Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zdjąć aluminiową miskę olejową?

Featured Replies

Napisano

Chciałbym zdjąć aluminiowa miskę olejową w Citroenie C3 - jest przyklejona na silikon. Po odkręceniu wszystkich śrub nie da się jej ruszyć - jest jak przyspawana. Czy są na to jakieś sposoby, które nie kończą się uszkodzeniem takiej miski?

Ze stalowa nie było by problemu - zwykle da się wcisnąć jakiś nożyk miedzy miskę i blok silnika. Tutaj szczelina jest na zero, nie da się wsadzić żadnego noża, szpachelki, ostrza. Nic nie wchodzi.

Napisano

Trzeba próbować właśnie czymś ostrym podważyć ewentualnie załapać ze 2 śrubki po przekątnej żeby nie spadła i przez klocek drewniany delikatnie opukiwać młotkiem dookoła, w końcu puści

Napisano
  • Autor

Za śrubki nie złapiesz - dziury na wylot, gwint w bloku silnika a nie w misce. Nic nie da rady wsadzić - nie ma szczeliny. Boczne walenie młotem gumowym nic nie daje. Jest jedna solidna śruba wchodząca w odlew miski prostopadle i łącząca ja z obudową skrzyni. Wkręciłem ją i wieszałem się na niej - miska nawet nie drgnęła.

Napisano

> Za śrubki nie złapiesz - dziury na wylot, gwint w bloku silnika a nie w misce. Nic nie da rady

> wsadzić - nie ma szczeliny. Boczne walenie młotem gumowym nic nie daje. Jest jedna solidna

> śruba wchodząca w odlew miski prostopadle i łącząca ja z obudową skrzyni. Wkręciłem ją i

> wieszałem się na niej - miska nawet nie drgnęła.

To może olej wymienić poprzez jego odessanie.

Szkoda ruszać tak dobrze uszczelnionej miski.

Napisano

> Za śrubki nie złapiesz - dziury na wylot, gwint w bloku silnika a nie w misce.

Źle mnie zrozumiałeś, Ty nie masz nic łapać tylko załapać żeby Ci miska nie spadła jak silicon puści, czyli wkręcasz ze 2 śrubki na 3 nitki tak aby się tylko trzymała, takie zabezpieczenie zlosnik.gif

> Nic nie da rady

> wsadzić - nie ma szczeliny.

No więc trzeba pokombinować

> Boczne walenie młotem gumowym nic nie daje. Jest jedna solidna

> śruba wchodząca w odlew miski prostopadle i łącząca ja z obudową skrzyni. Wkręciłem ją i

> wieszałem się na niej - miska nawet nie drgnęła.

Gumowy odbija, popukaj normalnym ale przez klocek drewniany ok.gif

Napisano

> To może olej wymienić poprzez jego odessanie.

> Szkoda ruszać tak dobrze uszczelnionej miski.

Czasami warto rzucić okiem na smoka olejowego i ogólnie, na silnik od dołu.

Pozdro

Bartek

Napisano
  • Autor

Wyjąc z miski muszę plastikowe elementy filtra oleju, które się połamały i wpadły. Do zmiany oleju, to bym tego raczej nie zdejmował...

Napisano

Można spróbować podgrzać. Tylko nie wiem jak to znosi aluminium.

Napisano

> Chciałbym zdjąć aluminiowa miskę olejową w Citroenie C3 - jest przyklejona na silikon. Po

> odkręceniu wszystkich śrub nie da się jej ruszyć - jest jak przyspawana. Czy są na to jakieś

> sposoby, które nie kończą się uszkodzeniem takiej miski?

> Ze stalowa nie było by problemu - zwykle da się wcisnąć jakiś nożyk miedzy miskę i blok silnika.

> Tutaj szczelina jest na zero, nie da się wsadzić żadnego noża, szpachelki, ostrza. Nic nie

> wchodzi.

Nożyk, drucik tnący itp.

Napisano
  • Autor

Boję się, że miska sobie pęknie - nowa nie jest zbyt tania smile.gif Dla wyjasnienia nie jest to zwykły silikon wysokotemperaturowy, tylko klej do misek na bazie czegos jak silikon. Jest twardszy i nie rozciąga się za bardzo. Zwykły czerwony czy czarny silikon dawno by puścił.

Napisano

A może struną od gitary?

Napisano

szukaj noża do tapet z nierdzewki niełamanego. Kolega ma takie ostrze oprawione w drewnianą rączke i każdy silikon puści. Powoli tym wycinasz. Nie polecam plastiku bo po takiej zabawie miałem 6 szwów...

Napisano

> A może struną od gitary?

Albo z linki stalowej wypleść pojedynczy drut, na końce nawinąć kawałki drewna i próbować.

Powierzchni się nie pokaleczy, miski nie pognie.

Dobry patent, zastosuje w renówce jak znów będę miskę zdejmował. Poprzednio podważałem śrubokrętem i lekko nie było.

Napisano
  • Autor

Najprędzej tą struną od gitary stalową bo nożyk do tapet nie wchodzi - za mała szpara, praktycznie zerowa. Zrobię jeszcze jedno podejście ze struną lub linką stalową.

Napisano
  • Autor

Udało się zdjąć, ale nie struną czy cienką stalowa linką - nie było jak jej wcisnąć , bo szpara zerowa. Jedyny sposób jaki skutkował to wbicie młotkiem starego zaostrzonego noża kuchennego ostrzem miedzy miskę i blok, a następnie jak się zrobił odstęp to stopniowe podcinanie szpachelką silikonu dookoła.