Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

oszustwo VAT

Featured Replies

Napisano

krótkie pytanie

jak nie dać sie oszukac na VAT przy zakupie auta

nie piszcie elaboratów tylko konkretnie- jak sprawdzic, ak sie zabezpieczyc

Napisano
  • Autor

> Co dokładnie masz na myśli?

zdarza sie ze nieuczciwy sprowadzajacy nie powie ze auto pochodzi z firmy np z niemec i w zwiazku z tym kupujacy musi zaplacic zaległy VAT po jakims czasie

jak sie przed tym zabezpieczyc kupujac auto?

Napisano

> zdarza sie ze nieuczciwy sprowadzajacy nie powie ze auto pochodzi z firmy np z niemec i w zwiazku z

> tym kupujacy musi zaplacic zaległy VAT po jakims czasie

> jak sie przed tym zabezpieczyc kupujac auto?

Żądać pełnej faktury, a nie vat-marża.

Napisano

> Żądać pełnej faktury, a nie vat-marża.

czy na fakture vat marza mozna zarejestrowac auto - sprzedac je komus innemu i dopiero ten wlasciciel placi zalegly vat?

Napisano

Jeśli można to podepnę się do wątku.

Jasne jest, że pełna faktura jest jakimś zabezpieczeniem. Mam natomiast wątpliwości co będzie w następującej sytuacji.

Sprzedający - autokomis "Jędrula" wystawia pełną fakturę VAT na auto które mi sprzedaje.

Pół roku później po autokomisie "Jędrula" nie ma już nawet śladu, a na jego miejscu trwa budowa marketu Biedronka. Po działaności gospodarczej właściciela też nie ma śladu, a on sam wyemigrował na Białoruś.

Czy wtedy Urząd Skarbowy uśmiecha się do mnie jako kupującego po zaległy VAT, czy też jestem nietykalny ponieważ posiadam pełną fakturę??

Kolega miał taki przypadek i do dzisiaj koresponduje zawzięcie z Urzędem Skarbowym (albo już zapłacił ale nie chce się przyznać).

Napisano

Bo co US to inna intrpretacja przepisów,i nikt nie doradzi w tej jednej sprawie.

Wypadało by zadać pytanie do danego US o interpretację przepisów i podać w/w przykład.

Niech odpiszą na oficjalnym pisemku wtedy jest już jakaś podkładka na "czarną godzinę" frown.gif(

Taki Kraj takie przepisy crazy.gif

Napisano

> Bo co US to inna intrpretacja przepisów,i nikt nie doradzi w tej jednej sprawie.

> Wypadało by zadać pytanie do danego US o interpretację przepisów i podać w/w przykład.

> Niech odpiszą na oficjalnym pisemku wtedy jest już jakaś podkładka na "czarną godzinę" (

> Taki Kraj takie przepisy

jak masz pelna fakture to nie ma problemu, US bedzie scigal wystawiajacego

Napisano

> jak masz pelna fakture to nie ma problemu, US bedzie scigal wystawiajacego

Jak masz pełną to nikogo nie będzie ścigał, ale nie zawssze pełną może wystawić sprzedawca. Opisałem to swego czasu i jest u mnie w stopce dokładnie co i jak.

Napisano

> Bo co US to inna intrpretacja przepisów...

Teraz jest tak, że wytypowanych jest kilka urzędów, do których składa się zapytanie o oficjalną interpretację.

Odpowiedź staje się obowiązująca.

Przynajmniej do czasu, kiedy interpretacja się zmieni ;-)

Pozdrawiam.

Napisano

A załóżmy taką hipotetyczną sytuację

firma sprzedaje auto na FV Marża (z przekrętem na Vacie), kupujący też prowadzi firmę (płaci VAT), samochód jest ciężarowy (ma VAT-1) więc można Vat od niego odliczyć, czy wtedy też wystąpi taki przekręt, bo teoretycznie kupujący ma możliwość odliczenia sobie VATu który zapłacił więc niejako jest wlał-wylał...

W sumie nie jest łatwo ustrzec się tego przekrętu bo sprzedająca firma nie musi pokazać nam dokumentu zakupu auta, daje tylko FV marża i tyle...

Napisano

> krótkie pytanie

> jak nie dać sie oszukac na VAT przy zakupie auta

> nie piszcie elaboratów tylko konkretnie- jak sprawdzic, ak sie zabezpieczyc

Proponuję kupować auta w miejscach które istnieją od lat ( komisy , sprawdzeni handlarze itp) Nie kupować od anonimowych osób na stacjach paliw,placach itp .

Jak już to w domu u sprzedawcy dogrywać formalności .

Może nie eliminuję to szans na wtopę w 100% ale dość mocno to ogranicza .

Napisano

> A załóżmy taką hipotetyczną sytuację

> firma sprzedaje auto na FV Marża (z przekrętem na Vacie), kupujący też prowadzi firmę (płaci VAT),

> samochód jest ciężarowy (ma VAT-1) więc można Vat od niego odliczyć, czy wtedy też wystąpi

> taki przekręt, bo teoretycznie kupujący ma możliwość odliczenia sobie VATu który zapłacił więc

> niejako jest wlał-wylał...

> W sumie nie jest łatwo ustrzec się tego przekrętu bo sprzedająca firma nie musi pokazać nam

> dokumentu zakupu auta, daje tylko FV marża i tyle...

Wg prawa na ciężarowy nie ma możliwości wystawienia vat marży ok.gif

Napisano

> Wg prawa na ciężarowy nie ma możliwości wystawienia vat marży

Dlaczego nie ?

Zakładam wariant idę do salonu kupuję sobie auto cięzarowe ( pryawtnie ) po jakimś tam czasie sprzedaję na umowę kupna sprzedaży handlarzowi - handlarz dalej sprzedaje na vat marże .

Dobrze rozumuje czy nie ?

Napisano

> Proponuję kupować auta w miejscach które istnieją od lat ( komisy , sprawdzeni handlarze itp) Nie

> kupować od anonimowych osób na stacjach paliw,placach itp .

> Jak już to w domu u sprzedawcy dogrywać formalności .

> Może nie eliminuję to szans na wtopę w 100% ale dość mocno to ogranicza .

Jeden z najważniejszych sposobów-nie napalać się na super furę w niskiej cenie, w przyrodzie nic nie ginie i cena z czegoś wynika zawsze, auto z niemiec-sprawdzić ile takie kosztuje w niemczech, jak w pl po opłatach jest 5,7 czy 10 tyś tańsze-to chyba wystarczający powód by się zastanowić że coś jest nie tak?Ani zagraniczny sprzedawca, ani polski handlarz przecież Wam tej kwoty nie zasponsoruje.

Napisano

> Dlaczego nie ?

> Zakładam wariant idę do salonu kupuję sobie auto cięzarowe ( pryawtnie ) po jakimś tam czasie

> sprzedaję na umowę kupna sprzedaży handlarzowi - handlarz dalej sprzedaje na vat marże .

> Dobrze rozumuje czy nie ?

Nie wiem czy w ogóle da się kupić ciężarowe bez DG, ale pomijając ten fakt, nawet gdyby do tego doszło to na auto kupione na vat marżę nie ma możliwości odpisania VATu i jego rozliczania, vat marża jest niczym innym tylko właśnie taką umową kupna-sprzedaży, tylko w wersji od prowadzącego DG.

Napisano

> Jak masz pełną to nikogo nie będzie ścigał, ale nie zawssze pełną może wystawić sprzedawca.

> Opisałem to swego czasu i jest u mnie w stopce dokładnie co i jak.

Dokładnie o taki przekręt mi chodziło. Widzę, że sposób jest znany i popularnyzlosnik.gif.

Dzięki za wskazówki.

Napisano

> Nie wiem czy w ogóle da się kupić ciężarowe bez DG, ale pomijając ten fakt, nawet gdyby do tego

> doszło to na auto kupione na vat marżę nie ma możliwości odpisania VATu i jego rozliczania,

> vat marża jest niczym innym tylko właśnie taką umową kupna-sprzedaży, tylko w wersji od

> prowadzącego DG.

Tu się mylisz, bo:

1. Nie ma ŻADNYCH przeciwwskazań żeby kupić samochód ciężarowy na osobę fizyczną, bo niby dlaczego?

2. Można w Polsce legalnie kupić samochód ciężarowy na FV Marża i później normalnie odliczać VAT od paliwa i części do niego zamontowanych (o ile ma wbite VAT-1 w dowód), oczywiście od samego zakupu auta VATu odliczyć się nie da.

3. Faktura VAT marża nie jest dokładnie umową kupna-sprzedaży, bo nie może jej wystawić osoba nie prowadząca działalności i dodatkowo osoba wystawiająca tą fakturę musi zapłacić podatek i VAT od kwoty jaką zarobiła na danym samochodzie, czyli jak handlarz kupi auto za 10000 na umowę k-s, sprzeda za 12000 na FVM to od tych 2000 musi zapłacić podatek dochodowy i VAT. Przez to też osoba kupująca takie auto z FV marża nie musi płacić 2% podatku PCC.

Napisano
  • Autor

> A załóżmy taką hipotetyczną sytuację

> firma sprzedaje auto na FV Marża (z przekrętem na Vacie), kupujący też prowadzi firmę (płaci VAT),

> samochód jest ciężarowy (ma VAT-1) więc można Vat od niego odliczyć, czy wtedy też wystąpi

> taki przekręt, bo teoretycznie kupujący ma możliwość odliczenia sobie VATu który zapłacił więc

> niejako jest wlał-wylał...

> W sumie nie jest łatwo ustrzec się tego przekrętu bo sprzedająca firma nie musi pokazać nam

> dokumentu zakupu auta, daje tylko FV marża i tyle...

a jesli pokaze mi dokument zakupu tego auta i auto bedzie kupione od osoy fizycznej to wtedy moge byc spokojny?

Napisano

> Tu się mylisz, bo:

> 1. Nie ma ŻADNYCH przeciwwskazań żeby kupić samochód ciężarowy na osobę fizyczną, bo niby dlaczego?

Nie wiem, nie kupowałem, dlatego napisałem że nie wiem czy to jest możliwe.

> 2. Można w Polsce legalnie kupić samochód ciężarowy na FV Marża i później normalnie odliczać VAT od

> paliwa i części do niego zamontowanych (o ile ma wbite VAT-1 w dowód)

Ale przy vat marży nie odliczy vatu od zakupu, bo przecież nie masz go nigdzie wyszczególnionego-operacja bezsensowna i nieuzasadniona finansowo.

Z resztą odliczyć sobie można od każdego auta, tylko przy niektórych do pierwszej kontroli zlosnik.gif

> 3. Faktura VAT marża nie jest dokładnie umową kupna-sprzedaży, bo nie może jej wystawić osoba nie

> prowadząca działalności i dodatkowo osoba wystawiająca tą fakturę musi zapłacić podatek i VAT

> od kwoty jaką zarobiła na danym samochodzie, czyli jak handlarz kupi auto za 10000 na umowę

> k-s, sprzeda za 12000 na FVM to od tych 2000 musi zapłacić podatek dochodowy i VAT. Przez to

> też osoba kupująca takie auto z FV marża nie musi płacić 2% podatku PCC.

A czy ja napisałem że to to samo?Jest to taki odpowiednik w wydaniu firmowym, oczywiście to co piszesz jest prawdą, tylko nie wiem po co to powielać smile.gif Vat marża to taka "śmieciowa faktura", dla osoby prywatnej bez różnicy (na plus właśnie brak PPC3) dla firmy różnica duża.

Napisano

Co to zmieni. Jesli firma jest na słupa załozona to i tak US będzie chcial od Ciebie kase.

Napisano

> a jesli pokaze mi dokument zakupu tego auta i auto bedzie kupione od osoy fizycznej to wtedy moge

> byc spokojny?

Czytałeś to co u mnie w stopce?Masz tam rozpisane jak można sprawdzić....

Napisano

> Co to zmieni. Jesli firma jest na słupa załozona to i tak US będzie chcial od Ciebie kase.

Jest szansa na wybronienie się-VAT wyszczególniony na kwicie, faktura prawdziwa-będzie ścigany np komis, wystawiając vat marżę komis występuje tylko jako pośrednik i nie odpowiada za nic, mimo że stoi jego pieczątka, wystawiając pełną-już pełna odpowiedzialność na komisie.

W przypadku wałku na vacie rzadko kiedy sprzedawcą jest sam słup, zazwyczaj pchane jest po zaznajomionych komisach, ale te chętnie wystawiają vat marżę bo nic im nie grozi.

Napisano

> firma sprzedaje auto na FV Marża

FV marża działa jak rachunek - nie można odliczyć VATu.