Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki silnik benzynowy do Peugeot 208 ?

Featured Replies

Napisano

Byłem poważnie zainteresowany Peugotem 208 z silnikiem 1.4 VTI 95KM.

Dzisiaj sobie pobrałem listopadowy cennik ze strony Peugeot i przy wersjach samochodów z tym silnikiem jest informacja, że są już dostępne tylko w magazynie.

Dodatkowo jest informacja, że 5 letnia gwarancja ich nie dotyczy.

O co chodzi? Dlaczego wycofują te silniki i wyłączają dłuższą gwarancję? Jakieś awaryjne? Za dużo palą?

To była fajna oferta bo tylko 600zł droższa od samochodu z 1.2 VTI 82 KM.

Napisano
  • Autor

Zajrzałem dzisiaj do salonu Peugeot i jechałem 208 z 2 silnikami:

- 1.4 VTi 95KM - stary silnik, ale dynamiczny kosztem dosyć wysokiego spalania,

- 1.2 VTi 82KM - nowy silnik 3-cylindrowy, całkiem małe spalanie, słabszy ale dosyć elastyczny z długimi przełożeniami

Samochód z którym silnikiem z tych dwóch byście wybrali? Cena ta sama + 5 lat gwarancji.

Na początku mi się wydawało, że oczywiście lepiej mocniejszy.. ale.. całkiem fajnie się tym 1.2 jeździ i mało pali.

Napisano

> Byłem poważnie zainteresowany Peugotem 208 z silnikiem 1.4 VTI 95KM.

> Dzisiaj sobie pobrałem listopadowy cennik ze strony Peugeot i przy wersjach samochodów z tym

> silnikiem jest informacja, że są już dostępne tylko w magazynie.

> Dodatkowo jest informacja, że 5 letnia gwarancja ich nie dotyczy.

> O co chodzi? Dlaczego wycofują te silniki i wyłączają dłuższą gwarancję? Jakieś awaryjne? Za dużo

> palą?

> To była fajna oferta bo tylko 600zł droższa od samochodu z 1.2 VTI 82 KM.

Ogólnie dziwny trend wycofywania sprawdzonych silników. Z moją mulher.gif jak zamawialiśmy Roomstera to myślelismy że da się jeszcze z silnikiem 1.6 a tu okazało sie że tych silników w ogóle nie ma a nawet ten 1.4 został chwilowo powtórnie przekazany do sprzedaży m.in. w Polsce . Ostały sie tylko TSI no i TDI

Napisano

> 1.4 bo mniej wysilony będzie.

Litości facepalm%5B1%5D.gif

1.4 VTi 95KM ma 67,86 KM z 1l pojemności

- 1.2 VTi 82KM ma 68,33 KM z 1l pojemności

Porażająca różnica, tak samo jak powyższy argument grinser006.gif

Napisano

> Litości

> 1.4 VTi 95KM ma 67,86 KM z 1l pojemności

> - 1.2 VTi 82KM ma 68,33 KM z 1l pojemności

> Porażająca różnica, tak samo jak powyższy argument

Czasami to ja mam wrazenie, ze ludzie na tym forum zatrzymali sie gdzies na poziomie S-21.... 70KM z 2.1 litra - to jest COS!! zlosnik.gif

Ale, dla wszystkich co spiesza milowac to cudo techniki silnikowej - przejechac 100 kkm bez generalki bylo wyczynem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Czasami to ja mam wrazenie, ze ludzie na tym forum zatrzymali sie gdzies na poziomie S-21.... 70KM

Aż musiałem sobie poczytać co to za cudo te S-21, za młody jestem hehe.gif

Napisano

Nie wiem czemu ale mnie się te konie przestawiły spineyes.gif

A skoro jest tak jak piszesz, to nie mam zdania smile.gif

Napisano

> Aż musiałem sobie poczytać co to za cudo te S-21, za młody jestem

BTW fajne zestawienie diesla i benzyniak. Diesel przy tej samej mocy ma wyższe obroty i niższy moment obrotowy. hehe.gif

Napisano

> Czasami to ja mam wrazenie, ze ludzie na tym forum zatrzymali sie gdzies na poziomie S-21.... 70KM

> z 2.1 litra - to jest COS!!

odbiegając trochę od tematu ok.gif jakoś np. CATowi to nie przeszkadza a np. KOMATSU woli "JTD/Mjet" i niezbyt dobrze na tym wychodzi ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> BTW fajne zestawienie diesla i benzyniak. Diesel przy tej samej mocy ma wyższe obroty i niższy

> moment obrotowy.

A co w tym dziwnego? IMO zawsze silnik benzynowy daną moc będzie uzyskiwał wcześniej (niższe obroty) niż silnik diesla.

Porównaj sobie chociażby 2.0 SDI i 2.0 115KM od VW.

Ta sama pojemność, obydwa wolnossące. Diesel ma 75KM przy 4200obr, benzyna 75KM ma już przy 2200obr.

podobnie z momentem. Diesel 140nm przy 2200-2400obr, benzyna osiąga to przy ~1400obr by dojść do 260nm przy takich samych obrotach jak diesel.

Normalna kolej rzeczy, nie wiem co cię w tym dziwi czy szokuje.

Napisano

> Byłem poważnie zainteresowany Peugotem 208 z silnikiem 1.4 VTI 95KM.

> Dzisiaj sobie pobrałem listopadowy cennik ze strony Peugeot i przy wersjach samochodów z tym

> silnikiem jest informacja, że są już dostępne tylko w magazynie.

> Dodatkowo jest informacja, że 5 letnia gwarancja ich nie dotyczy.

> O co chodzi? Dlaczego wycofują te silniki i wyłączają dłuższą gwarancję? Jakieś awaryjne? Za dużo

> palą?

> To była fajna oferta bo tylko 600zł droższa od samochodu z 1.2 VTI 82 KM.

w 1.4 bardzo ale to bardzo czesto padaja uszczelki pod glowica mialem przypadki w pracy ze po przebiegu 6 tys silnik byl caly z oleju bo upg poszla:)

Napisano

> w 1.4 bardzo ale to bardzo czesto padaja uszczelki pod glowica mialem przypadki w pracy ze po

> przebiegu 6 tys silnik byl caly z oleju bo upg poszla:)

1.4 (1360cm) - o którym piszesz - to całkowicie inny silnik niż 1.4 VTi (1397cm).

Oba są stosowane przez PSA, ale jedyne co je łączy to zbliżona pojemność.

Napisano

1.2VTi jest 3-cylindrowy, a 1.4VTi jest 4-cylindrowy.

Wbrew forumowym dziadkom wierzącym w mity z czasów swojej młodości, trzycylindrowość ma spore zalety - przede wszystkim mniejsze opory wewnętrzne (o ile nie zostanie to zmarnowane przez użycie wałków wyrównoważających), co przekłada się na niższe zużycie paliwa i większy moment obrotowy przy niskich obrotach (w porównaniu do czterocylindrowego o tej samej pojemności).