Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przygotowanie motocykla do zimowego postoju

Featured Replies

Napisano

Witajcie cool.gif

Jako że sezon się kończy, niektórzy odstawili już maszyny i czekają na kolejny sezon (w tym ja grinser006.gif), inni jeszcze jeżdżą, ale póki co warunki raczej kiepskie icon_rolleyes.gif Generalnie w internecie można poczytać mnóstwo porad dotyczących jak przechowywać motocykl podczas dłuższego postoju, jak go przygotować itp. Tak naprawdę to zdarza się również, że te informacje są sprzeczne spineyes.gif

U mnie to będzie pierwsza zima z 2oo i chciałem się dowiedzieć jak wy przechowujecie swoje maszyny, jak je przygotowujecie, co warto zrobić aby wiosenny rozruch był jak najłatwiejszy, a czym nie ma sensu w ogóle zawracać sobie głowy wink.gif

Napisano

> ... i chciałem się dowiedzieć jak wy przechowujecie swoje maszyny,

> jak je przygotowujecie, co warto zrobić aby wiosenny rozruch był jak najłatwiejszy

Mój motocykl zimuje w pomieszczeniach gospodarczych pod domem.

Stabilne 17 stopni, wilgotność poniżej 65 %.

Nie robię nic - no prawie nic (tylko serwis interwałowy 24 tyś zlosnik.gif)

Nawet akumulatora nie wyjmuję (bo nie mam alarmu)

Żadnych szmat do rury.

Umyty motocykl stawiam na widełkach, przykrywam pseudo pokrowcem i czekam na lepsze czasy. W nudne popołudnia pastuję woskiem.

Poleruje elementy lakierowane i stalowe.

Kolanka i rurę wydechu na błysk.

Umyję łańcuch i zębatki w nafcie.

Zmienię płyn hamulcowy.

Generalnie tak nic nie robiąc, jak pójdę do warsztaciku w okolicy grudnia, to w okolicach końca stycznia baba z gębą zaczyna mnie po chałupie szukać.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przesunę o 30 cm i opdalę raz na dwa tygodnie.

U mnie ze względu na miejsce postoju odpalanie nie wchodzi w ogóle w grę. A za dużo zachodu żeby go wytoczyć grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> (...)

> Umyty motocykl stawiam na widełkach, przykrywam pseudo pokrowcem i czekam na lepsze czasy. W nudne

> (...)

Ja będę musiał zakupić podstawkę pod tylny wahacz, bo Honda nie pomyślała żeby do wyposażenia standardowego dorzucić centralną stopkę sick.gif A zawsze to łatwiej będzie podłubać w długie zimowe wieczory smile.gif

Napisano

Nie przepalam motocykla podczas postoju.

Przychodzę na wiosnę, załączam zapłon i odpalam.

Napisano

Tankujesz do pełna, spuszczasz paliwo z gaźników (jak masz grinser006.gif), stawiasz na centralce, przód podnosisz do góry.

Od góry dajesz pokrowiec żeby się nie kurzyło i voila zlosnik.gif

Napisano

> Nie przepalam motocykla podczas postoju.

> Przychodzę na wiosnę, załączam zapłon i odpalam.

Ja przepalam go tylko i wyłącznie dla fun`u . Przeważnie przy okazji imprezek z sąsiadami motocyklistami smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tankujesz do pełna, spuszczasz paliwo z gaźników (jak masz ), stawiasz na centralce, przód

> podnosisz do góry.

> Od góry dajesz pokrowiec żeby się nie kurzyło i voila

I właśnie tu są sprzeczne informacje, niektórzy twierdzą, że należy zostawić pusty bak, inni że zatankować do pełna... icon_rolleyes.gif

A paliwo spuszczę z gaźników, myślałem że to bardziej skomplikowane, a okazało się, że zrobili to tego specjalne "kraniki" grinser006.gif

Napisano

W nr12/2012 "Motocykla" fajnie opisane przygotowanie do zimowania. A bak do pełna oczywiście

3f0ea312462ed01cm.jpg93377f57a89e7b47m.jpg

9753f02523202d5cm.jpg

Napisano

> jak je przygotowujecie

Nie przechowuje. Sprzedaję po sezonie, kupuję przed sezonem zlosnik.gif

> ma sensu w ogóle zawracać sobie głowy

Jak trzymałem moto dłużej, to nic nie robiłem. Odstawiałem sprzęta z marszu. Na wiosnę odpicowałem, wymieniłem co było do wymiany i jazda

Napisano

> I właśnie tu są sprzeczne informacje, niektórzy twierdzą, że należy zostawić pusty bak, inni że

> zatankować do pełna...

Ja mam bak zdemontowany, wlałem nieco oleju, rozprowadziłem po wnętrzu i postawiłem na półce grinser006.gif

> A paliwo spuszczę z gaźników, myślałem że to bardziej skomplikowane, a okazało się, że zrobili to

> tego specjalne "kraniki"

Ja mam taką fikuśną śrubeczkę w najniższym miejscu gaźnika zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Ja mam taką fikuśną śrubeczkę w najniższym miejscu gaźnika

A ja dla odmiany nie spuszczam paliwa z gaźników 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A ja dla odmiany nie spuszczam paliwa z gaźników

ja tez nie bo lubie sobie isc do garazu, otworzyc piwko, zapalić moto, pogazowac, przykryc płachtą, wyrzucić puszke i pełen zadowoenia isc do domu zlosnik.gif

Napisano

> I właśnie tu są sprzeczne informacje, niektórzy twierdzą, że należy zostawić pusty bak, inni że

> zatankować do pełna...

Zatankowanie do pełna ma na celu ochronę przed wytrącaniem się wilgoci kondensacyjnej zawartej w powietrzu i tym samym ochronę wnętrza zbiornika przed korozją. Ma to znaczenie, kiedy moto było by zimowane pod chmurką, kiedy pojazd przechodzi przez tzw. punkt rosy (wypadkowa ciśnienia, temperatury i wilgotności). Jeśli zimujesz moto w stabilnych warunkach, to nie jest to aż tak ważne, mimo tego ja zalewam aż pod korek, chociaż mój rumak stacjonuje w garażu z dodatnią temperaturą.

> A paliwo spuszczę z gaźników, myślałem że to bardziej skomplikowane, a okazało się, że zrobili to

> tego specjalne "kraniki"

Nie spuszczam paliwa z gaźników; raz na 4-6 tygodni odpalam moto do załączenia wiatraka chłodnicy. Przecież gdybym użytkował moto w takim czasookresie, to też bym paliwa nie spuszczał, więc nie spuszczam.

Możesz obniżyć ciśnienie w ogumieniu, nasmarować linki gazu/sprzęgła/hamulca i podłączyć aku do automatycznego prostownika lidlowskiego, aldi-owskiego (ten testuję ostatnio) lub innego oxfordzkiego, by po naładowaniu przeszedł w tryb ładowania konserwującego. Na wiosnę jak znalazł waytogo.gif

Napisano

> Tankujesz do pełna, spuszczasz paliwo z gaźników (jak masz ), stawiasz na centralce, przód

> podnosisz do góry.

> Od góry dajesz pokrowiec żeby się nie kurzyło i voila

dokladnie też tak robie skromny.gifgrinser006.gif

Napisano

Sprzęt stoi w garażu podziemnym. Ma sucho, temperatura powyżej zera, ale minimalnie (woda w odpływach nie zamarza, ale jak jest minus -naście na zewnątrz to jest +1 / +2).

Stoi pod plandeczką, ale tylko po to, żeby się (za bardzo) nie ukurzył. Gdyby nie to, to w ogóle bym się nie kłopotał z "zabezpieczeniami zimowymi".

Raz na 2-3 tygodnie doładowuję akumulator (alarm chodzi), czasem odpalę celem poślinienia się do bulgotu i zrobię rundkę po garażu - temperatury praktycznie sprzęt nie łapie, bo w dużym, wiatrem chłodzonym piecu z suchą michą trwałoby to na wolnych obrotach z tydzień.

Żadnego zlewania paliwa, żadnego tankowania pod korek/spuszczania/tachlowania olejem.

W przypadku gaźnikowego sprzętu tylko przed dłuższymi postojami (stoi czasem miesiąc nie jeżdżony, w sezonie też - przez sezon zrobił 600 km) zamykam kranik paliwa na dojeździe do garażu i "wyjeżdżam" paliwo z komory aż zgaśnie.

Akumulator też czasem doładowuję, ale dla spokoju sumienia bardziej.

Sprzęty palą praktycznie od strzała, o ile akumulator jest sprawny.

Nie róbmy scen - współczesny motocykl to nie jest fumka rocznik '60 na tamtejszych szpejach i z tamtejszymi materiałami eksploatacyjnymi...

Jeśli jest sucho i w miarę na plusie, to problemem jest tylko akumulator.

Napisano

U mnie stoi w garażu już od końca października, umyty i wysuszony pod pokrowcem, zatankowany do pełna, aku odłączony ale nie wyjęty (za dużo z tym zabawy), co 1-1,5 msc doładowuję akumulator, zmieniam ustawienie opon aby się nie odkształciły, paliwa z gaźników nie spuszczam, jak będę w domu na święta to na pewno doładuję aku, być może przepalę...

Napisano
  • Autor

> Zatankowanie do pełna ma na celu ochronę przed wytrącaniem się wilgoci kondensacyjnej zawartej w

> powietrzu i tym samym ochronę wnętrza zbiornika przed korozją. Ma to znaczenie, kiedy moto

> było by zimowane pod chmurką, kiedy pojazd przechodzi przez tzw. punkt rosy (wypadkowa

> ciśnienia, temperatury i wilgotności). Jeśli zimujesz moto w stabilnych warunkach, to nie jest

> to aż tak ważne, mimo tego ja zalewam aż pod korek, chociaż mój rumak stacjonuje w garażu z

> dodatnią temperaturą.

Stoi sobie w suchym miejscu, gdzie temperatura i tak akurat musi być powyżej zera (przeważnie w zimie jest tam ok. 5 albo i więcej).

> Nie spuszczam paliwa z gaźników; raz na 4-6 tygodni odpalam moto do załączenia wiatraka chłodnicy.

> Przecież gdybym użytkował moto w takim czasookresie, to też bym paliwa nie spuszczał, więc nie

> spuszczam.

Ja nie będę mógł odpalać ze względu na miejsce postoju, ale tym akurat najmniej się przejmuję.

> Możesz obniżyć ciśnienie w ogumieniu, nasmarować linki gazu/sprzęgła/hamulca i podłączyć aku do

> automatycznego prostownika lidlowskiego, aldi-owskiego (ten testuję ostatnio) lub innego

> oxfordzkiego, by po naładowaniu przeszedł w tryb ładowania konserwującego. Na wiosnę jak

> znalazł

Prostowniki mam takie najprostsze, mają pewnie ze 30 lat albo i lepiej grinser006.gif Jak raz na jakiś czas nieco podładuję to pewnie wystarczy, choć jakbym zostawił w spokoju to też pewnie nic by się nie stało... hmm.gif