Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy mozna zmusic klime do dzialania?

Featured Replies

Napisano

CZesc PAny i Panie!!

Tak sie zastanawiam czy jest jakas opcja aby w aktualnych temperaturach klima dzialala tak jak latem? Inne auta nie maja ograniczenia temp. zewnetrznej do dzialania klimy, a nasze ma..WTF?

Klima przeciez wyciaga wilgoc. Para na szybach to przeciez wilgoc....pewnie przy wlaczonej klimie bylo by znacznie szybciej i efektywniej uporac sie z tym....

Jakies pomysly?

Napisano

Podgrzać czujnik temperatury? 270751858-jezyk.gif

Jesteś pewien, że winnych autach klima się włącza przy niskich temp? :> bo mi się zdaje, że wiele aut tak ma jak w stilo...

Napisano

> CZesc PAny i Panie!!

> Tak sie zastanawiam czy jest jakas opcja aby w aktualnych temperaturach klima dzialala tak jak

> latem? Inne auta nie maja ograniczenia temp. zewnetrznej do dzialania klimy, a nasze ma..WTF?

> Klima przeciez wyciaga wilgoc. Para na szybach to przeciez wilgoc....pewnie przy wlaczonej klimie

> bylo by znacznie szybciej i efektywniej uporac sie z tym....

> Jakies pomysly?

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie i w każdym stilo które znam klima działa cały czas bez ograniczeń, osobiście używam jej cały rok, w zimę tak jak napisałeś świetnie radzi sobie z parą na szybach smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ponizej pewnej temp (moze 3stopnie) nawet nie zapala sie sniezynka na panelu klimatronika....nie slychac zalaczania sie sprezarki, obroty standardowe i nie zmieniaja sie przy probie wlaczenia klimy.

To zauwazylem...

A tak mnie tknelo bo czytam tez forum forda mondeo w dieslu (kiedys takiego mialem) i tam w postach roznej masci mozna wywnioslowac ze klima sie wlacza.

Napisano

Hej

> Tak sie zastanawiam czy jest jakas opcja aby w aktualnych temperaturach klima dzialala tak jak

> latem?

Raczej nie

Inne auta nie maja ograniczenia temp. zewnetrznej do dzialania klimy, a nasze ma..WTF?

Wciskaja tobie kity.

Poniezej pewnej temperatury klima sie nie wlaczy, chyba ze nieudolny inzynier nie przewidzial zamarzania filtra...dlatego masz na nim zamontowany czujnik temperatury.

Zreszta, po co schladzac powietrze (klima zejdzie max do 5-7stopni) kiedy na dworze masz -10?

Jaki sens?

A wylaczana jest dlatego, by nie zamarzla ew woda w filtrze czynnika ..

Napisano

przy automatycznej klimie, chyba tylko podgrzewając czujnik temp zewnętrznej.

Przy manualnej klimie, z tego co do tej pory pisałem, czytałem i przeprowadzałem śledztwo, klima się załącza, ale musi się nagrzać komora silnika. Czujnik przeciwoblodzeniowy jest zainstalowany na/w sprężarce, jak otoczenie podniesie temp to i ponoć przy -5*C klimatyzacja się załącza.

Podejrzewam, że w przypadku automatu, trzeba by spełnić oba warunki, czyli nagrzać komorę silnika żeby czujnik przeciwoblodzeniowy "puścił" i czujnik temp zew. podgrzać.

Napisano
  • Autor

> To ze sie swieci przycisk nie znaczy ze dziala sprzezarka...

A czy ja mowie o przycisku? wink.gif

Mi chodzi o ikonke na wyswietlaczu

Ps,

Pamietam w moim bylym mondeo mk2 na "klimatroniku" jak ustawilo sie nawiew na szybe to klima z automatu sie wlaczala i nie mozna bylo jej wylaczyc (tylko juz nie pamietam czy zima tez bo te auto zima nie dalo sie odpalic), a szyby odparowywaly momentalnie zarowno przednia jak i boczne tylne tez.

Napisano

> A czy ja mowie o przycisku?

A jestes pewien ze dzialala sprezarka?

U nas masz przycisk+ikone informujaca o zalaczeniu sprzezarki, nie wiem jak w innych jest..

Napisano
  • Autor

> A jestes pewien ze dzialala sprezarka?

> U nas masz przycisk+ikone informujaca o zalaczeniu sprzezarki, nie wiem jak w innych jest..

No wlasnie o tym mowie....(albo mam na mysli). W aktualnych temp. czuc ze klima nie wlacza sie.

Przycik swieci, ikonka aktualnie tez (ale przy minusie) na pewn nie bedzie swiecic ikonka.

Caly pic o ktory mi chodzi to skuteczne odparowywanie szyb za pomoca klimy.

Napisano

Da się.Trzeba ominąć przekaźnik załączający sprężarkę.

Napisano

> Czujnik przeciwoblodzeniowy jest

> zainstalowany na/w sprężarce, jak otoczenie podniesie temp to i ponoć przy -5*C klimatyzacja

> się załącza.

> Podejrzewam, że w przypadku automatu, trzeba by spełnić oba warunki, czyli nagrzać komorę silnika

> żeby czujnik przeciwoblodzeniowy "puścił" i czujnik temp zew. podgrzać.

Czujnik "przeciwoblodzeniowy " nie jest montowany na sprężarce.Czujniki "przeciwoblodzeniowe" w klimie są w STILO z silnikiem 1,2.Pozostałe silniki mają sprężarki o zmiennej wydajności i te instalacje nie wymagają takiego czujnika./dokładny opis jest w eLearn/.

Napisano

> To ze sie swieci przycisk nie znaczy ze dziala sprzezarka...

No nigdy nie sprawdzałem czy sprężarka się załącza... wiem tylko że jak nacisnę 'śnieżynkę" (mam klimatronik), to szyby odparowują w momencie, jak nie mam jej włączonej to jest masakra... więc coś w tym musi być i coś działać smile.gif

Napisano

> No nigdy nie sprawdzałem czy sprężarka się załącza... wiem tylko że jak nacisnę 'śnieżynkę" (mam

> klimatronik), to szyby odparowują w momencie, jak nie mam jej włączonej to jest masakra...

> więc coś w tym musi być i coś działać

Nie do końca jest to prawda. Na obiegu zamkniętym też Ci się tak

dzieje? W warunkach tak powiedzmy do 5 stopni temperatury zewnętrznej

działa to tak jak opisujesz, poniżej nic się nie dzieje, dopiero gorące

powietrze jak silnik się nagrzeje odparowuje szybę. I to dość wolno,

na postoju (bez skrobania, mam zasadę, nie skrobię) - 16 minut.

Potem raz mach wycieraczkami i można jechać ;-)

Napisano

> Nie do końca jest to prawda. Na obiegu zamkniętym też Ci się tak

> dzieje? W warunkach tak powiedzmy do 5 stopni temperatury zewnętrznej

> działa to tak jak opisujesz, poniżej nic się nie dzieje, dopiero gorące

> powietrze jak silnik się nagrzeje odparowuje szybę. I to dość wolno,

> na postoju (bez skrobania, mam zasadę, nie skrobię) - 16 minut.

> Potem raz mach wycieraczkami i można jechać ;-)

No swojego czasu też mnie to zaskoczyło, w porównaniu z albeą bez klimy jest niebo a ziemia, to też sprawdzałem czy to aby na pewno zasługa klimy i na temperaturach ujemnych na pewno mi to tak działa, jak klima jest wyłączona to tak jak piszesz, dojdzie ciepłe powietrze z silnika i zaczyna odparowywać... a jak włączę klimę to para znika w 2min, wskazówka temp wtedy nawet nie zamierza drgnąć, mam tak nawet na dużych mrozach, jak np. zostawiam pod chmurką w zimę stilona w Gliwicach na cała noc, to rano odpalam, wciskam podgrzewanie przedniej szyby (klima wtedy załącza się sama), odkurzę z wierzchu trochę auto (1-2min) i od środka mam już idealnie odparowane wink.gif

Napisano

> Caly pic o ktory mi chodzi to skuteczne odparowywanie szyb za pomoca klimy.

Ja myślałem że klimatyzacja to takie urządzenie za pomocą którego utrzymujemy zadaną temperaturę wewnątrz auta (np. 18-22*C) i wilgotność niezależnie jaka jest temperatura na zewnątrz. Z tego wątku wynika że klima tylko w lecie, a zimą co ?

Napisano

Podpisuje się pod tym swoją manualna klimatyzacja.

Nie dociera do mnie że nie działa jak jest zimno.

Wiadomo że nie chłodzi.

Ale odparowuje X razy szybciej z wyłączona klima niż bez.

I nie może chodzić o temp silnika, bo najlepiej to działa przy zimnym starcie

Napisano

> Podpisuje się pod tym swoją manualna klimatyzacja.

> Nie dociera do mnie że nie działa jak jest zimno.

> Wiadomo że nie chłodzi.

> Ale odparowuje X razy szybciej z wyłączona klima niż bez.

> I nie może chodzić o temp silnika, bo najlepiej to działa przy zimnym starcie

Musimy zrobić spot przy -20, iść do ikea i wrócić za godzinę i pokażę

Ci, że nie odparuje nic, dopiero jak silnik się zagrzeje, to lód puści.

Napisano

> Musimy zrobić spot przy -20, iść do ikea i wrócić za godzinę i pokażę

> Ci, że nie odparuje nic, dopiero jak silnik się zagrzeje, to lód puści.

Hmmm, może były jakieś różne wersje, z jakimś bajerem i bez niego.... ktoś kiedys wspominał o elektrycznie podgrzewanej szybie przedniej..... może to z tomtomem mamy, uaktywnia się z guzikiem od klimy a nic o tym nie wiemy zlosnik2.gif

Napisano

> Hmmm, może były jakieś różne wersje, z jakimś bajerem i bez niego.... ktoś kiedys wspominał o

> elektrycznie podgrzewanej szybie przedniej..... może to z tomtomem mamy, uaktywnia się z

> guzikiem od klimy a nic o tym nie wiemy

Może macie PTC?

Napisano

> Może macie PTC?

Ja mam z reni na 3 grzalki....

Kilka razy już był temat. Że 5 stopni itd. Że niemożliwe itd

Może mam popsute. Ale mnie zimą klima odparowuje szyby.

Aaa wrzeszcz też popsuty.

Napisano

> Ja mam z reni na 3 grzalki....

Ja mam w kartonie i czeka na założenie.... może w przyszłym roku się uda zlosnik2.gif

> Może mam popsute. Ale mnie zimą klima odparowuje szyby.

U mnie tak samo, co mnie zajedwabiście cieszy 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Ja mam w kartonie i czeka na założenie.... może w przyszłym roku się uda

Ja nadal czekam, na kogoś komu zapłacę i mi założy grinser006.gif

Ale oglądałem właśnie na YouTube filmiki, no i ktoś tam miał grzałkę

i 15 minut auto stało i wskazówka ani drgnęła hehe.gif

Napisano
  • Autor

NO ja takowa grzalke posiadam fabrycznie.

Czy cos daje wiecej....ciezko powiedziec bo nie wiem jak by grzalo bez niej. Dzisiaj rano -2 i sniezynka na wyswietlaczu od klimy nie swieci. Autko stalo odpalone ok 10-14 min i jak do niego wsiadalem bylo juz czuc mile cieplo w kabinie.

Ciekawe czy te anomalie w odparowywaniu szyb u kolegow to jakis nakaczany patent poprzednich uzytkownikow czy fabryka, a moze jakas nowoczesna szyba atermiczna do ktorej para sie nie para wink.gif

Napisano

> NO ja takowa grzalke posiadam fabrycznie.

> Czy cos daje wiecej....ciezko powiedziec bo nie wiem jak by grzalo bez niej. Dzisiaj rano -2 i

> sniezynka na wyswietlaczu od klimy nie swieci. Autko stalo odpalone ok 10-14 min i jak do

> niego wsiadalem bylo juz czuc mile cieplo w kabinie.

> Ciekawe czy te anomalie w odparowywaniu szyb u kolegow to jakis nakaczany patent poprzednich

> uzytkownikow czy fabryka, a moze jakas nowoczesna szyba atermiczna do ktorej para sie nie para

Oczywiście szyby macie czyste ( to podstawa ) i pozbywamy się wilgoci zanim zamkniemy auto.

Ale to podstawa zimą, więc nawet o tym nie wspominałem wcześniej.

Na brudną szybą i utopione dywaniki w wodzie, nic nie pomoże.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście szyby macie czyste ( to podstawa ) i pozbywamy się wilgoci zanim zamkniemy auto.

Niby jak mam to zrobic? wyssac gębą ? wink.gif czy jest jakis oczywisty sposob?

> Na brudną szybą i utopione dywaniki w wodzie, nic nie pomoże.

Szyby czyste a dywaniki suche....mieszkam nad jeziorami ale nie proboje utożsamiać okolicy z wnetrzem auta wink.gif

Napisano

> Niby jak mam to zrobic? wyssac gębą ? czy jest jakis oczywisty sposob?

oczywista oczywistość

Przed dojazdem do miejsca postoju maksymalnie wietrzymy/chłodzimy wnętrze.

Im zimniejszy zostanie na noc tym łatwiej rano będzie.

Dodatkowe gazetopodobne patenty też pomagają.

> Szyby czyste a dywaniki suche....mieszkam nad jeziorami ale nie proboje utożsamiać okolicy z

> wnętrzem auta

Jeszcze jedno jest ważne- filtr kabinowy- jego wymiana też potrafi zdziałać cuda na przedniej szybie.

Napisano

> Ja nadal czekam, na kogoś komu zapłacę i mi założy

> Ale oglądałem właśnie na YouTube filmiki, no i ktoś tam miał grzałkę

> i 15 minut auto stało i wskazówka ani drgnęła

a jaka temp sie zrobila w środku? Musze dokładnie sprawdzić u siebie jak szybko się podnosi wskazówka na postoju. Jedno co mogę powiedzieć to w kabinie szybko się robi ciepło a wskazówka się rusza dopiero po paru km (przy obecnych temp)

Napisano

> Kilka razy już był temat. Że 5 stopni itd. Że niemożliwe itd

> Może mam popsute. Ale mnie zimą klima odparowuje szyby.

Przed chwilą przetestowane - na przycisku klimy świeci kontrolka, na wyświetlaczu brak gwiazdki - temperatura zewnętrzna 2*C + obieg zamknięty = szyby parują -> wniosek klima nie działa (latem nie parują szyby przy zamkniętym). Jak tylko otworzę obieg na łapanie powietrza z zewnątrz to szyby momentalnie odparowują......

Napisano

> Przed chwilą przetestowane - na przycisku klimy świeci kontrolka, na wyświetlaczu brak gwiazdki -

> temperatura zewnętrzna 2*C + obieg zamknięty = szyby parują -> wniosek klima nie działa (latem

> nie parują szyby przy zamkniętym). Jak tylko otworzę obieg na łapanie powietrza z zewnątrz to

> szyby momentalnie odparowują......

Raz na 300 użyć zamykam obieg.

Pomijając klimę to parowanie na zamkniętym=filtr kabinowy do wymiany.

Zaraz wychodzę to sobie odświeżę wiadomości.