Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej w skrzyni biegow 1.2

Featured Replies

Napisano

Dzis z rana niespodzianka, po przejechaniu 3km skrzynia jakos ciezko zaczela chodzic , biegi ciezko sie wrzuca. Odstawilem auto , przesiadlem sie na drugi.

Mechanik jakies 500km wstecz wspomnial ze poci sie simering skrzyni biegow ale zeby poki co nie robic tego tylko miec na uwadze i kontrolowac.

Zapewne simering polecial i ten olej wylecial.

Czy da rade sprawdzic poziom oleju w skrzyni od gory i ewentualnie dolac?

Jaki olej kupic do tej skrzynii?

Sensu co prawda w dolewaniu nie widze, ale zeby chociaz doturlac do warsztatu te pare km chyba ze jakos bardzo grozna chwilowa jazda bez oleju nie jest?

Jakies rady , wskazowki?

Z gory dzieki

Napisano

> Dzis z rana niespodzianka, po przejechaniu 3km skrzynia jakos ciezko zaczela chodzic , biegi ciezko

> sie wrzuca. Odstawilem auto , przesiadlem sie na drugi.

> Mechanik jakies 500km wstecz wspomnial ze poci sie simering skrzyni biegow ale zeby poki co nie

> robic tego tylko miec na uwadze i kontrolowac.

> Zapewne simering polecial i ten olej wylecial.

> Czy da rade sprawdzic poziom oleju w skrzyni od gory i ewentualnie dolac?

> Jaki olej kupic do tej skrzynii?

> Sensu co prawda w dolewaniu nie widze, ale zeby chociaz doturlac do warsztatu te pare km chyba ze

> jakos bardzo grozna chwilowa jazda bez oleju nie jest?

> Jakies rady , wskazowki?

> Z gory dzieki

Tutela CAR Matryx - potrzebujesz niecałe dwa litry do wymiany. Warto wymienić olej w skrzyni, jeśli nigdy nie był wymieniany.

Napisano

Obstawiam zbieg okolicznosci, raczej bez oleju daleko byś nie zajechał a jego brak byś usłyszał i poczuł smile.gif

Co najwyżej troche go ubyło, od spodu powinien być korek przelewowy, sprawdź stan, jak coś to dolej smile.gif Samemu zobaczysz czy skończył się simering, wystarczy wleźć pod auto, jak się skończył nie da się nie zauwarzyć smile.gif

ps. jeśli jakims cudem faktycznie nie ma nic oleju to nie próbuj tak dotoczyć się do mechanika... albo zrobić na miejscu, albo laweta.

Napisano

> Tutela CAR Matryx - potrzebujesz niecałe dwa litry do wymiany. Warto wymienić olej w skrzyni, jeśli nigdy nie był wymieniany.

Ja bym powiedział, że do tego silnika był Tutela ZC 75 synth

Poziom sprawdzisz "od góry" - z przodu skrzyni duża śruba wpuszczona w korpus skrzyni na imbus 12mm - powinno się przelać jeśli jest OK.

Jeśli uciekło dużo oleju, to raczej nie jedź samochodem.

Ewentualnie niedaleko bez używania synchronizatorów. Czyli zapiąć 2gi bieg na postoju odpalić silnik i dokulać się, ale ja bym dalej niż kilometr tak nie jechał.

Inna koncepcja to uszkodzenie wybieraka, połączeń do wybieraka, coś "haczy", synchronizatorów nie związane z olejem

Napisano

> Ja bym powiedział, że do tego silnika był Tutela ZC 75 synth

> Poziom sprawdzisz "od góry" - z przodu skrzyni duża śruba wpuszczona w korpus skrzyni na imbus 12mm

> - powinno się przelać jeśli jest OK.

> Jeśli uciekło dużo oleju, to raczej nie jedź samochodem.

> Ewentualnie niedaleko bez używania synchronizatorów. Czyli zapiąć 2gi bieg na postoju odpalić

> silnik i dokulać się, ale ja bym dalej niż kilometr tak nie jechał.

> Inna koncepcja to uszkodzenie wybieraka, połączeń do wybieraka, coś "haczy", synchronizatorów nie

> związane z olejem

Matryxa podaje strona FL-Poland, jednak już wielokrotnie co innego podawały instrukcję obsługi. Jeśli to ZC, to należy się cieszyć, ponieważ jest dużo tańszy.

Napisano

Lej przez odpowietrznik pod akumulatorem, zmieniałem u siebie w 3 Fiatach, po spuszczeniu starego oleju wlej całe 2 litry.

Stosowny manual jest na stronie klubowej IKP. jakiś tekst

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Jeśli to ZC, to należy się cieszyć, ponieważ jest dużo tańszy.

Mnie w ASO nalali Tutela ZC 75 synth

Napisano
  • Autor

Padło sprzęgło , od tak nagle - czy na 92000km i 9 lat to normalna sprawa czy raczej słaby wynik?

Na szczęście to zwykłe Valeo które kosztuje 300zł a nie jakaś dwumasa itp wink.gif , aczkolwiek korzystając z okazji za sugestią mechanika doszły tez nowe uszczelniacze półosi , uszczelniacz wału i wybieraka i finalnie dobiło do 1000 smile.gif

No to jeszcze została mi stówa na ten olej ;p . Profilaktycznie wymienię skoro ma już te 9 lat i prawie 100kk ;p

Tylko który lać ;p ?

Instrukcja z 2003r podaje : TUTELA ZC75/SYNTH SAE 75W-80, API GL 5, MIL-L-2105 D

Pracownik ASO Fiat wciska Tutela CAR TECHNYX 75w85 GL4 API GL 4 Plus, SAE 75w85

i dodaje że ten pierwszy z instrukcji został już wycofany i ten co on podaje to aktualny zamiennik , ciekawe że ma ciut inne wlasciwosci wink.gif

Więc mam rozumieć że ten pierwszy, z instrukcji , które jednak są nadal dostępne w sklepach wielu to jakieś magazynowe leżaki wink.gif?

Napisano

> Padło sprzęgło , od tak nagle - czy na 92000km i 9 lat to normalna sprawa czy raczej słaby wynik?

> Na szczęście to zwykłe Valeo które kosztuje 300zł a nie jakaś dwumasa itp , aczkolwiek korzystając

> z okazji za sugestią mechanika doszły tez nowe uszczelniacze półosi , uszczelniacz wału i

> wybieraka i finalnie dobiło do 1000

> No to jeszcze została mi stówa na ten olej ;p . Profilaktycznie wymienię skoro ma już te 9 lat i

> prawie 100kk ;p

> Tylko który lać ;p ?

> Instrukcja z 2003r podaje : TUTELA ZC75/SYNTH SAE 75W-80, API GL 5, MIL-L-2105 D

> Pracownik ASO Fiat wciska Tutela CAR TECHNYX 75w85 GL4 API GL 4 Plus, SAE 75w85

> i dodaje że ten pierwszy z instrukcji został już wycofany i ten co on podaje to aktualny zamiennik

> , ciekawe że ma ciut inne wlasciwosci

> Więc mam rozumieć że ten pierwszy, z instrukcji , które jednak są nadal dostępne w sklepach wielu

> to jakieś magazynowe leżaki ?

Oba oleje są bez problemu dostępne u Petronasa, ZC jest dużo tańszy. Różnią się lepkością i normą API GL 5 a GL 4 +. Rozumiem, że skrzynia była zalana fabrycznie ZC i taki bym wlał, jeśli nie było problemów z pracą skrzyni.

• 6 miesięcy później...
Napisano

A odgrzeje kotleta i napiszę coś dla potomności.

Dzisiaj zmieniłem olej w skrzyni biegów [stilo 1,4 16V 2005 przebieg ca 64 tyś]

Wlałem przez odpowietrznik skrzyni 1,9 l Tutela ZC 75 Synth

Taki jest teraz zalecany w instrukcji: 75W80 API GL 5 EP

W poprzednich wydaniach instrukcji zalecano Tutela Technyx 75W85 API 4 plus lub przewyższający tę specyfikację.

Cóż mogę powiedzieć - zlałem breję, zalałem świeży - jest mi z tym dobrze i wsteczny lepiej wchodzi.

Ale pewnie dlatego, że zlewek miałem tylko ok. 1,5 litra...

Czyli 400 ml gdzieś wyparowało... shocked.gif

Także zaglądajcie tam czasem, powiedzmy co 40 tyś, bo po 120 tyś może być sucho smile.gif

Napisano

> Także zaglądajcie tam czasem, powiedzmy co 40 tyś, bo po 120 tyś może być sucho

Selespeed ma nawet miarkę (bagnet) do oleju 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Także zaglądajcie tam czasem, powiedzmy co 40 tyś, bo po 120 tyś może być sucho

Trzeba kontrolować czy nie ma wycieków.

Bo jak nie ma to i nie ubywa.

Napisano

> Selespeed ma nawet miarkę (bagnet) do oleju

nie koniecznie selesped, każda c530 (czyli między innymi ze sterowaniem selesped) ma bagnet,

Napisano

> A odgrzeje kotleta i napiszę coś dla potomności. ... <

Witam,

Przekornie zapytam, dlaczego wlewasz olej przez odpowietrznik ? skoro od tego jest specjalny korek.

Zaryzykuję stwierdzenie, że wcale nie zgubiłeś 400 ml oleju, obecnie masz go za dużo.

Tej wiosny też wymieniałem olej w skrzyni ( 1,6 ) i było zdziwienie gdy do skrzyni weszło ok. 1,5 litra zamiast 1,9. Dla pewności przejechałem kilka metrów i ponownie sprawdziłem poziom - był OK.

Napisano

Bo do 1,6 wchodzi 1,65 l ??? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Nowa instrukcja str 376 linijka 4.

> Przekornie zapytam, dlaczego wlewasz olej przez odpowietrznik ? skoro od tego jest specjalny korek.

Bo jest to znacznie wygodniejsze - włożę lejek i heja

zamiast zabawy z "żanetą" i wężykiem.

Sprawdzę dzisiaj poziom.

Poświęcę się i odkręcę ten korek z boku... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Bo do 1,6 wchodzi 1,65 l ???

> Nowa instrukcja str 376 linijka 4. ... <

Masz rację ok.gif sprawdziłem, instrukcja którą cytujesz podaje rzeczywiste wartości dla 1,6.

Napisano

> Zaryzykuję stwierdzenie, że wcale nie zgubiłeś 400 ml oleju, obecnie masz go za dużo.

No, muszę trochę honoru zwrócić... ok.gif

Wypoziomowałem dziś strucla, odkręciłem boczny korek przelewowy, i uleciało stamtąd ok 200 ml oleja...

Także jedyne wytłumaczenie, albo został gdzieś w zakamarkach skrzynki, albo nie miałem poziomu.

20.GIF