Skocz do zawartości

Z Alankowej kuchni


Alanka

Rekomendowane odpowiedzi

Coś dla wędkarzy.

Co prawda nie lubię ryb, ale podchodzi mi Paprykarz.

Zawsze robię na oko, robię z karpia, ale moja niedoszła teściowa robiła głównie ze szczupaka wink.gif

Co nam trzeba:

Cebula, ryż, ryba, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, ketchup pikantny, koncerntrat pomidorowy, przyprawa do ryb, sól, pieprz.

Jak robimy:

1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

2. Ryż gotować w woreczku 5 min.

3. Do wody dać ziele, liść, czosnek, jak się będzie gotować dać rybę i pogotować chwilę.

4. Rybę wyciągnąć, obrać i mięso puścic przez maszynkę.

5. Cebulę, ryż, rybę, ketchup, koncetrat, przyprawę, sól, pieprz - wymieszać.

6. Zapiekać w słoikach do godziny, a w foliowych foremkach trochę krócej.

Jak dla mnie na kanapkę pycha food.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Turecki sos do kebabu:

9 łyżek jogurtu (najlepiej greckiego)

3 łyżki majonezu

kropla octu winnego

1 ząbek czosnku

1 g soli (szczyptę)

2-3 łyżki sosu chili

Wymieszać, postawić, żeby się "przeżarło".

Jak ktoś robi kebab w domu - pierwsza klasa wink.gif

Grecki dressing czosnkkowy

6 łyżek jogurtu greckiego

2 obrane i pokrojone ogórki średniej wielkości

2 wyciśnięte ząbki czosnku

3 łyżki świeżego posiekanego koperku

Wszystko połączyć, doprawić pieprzem i solą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja ulubiona wersja naleśników smile.gif

Ciasto:

20 dag mąki

200 ml mleka

200 ml wody

100 ml śmietany 18%

2 jajka

1/2 łyżeczki soli

Wszystko połączyć - smażyć naleśniki.

Farsz:

800 g mrożonego szpinaku

5 ząbków czosnku

150 g startego parmezanu (albo innego sera w sumie)

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól pieprz

2 łyżki oleju

Szpinak rozmrozić, dusić na oleju aż wyparuje cała woda. Przestudzić.

Do szpinaku wcisnąć czosnek, dodać ser i gałkę muszkatołową. Wymieszać przyprawić do smaku.

Zrobić tak jak krokiety, przełożyć do żaroodpornego naczynka wysmarowanego masłem. Można posypać serem. Piec 15 min w 200*C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 dag mąki

20 dag masła lub margaryny

10 dag śmietany

1 żółtko

cukier waniliowy

Ze składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać kółeczka, a w środek włożyć ćwiartki/ósemki jabłek.

Tzn. kółeczko jabłko i kółeczko na pół.

Piec w 180*C na złoty kolor wink.gif

Wyglądają tak po złożeniu:

4bb1d6cb534dd784e9f9f8be2dd9a008932_min.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra na kłopoty z żołądkiem zlosnik.gif

1 L wódki

10 dag cukru

100 ml wody

szklanka świeżych liści mięty

Miętę zalewamy wódką, dostawiamy na 10 dni w zacienione miejsce

Po 10 dniach

Gotujemy syrop z cukru i wody.

Liście odciskamy, a zlany nalew dodajemy do ostudzonego syropu.

Filtrujemy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto:

I.

1 szklanka mąki

12,5 dag masła

Wyrobić razem i do lodówki

II.

1 szklanka mąki

2 żółtka

2 łyżki wody

2 łyżki śmietany

szczypta proszku do pieczenia.

Wyrobić, połączyć z drugim ciastem - piec w 180 stopniach.

Krem.

1. 0,5 L mleka i szklankę cukru pogotować chwilę.

2. 0,5 L mleka, szklankę mąki, 2 żółtka, 2 cukry waniliowe dokładnie rozmieszać. Wlać do tego gotującego się mleka. Chwilę gotować. Lekko przestudzić.

Ciasto przełożyć jeszcze ciepłym kremem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto:

2 żółtka

2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki proszku

4 łyżki cukru pudru

25 dag margaryny.

Zagnieść 1/3 zmrozić, 2/3wyłozyć na blaszce z pergaminem, posypać kisielem, wyłożyć na to jabłka ze słoika, na wierzch zetrzeć 1/3 ciasta.

Piec 180 stopni na złoty kolor

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Składniki:

2 kg mąki

20 dag drożdży

1 i 1/2 kostki margaryny

30-40 dag cukru kryształu

1 łyżka soli

15 żółtek

0,5 L mleka (to tak około)

1/2 szklanki spirytusu

tłuszcz do smażenia

cukier puder do posypania

"coś" do środka - co kto lubi

Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka.

Zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany.

Postawić do wyrośnięcia.

Gdy wyrosnie dodać roztrzepane żółtka z cukrem i sól.

Wyrabiać ręką dodając mleko w miarę potrzeby.

Nie przerywając wyrabiamia dodać roztopiony tłuszcz i spirytus.

Wyrabianie zakończyć gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odchodzi od ręki i naczynia.

Pozostawić przykryte do wyrośnięcia.

Rozwałkować na 0,5 cm, wycinać, nałożyć dżem, zlepić, przykryć na tacce do wyrośnięcia.

Położyć na tłuszczu, smażyć powoli pod przykryciem.

Drugą stronę smażyć powoli bez przykrycia.

Ważne.

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (i jajka i drożdże itd) i trzeba uważać, żeby w kuchni nie było przeciągów i nagłych zmian temperatury

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis stary jak świat, mogę powiedzieć, że rodzinny

W sumie nikt nie robi takiego dobrego chrustu jak babcia, ale po kilku latach udało mi się przepis wyciągnąć od babci

Składniki:

20 dag mąki

3 żółtka

sól

3-4 łyżki gęstej śmietany

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (babcia dawała to na 2 porcje)

1 łyżka spirytusu

cukier waniliowy

Makę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie dodać resztę.

wszystko wyrobić na jednolitą masę - ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.

Rozwałkować, wycinać radełkiem, przekładać, smażyć

Posypać cukrem pudrem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co nam trzeba:

Robimy ciasto:

Ciasto jest ucierane:

1 jajko

10 dag cukru

pół masła

6 dag mąki pszennej

6 dag mąki ziemniaczanej

troszkę proszku do pieczenia.

Jak utrzemy ciasto smarujemy nim wysoką blaszkę (polecam pergamin na spód blachy)

Masa serowa:

2 kg sera

minimum 12 jajek

pół masła i pół margaryny (roztopić i ostudzić)

cukru do smaku, ale minimum 1,5 szklanki

olejek pomarańczowy

budyń waniliowy

2 cukry waniliowe

pół szklanki soku z brzoskwiń albo mleko

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy, a żółtka mieszamy z resztą składników.

Później łączymy białka i masę serową.

Połowę masy wylewamy na blachę, dajemy pierniczki (najlepsze są Alpejskie z Milki - truskawkowe ) i wylewamy drugą połowę sera.

No i pieczemy w 180 stopniach.

Żeby sernik nie pękł możemy go zostawić do wystygnięcia w piekarniku wink.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki wody

3/4 kostki margaryy

9 jaj

Wodę z margaryną zagotować, dodać mąkę, dokładnie roztrzepać trzepaczką.

Po przestudzeniu wbijać po jednym jajku i dalej trzepać.

Pod koneic ubijać mikserem.

Ciasto rozłożyć na dwie blachy i upiec.

Krem.

25 dag masła

25 dag cukru

1 cukier waniliowy

1 szklanka mleka

1 budyń waniliowy bez cukru

z mleka i budyniu ugotować budyń

masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, dodać ostudzony budyń. Wymieszać.

Ciasto przełożyć masą, wierzch posypać cukrem pudrem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 kg ziemniaków

25 dag wędzonego boczku lub kiełbasy

jajko

czosnek (według uznania)

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

majeranek

15 dag startego sera

2/3 śmietany lub jogurtu

Ziemniaki ugotować w łupinkach na pół miękko, poczekać aż ostygną, obrać, pokroić w plasterki.

Jajko roztrzepać ze śmietaną, czosnkiem i przyprawami

Włożyć połowę ziemniaków do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, oprószyć pieprzem, przykryć boczkiem, posypać 1/3 sera.

Wyłożyć resztę ziemniaków, boczek i 1/3 sera. Polać sosem, posypać serem.

180 stopni / 20 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Specjalnie dla LittleMe wink.gif

2 dag migdałów (startych)

4 łyżki masła (roztopionego i ostudzonego)

6 jajek

18 dag cukru

16 dag mąki

5 łyżek kakao

40 dag wiśni z kompotu

20 dag gorzkiej czekolady

1 litr śmietanki kremówki (polecam Łowicką)

2 torebki cukru waniliowego

2 torebki śmietan-fixu

Jajka rozbić, białka ubić z cukrem, na koniec dodać żółtka.

Mąkę przesiać, dodać migdały i kakao, połączyć z masą jajeczną, dokładnie wymieszać.

Piec 45 minut w temperaturze 160 stopni. Przekroić na 3 placki.

Wiśnie odsączyć. Zachować sok.

Czekoladę zetrzeć.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i śmietan-fix.

Krem podzielić na trzy części.

Do jednej części dodać połowę wiśni, do drugiej połowę czekolady, trzecią zostawić naturalną.

Spodni placek wyłożyć resztą wiśni i posmarować wiśniowym kremem, przykryć drugim plackiem.

Skropić sokiem z wiśni i posmarować kremem czekoladowym.

Przykryć plackiem - docisnąć.

Tort posmarować białym kremem ze wszystkich stron i udekorować według uznania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...

1 szklanka maku

1/2 kostki margaryny

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki cukru gruby kryształ

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki gęstej śmietany

2 jajka

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki rodzynek

Mak przelać wrzątkiem i odcedzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia siekać z margaryną, dodać jajka, mak śmietanę cukier puder i cynamon. Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 2 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.

Posypać grubym cukrem, rodzynkami i posiekanymi orzechami.

piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto:

2 szklanki mąki

1 kostka margaryny

1/2 szklanki cukru

1 jajko

Masa:

1/2 szklanki cukru

10 dag czekolady gorzkiej

15 dag orzechów włoskich

1/2 kostki margaryny

3 łyżki kakako

skórka pomarańczowa

migdały

Ciasto:

Mąkę siekać z margaryną. Dodać cukier, jajko, zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkować i włożyć do blachy podnosząc nieco brzeg. Piec pół godziny w temperaturze 30 stopni.

Masa.

Z cukru i 100 ml wody ugotować syrop.

Dodać margarynę, kawałki czekolady, wsypać kakao i mieszać aż się rozpuści.

Na wystudzonym cieście rozłożyć posiekane orzechy (sparzone i obrane ze skórki) o posmarować masą czekoladową.

Po zastygnięciu udekorować skórką pomarańczową i migdałami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ugotować jajka na twardo, obrać i przekroić na pół.

Wyjąć żółtka i utrzeć ze śmietaną i curry doprawić solą (tak na oko łyżka śmietany na 8 jaj).

Połówki jajek wypełnić farszem, posypać papryką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> Ee nie, ja trafiam coraz lepiej - każda kolejna panna radzi sobie lepiej w kuchni od poprzedniej -

> strach się bać co będzie dalej

Uważaj, bo Gesslerowa zostawi dla Ciebie Kozerawskiego (czy jak mu tam) grinser006.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> Polecam

> Tak jak napisałam, ja robię z karpia i jest ok

> No chyba, że łowisz sam - to wtedy będzie pewnie jeszcze smaczniejszy

Ostatnio nie chce mi się łowić, to jest zbyt pasywne. wink.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cukier waniliowy

szklanka cukru

1 kostka margaryny

4 jajka

pół proszku do pieczenia - ale tego małego, bo teraz są większe opakowania

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Zmiksować (albo jak kto woli utrzeć w makutrze) marganynę z cukrem zwykłym i waniliowym. Jak mamy makutrę to lepiej utrzeć, bo puszysta taka wychodzi wtedy.

Zmieszać mąkę jedną i drugą razem z proszkiem i babciną metodą przesiać przez sito wink.gif

Cały czas miksując/ucierając dodawać jedno jajo i kilka łyżek mąki.

Ucierać, ucierać, ucierać.

Blaszkę na babkę wysmarować tłuszczem, lekko posypać bułką tartą i wlać masę.

Pieczemy około 45 minut mniej więcej w 180-190 stopniach smile.gif

Można zrobić dwie masy jedną białą i jedną czarną (kakao Decomorreno polecam wink.gif ) i pobawić się w nalewanie łyżką ciasta - będziemy mieć łaciatą babkę.

Jeśli chodzi o mnie - wolę babkę ucieraną w makutrze. Na szybko owszem robię mikserem, ale to nie to wink.gif Co donica to donica ok.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

0,5 kg mąki

0,5 szkl mleka

3-4 łyżki oleju

2 jaja

10 dag drożdży

2 łyżki cukru

troszeczkę soli

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i rozpuścić wszystko w mleku.

Wlać do mąki, dodać pozostałe składniki, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.

I teraz co kto lubi - można wyłożyć całość na dużą blachę i zrobić normalną dużą pizzę, albo zrobić mniejsze placki i zrobić pizzerki ok.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Specjalnie dla Piterka zlosnik.gif

Do garnka na dno dajemy trochę masła, wody i pokrojoną w talarki marchewkę i odrobinę soli (lub Vegety lub Ziarenek smaku) do smaku.

Jak marchewka się poddusi dodać trochę mąki (i groszku jak ktoś lubi) i wymieszać z marchewką (na taki garnek 3 L jedną, no 1,5 łyżki).

Po chwili dodać kwaśnej śmietany, poczekać jak zakipi i można wcinać food.gif

PS.

Wiem, obiecałam Ci precyzyjnie napisać ile czego, ale ja to robię na oko, a tej kartki z "ile czego" nie mogę znaleźć niewiem.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na życzenie smile.gif

Suche składniki:

30 dag mąki,

30 dag kaszy manny,

30 dag cukru pudru (ewentualnie zwykłego)

cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Reszta:

Około 1,5 kg jabłek - obranych i pokrojonych w plasterki (w miarę cienkie)

pół kostki masła

Suche składniki wszystkie wymieszać.

Na spód blachy dać papier (albo posmarować blachę i wysypać bułką tartą).

Wysypać trochę suchych skłądników, ułożyć warstwę jabłek, wysypać suche, jabłka, suche, jabłka, suche, jabłka i na końcu suche.

Na wierzch poukładać plasterki masła.

Piekarnik na 180 stopni i piec około godziny.

Przepis, którego nie da się zepsuć 270751858-jezyk.gif a szarlotka jest pyszna food.gif

Rewelacyjnie smakuje podana na ciepło, posypana cukrem pudrem i np z bitą śmietaną smile.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przepis mojej mamy, a wcześniej ponoć babci zlosnik.gif

Co nam trzeba grinser006.gif

8 jaj

8 łyżek cukru

cukier waniliowy

1 litr śmietany 30%

Coś zlosnik.gif

Jak robimy?

Osobno ubijamy jajka z cukrem, osobno śmietanę, łączymy jedno z drugim i dodajemy "coś".

"Coś" czyli - kakao, kokos, owoce, migdały, cynamon, pokruszone wafelki - dodajemy to co lubimy w lodach smile.gif

Później dajemy do pojemniczków, pojemniczki do zamrażarki i zamrożone jemy grinser006.gif

Możemy zrobić kilka rodzajów, poukładać warstwowo w pojemniczku i mieć lody wielosmakowe waytogo.gif

Smacznego food.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Placek pyszny i szybki smile.gif

Co nam trzeba grinser006.gif

20 dag masła

30 dag herbatników (pokruszonych)

20 dag kokosu

30 dag (pokrojonych orzechów, czekolady, migdałów, owoców suszonych itp)

600 ml mleka skondensowanego

Cukier puder do posypania.

Blachę wyłożyć papierem.

Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami, a potem wyłożyć na spód blachy.

Kokos i mieszankę "siekaną" połączyć z mlekiem i wyłożyć jako drugą warstwę.

Piec w piekarniku 30-35 minut przy temperaturze 180 stopni C.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego food.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.