Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzić czy i które łozysko do wymiany

Featured Replies

Napisano

Jaki macie patent na sprawdzenie czy to łozysko huczy i w kórym kole. Na letnich huczało mi od zawsze bo Opony Dunlop Sport to kamienie. Gdy kładłem Ultragip 7 na zime zawsze była cisza. I tak było tym razem, ale zima sie kończy i coś za głośno mi sie wydaje auto się toczy. Obiło mi się o uszy że w Polo,Ibiza, Audi padaja tylne.

Napisano

> Jaki macie patent na sprawdzenie czy to łozysko huczy i w kórym kole. Na letnich huczało mi od

> zawsze bo Opony Dunlop Sport to kamienie. Gdy kładłem Ultragip 7 na zime zawsze była cisza. I

> tak było tym razem, ale zima sie kończy i coś za głośno mi sie wydaje auto się toczy. Obiło mi

> się o uszy że w Polo,Ibiza, Audi padaja tylne.

Podniesc i zakrecic kazdym kolem osobno zlosnik.gif

Napisano

> Jaki macie patent na sprawdzenie czy to łozysko huczy i w kórym kole. Na letnich huczało mi od

> zawsze bo Opony Dunlop Sport to kamienie. Gdy kładłem Ultragip 7 na zime zawsze była cisza. I

> tak było tym razem, ale zima sie kończy i coś za głośno mi sie wydaje auto się toczy. Obiło mi

Kiedys mnie uczono, ze mozna sprawdzic poprzez ruszanie gwaltowne kierownica podczas jazdy, po to aby dociazac dana strone i wysluchac huczenia. Najlpeszym sposobem to jednak sluchawki + podnosnik.

W twoim przypadku jednak zaczalbym od opon, czy nie sa pozabkowane, ja kiedys dwa lozyska wymienilem a okazaly sie winne opony tongue.gif

Napisano

W większości warsztatów mają takie urządzenie do "rozpędzania" koła.Podnoszą auto, przystawiają do każdego koła i rozpędzają zlosnik.gif

Tam gdzie jest padnięte łożysko, od razu pięknie słychać.

Sprawdzenie jest bezpłatne, przynajmniej u mnie 275123014-zielony.gif

Napisano

> Obiło mi

W tych autach tylnego nigdy nie wymieniałem, za to przednie na pęczki. Podnieść koła i zakręcić.

Napisano

> W tych autach tylnego nigdy nie wymieniałem, za to przednie na pęczki. Podnieść koła i zakręcić.

a ja całymi stadami...

bo ktoś nie wpadł na to że łożyska stożkowe muszą pracować z niewielkim luzem i dokręcił bez luzu....

rocznie to wypada kilkadziesiąt takich wymian z tego powodu na moim warsztacie.

90% z tego - po wcześniejszej niedawnej naprawie tylnych hamulców gdzieś indziej...

Ale tak to już jest jak robią to osoby co nigdy z maluchem czy polonezem i jego łożyskami z przodu nie miały do czynienia....

pozdr

edit:

do któregoś tam roku budowy pojazdu - bo potem byly klasyczne dwurzędowe kulkowe - trwalsze.

ale też już trochę ich wymieniłem...

pozdr

Napisano

Szybko przejechać zakręt, to uszkodzone łożysko po wewnętrznej stronie zakrętu przestaje szumieć. Można też podnieść samochód i zakręcić kołem, będzie pięknie słychać jak łożysko szumi.

Ja w swojej Astrze G dwa tygodnie temu wymieniałem prawą przednią piastę i potwierdzam że metoda z zakrętem działa, a też z początku myślałem że coś się z oponami dzieje.

Napisano

> a ja całymi stadami...

> bo ktoś nie wpadł na to że łożyska stożkowe muszą pracować z niewielkim luzem i dokręcił bez

> luzu....

> rocznie to wypada kilkadziesiąt takich wymian z tego powodu na moim warsztacie.

Halo,halo, w Ibizie 6J stożkowe łożyska? Przecież już wcześniejsza generacja miała całe piasty na kulkowych.

> 90% z tego - po wcześniejszej niedawnej naprawie tylnych hamulców gdzieś indziej...

> Ale tak to już jest jak robią to osoby co nigdy z maluchem czy polonezem i jego łożyskami z przodu

> nie miały do czynienia....

> pozdr

> edit:

> do któregoś tam roku budowy pojazdu - bo potem byly klasyczne dwurzędowe kulkowe - trwalsze.

> ale też już trochę ich wymieniłem...

> pozdr

Ty mówisz o starociu z lat 90-tych, a tu mowa o aucie produkowanym po 2008r. Też pozdrawiam.

Napisano

> Halo,halo, w Ibizie 6J stożkowe łożyska? Przecież już wcześniejsza generacja miała całe piasty na

> kulkowych.

halo halo - autor ma ibizę 6j ale wymienił też inne marki VAGa bez podania roczników czy wersji...

> Ty mówisz o starociu z lat 90-tych, a tu mowa o aucie produkowanym po 2008r. Też pozdrawiam.

Nie bój żaby - te nowe też się psują grinser006.gif Właśnie tym tygodniu będę wymieniał klientowi drugie tylne łożysko w passacie B6 (bo po przeciwnej stronie już wymieniał).

pozdr

pozdr