Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC Sequent 24 - czy może palić Pb?

Featured Replies

Napisano

Instalacja BRC SQ24 w Seicento 1,1 MPI. Czy jest możliwe, że w trakcie jazdy na LPG pali również benzynę? Pytam, bo mam podejrzanie duże ubytki Pb i nie wiem, gdzie zacząć szukać? Na gazie pracuje poprawnie i spalanie też jest ok. Przy odpalaniu na zimno często śmierdzi benzyną.

Napisano

Niech się wypowie spec od BRC, ale w tych instalacjach chyba jest jakiś myk, który powoduje, że przy nieco większych mrozach auto (zbyt) długo jeździ na benzynie. Przypomina mi się tego typu temat. hmm.gif

Napisano

Pytanie co się dzieje. Bo może być tak że ktoś ustawił przełączanie na benzynę powyżej pewnego zakresu obrotów. Natomiast co do długiego czasu przełączania na gaz - podgrzewanie wtryskiwaczy załatwia sprawę. Chyba że jest coś porobione w ustawieniach. W każdym razie wizyta u kogoś, kto ma pojęcie o tej instalacji mocno wskazana.

Napisano
  • Autor

Przełączanie następuje przy 30 stopniach. Żeby się zagrzał do takiej temperatury trzeba przejechać ok. 1 km, więc tutaj jest raczej ok. Wiadomo, że teraz się dużej rozgrzewa, niż w lecie. Porównuję spalanie do zaszłych zim i jakoś bardzo szybko tej benzyny ubywa. Interesuje mnie , czy w czasie pracy na LPG jest odcinana pompa paliwa. Może wtryski Pb przepuszczają i "dolewają" benzyny do LPG.

Napisano

> Interesuje mnie ,

> czy w czasie pracy na LPG jest odcinana pompa paliwa. Może wtryski Pb przepuszczają i

> "dolewają" benzyny do LPG.

Normalnie nie jest odcinana. Niektórzy to robią sami. Jeśli wtryski by popuszczały to by dobrze nie jeździł. A nie masz gdzieś po prostu dziury? Pytam poważnie z własnego doświadczenia smile.gif

Napisano
  • Autor

Też się nad tym zastanawiam, ale nie mam kanału. Bak jest suchy. Będę się musiał zakręcić koło tego. Zastanawia mnie to śmierdzenie Pb przy rozruchu. Może dostaje za dużo benzyny?

Napisano

> Też się nad tym zastanawiam, ale nie mam kanału. Bak jest suchy. Będę się musiał zakręcić koło

> tego. Zastanawia mnie to śmierdzenie Pb przy rozruchu. Może dostaje za dużo benzyny?

Jak miałem Punto (ten sam silnik) to uszkodził się regulator ciśnienia i benzyna lała się do przepustnicy frown.gif

Można to sprawdzić po zdjęciu całej obudowy filtra i odpaleniu auta (ciężko odpala) czy nie leje się z regulatora ciśnienia.

Pozdrawiam

Napisano

> Też się nad tym zastanawiam, ale nie mam kanału. Bak jest suchy. Będę się musiał zakręcić koło

> tego. Zastanawia mnie to śmierdzenie Pb przy rozruchu. Może dostaje za dużo benzyny?

U mnie pompa paliwa pracuje przy jeździe na lpg. Też tak miałem, że benzyny zaczęło ubywać i czuć, wężyk puścił. Tylko, że u mnie to naprawdę mocno waliło benzyną. Temp przełączania 30 stopni jest ok.

Napisano

> Instalacja BRC SQ24 w Seicento 1,1 MPI. Czy jest możliwe, że w trakcie jazdy na LPG pali również

> benzynę? Pytam, bo mam podejrzanie duże ubytki Pb i nie wiem, gdzie zacząć szukać? Na gazie

> pracuje poprawnie i spalanie też jest ok. Przy odpalaniu na zimno często śmierdzi benzyną.

Skoro na lpg jest ok to nie sądzę, aby pobierał noPB. Warto sprawdzić wszelkie połączenia układu benzynowego. Może wtryski przypieczone i leją? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Tylko, jak to sprawdzić? Dzisiaj zalałem Pb za 100zł i będę szczegółowo notował na ile mi to wystarczy. Mam jeszcze pytanie techniczne, czy w przypadku niedostatecznej ilości dostarczanego gazu (np. na wysokich obrotach) BRC SQ24 może się "posilać" benzyną, czy jest to niemożliwe? Czy, jeżeli przełącznik pokazuje LPG, to nie ma prawa być pobierana benzyna? Jeżeli tak jest, tzn., że mogę się definitywnie odczepić od instalacji LPG i szukać wyłącznie w zasilaniu Pb.

Napisano

> Tylko, jak to sprawdzić? Dzisiaj zalałem Pb za 100zł i będę szczegółowo notował na ile mi to

> wystarczy. Mam jeszcze pytanie techniczne, czy w przypadku niedostatecznej ilości

> dostarczanego gazu (np. na wysokich obrotach) BRC SQ24 może się "posilać" benzyną, czy jest to

> niemożliwe? Czy, jeżeli przełącznik pokazuje LPG, to nie ma prawa być pobierana benzyna?

> Jeżeli tak jest, tzn., że mogę się definitywnie odczepić od instalacji LPG i szukać wyłącznie

> w zasilaniu Pb.

Od wersji SQ24MY10 jest dostępna opcja VSR (dotrysk benzyny), ale standardowo nie jest uruchomiona. Działanie tej opcji nie jest sygnalizowane na przełączniku. Sprawdzić można poprzez podłączenie się do instalki.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Od wersji SQ24MY10 jest dostępna opcja VSR (dotrysk benzyny), ale standardowo nie jest uruchomiona.

> Działanie tej opcji nie jest sygnalizowane na przełączniku. Sprawdzić można poprzez

> podłączenie się do instalki.

czy ten dotrysk moze byc jakos konfigurowalny ??

u mnie turbo ma straszne siorbniecie przy dynamicznym przyspieszaniu i wtedy przelacza na gaz

pewnie zwargolili cos - za slaby reduktor za cienkie weze albo ciort wie co

mozna to uzaleznic od stopnia wychylenia przepustnicy/gazu/obrotow ??

Napisano

> Zastanawia mnie to śmierdzenie Pb przy rozruchu.

Miałem podobnie. Zalałem plyn do czyszczenia wtryskiwaczy (czarny STP) i wyraźnie zmniejszyo się smierdzenia przy rozruchu.

Napisano

> czy ten dotrysk moze byc jakos konfigurowalny ??

> u mnie turbo ma straszne siorbniecie przy dynamicznym przyspieszaniu i wtedy przelacza na gaz

> pewnie zwargolili cos - za slaby reduktor za cienkie weze albo ciort wie co

> mozna to uzaleznic od stopnia wychylenia przepustnicy/gazu/obrotow ??

Dotrysk jest konfigurowalny i zależny od RPM i MAP.

Wydajność instalki u Ciebie jest OK?

• 1 miesiąc później...
Napisano

Co prawda ja mam 2.0T i moja BRC przełącza się sama na PB w chwili np przekroczenia 190km/h lub jak jest za niskie ciśnienie koniec LPG (ok1/4 baku) a potrzebuje pełnej mocy silnika np podczas przyspieszenia.

Fakt o tym daje znać przełącznik, zmiana kontrolki z zielonej na czerwoną i sygnał akustyczny.