Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sobie radzicie z tym parowaniem w środku.

Featured Replies

Napisano

Macie jakieś sprawdzone sposoby na parowanie szyb przy tem.zewnętrznej nie pozwalającej włączyć klimy.

Dzis po pracy odpaliłem autko,wsiadłem do srodka i momentalnie wszystkie szyby zaparowały dodam ze filtr przeciwpyłkowy jest wymieniony.

Napisano

W zimie nie można używać klimy? Pierwsze słyszę... Odpalasz najnormalniej w świecie klimatyzację i kłopot z głowy.

Napisano

poniżej kilku stopni (3-5) klima nie działą. kropka. to że ci sie świeci kontrolka o niczym nie świadczy.

Napisano

mi tam nic nie paruje - przewietrz dobrze auto, unikaj wilgoci - mokre dywaniki etc.

Napisano

> poniżej kilku stopni (3-5) klima nie działą. kropka. to że ci sie świeci kontrolka o niczym nie

> świadczy.

Klima nie działa, ale jakoś to wnętrze osusza icon_rolleyes.gif

Napisano

> Klima nie działa, ale jakoś to wnętrze osusza

nie działa to i nie osusza wink.gif

Napisano

> nie działa to i nie osusza

To ja mam chyba coś popsute.

Napisano

Nawiew na full i jakoś odparują wiadomo nie tak szybko jak z klimą ale ujdzie. ja wyznaje 2 zasady: czyste szyby (szybciej sie osuszają niż brudne- nie wiem czemu yikes.gif) oraz nie zapchany filtr kabiny

Pozdr.

Napisano

>.... oraz nie zapchany filtr kabiny

o to to to, na początek filtr do zmiany bo pewnie już zasyfiały grinser006.gif

Napisano

> Macie jakieś sprawdzone sposoby na parowanie szyb przy tem.zewnętrznej nie pozwalającej włączyć

> klimy.

> Dzis po pracy odpaliłem autko,wsiadłem do srodka i momentalnie wszystkie szyby zaparowały dodam ze

> filtr przeciwpyłkowy jest wymieniony.

Normalnie mam to samo. Wymiana filtra nic nie dała. Warto sprawdzić odpływ skraplacza od klimy, jak jest przytkany to się woda zbiera tam gdzie nie potrzeba - niestety nie sprawdzałem tego. Jak już muszę to przecieram chłonną "gąbką" lub papierem. Kiedyś taka zaparowana szyba mi zamarzła od środka sciana.gifno.gif

Do innego kolegi. Klima NIE załącza się poniżej określonej temperatury zewnętrznej. A jeżeli się załącza to znaczy że jest temp. powyżej ustawionej i działa czyli osusza...

Napisano

> o to to to, na początek filtr do zmiany bo pewnie już zasyfiały

Ja jezdze bez zlosnik.gif

Napisano

> Do innego kolegi. Klima NIE załącza się poniżej określonej temperatury zewnętrznej. A jeżeli się

> załącza to znaczy że jest temp. powyżej ustawionej i działa czyli osusza...

Możliwe, że to do mnie zlosnik.gif Sprawdzę zimą jak to działa, sam jestem ciekawy bo to moje pierwsze własne autko z klimą ok.gif

Napisano

> Macie jakieś sprawdzone sposoby na parowanie szyb przy tem.zewnętrznej nie pozwalającej włączyć

> klimy.

> Dzis po pracy odpaliłem autko,wsiadłem do srodka i momentalnie wszystkie szyby zaparowały dodam ze

Filtr przeciwpyłkowy raczej spełnia swoją funkcję tylko w okresie letnim...

W zimę można go wywalić i jeździć bez niego ... Nie mam w tej chwili filtra .... i nie mam już problemu z parującymi szybami cool.gif

Napisano

> Filtr przeciwpyłkowy raczej spełnia swoją funkcję tylko w okresie letnim...

aleś wymyślił hehe.gif

Napisano

jak wychodzisz z auta to zostaw na kilka minut otwarte drzwi żeby sie przewietrzyło i szyby nie zaparują

Napisano

> aleś wymyślił

A co , jakieś wątpliwości Ma kolega...??? Skuteczniejszego sposobu jeszcze nikt nie wymyślił ....

Napisano

> klimy.

Wilgoć panie, wilgoć.

Sprawdź czy nagrzewnica Ci nie cieknie, albo nie masz gdzieś mokro.

Mi kiedyś przemokły całkowicie welurowe dywaniki i podłoga przemokła, jak wysuszyłem to problem zniknął. ok.gif

Napisano

> klimy.

Miałem tak kiedyś w Borze TDI (to samo co G IV) z klimatronikiem.

Zacięta była (w położeniu "closed") klapka od obiegu wewnętrznego pomimo, że na panelu klimy obieg wewnętrzny wyświetlany był jako "open".

Dostęp do klapki masz po wyjęci filtra PP.

Ja ku.wę otworzyłem , a potem wyrwałem (bo i tak się zacinała) ręcznie i problem z parowaniem znikął.

PS

Nie jest prawdą, że poniżej jakiejś tam temperatury klima nie działa - nie działa opcja chłodzenia, ale osuszacz działa nawet w ujemnych temperaturach (poczytaj instrukcję jak masz , jest wyraźnnie napisane ,że w niskich temperaturach w celu szybszego osuszenia szyb też powinno się włączać klimę).

Napisano

> Ja ku.wę otworzyłem , a potem wyrwałem (bo i tak się zacinała) ręcznie i problem z parowaniem znikął.

Kolego, jak nie nauczysz się ładniej wyrażać, to za wiele na Autokąciku nie popiszesz. zolta.gif

mar00ha

Napisano

> Kolego, jak nie nauczysz się ładniej wyrażać, to za wiele na Autokąciku nie popiszesz.

> mar00ha

grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

A co się koledze w mojej wypowiedzi nie podoba ?

Co to znaczy "ładniej wyrażać" ?

Słów wulgarnych nie użyłem, napisałem poprawną polszczyzną więc o co biega ?

Napisano

> A co się koledze w mojej wypowiedzi nie podoba ?

> Co to znaczy "ładniej wyrażać" ?

Słuchaj Kolego: trzymaj się regulaminu forum. Punkt 6 i 7 właśnie złamałeś.

> Słów wulgarnych nie użyłem, napisałem poprawną polszczyzną więc o co biega ?

Nie poprawiasz swojej pozycji strugając bohatera. Nie będę tolerował wulgaryzmów rodem z rynsztoka. Jeżeli potrzebujesz rynsztokowego forum to zapisz się do Onetu.

mar00ha

Napisano

niby jak ma osuszać skoro w zime kompresor sie ne włączy.

w zime klima nie działa i tyle.

a parowanie szyb to nic innego jak wilgoc w samochodzie .nawet minimalna ilość spowoduje parowanie szyb.

Napisano

zwrocic uwage na mokre dywaniki, dobrze umyc odtluscic szyby no i zobaczyc w jakim stanie jest filtr kabinowy ew wymienic...

Napisano

> niby jak ma osuszać skoro w zime kompresor sie ne włączy.

> w zime klima nie działa i tyle.

Mylisz się i cała reszta również hehe.gif

Napisano

ty sie mylisz

włącz klime i zobacz czy ci kompresor działa w minusowej temperaturze

Napisano

> ty sie mylisz

> włącz klime i zobacz czy ci kompresor działa w minusowej temperaturze

Nie działa kompresor, ale osuszanie jakoś funkcjonuje niewiem.gif

Napisano

> Nie działa kompresor, ale osuszanie jakoś funkcjonuje

a w jaki sposob osuszane jest powietrze ?

Napisano

> a w jaki sposob osuszane jest powietrze ?

Osuszaczem zlosnik.gif

Tu znalazłem artykulik na temat klimy ok.gif

Napisano

> Osuszaczem

> Tu znalazłem artykulik na temat klimy

facepalm%5B1%5D.gif osuszacz jest dla ukladu, dla R134a.

Podczas pracy układu, na parowniku wystepuje ujemna temp. a tym samym wilgoc, ktora przechodzi przez niego wraz z powietrzem zostaje (moze nie do konca wlasciwie to ujme) 'zamrożona'

I w taki oto prosty sposób z kratek leci nam osuszone powietrze

• 3 tygodnie później...
Napisano

> osuszacz jest dla ukladu, dla R134a.

> Podczas pracy układu, na parowniku wystepuje ujemna temp. a tym samym wilgoc, ktora przechodzi

> przez niego wraz z powietrzem zostaje (moze nie do konca wlasciwie to ujme) 'zamrożona'

> I w taki oto prosty sposób z kratek leci nam osuszone powietrze

Doobra, zwracam honor - przy kilkustopniowych mrozach rzeczywiście to osuszanie niespecjalnie działa ok.gif