Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Coś dla wędkarzy. Co prawda nie lubię ryb, ale podchodzi mi Paprykarz. Zawsze robię na oko, robię z karpia, ale moja niedoszła teściowa robiła głównie ze szczupaka Co nam trzeba: Cebula, ryż, ryba, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, ketchup pikantny, koncerntrat pomidorowy, przyprawa do ryb, sól, pieprz. Jak robimy: 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. 2. Ryż gotować w woreczku 5 min. 3. Do wody dać ziele, liść, czosnek, jak się będzie gotować dać rybę i pogotować chwilę. 4. Rybę wyciągnąć, obrać i mięso puścic przez maszynkę. 5. Cebulę, ryż, rybę, ketchup, koncetrat, przyprawę, sól, pieprz - wymieszać. 6. Zapiekać w słoikach do godziny, a w foliowych foremkach trochę krócej. Jak dla mnie na kanapkę pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Turecki sos do kebabu: 9 łyżek jogurtu (najlepiej greckiego) 3 łyżki majonezu kropla octu winnego 1 ząbek czosnku 1 g soli (szczyptę) 2-3 łyżki sosu chili Wymieszać, postawić, żeby się "przeżarło". Jak ktoś robi kebab w domu - pierwsza klasa Grecki dressing czosnkkowy 6 łyżek jogurtu greckiego 2 obrane i pokrojone ogórki średniej wielkości 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 łyżki świeżego posiekanego koperku Wszystko połączyć, doprawić pieprzem i solą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Moja ulubiona wersja naleśników Ciasto: 20 dag mąki 200 ml mleka 200 ml wody 100 ml śmietany 18% 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Wszystko połączyć - smażyć naleśniki. Farsz: 800 g mrożonego szpinaku 5 ząbków czosnku 150 g startego parmezanu (albo innego sera w sumie) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz 2 łyżki oleju Szpinak rozmrozić, dusić na oleju aż wyparuje cała woda. Przestudzić. Do szpinaku wcisnąć czosnek, dodać ser i gałkę muszkatołową. Wymieszać przyprawić do smaku. Zrobić tak jak krokiety, przełożyć do żaroodpornego naczynka wysmarowanego masłem. Można posypać serem. Piec 15 min w 200*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 25 dag mąki 20 dag masła lub margaryny 10 dag śmietany 1 żółtko cukier waniliowy Ze składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać kółeczka, a w środek włożyć ćwiartki/ósemki jabłek. Tzn. kółeczko jabłko i kółeczko na pół. Piec w 180*C na złoty kolor Wyglądają tak po złożeniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Dobra na kłopoty z żołądkiem 1 L wódki 10 dag cukru 100 ml wody szklanka świeżych liści mięty Miętę zalewamy wódką, dostawiamy na 10 dni w zacienione miejsce Po 10 dniach Gotujemy syrop z cukru i wody. Liście odciskamy, a zlany nalew dodajemy do ostudzonego syropu. Filtrujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Ciasto: I. 1 szklanka mąki 12,5 dag masła Wyrobić razem i do lodówki II. 1 szklanka mąki 2 żółtka 2 łyżki wody 2 łyżki śmietany szczypta proszku do pieczenia. Wyrobić, połączyć z drugim ciastem - piec w 180 stopniach. Krem. 1. 0,5 L mleka i szklankę cukru pogotować chwilę. 2. 0,5 L mleka, szklankę mąki, 2 żółtka, 2 cukry waniliowe dokładnie rozmieszać. Wlać do tego gotującego się mleka. Chwilę gotować. Lekko przestudzić. Ciasto przełożyć jeszcze ciepłym kremem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Ciasto: 2 żółtka 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku 4 łyżki cukru pudru 25 dag margaryny. Zagnieść 1/3 zmrozić, 2/3wyłozyć na blaszce z pergaminem, posypać kisielem, wyłożyć na to jabłka ze słoika, na wierzch zetrzeć 1/3 ciasta. Piec 180 stopni na złoty kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Składniki: 2 kg mąki 20 dag drożdży 1 i 1/2 kostki margaryny 30-40 dag cukru kryształu 1 łyżka soli 15 żółtek 0,5 L mleka (to tak około) 1/2 szklanki spirytusu tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania "coś" do środka - co kto lubi Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka. Zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Postawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosnie dodać roztrzepane żółtka z cukrem i sól. Wyrabiać ręką dodając mleko w miarę potrzeby. Nie przerywając wyrabiamia dodać roztopiony tłuszcz i spirytus. Wyrabianie zakończyć gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odchodzi od ręki i naczynia. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia. Rozwałkować na 0,5 cm, wycinać, nałożyć dżem, zlepić, przykryć na tacce do wyrośnięcia. Położyć na tłuszczu, smażyć powoli pod przykryciem. Drugą stronę smażyć powoli bez przykrycia. Ważne. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (i jajka i drożdże itd) i trzeba uważać, żeby w kuchni nie było przeciągów i nagłych zmian temperatury Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Przepis stary jak świat, mogę powiedzieć, że rodzinny W sumie nikt nie robi takiego dobrego chrustu jak babcia, ale po kilku latach udało mi się przepis wyciągnąć od babci Składniki: 20 dag mąki 3 żółtka sól 3-4 łyżki gęstej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (babcia dawała to na 2 porcje) 1 łyżka spirytusu cukier waniliowy Makę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie dodać resztę. wszystko wyrobić na jednolitą masę - ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Rozwałkować, wycinać radełkiem, przekładać, smażyć Posypać cukrem pudrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Co nam trzeba: Robimy ciasto: Ciasto jest ucierane: 1 jajko 10 dag cukru pół masła 6 dag mąki pszennej 6 dag mąki ziemniaczanej troszkę proszku do pieczenia. Jak utrzemy ciasto smarujemy nim wysoką blaszkę (polecam pergamin na spód blachy) Masa serowa: 2 kg sera minimum 12 jajek pół masła i pół margaryny (roztopić i ostudzić) cukru do smaku, ale minimum 1,5 szklanki olejek pomarańczowy budyń waniliowy 2 cukry waniliowe pół szklanki soku z brzoskwiń albo mleko Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy, a żółtka mieszamy z resztą składników. Później łączymy białka i masę serową. Połowę masy wylewamy na blachę, dajemy pierniczki (najlepsze są Alpejskie z Milki - truskawkowe ) i wylewamy drugą połowę sera. No i pieczemy w 180 stopniach. Żeby sernik nie pękł możemy go zostawić do wystygnięcia w piekarniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody 3/4 kostki margaryy 9 jaj Wodę z margaryną zagotować, dodać mąkę, dokładnie roztrzepać trzepaczką. Po przestudzeniu wbijać po jednym jajku i dalej trzepać. Pod koneic ubijać mikserem. Ciasto rozłożyć na dwie blachy i upiec. Krem. 25 dag masła 25 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy bez cukru z mleka i budyniu ugotować budyń masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, dodać ostudzony budyń. Wymieszać. Ciasto przełożyć masą, wierzch posypać cukrem pudrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 1 kg ziemniaków 25 dag wędzonego boczku lub kiełbasy jajko czosnek (według uznania) sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek 15 dag startego sera 2/3 śmietany lub jogurtu Ziemniaki ugotować w łupinkach na pół miękko, poczekać aż ostygną, obrać, pokroić w plasterki. Jajko roztrzepać ze śmietaną, czosnkiem i przyprawami Włożyć połowę ziemniaków do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, oprószyć pieprzem, przykryć boczkiem, posypać 1/3 sera. Wyłożyć resztę ziemniaków, boczek i 1/3 sera. Polać sosem, posypać serem. 180 stopni / 20 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Specjalnie dla LittleMe 2 dag migdałów (startych) 4 łyżki masła (roztopionego i ostudzonego) 6 jajek 18 dag cukru 16 dag mąki 5 łyżek kakao 40 dag wiśni z kompotu 20 dag gorzkiej czekolady 1 litr śmietanki kremówki (polecam Łowicką) 2 torebki cukru waniliowego 2 torebki śmietan-fixu Jajka rozbić, białka ubić z cukrem, na koniec dodać żółtka. Mąkę przesiać, dodać migdały i kakao, połączyć z masą jajeczną, dokładnie wymieszać. Piec 45 minut w temperaturze 160 stopni. Przekroić na 3 placki. Wiśnie odsączyć. Zachować sok. Czekoladę zetrzeć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i śmietan-fix. Krem podzielić na trzy części. Do jednej części dodać połowę wiśni, do drugiej połowę czekolady, trzecią zostawić naturalną. Spodni placek wyłożyć resztą wiśni i posmarować wiśniowym kremem, przykryć drugim plackiem. Skropić sokiem z wiśni i posmarować kremem czekoladowym. Przykryć plackiem - docisnąć. Tort posmarować białym kremem ze wszystkich stron i udekorować według uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 1 szklanka maku 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru gruby kryształ 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek Mak przelać wrzątkiem i odcedzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia siekać z margaryną, dodać jajka, mak śmietanę cukier puder i cynamon. Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posypać grubym cukrem, rodzynkami i posiekanymi orzechami. piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Ciasto: 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 1 jajko Masa: 1/2 szklanki cukru 10 dag czekolady gorzkiej 15 dag orzechów włoskich 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakako skórka pomarańczowa migdały Ciasto: Mąkę siekać z margaryną. Dodać cukier, jajko, zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i włożyć do blachy podnosząc nieco brzeg. Piec pół godziny w temperaturze 30 stopni. Masa. Z cukru i 100 ml wody ugotować syrop. Dodać margarynę, kawałki czekolady, wsypać kakao i mieszać aż się rozpuści. Na wystudzonym cieście rozłożyć posiekane orzechy (sparzone i obrane ze skórki) o posmarować masą czekoladową. Po zastygnięciu udekorować skórką pomarańczową i migdałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Ugotować jajka na twardo, obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka i utrzeć ze śmietaną i curry doprawić solą (tak na oko łyżka śmietany na 8 jaj). Połówki jajek wypełnić farszem, posypać papryką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andy Napisano 24 Marca 2013 Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 A zanim zamkniesz słoik kładziesz plaster kiszonego ogórka ? Ja jeszcze pamiętam puszki gzie był zaraz pod wieczkiem takowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10pio Napisano 24 Marca 2013 Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Tyle przepisów, że Tyś jeszcze chłopa nie znalazła szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubasek Napisano 25 Marca 2013 Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Alu, czy masz przepis na dobrą babkę piaskową lub cytrynową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinek Napisano 25 Marca 2013 Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 O sprawdzę. Brzmi zachęcająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 > A zanim zamkniesz słoik kładziesz plaster kiszonego ogórka ? Ja jeszcze pamiętam puszki gzie był > zaraz pod wieczkiem takowy Ja nie kładę, wolę taki paprykarz po mojemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 > Alu, czy masz przepis na dobrą babkę piaskową lub cytrynową? Mam Przepiszę później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 > Tyle przepisów, że Tyś jeszcze chłopa nie znalazła szok Cóż... Najwidoczniej "Przez żołądek do serca" to bujda na resorach. Ponoć kobiety mierzą za wysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 > O sprawdzę. Brzmi zachęcająco. Polecam Tak jak napisałam, ja robię z karpia i jest ok No chyba, że łowisz sam - to wtedy będzie pewnie jeszcze smaczniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10pio Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 > Cóż... Najwidoczniej "Przez żołądek do serca" to bujda na resorach. Ee nie, ja trafiam coraz lepiej - każda kolejna panna radzi sobie lepiej w kuchni od poprzedniej - strach się bać co będzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 > Ee nie, ja trafiam coraz lepiej - każda kolejna panna radzi sobie lepiej w kuchni od poprzedniej - > strach się bać co będzie dalej Uważaj, bo Gesslerowa zostawi dla Ciebie Kozerawskiego (czy jak mu tam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10pio Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 > Uważaj, bo Gesslerowa zostawi dla Ciebie Kozerawskiego (czy jak mu tam) Pff, tak źle mi życzysz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 > Pff, tak źle mi życzysz ? Dobrze gotuje ponoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinek Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 > Polecam > Tak jak napisałam, ja robię z karpia i jest ok > No chyba, że łowisz sam - to wtedy będzie pewnie jeszcze smaczniejszy Ostatnio nie chce mi się łowić, to jest zbyt pasywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 cukier waniliowy szklanka cukru 1 kostka margaryny 4 jajka pół proszku do pieczenia - ale tego małego, bo teraz są większe opakowania 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Zmiksować (albo jak kto woli utrzeć w makutrze) marganynę z cukrem zwykłym i waniliowym. Jak mamy makutrę to lepiej utrzeć, bo puszysta taka wychodzi wtedy. Zmieszać mąkę jedną i drugą razem z proszkiem i babciną metodą przesiać przez sito Cały czas miksując/ucierając dodawać jedno jajo i kilka łyżek mąki. Ucierać, ucierać, ucierać. Blaszkę na babkę wysmarować tłuszczem, lekko posypać bułką tartą i wlać masę. Pieczemy około 45 minut mniej więcej w 180-190 stopniach Można zrobić dwie masy jedną białą i jedną czarną (kakao Decomorreno polecam ) i pobawić się w nalewanie łyżką ciasta - będziemy mieć łaciatą babkę. Jeśli chodzi o mnie - wolę babkę ucieraną w makutrze. Na szybko owszem robię mikserem, ale to nie to Co donica to donica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twinsen Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Poka poka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 > Poka poka... Spokojnie Twins, jeszcze nie piekłam przed Świętami. Pieczenie zaplanowane na piątek lub sobotę Zrobię wtedy zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 > Poka poka... zapomniałam wcześniej Tuż po wyciągnięciu z blaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 0,5 kg mąki 0,5 szkl mleka 3-4 łyżki oleju 2 jaja 10 dag drożdży 2 łyżki cukru troszeczkę soli Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i rozpuścić wszystko w mleku. Wlać do mąki, dodać pozostałe składniki, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. I teraz co kto lubi - można wyłożyć całość na dużą blachę i zrobić normalną dużą pizzę, albo zrobić mniejsze placki i zrobić pizzerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Specjalnie dla Piterka Do garnka na dno dajemy trochę masła, wody i pokrojoną w talarki marchewkę i odrobinę soli (lub Vegety lub Ziarenek smaku) do smaku. Jak marchewka się poddusi dodać trochę mąki (i groszku jak ktoś lubi) i wymieszać z marchewką (na taki garnek 3 L jedną, no 1,5 łyżki). Po chwili dodać kwaśnej śmietany, poczekać jak zakipi i można wcinać PS. Wiem, obiecałam Ci precyzyjnie napisać ile czego, ale ja to robię na oko, a tej kartki z "ile czego" nie mogę znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10pio Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 > Specjalnie dla Piterka no i git, będę to ogarniał w najbliższym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Dzisiejsze "na szybko" Ciasto (z przepisu powyżej) + mozzarella + jakaś kiełbaska + pieczarki + ananas + kukurydza = kolacja pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2Rotor Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 > Dzisiejsze "na szybko" > Ciasto (z przepisu powyżej) + mozzarella + jakaś kiełbaska + pieczarki + ananas + kukurydza = > kolacja pierwsza klasa A sos pomidorowy gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 > A sos pomidorowy gdzie? Nie ma. Babcia nie może jeść "pomidorowych" rzeczy. Natomiast jak ktoś chciał to mógł sobie domowym ketchupem polać pizzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinur Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 > Dzisiejsze "na szybko" > Ciasto (z przepisu powyżej) + mozzarella + jakaś kiełbaska + pieczarki + ananas + kukurydza = > kolacja pierwsza klasa i nie zadzwoniłaś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 > i nie zadzwoniłaś?? Przepraszam... Jutro chyba będę piec "sypany" Chcesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinur Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 > Przepraszam... > Jutro chyba będę piec "sypany" Chcesz? co to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 > co to takiego? Powiedzmy, że szarlotka Jednak tak prosty przepis, że sam możesz córkom upiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinur Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 > Powiedzmy, że szarlotka > Jednak tak prosty przepis, że sam możesz córkom upiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ticolot Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 > Przepraszam... > Jutro chyba będę piec "sypany" Chcesz? Proszę o przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caliber2001 Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 > Proszę o przepis +1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Na życzenie Suche składniki: 30 dag mąki, 30 dag kaszy manny, 30 dag cukru pudru (ewentualnie zwykłego) cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Reszta: Około 1,5 kg jabłek - obranych i pokrojonych w plasterki (w miarę cienkie) pół kostki masła Suche składniki wszystkie wymieszać. Na spód blachy dać papier (albo posmarować blachę i wysypać bułką tartą). Wysypać trochę suchych skłądników, ułożyć warstwę jabłek, wysypać suche, jabłka, suche, jabłka, suche, jabłka i na końcu suche. Na wierzch poukładać plasterki masła. Piekarnik na 180 stopni i piec około godziny. Przepis, którego nie da się zepsuć a szarlotka jest pyszna Rewelacyjnie smakuje podana na ciepło, posypana cukrem pudrem i np z bitą śmietaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 > Proszę o przepis Żeby było łatwiej szukać podałam go o tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Przepis mojej mamy, a wcześniej ponoć babci Co nam trzeba 8 jaj 8 łyżek cukru cukier waniliowy 1 litr śmietany 30% Coś Jak robimy? Osobno ubijamy jajka z cukrem, osobno śmietanę, łączymy jedno z drugim i dodajemy "coś". "Coś" czyli - kakao, kokos, owoce, migdały, cynamon, pokruszone wafelki - dodajemy to co lubimy w lodach Później dajemy do pojemniczków, pojemniczki do zamrażarki i zamrożone jemy Możemy zrobić kilka rodzajów, poukładać warstwowo w pojemniczku i mieć lody wielosmakowe Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Placek pyszny i szybki Co nam trzeba 20 dag masła 30 dag herbatników (pokruszonych) 20 dag kokosu 30 dag (pokrojonych orzechów, czekolady, migdałów, owoców suszonych itp) 600 ml mleka skondensowanego Cukier puder do posypania. Blachę wyłożyć papierem. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami, a potem wyłożyć na spód blachy. Kokos i mieszankę "siekaną" połączyć z mlekiem i wyłożyć jako drugą warstwę. Piec w piekarniku 30-35 minut przy temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.