Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen C5

Featured Replies

Napisano

Pora zmienić diesla na tańsze rozwiązanie BP + LPG i ponownie wpadł mi w oko Citroen C5. Ponieważ budżet nie jest za wielki, więc będzie to auto już nie pierwszej młodości. Który silnik benzynowy w C5 był najlepszy zarówno pod kątem spalania i bezawaryjności? Co sądzicie o tym egzemplarzu? Oczywiście nie wierzę w przebieg, ale przy 10-letnim aucie zakładam, że ma nakręcone minimum 250 kkm.

Napisano

> Pora zmienić diesla na tańsze rozwiązanie BP + LPG i ponownie wpadł mi w oko Citroen C5. Ponieważ

> budżet nie jest za wielki, więc będzie to auto już nie pierwszej młodości. Który silnik

> benzynowy w C5 był najlepszy zarówno pod kątem spalania i bezawaryjności? Co sądzicie o tym

> egzemplarzu? Oczywiście nie wierzę w przebieg, ale przy 10-letnim aucie zakładam, że ma

> nakręcone minimum 250 kkm.

Silnik 1.8 to zdecydowanie za mała jednostka do C5. Dużo pali, a osiągi ma mizerne, dość często lubi spalać olej. Wersja z linku powyżej to totalny golas - klima manualna(chociaż to jest akurat zaletą), ręczne szyby z tyłu, brak podłokietników z przodu itp.

Dużo lepszym rozwiązaniem jest silnik 2.0 16V - spalanie podobne, lepsze osiągi i nie zużywa oleju.

Napisano

ojciec powozi takim C5 w kombi

na liczniku 320tys

od nowosci holenderski gaz

srednie spalanie w trasie wychodzi okolo 8,5 LPG

demon predkosci to nie jest ale do normalnego podrozowania w zupelnosci wystarcza

tylko czasemi trzeba dolac troche oleju

Napisano

> srednie spalanie w trasie wychodzi okolo 8,5 LPG

Ile wiec toto pali noPb?

Nie znam auta i nogi/predkosci podroznych Twego ojca wiec nie chce wyrokowac, ale jakos dziwnie malo mi sie to wydaje jak na taka kolubryne (mimo, ze w trasie).

Napisano

> Ile wiec toto pali noPb?

> Nie znam auta i nogi/predkosci podroznych Twego ojca wiec nie chce wyrokowac, ale jakos dziwnie

> malo mi sie to wydaje jak na taka kolubryne (mimo, ze w trasie).

Spalanie wskazuje spokojną i umiejętną jazdę ok.gif

Napisano

> Nie znam auta i nogi/predkosci podroznych Twego ojca wiec nie chce wyrokowac, ale jakos dziwnie

tez wydawalo mi sie malo mimo tego ze ojciec jezdzi bardzo spokojnie ale kilka razy pozyczajac samochod na jakies dalsze wypady przy normalnej jezdzie mialem spalanie 9L/100 wiec troche wyczucia samochodu i mozna bawic sie w mistrza eco drivingu

Napisano

marek floryda 2 razy wiekszym autem potrafi 7,3 l/100km wykrecic wiec coz to jest za wynik 8,5?

Napisano

We wrześniu kupiłem C5 z 2004r. Bogata wersja z polskiego salonu. Elektronika jeszcze działa prócz otwierania tylnej szyby (standard w c5 kombi). Silnik 1,8 16v. Spalanie 9-13 gazu. Zawieszenie bardzo fajne, chociaż nie każdemu pasuje. Co do dynamiki - 1,8 potworem nie jest, jednak da się tym normalnie jeździć. Wcześniej miałem Lagunę 2.0 i różnicy nie czuję. Oleju trzeba dolac w 1,8 jak i 2,0.

Jako ciekawostkę podam, że felgi "stalówki" w C5 były aluminiowe smile.gif

Napisano

> Co do dynamiki - 1,8 potworem nie jest, jednak da

> się tym normalnie jeździć. Wcześniej miałem Lagunę 2.0 i różnicy nie czuję.

Coś nie chce mi się wierzyć. Chyba że piszesz o jakieś starej Lagunie.

> Oleju trzeba dolac

> w 1,8 jak i 2,0.

Chyba jednak nie piszesz o takiej jak moja, bo oleju nie musze dolewać (wymieniam co 15 kkm).

Napisano

> Coś nie chce mi się wierzyć. Chyba że piszesz o jakieś starej Lagunie.

Jedynce. 115KM

> Chyba jednak nie piszesz o takiej jak moja, bo oleju nie musze dolewać (wymieniam co 15 kkm).

To może masz szczęście:). Ja dolewam 1l od/do wymiany.