Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak ustalić skąd cieknie woda

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Opel Omega Mojego brata. Do środka dostaje się woda ( kilkoma punktami) chcemy ustalić którędy. Dlatego potrzebuję jakoś zabarwić wodę żeby ustalić gdzie i którędy cieknie.

Chyba że macie inne metody. Przewidywane miejsca to: szyber, szyby, uszczelki, podszybie.

Napisano

> Przewidywane miejsca to: szyber, szyby, uszczelki, podszybie.

nagrzewnica?

Napisano

> nagrzewnica?

W nagrzewnicy nie ma wody, a płyn ma dość charakterystyczny zapach.

Napisano
  • Autor

> W nagrzewnicy nie ma wody, a płyn ma dość charakterystyczny zapach.

Pierwsze co sprawdziłem to zapach. Odpada. Po za tym nie ubywa.

Napisano

Odwodnienia w podszybiu czyste? W 8 przypadkach na 10 winne sa zapchane odwodnienia.

Napisano

> Odwodnienia w podszybiu czyste? W 8 przypadkach na 10 winne sa zapchane odwodnienia.

Dokładnie. Obadaj dobrze podszybie czy nie odchylone uszczelki, czy syfu nie ma, miejsce montaży f kabinowego jeśli posiada itd. Od szyber'a byłaby podsufitka mokra.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie. Obadaj dobrze podszybie czy nie odchylone uszczelki, czy syfu nie ma, miejsce montaży f

> kabinowego jeśli posiada itd. Od szyber'a byłaby podsufitka mokra.

Sprawdzę odwodnienia podszybia. Podsufitka .... chyba sucha nie sprawdzałem, ale na szynach szybera jest wilgoć - no ale chyba tak ma być i dopiero odwodnienia szybera może być przytkane lub gdzieś rozszczelnione.

Napisano
  • Autor

> Którędy leci?

Właśnie jakoś chce ustalić na wypadek gdyby wszystkie "tradycyjne" miejsca zawiodły" dlatego chce jakoś zabarwic wodę żeby wiedzieć czy np przednia szyba jest szczelna itd.

Napisano

> Właśnie jakoś chce ustalić na wypadek gdyby wszystkie "tradycyjne" miejsca zawiodły" dlatego chce

> jakoś zabarwic wodę żeby wiedzieć czy np przednia szyba jest szczelna itd.

może farba akwarelka czy jakaś plakatówka, rozrób w wiadrze i polewaj, normalnie potem powinna dać się zmyć.

albo jakaś fluorescencyjna i potem lampa UV zlosnik.gif ale to drogo może wyjść jeśli długo trzeba polewać samochód...

Napisano

> Właśnie jakoś chce ustalić na wypadek gdyby wszystkie "tradycyjne" miejsca zawiodły" dlatego chce

> jakoś zabarwic wodę żeby wiedzieć czy np przednia szyba jest szczelna itd.

Dobra chodzi mi o to którędy Cieknie woda? Widac czy poprostu są mokre dywaniki? U mnie w Scenicu ciekło po kapciach hehe.gif

Napisano

> Sprawdzę odwodnienia podszybia. Podsufitka .... chyba sucha nie sprawdzałem, ale na szynach szybera

> jest wilgoć - no ale chyba tak ma być i dopiero odwodnienia szybera może być przytkane lub

> gdzieś rozszczelnione.

Zacznij od podszybia - kolega miał Omegę i zbierało się tam kupę syfu. ZObacz też jak idą odpływy z szyberdachu i czy są droższe - woda może wylewać się gdzieś przy słupkach i nic nie będzie widać na podsufitce. W starych Oplach często gnije też gabka uszczelniająca przejście do nagrzewnicy.

Napisano

> Pierwsze co sprawdziłem to zapach. Odpada. Po za tym nie ubywa.

A ma to autko klimę? Może od niej odpływ skroplin się zatkał?

Napisano

mi kiedyś woda dostawała się do środka auta poprzez słupek relingu na dachu, odrobina silikonu załatwiła sprawę mokrego dywanika po stronie pasażera

Napisano

podepnę się - citroen berlingo od nowości w jednym po opadach deszczu jest woda u pasażera pod dywanikiem angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif

Napisano

> Pacjent to Opel Omega Mojego brata. Do środka dostaje się woda ( kilkoma punktami) chcemy ustalić

> którędy. Dlatego potrzebuję jakoś zabarwić wodę żeby ustalić gdzie i którędy cieknie.

> Chyba że macie inne metody. Przewidywane miejsca to: szyber, szyby, uszczelki, podszybie.

Powsadzaj we wszystkie podejrzane miejsca w środku papier toaletowy lub ręczniczki papierowe.

Tam gdzie cieknie, będą najpierw mokre.

Napisano
  • Autor

> A ma to autko klimę? Może od niej odpływ skroplin się zatkał?

ma ale klima nie działa tzn nie jest włączona (manual) po za tym za dużo tego jak na klime