Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Luz zaworowy 8V

Featured Replies

Napisano

WItajcie,

Mam MJTD 8V, w instrukcji piszą, że sprawdza/reguluje sie luz zaworowy, magicy od serwisu mowia, ze nie ma potrzeby smile.gif

Zatem pytam Was, trzeba czy nie trzeba?

Mam 148 tys najechane i pomalu zblizam sie do terminu.

Jesli ktosto robil to ile moze kosztowac taka operacja?

Dzieki wielkie.

Napisano

> Mam MJTD 8V, w instrukcji piszą, że sprawdza/reguluje sie luz zaworowy, magicy od serwisu mowia, ze

> nie ma potrzeby

W JTD/MJTD 8V jest regulacja luzów zaworów na płytkach , czyli podlega sprawdzeniu i w razie potrzeby regulacji .

> Mam 148 tys najechane i pomalu zblizam sie do terminu.

Gdy sprawdzałem luzy w Brava po 100kkm były jeszcze w normie , no ale ty masz 50% więcej , więc byłaby już najwyższa pora tam zajrzeć ok.gif

Napisano

> WItajcie,

> Mam MJTD 8V, w instrukcji piszą, że sprawdza/reguluje sie luz zaworowy, magicy od serwisu mowia, ze

> nie ma potrzeby

> Zatem pytam Was, trzeba czy nie trzeba?

> Mam 148 tys najechane i pomalu zblizam sie do terminu.

> Jesli ktosto robil to ile moze kosztowac taka operacja?

> Dzieki wielkie.

Luzy się normują w okolicy 40-60 tysięcy i pozostają zazwyczaj niezmienne. Na kąciku Stilo było sporo wątków, sprawdzić można dla dobrego samopoczucia, co sam swego czasu w Stilonie uczyniłem i okazało się zbytecznym wydatkiem.

Napisano
  • Autor

> Luzy się normują w okolicy 40-60 tysięcy i pozostają zazwyczaj niezmienne. Na kąciku Stilo było

> sporo wątków, sprawdzić można dla dobrego samopoczucia, co sam swego czasu w Stilonie

> uczyniłem i okazało się zbytecznym wydatkiem.

A jakiego rzedu to moze byc obecnie wydatek?

Napisano

Ja w Stilo raz to miałem sprawdzane przy 240 tyś km i nie było konieczności korekcji wink.gif

Napisano

> Luzy się normują w okolicy 40-60 tysięcy i pozostają zazwyczaj niezmienne. Na kąciku Stilo było

> sporo wątków, sprawdzić można dla dobrego samopoczucia, co sam swego czasu w Stilonie

> uczyniłem i okazało się zbytecznym wydatkiem.

A czy przy tej okazji trzeba założyć nową uszczelkę pod pokrywę zaworów, czy stara da radę.

Uszczelka jest dość droga.

Pozdrawiam

Napisano

> A czy przy tej okazji trzeba założyć nową uszczelkę pod pokrywę zaworów, czy stara da radę.

> Uszczelka jest dość droga.

> Pozdrawiam

jaka cena??

Napisano

> Ja w Stilo raz to miałem sprawdzane przy 240 tyś km i nie było konieczności korekcji

Brava podchodzi teraz pod 200 kkm i pewnie też będą nadal w normie , ale dla spokoju zajrzę tam wiosną smirk.gif

Napisano

> A czy przy tej okazji trzeba założyć nową uszczelkę pod pokrywę zaworów, czy stara da radę.

> Uszczelka jest dość droga.

> Pozdrawiam

Droga uszczelka? Litości to przecież ok 50-60pln kosztuje. I tak zwyczajowo poci się/cieknie lub ze starości i temperatury twarda jest przez co rozpada się w rękach.

Notabene do demontażu pompy wody którą wymienia się wraz z rozrządem trzeba ściągać dekiel więc czemu od razu nie regulować/sprawdzać luzów?

Z doświadczenia w autach seryjnych sugeruję sprawdzać co 40kkm (są rozbieżności chyba że ktoś przyjmuje "tolerancję" dla pełnego zakresu), w autach szczególnie mocno modyfikowanych sugeruję robić to co 2krotnie częściej.

Pozdro

Napisano

> A jakiego rzedu to moze byc obecnie wydatek?

Uszczelka od 50pln (są dwa rodzaje grubości) jak równiez producenci gównolitu jak i dobrych uszczelek, robocizna zazwyczaj ok 80pln i koszt płytek (max 8 sztuk) płytki 15-20pln zależnie od źródła.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Uszczelka od 50pln (są dwa rodzaje grubości) jak równiez producenci gównolitu jak i dobrych

> uszczelek, robocizna zazwyczaj ok 80pln i koszt płytek (max 8 sztuk) płytki 15-20pln zależnie

> od źródła.

> Pozdro

Dzieki, to groszowe sprawy, myslalem, ze pareset zlociszy smile.gif

Napisano

Wystukać z tektury hehe.gif

Napisano

> Droga uszczelka? Litości to przecież ok 50-60pln kosztuje. I tak zwyczajowo poci się/cieknie lub

> ze starości i temperatury twarda jest przez co rozpada się w rękach.

> Notabene do demontażu pompy wody którą wymienia się wraz z rozrządem trzeba ściągać dekiel więc

> czemu od razu nie regulować/sprawdzać luzów?

> Z doświadczenia w autach seryjnych sugeruję sprawdzać co 40kkm (są rozbieżności chyba że ktoś

> przyjmuje "tolerancję" dla pełnego zakresu), w autach szczególnie mocno modyfikowanych

> sugeruję robić to co 2krotnie częściej.

> Pozdro

Zasugerowałem się sprzedawcą w moim sklepie, który mówił coś o 150zł stąd ta wypowiedź.

A czy w warunkach domowych da się wymienić płytki, czy trzeba mieć koniecznie jakieś przyrządy?

W punto 1.1 płytki wymieniam samodzielnie bez problemów i bez specjalistycznych narzędzi. Wystarczy odpowiednio wygięty i doszlifowany pręt do przytrzymania wciśniętego zaworu.

Pozdrawiam

• 2 lata później...
Napisano

Mam MJTD 8V, w instrukcji piszą, że sprawdza/reguluje sie luz zaworowy, magicy od serwisu mowia, ze nie ma potrzeby

Witam Koledzy. Od 3 dni po sprzedaży Stilo MW jestem posiadaczem Cromy 2010, 1,9 120 KM bez DPF.

Auto z przebiegiem 176000. Poprzedni właściciel mówi, że nie sprawdzał luzów zaworowych. I teraz zastanawiam się czy są jakieś szczególne objawy tych luzów, coś słychać, na coś trzeba zwrócić uwagę?

Z góry dzięki  za pomoc. I ogólnie przesiadka ze Stilo do Cromy bardzo pozytywna.

Napisano
  • Autor

Witam Koledzy. Od 3 dni po sprzedaży Stilo MW jestem posiadaczem Cromy 2010, 1,9 120 KM bez DPF.

Auto z przebiegiem 176000. Poprzedni właściciel mówi, że nie sprawdzał luzów zaworowych. I teraz zastanawiam się czy są jakieś szczególne objawy tych luzów, coś słychać, na coś trzeba zwrócić uwagę?

Z góry dzięki  za pomoc. I ogólnie przesiadka ze Stilo do Cromy bardzo pozytywna.

No to madry wybor:)

I bez DPF-a

Napisano

... Auto z przebiegiem 176000. Poprzedni właściciel mówi, że nie sprawdzał luzów zaworowych. I teraz zastanawiam się czy są jakieś szczególne objawy tych luzów, coś słychać, na coś trzeba zwrócić uwagę?

Generalnie przy powiększonym luzie silnik pracuje głośniej , więc teoretyczne najszybciej to można rozpoznać po gorszej kulturze pracy - oczywiście nie jest to jednoznaczna identyfikacja ;]

Przy zmniejszonym natomiast może dojść do wypalenia gniazd zaworowych , spadku kompresji i osiągów , czyli kiepska sprawa ...

Dobrze chociaż , że w przypadku zużycia płytek regulacyjnych luz się powiększa .

Tak czy inaczej sprawdzić go na pewno warto :ok:

Napisano

Generalnie przy powiększonym luzie silnik pracuje głośniej , więc teoretyczne najszybciej to można rozpoznać po gorszej kulturze pracy - oczywiście nie jest to jednoznaczna identyfikacja ;]

Przy zmniejszonym natomiast może dojść do wypalenia gniazd zaworowych , spadku kompresji i osiągów , czyli kiepska sprawa ...

Dobrze chociaż , że w przypadku zużycia płytek regulacyjnych luz się powiększa .

Tak czy inaczej sprawdzić go na pewno warto :ok:

Dzięki za radę, zajmę się tym w lutym i zdam relację. Teraz do wymiany poszło koło pasowe wału, pasek, tarcze z klockami tył i regeneracja zacisków tył.

Napisano

U mnie po 230k km - luz w normie, ale warto na pewno sprawdzić.