Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Megane - doradzcie czy kupic

Featured Replies

Napisano

Witam,

Panowie,

Przymierzam się do zakupu Renalut Megane hatchback z 2010roku. (szyby wszystkie są z 2009 więc produkcja chyba też z 2009 -jak to sprawdzić?). Silnik benzyna 1.6 16V 110KM.

Auto jest z Niemiec, lekko uszkodzone, do malowania drzwi przod tyl, oraz blotnik. Przebieg 80tys. Srodek zadbany, pali bez zarzutu. Jedynie na desce pali się diodka od ABS i ESP oraz klucz serwisowy. Sadze ze to cos z czunikiem? Prosze doradzcie co w takich samochodach sprawdzac, jak generalnie sie sprawuja, czy warto? Samochod ma byc do uzytko wlasnego.Cena 28tys.

Napisano

> Przymierzam się do zakupu Renalut Megane hatchback z 2010roku. (szyby wszystkie są z 2009 więc

> produkcja chyba też z 2009 -jak to sprawdzić?).

Poszukaj naklejek na plastikach od srodka. U mnie w G.Scenicu np. są szyby z 2008, a auto z lutego 2009. Na wewnętrznej stronie plastiku (boczku deski) gdzie jest wyłącznik poduszki pasażera u mnie jest naklejka, na której jest podana dokladnie data i godzina opuszczenia taśmy produkcyjnej.

>Silnik benzyna 1.6 16V 110KM.

Daje radę ale trzeba sie namachac biegami bo ma krótką skrzynię 6 biegową.

> Srodek zadbany, pali bez zarzutu. Jedynie na desce pali się diodka od ABS i ESP oraz klucz

> serwisowy. Sadze ze to cos z czunikiem?

Trzeba by to pod Clipa podłączyć.

Teśc ma takiego Kombi i fajnie to jeździ tylko skrzynia mnie denerwuje.

Napisano
  • Autor

> Poszukaj naklejek na plastikach od srodka. U mnie w G.Scenicu np. są szyby z 2008, a auto z lutego

> 2009. Na wewnętrznej stronie plastiku (boczku deski) gdzie jest wyłącznik poduszki pasażera u

> mnie jest naklejka, na której jest podana dokladnie data i godzina opuszczenia taśmy

> produkcyjnej.

> Daje radę ale trzeba sie namachac biegami bo ma krótką skrzynię 6 biegową.

> Trzeba by to pod Clipa podłączyć.

> Teśc ma takiego Kombi i fajnie to jeździ tylko skrzynia mnie denerwuje.

samemu mozna czy trzeba do speca? jaki koszt zmiany menu na pl?

Napisano

> samemu mozna czy trzeba do speca? jaki koszt zmiany menu na pl?

Zobacz ceny Clipa na portalu aukcyjnym smile.gif

A co do ceny to nie wiem bo ja mam to u kumpla za free.

Napisano

> Zobacz ceny Clipa na portalu aukcyjnym

> A co do ceny to nie wiem bo ja mam to u kumpla za free.

Za klipa trzeba dać kilkaset zł więc do domowego użytku wystarczy zwykły kabelek kkl za 30 zł z alledrogo i program DDT2000. Jak by co do DDT2000 posiadam najnowsze bazy.

Napisano

> samemu mozna czy trzeba do speca? jaki koszt zmiany menu na pl?

Za podlaczenie kompa sprawdzenie bledu aktywacje tempomatu zmiane jezyka zaplacilem 50zl ok.gif

Nie dziadujmy przeciez to nie jest majatek.

Napisano

> Za klipa trzeba dać kilkaset zł więc do domowego użytku wystarczy zwykły kabelek kkl za 30 zł z

> alledrogo i program DDT2000. Jak by co do DDT2000 posiadam najnowsze bazy.

Tylko nim za duzo nie zrobisz a juz na pewno nie zmienisz jezyka bo probowalem.

A czesto bledy ktore pokazuje maja sie nijak do rzeczywistosci.

Napisano

> Dokładnie. Można sobie tym najwyżej zmierzyć temp. w odbycie.

A i tak pokaże błędną grinser006.gif

Napisano

> Witam,

> Panowie,

> Przymierzam się do zakupu Renalut Megane hatchback z 2010roku. (szyby wszystkie są z 2009 więc

> produkcja chyba też z 2009 -jak to sprawdzić?). Silnik benzyna 1.6 16V 110KM.

> Auto jest z Niemiec, lekko uszkodzone, do malowania drzwi przod tyl, oraz blotnik. Przebieg 80tys.

> Srodek zadbany, pali bez zarzutu. Jedynie na desce pali się diodka od ABS i ESP oraz klucz

> serwisowy. Sadze ze to cos z czunikiem? Prosze doradzcie co w takich samochodach sprawdzac,

> jak generalnie sie sprawuja, czy warto? Samochod ma byc do uzytko wlasnego.Cena 28tys.

A mozesz choćby na priv pokazać co to kupujesz ?

W tym roku jak by sie udało chętnie bym zmienił na coś po lifcie...

Ale boje się że ceny będą srednie i nie znajdę z takim wyposażeniem jak bym chciał oslabiony.gif

A o jakimś nie kreconym egzemplarzu nie wspomnę.

Napisano

od 32 na allegro zaczynaja sie polskie salony, wiec 28 za sprowadzony do malowania i z kontrolka to chyba zadna okazja

Napisano

> Za podlaczenie kompa sprawdzenie bledu aktywacje tempomatu zmiane jezyka zaplacilem 50zl

> Nie dziadujmy przeciez to nie jest majatek.

to jaki masz teraz jezyk ??

PL chyba dopiero po lifcie 2006<

Napisano

> to jaki masz teraz jezyk ??

> PL chyba dopiero po lifcie 2006

Angielski zlosnik.gif a mialem niemiecki ok.gif i balem się ze pokaże mi coś z kinematografii niemieckiej grinser006.gif

Napisano

jako że lipa wyszła z tempomatem, mam ochotę wymienić kierownicę na skórzaną zlosnik.gif

co Ty na to ? zlosnik.gif

Napisano

> jako że lipa wyszła z tempomatem, mam ochotę wymienić kierownicę na skórzaną

> co Ty na to ?

Skóra dobra rzecz.

Musisz tylko uważać, żeby Ci nie zeszła. hehe.gif

Napisano

> jako że lipa wyszła z tempomatem, mam ochotę wymienić kierownicę na skórzaną

> co Ty na to ?

Nie wymieniaj na używaną oryginalną, bo to lipa jest.

Obszyj, tzn. daj do obszycia. smile.gif

Napisano

> Skóra dobra rzecz.

> Musisz tylko uważać, żeby Ci nie zeszła.

jak zwykle robisz sobie jaja zlosnik.gif

mnie bardziej interesuje, czy łatwo zdjąc kierownicę i czy są trudności z przełożeniem poduszki zlosnik.gif

Napisano

> jak zwykle robisz sobie jaja

> mnie bardziej interesuje, czy łatwo zdjąc kierownicę i czy są trudności z przełożeniem poduszki

a nie lepiej fachowo obszyc ta ktora jest?

Napisano

> Tylko nim za duzo nie zrobisz a juz na pewno nie zmienisz jezyka bo probowalem.

> A czesto bledy ktore pokazuje maja sie nijak do rzeczywistosci.

No to dziwne bo właśnie byłem w aucie i specjalnie podłaczyłem kompa żeby sprawdzić czy jest opcja zmiany języka i jest bez problemu dostępna. Niestety DDT jest dośc skomplikowanym programem i nie tak prostym jak CLIP który ma wszystko robione intuicyjnie i jest prostszy w obsłudze. Ale na sprawdzenie i odczyt błędów i kasowani na kodowaniu kluczy kończąc nadaje się idealnie....no i cena 30 pln a nie 800.

Napisano

> jak zwykle robisz sobie jaja

> mnie bardziej interesuje, czy łatwo zdjąc kierownicę i czy są trudności z przełożeniem poduszki

Żeby zdjac kierownice to jest 1, 5 min roboty smile.gif

Obracasz kierownice tak zeby dol poduszki byl u gory tam jest dziura w ktora wkladasz srobokret , wyskakuje poduszka odpinasz 2 przewody i wykrecasz poduszke torxem chyba 45 jutro moge sprawdzic.Mam film do tego jak chcesz zlosnik.gif

Napisano

> Żeby zdjac kierownice to jest 1, 5 min roboty

> Obracasz kierownice tak zeby dol poduszki byl u gory tam jest dziura w ktora wkladasz srobokret ,

> wyskakuje poduszka odpinasz 2 przewody i wykrecasz poduszke torxem chyba 45 jutro moge

> sprawdzic.Mam film do tego jak chcesz

super, ale jeszcze trzeba zdjąć koło kierownicy,

które siedzi na wieloklinie

w nexii meczyłem się cały dzień :-)

Napisano

> Nie wymieniaj na używaną oryginalną, bo to lipa jest.

czemu? można chyba kupić w dobrym stanie?

> Obszyj, tzn. daj do obszycia.

nie wiem czy u mnie gdzieś to robita :-/

Napisano

> super, ale jeszcze trzeba zdjąć koło kierownicy,

> które siedzi na wieloklinie

> w nexii meczyłem się cały dzień :-)

Tu schodzi gładko , jak usiade na kompa to wstawie link do filmu. I tak jak pisalem 1, 5min pracy na wszystko ;-)

Ale warto miec porzadny torx dlugi bo ciezko odkrecic.

Ja mialem taki w ksztalcie litery T i na to zakladalem dłuższe ramie smile.gif

Edit

Jednak udalo sie z tel wstawic film.

Na filmie sciagaja te plastiki ale mozna obrocic kierowince tak jak pisalem i omijasz ta czynnosc.Kierownice pozniej mozesz obrcic do prawidlowego polozenia jak ona wyskoczy ale zanim przewody z niej odepniesz.Dalej to juz na filmie i jak zakladasz poduszke to juz nie musisz obracac kierownicy.

Napisano

> No to dziwne bo właśnie byłem w aucie i specjalnie podłaczyłem kompa żeby sprawdzić czy jest opcja

> zmiany języka i jest bez problemu dostępna. Niestety DDT jest dośc skomplikowanym programem i

> nie tak prostym jak CLIP który ma wszystko robione intuicyjnie i jest prostszy w obsłudze. Ale

> na sprawdzenie i odczyt błędów i kasowani na kodowaniu kluczy kończąc nadaje się

> idealnie....no i cena 30 pln a nie 800.

Przeciez podlaczenie do kompa to 50zl. A tych błędów nie sprawdzasz codziennie.

MamDDT i nie mogpem zmienic jezyka. A jak sasiadowi odczytywalem blad to pokazywalo blad cewki a pozniej na clipie wyszlo co innego...

Napisano

superrrrrrr

dzięki wielkie, chyba się zdecyduje.

ps - też nadaje z telefonu :-)

Napisano

> czemu? można chyba kupić w dobrym stanie?

I tak się zacznie łuszczyć.

> nie wiem czy u mnie gdzieś to robita :-/

Czyli gdzie?

Napisano

> superrrrrrr

> dzięki wielkie, chyba się zdecyduje.

> ps - też nadaje z telefonu :-)

Dałem jezcze mały opis pod filmem smile.gif

Naprawdę banał smile.gif No ja ostatnio polubilem wieczorne siedzenie na tel smile.gif

Napisano

> I tak się zacznie łuszczyć.

> Czyli gdzie?

okolice Zielonej Góry :-)

Napisano

> No ja ostatnio polubilem wieczorne siedzenie na tel

ty masz na czym biglaugh.gif

ja stykam z neo v 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ty masz na czym

Na s3 bylo mniej wygodne zlosnik.gif

A to taki mini tablet a jednak telefon grinser006.gif

> ja stykam z neo v

Dobry smark korzysta sie z tego co sie ma i ważne że daje radę waytogo.gif

Napisano

> czemu? można chyba kupić w dobrym stanie?

> nie wiem czy u mnie gdzieś to robita :-/

Kolega Kenickie ma rację. Jeśli dasz do obszycia porządnemu tapicerowi, taka kierownica wygląda bardziej elegancko niż w tych modelach.

To moja kierownica.

ad0f4676a0aec584.jpg

Napisano

> Kolega Kenickie ma rację. Jeśli dasz do obszycia porządnemu tapicerowi, taka kierownica wygląda

> bardziej elegancko niż w tych modelach.

> To moja kierownica.

Dobra pitu pitu ale nikt nie napisał ile zapłacił za obszycie kierownicy smile.gif

Napisano

> Żeby zdjac kierownice to jest 1, 5 min roboty

> Obracasz kierownice tak zeby dol poduszki byl u gory tam jest dziura w ktora wkladasz srobokret ,

> wyskakuje poduszka odpinasz 2 przewody i wykrecasz poduszke torxem chyba 45 jutro moge

Torx T50 waytogo.gif

> sprawdzic.Mam film do tego jak chcesz

Napisano

U mnie w I są z tyłu 2 torxy .Czy ta nakreta na imbus na wieloklinie moze byc luzna? Szukam przyczyny drgań kierownicy jak pukam od spodu.

Napisano

> U mnie w I są z tyłu 2 torxy .Czy ta nakreta na imbus na wieloklinie moze byc luzna? Szukam

> przyczyny drgań kierownicy jak pukam od spodu.

powiem szczerze że nie wiem jak to wygląda u Ciebie ok.gif

Napisano

> Dobra pitu pitu ale nikt nie napisał ile zapłacił za obszycie kierownicy

U mnie w mieście (Rychtalska, firma "Sławiński tapicerstwo"), za kierownicę do 307 zapłaciłem 190zł.

Wygląda tak:

dscf2572sr.jpg

dscf2571z.jpg

dscf2570.jpg

Napisano

extra,

znalazłem firmę która wysyła obszyte kierownice,

a poźniej odsyła się im swoją starą kierę smile.gif

Napisano

> Ile kosztuje ?:)

nie pytałem zlosnik.gif

> Ja musze kupić uszelke do tylnych lewych drzwi oraz pokrywę sionika ta plastikowa

pokrywe czego ? zlosnik.gif

Napisano

> nie pytałem

> pokrywe czego ?

Silnika zlosnik.gifok.gif taka osłona zlosnik.gif

Napisano

> Obszycie kierownicy u nich koszt 250 pln,

robiłeś u nich kierę, lub widziałeś ich "robotę" na żywo ?

Napisano
  • Autor

Koledzy zakupilem.

Teraz mam do was prosbe:

Potrzebuje zdjecie silnika bo nie mam oslony ten gornej (tam jak korek wlewu oleju). Na allegro sa ale do innych silnikow. Ja mam silni 1.6 16V 100KM. Prosze podpowiedzcie mi ktora to oslona bo nigdzie nie moge jej znalezc. Czy to jest moze to: http://allegro.pl/oslona-obudowa-pokrywa-megane-iii-1-6-benzyna-i2946071386.html ??

I jeszcze potrzebuje ten plastik na blotnik co jest przed lusterkiem (w ksztalcie trojkata). Tez nigdzie nie moge znalezc na allegro.

Napisano

Jeśli chodzi o osłonę na silnik czyli na kolektor dolotowy, to u mojego tescia w 1,6 16v 110 KM jej nie ma. W instrukcji jak są zdjęcia gdzie lać olej też nie ma. Może bedzie pasowała od Megane II.

A trójkąt to ten? portal aukcyjny z tym że cena "odpowiednia".

Napisano

> Koledzy zakupilem.

> Teraz mam do was prosbe:

> Potrzebuje zdjecie silnika bo nie mam oslony ten gornej (tam jak korek wlewu oleju). Na allegro sa

> ale do innych silnikow. Ja mam silni 1.6 16V 100KM. Prosze podpowiedzcie mi ktora to oslona bo

> nigdzie nie moge jej znalezc. Czy to jest moze to:

> http://allegro.pl/oslona-obudowa-pokrywa-megane-iii-1-6-benzyna-i2946071386.html ??

> I jeszcze potrzebuje ten plastik na blotnik co jest przed lusterkiem (w ksztalcie trojkata). Tez

> nigdzie nie moge znalezc na allegro.

Z tego co wiem to tych osłon nie montowano fabrycznie w 1.6. Zresztą podobnie Renault wykastrowało Megane II w phase 2 z tym samym silnikiem