Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szerszy rozstaw z tyłu

Featured Replies

Napisano

Auto Polonez grinser006.gif

Z tyłu mam wrzucone szersze koła + szerzej rozstawione. Ciekawi mnie jak {teoretycznie} będzie się zachowywać w skręcie hmm.gif

Napisano

> Ciekawi mnie jak {teoretycznie} będzie się

> zachowywać w skręcie

Polonez?, tak samo nieprzewidywalnie jak do tej pory grinser006.gif. O ile szerzej masz teraz ten tył i jakie gumy?

Napisano
  • Autor

> Polonez?, tak samo nieprzewidywalnie jak do tej pory

To nie HP

> . O ile szerzej masz teraz ten tył i jakie

> gumy?

Z 5 cm. Nie chodzi mi o wróżenie na podstawie rodzaju bieżnika. Jak TEORETYCZNIE będzie się składał?

Napisano

> Auto Polonez

> Z tyłu mam wrzucone szersze koła + szerzej rozstawione. Ciekawi mnie jak {teoretycznie} będzie się

> zachowywać w skręcie

powinien być bardziej podsterowny

Napisano

> Z 5 cm. Nie chodzi mi o wróżenie na podstawie rodzaju bieżnika.

Mi chodzi o szerokość opony i o to zapytałem.

Napisano

> powinien być bardziej podsterowny

Czyli mniej nadsterowny? Z tym się zgodzę i tutaj chyba nie ma nad się nad czym zastanawiać. Ale niech autor doprecyzuje parametry które zmienił w stosunku do fabrycznych grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

> Mi chodzi o szerokość opony i o to zapytałem.

205 ale na szerokiej feldze więc jak 215 leży

Napisano
  • Autor

> powinien być bardziej podsterowny

Czyli jak to poldek "płużyć" będzie sick.gif

Napisano

> Czyli jak to poldek "płużyć" będzie

Jak chcesz żeby był bardziej nadsterowny to ponoć sprawdza się stabilizator z tyłu od kombi ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz żeby był bardziej nadsterowny to ponoć sprawdza się stabilizator z tyłu od kombi

Ciężko dostępny jest. Pytam o zmianę zachowania bo na razie 2 felgi zdobyłem. Docelowo będą 4 i będzie OK

Napisano

> Auto Polonez

> Z tyłu mam wrzucone szersze koła + szerzej rozstawione. Ciekawi mnie jak {teoretycznie} będzie się

> zachowywać w skręcie

Zwiększy się podsterowność

Napisano

> Czyli jak to poldek "płużyć" będzie

Tak, jeśli chcesz to zmienić to idź w odwrotnym kierunku. Szersze koła z przodu, miękki stabilizator z przodu/twardy z tyłu, bardziej agresywna geometria z przodu...

Sposobów jest kilka - tyle ciężko powiedzieć ile z nich jest opłacalne w tym aucie.

Napisano
  • Autor

> Zwiększy się podsterowność

Niedobrze.

No nic, szukam brakujących dwóch 15" 4x98 ok.gif

Napisano

> Ciężko dostępny jest. Pytam o zmianę zachowania bo na razie 2 felgi zdobyłem. Docelowo będą 4 i

> będzie OK

Jak masz dwie, to posłuchaj ludzi i załóż je na przód. Potem jedź na jakiś opuszczony teren i potestuj. Zamień tył z przodem i też taką konfigurację sprawdź.

Napisano

> 205 ale na szerokiej feldze więc jak 215 leży

jestes pewien,ze jest to odpowiedni rozmiar opony?

mam u siebie 140 koni na krotkim napedzie i nigdy nie załozyłem szerszej opony niż 195.

Masz olbrzymią strate na napedzaniu.

co do kombinowania z pod/ nadsterownością to zacznij od zestawu seryjnego i sprawdź co sie dzieje.

jesli dasz szersze opony z tyłu to tak jak koledzy napisali,bedzie wyjeżdżał przodem. mozna to też regulować odsadzeniem felgi lub dystansami,bez zmiany rozmiaru opon.

pamietaj,że na imprezach typu kjs masz często bardzo ciesne próby.

mi sie najlepiej jezdzi(najlepsze czasy) jak ,mam mniej wiecej ,55%przyczepności na przodzie i 45 z tyłu. celujesz przodem w kazdy zakręt i w razie czego jesteś w stanie łatwo 'złamac "samochód gazem bez dotykania ręcznego.

Napisano

> Auto Polonez

> zachowywać w skręcie

będzie w ciasnych zakrętach podsterowny i to bardzo.

W szybszych będzie dobrze kleić póki nie puści. Jak puści to gwałtownie. Szerszy rozstaw z tyłu jest nieprzewidywalny.

Im węższy tył tym bardziej nadsterowne i "miękko" prowadzące się auto.

Im bardziej rozstaw kół przypomina kwadrat a nie prostokąt tym bardziej nerwowe prowadzenie. Owszem przyczepność rośnie (do pewnego momentu) ale uślizg robi się nieprzyjemny, bardziej gwałtowny i trudny do opanowania.

Napisano

> będzie w ciasnych zakrętach podsterowny i to bardzo.

> W szybszych będzie dobrze kleić póki nie puści. Jak puści to gwałtownie. Szerszy rozstaw z tyłu

> jest nieprzewidywalny.

> Im węższy tył tym bardziej nadsterowne i "miękko" prowadzące się auto.

> Im bardziej rozstaw kół przypomina kwadrat a nie prostokąt tym bardziej nerwowe prowadzenie. Owszem

> przyczepność rośnie (do pewnego momentu) ale uślizg robi się nieprzyjemny, bardziej gwałtowny

> i trudny do opanowania.

Ideałem (przynajmniej moim) jest gdy auto ustawia się bokiem już "z odlecia" lub hamulca.

Zresztą sposobów na fajny zakręt jest dużo. Zależnie od auta i silnika jedne sprawdzają się lepiej inne gorzej. W każdym razie dobrze jest określić sobie na starcie czego się oczekuje.

Napisano

> Ideałem (przynajmniej moim) jest gdy auto ustawia się bokiem już "z odlecia" lub hamulca.

Tylko jesli masz przedni naped. Ewentualnie 4x4.

Napisano

> Ideałem (przynajmniej moim) jest gdy auto ustawia się bokiem już "z odlecia" lub hamulca.

Nie jeśli chcesz jechać szybko. Zależy na jaką nawierzchnię.

> Zresztą sposobów na fajny zakręt jest dużo. Zależnie od auta i silnika jedne sprawdzają się lepiej

> inne gorzej. W każdym razie dobrze jest określić sobie na starcie czego się oczekuje.