Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyscigowy Jelcz

Featured Replies

Napisano

kierowca fajny ma dresik zlosnik.gif

ciekawe jakie są dane techniczne tego jelcza,

w ogóle wujek mało o nim wie

i coś jeszcze znalezione na yt (sorryy ale coś nie mogę wkleić niewiem.gif )

Napisano
  • Autor

> kierowca fajny ma dresik

> ciekawe jakie są dane techniczne tego jelcza,

podobno 470 km predkosc maksymalna okolo 170

gdzies kiedys czytalem ze na wyscigu po kilku okrazeniach skonczyly sie hamulce rotfl.gif ale nie wiem czy tak bylo naprawde ok.gif

Napisano

> podobno 470 km predkosc maksymalna okolo 170

> gdzies kiedys czytalem ze na wyscigu po kilku okrazeniach skonczyly sie hamulce ale nie wiem

> czy tak bylo naprawde

to samo pisze w komentarzach z filmiku którego wkleić nie mogłem

Napisano
  • Autor

> to samo pisze w komentarzach z filmiku którego wkleić nie mogłem

ciekawy jestem ktore miejsce zajeli grinser006.gif

Napisano

> Testy wyscigowego Jelcza przed Hngaroringiem

To jest Lelcz old.gif , tak napisali w tytule zlosnik.gif

Sweterki tez mają epokowe, czy jakieś takie auto zachowało się do dziś?

Napisano

kurde, jakoś nie czuję tego jelczyka...

ciekaw jestem co tam namodzone.

bo turbo to już pompuje na jałowych zlosnik.gif

to trzepanie drzwiami przypomina mi przygodę z roztelepanym TGA, którym miałem nieprzyjemność podróżować przez czas jakiś. uchwyt do trzaskania drzwami w tapicerce zastąpiony był przykręconym pasem transportowym, bo od tego walenia już dawno odpadł. coś było rozwalone z zatrzasku i trzeba było używać całej siły żeby jakoś to zamknąć. na parkinach wiocha, że szok. szkoda było mi kierowców, których pewnie budziłem i straszyłem tym napieprzaniem jak gdzieś w nocy stawałem na pauzę blush.gifhehe.gif

Napisano

Filmik kręcony na parkingu przed wieżowcem-siedzibą (niedawno wyburzonym) firmy w Jelczu-Laskowicach. waytogo.gif

Napisano

gustownie opony pomalowane razem z felgami zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To jest Lelcz , tak napisali w tytule

> Sweterki tez mają epokowe, czy jakieś takie auto zachowało się do dziś?

Wyscigowka raczej nie ale znalazly sie dwa rajdowe Jelcze tutaj wiecej na ten temat jakiś tekst

Napisano

> gustownie opony pomalowane razem z felgami

i tylne błotniki (chyba tak to sie nazywa w ciężarówkach) razem z chlapaczami

Napisano

jelonek dresik i kola ciosowe hehe.gif

Napisano

Słabe ma amory z tyłu. Stralisa też nie mogłem bokiem ustawić. Dopiero jak amorki mi zmienili to zaczął jeździć drive.gif

Napisano

> podobno 470 km predkosc maksymalna okolo 170

> gdzies kiedys czytalem ze na wyscigu po kilku okrazeniach skonczyly sie hamulce ale nie wiem

> czy tak bylo naprawde

Z hamulców widać na koniec jak mu sie dymi jak grzebią pod kabiną.

Ale w te 470KM to nie wierze, moge mu dać jakieś 300-320KM nie więcej. Jakby miał te 470KM przy wadze 417 z małą budą to by gumę dymił niemal ciągle. A tu de facto przy ruszeniu nawet za bardzo zamielić nie chce.

Turbo śwista mocno bo nie ma wogóle wydechu, poza tym widzę że turbinę mu dali w logicznym miejscu czyli na środku kolektora a nie z tyłu jak w serii było zlosnik.gif

Jeżdziłem 417 z dużą budą tzw chińczykiem czyli wersją eksportową, intercooler 280KM, skrzynka ZF16S109, most raboski na dużym koszu, nawet fajnie się to zbierało.

Napisano
  • Autor

> Z hamulców widać na koniec jak mu sie dymi jak grzebią pod kabiną.

> Ale w te 470KM to nie wierze, moge mu dać jakieś 300-320KM nie więcej. Jakby miał te 470KM przy

> wadze 417 z małą budą to by gumę dymił niemal ciągle. A tu de facto przy ruszeniu nawet za

Tylko ze kierowca ruszal z pewnie z 3 a moze i 4 nie sadze zeby tam bylo tylko 300 km przeciez tyle to prawie seria miala grinser006.gif

Napisano

> Tylko ze kierowca ruszal z pewnie z 3 a moze i 4 nie sadze zeby tam bylo tylko 300 km

> przeciez tyle to prawie seria miala

Seria miala SW680T 240KM, wersje z intercoolerem SWT11 280KM tak wiec szalu nie bylo. Podobno w szczatkowej ilosci byl na koniec produkcji dostepny jeszcze motor 320KM oznaczony MDE111 czy jakos tak, musialbym poszperac po starych ciezarowkach swiata. Osobiscie z tym ostatnim nigdzie sie nie spotkalem.

Uwazam ze sam silnik jako taki mial w sobie potencjal na te 350-400KM tyle ze u nas jak zwykle zaniechano wszelkich modyfikcji. A tam brakowalo dobrego ukladu wtryslowego i wiekszego turbo. Samo zalozenie wiekszego turbo z Liaza skutkowalo poprawa osiagow.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Młody jesteś przeto Ci wybaczę... wink.gif

Tak się wtedy to robiło.

Opony smarowało się pastą BHP (to było takie cuś do mycia silnie zabrudzonych rąk) i malowało "jak leci" felgę i częściowo opony. Potem jak farba wyschła i utwardziła się brało się wąż i "spłukiwało" farbę naniesioną na pastę. I wszystko było ok. Bez oklejania, maskowania itp.

Proste i skuteczne.

Jeżeli weźmie się pod wzgląd trwałość farb z "tamtych" czasów i związaną z tym konieczność malowania kół dwa trzy razy w roku to był najlepszy sposób.

Napisano
  • Autor

Tym razem film z rajdowym Jelczem grinser006.gif

ps .zaloga Liaza zostala ukarana za wygrana TARPANEM rotfl.gif

Napisano

> Tym razem film z rajdowym Jelczem

Fajny film. ok.gif

> ps .zaloga Liaza zostala ukarana za wygrana TARPANEM

Ciekaw jestem jakie były dalsze losy głównej nagrody smile.gif

Czy w ogóle zabierali ją ze sobą ?

Napisano

> i tylne błotniki (chyba tak to sie nazywa w ciężarówkach) razem z chlapaczami

nadkole, to sie nazywa nadkole grinser006.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

jak oglądam te filmiki to aż mi brakuje mojego 266 z wojska, rajdówka to nie była ale też szło poszaleć zwłaszcza poza asfaltem. Jak będę stary i może bogaty to sobie sprawie zabawkę do garażu 270751858-jezyk.gif