gif

Napisano

Intuicja, tak samo jak z faktem, ze kazdy aby skrecic stosuje impuls skretu o ktorym dowiaduje sie dopiero po jakims tam czasie, no, moze trafic sie, ze slaszal w dobrej szkole. biglaugh.gif

W terenie stosujesz zupelnie inna technike, raz, ze nie siedzisz, dwa, ze naciskasz stopami o podnozki i znacznie czesciej przesowasz moto miedzy nogami podczas gdy korpus pozostaje nieruchomy ( no moze nie tak do konca ale znacznie mniej ).

wink.gif

Napisano

> Ostatnie trzy zdjęcia: LINK

Przy stylu " rajdowym " oryginalna nazwa w j. niemieckim " Drücken " - czyli naciskac. Brakuje mi w opisie, ze stsouje sie do naglych zmian torz jazdy ( w tekscie brakuje litery " r " ) wynikajacych z faktu ominiecia nagle pojawiajacych sie przeszkod na obranym torze jazdy ( unikow ) lub gdy bedac juz w zlozeniu stwierdzamy, ze zakret sie zaciesnia.

P.S. co do trajektori pokazanych w rysunkach lini przejazdu to nie do konca sie z nimi zgodze. Owszem mozna w ten sposob, osobiscie jezdze inaczej.

wink.gif

Napisano
  • Autor

No coż to tylko dwa zdjęcia cool.gif

lopona tył zamknięta przód jeszcze nie cool.gif

jak widać moto jest bez ABS-u smirk.gif

pzdr

Napisano

> jak widać moto jest bez ABS-u

> pzdr

Balu, jezdzij, jezdzij i jeszcze raz jezdzij, jestes na dobrej drodze, szkoda tylko, ze bez ABS'u

wink.gif

Napisano
  • Autor

Zauważyłem, że szkoda przy ostatnim deszczu oj ciepełko na pleckach było że ho ho - ale jakoś odpuściłem i gleby nie było - predkośc mała a i tak przód poleciał niefajnie.

Jeździć będę mam nadzieje długo smile.gif

i szkolił sie też jeszcze pod okiem instuktorów co błędy potrafia wyłapac - a to że stopa nie cofnięta, a to że ręka sztywna, a pupa a wzrok głowa itd,

Trzeba jździć z kilometrami czy to w trasie w mieście na placu czy torze nabieramy wprawy.

Ważna by ktoś mógł skorygowac błędy smile.gif.

Pozdrawiam

Napisano

> a to że stopa nie

> cofnięta, a to że ręka sztywna, a pupa a wzrok głowa itd,

> Trzeba jździć

Cofneicie stopy przyjdzie samo, gdy posmigasz po konkretnych gorach w konkretnym zlozeniu. Wazne abys to mial w pamieci, bo gdy "wkreci" Ci stope pod podnozek, to moze sie okazac juz za pozo. Wazne abys zawsze patrzyl tam gdzie jedziesz - tam gdzie patrzys - tam kierujesz. reszta z kilometrami.

wink.gif

Napisano

Bo w terenie nie ma takiej siły bocznej utrzymującej oponę na podłożu, więc dążysz do tego, żeby wypadkowa siła dążyła do podłoża, a nie w bok.

Napisano

> Balu, jezdzij, jezdzij i jeszcze raz jezdzij, jestes na dobrej drodze, szkoda tylko, ze bez ABS'u

skąd ja wiedziałem ze napiszesz ze szkoda ze bez absu grinser006.gif

Napisano

> skąd ja wiedziałem ze napiszesz ze szkoda ze bez absu

Chyba nie jest nowina, ze bez ABS'u to kicha biglaugh.gif

To tak jak bys se wziol zone bez cyckow.

wink.gif

Napisano

Żeby na szosie później przytrzeć motocyklem o podłoże, bo może to spowodować efektowny dzwon (łącznie z tzw. highsidem). Do tego jest jeszcze możliwość odpowiedniej kontroli motocykla właśnie dzięki prawidłowej pozycji.

Motocykl terenowy jest wyższy, węższy no kostki trochę inaczej się zachowują, szczególnie jak masz bandę na zewnętrznej zakrętu.

Napisano

> jak patrze na drugie foto to jeszcze musisz popracowac nad pozycja, nie wyginaj tak kregoslupa

> tylko d00psko przesun

W którą stronę i po co?

Napisano

> W którą stronę i po co?

w kierunku zakretu a po co? zeby latwiej sie w winkiel wchodzilo

Napisano

> w kierunku zakretu a po co? zeby latwiej sie w winkiel wchodzilo

od kiedy to przesunięciem tyłka wchodzi się w zakręt?

W jaki sposób przesunięcie tyłka ma to ułatwić? Wytłumacz, bo bardzo mnie to interesuje.

Napisano

> od kiedy to przesunięciem tyłka wchodzi się w zakręt?

> W jaki sposób przesunięcie tyłka ma to ułatwić? Wytłumacz, bo bardzo mnie to interesuje.

yyyy icon_eek.gif czyżby oni wszyscy nie umieli lub źle jeździli?

Co tu tłumaczyć....

od 26 sekundy

Napisano

> od kiedy to przesunięciem tyłka wchodzi się w zakręt?

> W jaki sposób przesunięcie tyłka ma to ułatwić? Wytłumacz, bo bardzo mnie to interesuje.

a skrecasz kierownica czy ciezarem ciala ?? jak odpowiesz sobie na to pytanie zastanow sie po co dupsko skladac w strone zakretu ooniee.gif

Napisano

Przesunięcie środka ciężkości powoduje mniejsze położenie motocykla w zakręcie.

Napisano

> yyyy czyżby oni wszyscy nie umieli lub źle jeździli?

> Co tu tłumaczyć....

> od 26 sekundy

ale to były piekne czasy żadnych wspomagaczy tylko umiejętności no i efektowniejsze wyścigi zlosnik.gif

Napisano

> a skrecasz kierownica czy ciezarem ciala ?? jak odpowiesz sobie na to pytanie zastanow sie po co

> dupsko skladac w strone zakretu

Kierownicą. Inaczej się nie da. Serio.

nawet jeśli wydaje Ci się, że skręcasz ciężarem ciała, tak naprawdę nieświadomie skręcasz kierownicą.

Napisano

> Przesunięcie środka ciężkości powoduje mniejsze położenie motocykla w zakręcie.

To się zgadza (pomijam kwestię pozycji), ale jak przesunięcie tyłka ma pomagać w złożeniu motocykla w zakręt?

Napisano

> To się zgadza (pomijam kwestię pozycji), ale jak przesunięcie tyłka ma pomagać w złożeniu motocykla

> w zakręt?

wyzej masz to napisane, przesuniecie srodka ciezkosci

Napisano

> wyzej masz to napisane, przesuniecie srodka ciezkosci

Byzydura. zlosnik.gif

Napisano

> Byzydura.

widocznie wiesz lepiej od wszystkich zawodnikow, autora ksiazki "motocyklista doskonaly" i wielu doswiadczonych motocyklistow

Napisano

> widocznie wiesz lepiej od wszystkich zawodnikow, autora ksiazki "motocyklista doskonaly" i wielu

> doswiadczonych motocyklistow

Ja nie twierdzę, że przeniesienie ciężaru do wewnątrz nie jest potrzebne, bo jest. Ale przecież nie w ten sposób się skręca.

Przeniesienie ciężaru do wewnątrz jest potrzebne, ale nie po to, aby łatwiej było skręcić, ale aby mieć lepszą kontrole nad moto (dzięki prawidłowiej pozycji) i żeby zmniejszyć pochylenie moto.

Pozycję do pokonania zakrętu należy przyjąć przed zakrętem ale dlatego, że kiedy moto jest już w złożeniu łatwo o jego destabilizację czy utratę przyczepności przy przenoszeniu masy.

Napisano

> Ja nie twierdzę, że przeniesienie ciężaru do wewnątrz nie jest potrzebne, bo jest. Ale przecież nie

> w ten sposób się skręca.

> Przeniesienie ciężaru do wewnątrz jest potrzebne, ale nie po to, aby łatwiej było skręcić, ale aby

> mieć lepszą kontrole nad moto (dzięki prawidłowiej pozycji) i żeby zmniejszyć pochylenie moto.

> Pozycję do pokonania zakrętu należy przyjąć przed zakrętem ale dlatego, że kiedy moto jest już w

> złożeniu łatwo o jego destabilizację czy utratę przyczepności przy przenoszeniu masy.

ja napisalem, ze po to zeby latwiej skrecic a nie skrecic

Napisano

> ja napisalem, ze po to zeby latwiej skrecic a nie skrecic

sęk w tym, że to nie pomaga w skręceniu, ale jest już potrzebne zaraz po nim smile.gif

Tak czy inaczej: 20.GIF

Napisano

> Kierownicą. Inaczej się nie da. Serio.

> nawet jeśli wydaje Ci się, że skręcasz ciężarem ciała, tak naprawdę nieświadomie skręcasz

> kierownicą.

czekaj no, widze ze jakis upór w tobie siedzi...

Jak pamiętam, to kiedy byłem piękny i młody, to zdarzało mi się jechać rowerem bez trzymania kierownicy. Nawet udawało mi się sterować rowerem w kierunku tam gdzie chciałem!!!

Jakże więc to się działo? Czyżby u mnie na wsi działały inne prawa fizyki? Przecież rower skręcał, a kierownicy nie trzymałem.

Ktoś tu z nas dwóch chyba mija się z prawdą... przecież jak nic z tego wynika, że to moje 4 litery skręcały a nie ręce na kierownicy.

Napisano

> czekaj no, widze ze jakis upór w tobie siedzi...

> Jak pamiętam, to kiedy byłem piękny i młody, to zdarzało mi się jechać rowerem bez trzymania

> kierownicy. Nawet udawało mi się sterować rowerem w kierunku tam gdzie chciałem!!!

> Jakże więc to się działo? Czyżby u mnie na wsi działały inne prawa fizyki? Przecież rower skręcał,

> a kierownicy nie trzymałem.

> Ktoś tu z nas dwóch chyba mija się z prawdą... przecież jak nic z tego wynika, że to moje 4 litery

> skręcały a nie ręce na kierownicy.

Zgadza sie, tylko proponuje Ci na zdrowy rozum przemyslec jakie prawa fizyki oddzialywuja na kola roweru a jakie na motocyklu.

wink.gif

Napisano

> Zgadza sie, tylko proponuje Ci na zdrowy rozum przemyslec jakie prawa fizyki oddzialywuja na kola

> roweru a jakie na motocyklu.

Chcesz powiedzieć, że inne? Ja bym śmiało powiedział, że dokładnie te same, tylko trochę w innej skali

Zresztą, w "Motocykliście doskonałym" też jest opisane ćwiczenie, aby się rozpędzić, puścić kierownice i kierować motocyklem samymi kolanami i balansem tyłka

Napisano

> Chcesz powiedzieć, że inne? Ja bym śmiało powiedział, że dokładnie te same, tylko trochę w innej

> skali

> Zresztą, w "Motocykliście doskonałym" też jest opisane ćwiczenie, aby się rozpędzić, puścić

> kierownice i kierować motocyklem samymi kolanami i balansem tyłka

no i jestes w stanie tak pokonac cos wiecej niz deeeelikatny luk i to powoli?

Napisano

> no i jestes w stanie tak pokonac cos wiecej niz deeeelikatny luk i to powoli?

Chce powiedzieć, ze nie samą kierownicą żyje człowiek, jak tu niektórzy koledzy udowadniają.

Jak wrócisz parę postów wyżej, to przypomnisz sobie, ze chodziło o pytanie dlaczego kierownik przekrzywia tyłek w zakręcie - bo przecież to nic nie daje.

Nie więcej! I nie twierdze, że takie zabiegi są podstawą prawidłowego skręcania.

Dla mnie podstawą jest przeciwskręt. Zresztą zanim zasiadłem na moto pierwszy raz, to już miałem za sobą właściwą lekturę i starałem się powtarzać rzeczy opisane w książkach.

Kiedyś przy rozmowie z kolegą o skręcaniu na moto (miał już ponad 2 letnie doświadczenie), bardzo się zdziwił jak mu opowiadałem o przeciwskręcie

palacz.gif

pozdrawiam

Napisano

> Chcesz powiedzieć, że inne? Ja bym śmiało powiedział, że dokładnie te same, tylko trochę w innej

> skali

Dokladnie tak jak napisales, sa te same ale w innej skali - wiec nie tak do konca takie same.

> Zresztą, w "Motocykliście doskonałym" też jest opisane ćwiczenie, aby się rozpędzić, puścić

> kierownice i kierować motocyklem samymi kolanami i balansem tyłka

Pytanie tylko do jakiej predkosci rozpedzasz motocykl w tym cwiczeniu ?

Nie sama kierownica czlowiek zyje - ciekawe stwierdzenie z ktorym sie zgodze, z tym ze wlasnie dochodzi do tej kierownicy balans cialem, nacisk na podnozki i docisk kolan do baku - nie odwrotnie.

Pomine juz lektore Motocyklisty doskonalego, bo nie jest to zadna rewelacja.

wink.gif

Napisano

> no i jestes w stanie tak pokonac cos wiecej niz deeeelikatny luk i to powoli ?

Jes sie w stanie pokonac luk / luki, ba nawet zrobic 8 - mke. Problem w tym, ze motocykl nie moze byc w predkosci stabilnej, bo sila zyroskopowa kol zmusza go do stabilnej jazdy na wprost.

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.